Last news in Fakti

10 Януари, 2021 20:16 3 734 47

Д-р Лъчезар Томов: Има скок при децата, това ще доведе до ръст на новозаразените

  • коронавирус-
  • лъчезар томов

Всеки чака друг да се ваксинира

Д-р Лъчезар Томов: Има скок при децата, това ще доведе до ръст на новозаразените - 1
Снимка: БНТ

Спадът е комбинация от мерките, които се взеха, но тази седмица R0 е 0,99 и сме близо до поддържането на плато. Има спад при средната възраст на новозаразените и скок при децата.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ преподавателят в Нов български университет д-р Лъчезар Томов.

След седмица според него, това ще доведе до скок при новозаразените.

"Моите груби изчисления показват, че детските градини и училищата до 4 клас сами по себе си са достатъчни R0 да е малко над 1, това е бавен ръст, но ръст", коментира той.

Той даде за пример проблемите в Англия, която е затворила всичко без училищата и е отбелязала ръст, спомена и Германия - където учениците са с маски в училище и въпреки това не са могли да се справят със ситуацията без да затворят училищата.

"Засега изглежда, че ефектът на празниците е по-малък, което отговаря на социологическите проучвания, че повечето хора са празнували разумно. Ще видим какво ще се случи. При някои хора има голямо закъснение при развиването на симптоми. Средно са 7 дни, обаче има и 15-20 дни развитие", каза още д-р Томов.

По думите му, него го притесняват опитите да се контролира епидемията с периодично отваряне и затваряне по един и същ механизъм като преди с очакването, че сега ще е по-добре от преди, а според математика, напротив, сега ще е по-зле.

"Ние не сме имали много заразени. Оценките на щаба са от 12-15%, горна граница 20% да са били заразени, някаква част от тях не са развили както трябва антитела и съответно подлежат на реинфекция", допълни математикът.

Няма да имаме реинфекция от ваксини, категоричен беше той.

"При естествения имунитет, който формирате, той е срещу конкретен щам, а ваксината таргетира една област на вируса - т. нар. спайк протеин, която е еднаква за всички щамове, така че вие сте защитени срещу всички щамове", обясни д-р Томов.

Според него, в следващите две години в България ще има достатъчно ваксини за всички. "Всеки чака друг да се ваксинира и когато мине една проблемна критична граница, вече се преобръща хорското мнение и хората стават готови да се ваксинират", коментира математикът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 33 Отговор
    Решението е сдамо едно и вие отдавна сте го осъзнали.. Ще ви насъберат децата в пансиони и повече няма да ги видите. Децата остават основния актив на държавите след като ви нашъкат ваксините.

    Коментиран от #22

  • 2 Поредната

    35 12 Отговор
    написана дрис....я!!! ТцТц
  • 3 Бонговец

    41 12 Отговор
    Най/ добрият математик е Господ! На Вас просто Ви трябва хонорар ,защото нищо друго не правите ,като хората освен да говорите откровени глупости

    Коментиран от #14

  • 4 Радев

    36 18 Отговор
    ПОМИЯР
  • 5 Тото Котуньо

    32 13 Отговор
    Поредният разбирач. Байчо, скрий се някъде и леко се гръмни. Трагикомедията скоро няма да свърши. Май наистина откачалото задкулисие е решило да разкаже играта на държави, икономики и население. Без значение дали това е Великобритания, САЩ или Ботсвана.
  • 6 Последния Софиянец

    32 15 Отговор
    В сряда 13 януари от 11 00 часа пред старото Народно събрание е Националния Протест.Да се съберем да изгоним мафията и НОЩ и да си върнем живота.
  • 7 Директно:

    32 15 Отговор
    Това приличащо на "синдром на Даум" човече, подхвърлили му некви дребни подаяния, не спира да бълва безумия!!! Няма ли кой да го ликвидира?!?
  • 8 бонговец

    24 9 Отговор
    Така и стадото с антилопи Гну чака на брега на Окаванго (барата до Банкя) да се престраши някоя антилопа да скокне при крокодилите. Скочи ли една, след нея скачат и останалите антилопи/овци.

    Коментиран от #17

  • 9 Прав е

    41 28 Отговор
    Както и предишните му прогнози се сбъднаха и тази ще се сбъдне.
    Най-голямата глупост е да се върнат децата на училище сега.
    Всички страни които не затвориха училищата не можаха да овладеят увеличеното на случаите. Няколко седмици след затваряне на училищата случаите тръгнаха надолу. България не прави изключение от тази тенденция. При всяка една грипна епидемия се обявява грипна ваканция това не е нещо което са го измислили сега.Това се е доказало като ефективна противоепидемична мярка във времето. Голямата разлика сега е, че децата почети винаги са безсимптомни преносители. Разлика е и, че при сезонния грип една вълна е 10-14 дни, а при този вирус 30-45 дни. Трябва да се помисли за отменяне напълно на лятната ваканция по-скоро. Може се учи пълноценно и безопасно от май до октомври без ваканции, а зимата всички в къщи. Пролетта и лятото и не малка час от есента времето е хубаво може дори и навън да е обучението, да не говорим, че ако не друго всички прозорци може да са отворени.

    Коментиран от #16, #24, #37

  • 10 Алфа Ромео

    24 14 Отговор
    Спрете вече да плашите излишно хората и да всявате паника, земния съд може да ви се размине но има висша сила, не всичко е пари, набийте си го в алчните глави!
  • 11 Гост

    9 16 Отговор
    Всички коментари по-горе са писани от един и същ човек! По + ще го познаете!

    Коментиран от #12

  • 12 Гост

    2 9 Отговор

    До коментар #11 от "Гост":

    Без коментар 9
  • 13 Д-Р СОПОЛА

    16 4 Отговор
    Нещо бърка формулите!
  • 14 Анализатор

    26 10 Отговор

    До коментар #3 от "Бонговец":

    Няма лекари, нямаааа................
    Затова математиците са взели нещата в сои ръце и стават лекари-специалисти.
    Сега обаче ояаквам да се получи вакуум за математици и вече ще трябва да идват на помощ и трактористи.

    Коментиран от #23

  • 15 Бочко

    15 3 Отговор
    ментето!!!
  • 16 Ами

    12 16 Отговор

    До коментар #9 от "Прав е":

    не е прав !
    Помисли малко !
    Не се самонавивай !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 porek

    22 16 Отговор
    "При ecтecтвeния имунитeт, кoйтo фoрмирaтe, тoй e cрeщу кoнкрeтeн щaм, a вaкcинaтa тaргeтирa eднa oблacт нa вируca - т. нaр. cпaйк прoтeин, кoятo e eднaквa зa вcички щaмoвe, тaкa чe виe cтe зaщитeни cрeщу вcички щaмoвe", oбяcни д-р Тoмoв.

    МРЪСЕН ДОЛЕН ЛЪЖЕЦ. Поредния ОРТОПЕД който ни агитира да се ваксиниваме дори и прекарали вируса който няма представа какво е ЩАМ и МУТАЦИЯ. Ей такива трябва да ги съдят за всяване на заблуда и фалшива информация по време на пандемия !
  • 19 Гост

    18 11 Отговор
    "Всяване на паника" - преследва се от прокуратурата.
  • 20 Петьо Петров

    15 11 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Няма да имаме реинфекция от ваксини, категоричен беше той.
    Добре,математик е,но с какво право внушава на хората неща,които са изцяло извън неговата компетенция. И това ако не е подсъдно...манипулирането на хора с цел лична облага,всички измамници подлежат на моментална амнистия!
    Наистина няма такава държава!
  • 21 Севда

    13 5 Отговор
    КОВИДИДИОТИТЕ!
  • 22 Р.радев

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Ти си абсолютен малоумни ок!
    Тъпа нар безбожен,имаш нужда от психолог!
  • 23 Бонговец

    1 4 Отговор

    До коментар #14 от "Анализатор":

    Прости ако си професионалист. Нямах в превид Вас ,а тези нищоговорещите ,които ги дават по телевизията и ,,нацията,, вярва
  • 24 Уточнение

    12 12 Отговор

    До коментар #9 от "Прав е":

    И ще подтиснеш броя на заболелите, а после като решиш да възстановиш занятияъа - какво ? Пак същото. И ще си отгледате неграмотни полуидиотчета, а прост народ - слаба държава.
    Ами ако трябваше да воюваш за държавата "каско" ли щеше да си направиш за да не загинеш.
    Не разбрахте ли, че за ковид няма лекарство ! Ваксината е в тестов етап.
    Около 70% от населението трябва да има имунитет за да затихне епидемията (пандемията ви е в главите).
    Ако ти е писано да се одавиш, няма да се обесиш !

    Проф. Даниел Вълчев: Със сигурност бих могъл да умра от много неща в този живот, но няма да се оставя да умра от страх.

    Коментиран от #27, #29

  • 25 яко ни лъжат

    12 6 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ ПУСНА ОТ ПЪРВИ ДО ЧЕТВЪРТИ КЛАС ДА ЗАРАЗЯВАТ. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ И РАЗБОЙНИКА ББ. ТОЯ ПРОСТАК ВИ ЗАРАЗЯВА ЗА ДА ИМА ТРЕТА ВЪЛНА И ДА НЯМА ИЗБОРИ. ББ Е ДЯВОЛСКО ИЗЧАДИЕ.
  • 26 Гост

    16 9 Отговор
    Тоя тиквеник не разбра ли, че пикът на въпросния грип премина у нас ноември-декември, а вече видимо има спад.... Не заради, а въпреки тъпите им "мерки"! Такова агитиране "за" ваксиниране при всички случаи от некомпетентен по въпроса индивид, цели лично финансово облагодетелстване и е подсъдно!

    Коментиран от #42

  • 27 Дълбоко виждащ

    5 10 Отговор

    До коментар #24 от "Уточнение":

    Брравоо!!днес сте барнали на6,666666%-вирусоносителите...така явно сте го барнали,че на рупорите ви,им е неудобно да го изрекът и казват....около 7%,или6,67%...естествено ще се увеличат,как ще държите затворени хората до01.март??много от тях знаят,че няма и не може да се направи лекарство,както и ваксината няма да го спре,НЕЩОТО ще премине през всеки ,жив топлокръвен организъм!
  • 28 БАЦЕ БАЦИЛА

    14 10 Отговор
    Лъчо,по-голям лъжец от теб остана само Бочко....Слушай сега "математико":Ако наистина спайк-протеинът е еднакъв за всички щамове,това означава,че придобивайки естествен имунитет към един щам,който съдържа този протеин,ние придобиваме имунитет към всички щамове,които също го съдържат.Какво ни пробутваш ваксините ....Далече си от Гаус...
  • 29 Прав е

    12 8 Отговор

    До коментар #24 от "Уточнение":

    Ще се подновят когато е топло и риска от заразяване е много по-малак. Лятото може да се учи и на отворени прозорци.А през лятото епидемията не е толкова интензивна, това се доказа миналото лято. Ваксини има и то не една, а вее няколко които са минали всички изпитания и вее се ускорява производството им. Със всеки изминат месец количествата ще стават се повече. Броя на ваксинираните също ще става се по-голям. Епидемията ще се ограничава се повече. Всичко трябва да се отлага колкото може към по-благоприятните месеци. Колкото по-късно толкова по-добре.

    Коментиран от #31

  • 30 Чики-Рики

    3 5 Отговор
    Айде,мед за изстрадалата душичка на ,, повелителят на чекмеджета,, !Отиде коня в реката!Избори ,,Нанайс,,! Октомври,както каза ,, поетът,, на всички поети да се Свети името му... ,,Буда,,!
  • 31 Съветник

    6 9 Отговор

    До коментар #29 от "Прав е":

    Ваксината само ще подпомогне затихването, неможе да ти реши проблема на този етап. А и сигурно вече 30% са се срещнали с вируса.
    Колко могат да бъдат ваксинирани на ден ?
    А и колко ваксини има в момента ?
    През това време хората се заразяват.
    И да затвориш само децата - другите, какво ?
    До магазин кой ще ходи ?
    На работа кой ще ходи - малцина имат "шкафчета".
    А видя днес, че реда на ваксинация бил нарушен.
    Ами те с реда на ваксинация немогат га се справят, та какво остава с организацията но модел на учебен просес.
    Хайде стига............
    Народа тотално е загубил доверие в правителството, как ще го накараш съзнателно за спазва по-строги мерки ? Нали всичко това избива на някъде и става по-лошо.
  • 32 Прав е

    7 14 Отговор
    Ето това е човек който говори логично, а не си наглася отговорите според както му изнася - както прави министърчето на образованието - видите ли имало "научни данни" че "децата до 4 клас не пренасяли заразата".
  • 33 АНОНИМЕН

    11 7 Отговор
    Доктор ли! Тоя е главен асистент по специалност"Информатика" в Нов Български Университет! Какъв доктор е тоя всъщност?! С каква разработка е защитил и къде докторска степен?!

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Чичо Тончо

    9 4 Отговор
    Колега! И титлата доктор вече значи нищо! То в това НБУ доктор до доктора бе колега! То това доктор стана като едно време семкаджиите по мачовете на Левски-ЦСКА! Изпърдяло се нашето момче по некаква тема и ДОКТОР! Това нещо инфлацията бие най-напред в науката!
  • 36 БАЦЕ БАЦИЛА

    3 2 Отговор

    До коментар #33 от "АНОНИМЕН":

    Личи му....
  • 37 Толкова

    8 8 Отговор

    До коментар #9 от "Прав е":

    много ли искаш да унищожиш едно поколение? На вас много пари ли ви дават,или просто сте без,,озъчни и не искате да разберете истината? Не унищожавайте децата,те не са виновни,че политиците се борят за общество от безмозъчни индивиди като те,,!
  • 38 Васил

    8 9 Отговор
    Много ясно че като тръгна децата на училище пак ще има 4 цифрена бройка може и да ударим 10 хиляди на ден Герб правят грешка след грешка и така не се поучиха. Даже в Китай за 50 случая затвориха 10 милионен град а тука за 2-3 хиляди на ден всичко на макс.

    Коментиран от #46

  • 39 Който яде птичи крак

    5 4 Отговор
    Аз и семейството ми няма да се ваксинираме
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Точно заради затварянето на

    2 6 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    училищата и моловете има спад. От над 40 %заразени сред тестваните паднахме на 7%.Последствията от частичното отваряне на училищата ще ги видим реално след месец. На 4 януари ги отвориха и към средата на февруари най-късно ще има нов пик.Да се надяваме, че няма да е толкова силно изразен като този през ноември, защото все пак повечето ученици все още учат онлайн засега, а и ресторантите поне извън хотелите са затворени както и повечето магазини в моловете. Но е повече от сигурно, че броят на заразените и умрелите от/с ковид ще се вдигне. И не е необходимо да си математик, за да го предвиди това. Всеки с нормално IQ си дава сметка за това. Отворените хотели в ски и СПА курортите също ще допринесат за това без съмнение.
  • 43 ?????

    3 2 Отговор
    Ти кой беше
  • 44 Мисля

    4 1 Отговор
    Когато математик започне да ви говори за спайк протеини,ваксини и чуете израза "по мои груби изчисления"просто сменете канала.
  • 45 Лелее

    5 3 Отговор
    Изчезвай извратеняк , кое в “математическото” ти образование , работещ като “програмист ти дава право да посягаш на децата ?
  • 46 БГ МАФИЯ В МС

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Васил":

    ГРЕШКИТЕ НА РАЗБОЙНИКА СА ЯСНИ И НАРОЧНИ. ДА НЯМА ИЗБОРИ ЩОТО РАЗБОЙКО ПАДА ОТ КОНЯ И ПОСЛЕ МНОГО ЛОШО ЗА ГЕРБ. СЪД И ЗАТВОР.
  • 47 Шпец математик

    1 0 Отговор
    Три пъти по два пъти и последния път-самичък.