Last news in Fakti

30 Януари, 2021 11:15 3 631 49

Ковачев: Ще стане земетресение, ако Заев замени думата сръбски с български

  • андрей ковачев-
  • северна македония-
  • сърбия-
  • културен център-
  • коментар

Коментарът е по повод намерението на македонските власти за изграждане на сръбски културен център

Ковачев: Ще стане земетресение, ако Заев замени думата сръбски с български - 1
Снимка: БГНЕС

Ако Зоран Заев замени думата сръбски с български за изучаването му в училище, ще стане земетресение - за никой друг език не би имало проблем. Това каза в интервю за "Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. Във връзка с намерението на македонските власти за изграждане на сръбски културен център, както и връщане на изучаването на сръбски език и култура в училище, Ковачев заяви, че е суверенно право на всяка държава да прави каквото пожелае.

"Това не може да е тема за коментар. Акцентът е в съвсем в друга посока. Не е в това какво са решили да правят, а в това, че използват тези свои решения като провокация срещу България. На това се дължи и коментарът ми как би звучало например такова изказване на премиера Зоран Заев, ако заменим навсякъде думата сръбски с български. В момента изказването му за сръбския език, културни центрове и т.н. няма абсолютно никакво отражение. Ще бъде като земетресение и нещо изключително страшно, ако замени думата с български".

"Сръбската общност в Македония е около 30 000 души. Българите с двойно гражданство, получено по произход, са над 120 000, като още няколко десетки хиляди чакат да получат такова, на основание български произход. Те са доказали българския си произход и декларират своята българска идентичност и етническо самосъзнание в процеса на получаване на гражданство. Това е и ироничното в ситуацията, за която ме питате“, обясни Ковачев.

Евродепутатът допълни, че за всеки друг език, културен център или каквото и да е друго, няма проблем, но явно само по отношение на България проблемът е много сериозен в политическия елит на Македония.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гастон

    3 39 Отговор
    Дръжте се да не паднете от смях земетресение щяло да стане хехехехехе..
  • 2 ТаУмВзе

    26 32 Отговор
    120 000 маке с Купени паспорти от шкембе торба и компания!

    Коментиран от #7, #8

  • 3 Лелеее

    10 21 Отговор
    Колко си "остроумен" , бе другарьо ?!
  • 4 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    39 3 Отговор
    ВЕТО ВЕТО ВЕТО
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Одесос

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Бате, много си зле!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 човек от народа

    20 0 Отговор
    македонският крив макарон още повече се окривява, дори май усуква......
  • 10 Лост

    8 7 Отговор
    А ще стане ли революция, ако депутатите заменят думата народ с джоб? И на агитацията кажат:Депутатът мисли за своя джоб, депутатът, ще вдигне благосъстоянието на своя джоб.
  • 11 Провокация е да има новини

    7 1 Отговор
    На турски по БНТ 1
  • 12 Павел Пенев

    14 5 Отговор
    Няма нищо иронично.Благодарение на Вас, то е трагично. Защо стоите по два три мандата в Евросъюза и до сега един въпрос не сте задали по тази тема? Защо им разрешихте да влязат в НАТО,защо не си върнете големите заплати обратно? Това са въпросите г–н Ковачев, а не сръбската политика,която е ясна от 100 години.
  • 13 Герд Мюлер

    21 1 Отговор
    Не може да се очаква друго от една изкуствено създадена нация и език, плод на МАКЕДОНИЗМА (създаден от Стоян Новакович (1842-1915), министър на вътрешните работи на Кеалство Сърбия), доразвит от КОМИНТЕРНА през 30-те години на миналия век, и жестоко въведен (с над 100 000 убити македонски българи) от Йосип Броз ТИТО в годините (1944-1991), преди да се разпадне СФР Югославия. МАКЕДОНИЗМЪТ е създаден против България и всичко българско. И за съжаление, той не е премахнат от вътрешната и външната политика на РСМ, която претендира да влиза в ЕС. С МАКЕДОНИЗМА стават и лягат всички жители на РСМ (от пеленачетата до грохналите старци и старици). Навремето с вдигната и изпъната дясна ръка и поздрава "хайл Хитлер" ставах и лягаха германците. Нещо подобно е завъртяло и промило мозъците на славяноговорящите жители на РСМ. Така, че с това действие правителството на РСМ показва на всички в ЕС как е произлазла техният изкуствен "идентитет и язик". С една дума - ПОСЪРБЕНИ БЪЛГАРИ!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Македон

    1 20 Отговор
    И за Ковачев...реципроцитет друже, Македонците в Блгариа да се образуват на Македонски език и тогава ела да си говориме!

    Коментиран от #19, #36, #47

  • 16 Дааааа

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Македон":

    Още е жива.....докато се наплодят албанците,а после..схемата ти е ясна.
  • 17 Кси

    9 0 Отговор
    За всичко българско е така, колко са се променили и европризирали, ами не искат, да не лъжат, че правят реформи, как я мислят за ЕС, как си го представят, да отричат българската общност
  • 18 Еееех глупи,глупи

    23 1 Отговор

    До коментар #14 от "Македон":

    Сърбите ви презират , шиптърите ви превземат ,българите ви жалим ,за останалия свят не съществувате.

    Коментиран от #49

  • 19 Кси

    18 2 Отговор

    До коментар #15 от "Македон":

    А, шопите да се образоват ли на шопски език/диалект на българския/, а на родопски, а на балканджийски...да не изброявам всички географски области, ей, аланкооолу, ти не разбра ли, че няма македонски език/има норма някаква нагласена от коминтерна , на основата на български език/, ние нямаме нужда от разговори с вас, вие имате, но не желаете, говорете си със сърбите на сръбски, те са ви чорбаджии, а на руснаците са подлоги
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Некой си

    13 1 Отговор
    Тия българомакедонци ЕС ако ги приеме в съюза накрая цела Европа ще бъде създадена от македонците,тия са Адам и Ева они са създали свето.Евала макета без вас свето немое да съществува вие сте центъра,в учебниците ви не пише ли че сте богове,създатели,Хитлер мислел че германците са най чистата раса ама тогава сте били Българи и не ви е оценил след 1944 г.се е родила най важната раса на свето,без вас не мое да съществува вселената,дано не изчезнете след време че Ванга е предсказала изчезне ли македонецо,изчезва и свето.
  • 22 ако

    13 0 Отговор
    в Македония започне изучаване на български език то това би означавало че македонския и българския са два различни езика!!!
    Трябва нашите политици да подходят много внимателно!

    Просто трябва да заявим че в македония няма нужда да се изучава български език защото македонски и български са един език!!!
  • 23 Монтанчанин

    16 0 Отговор
    Абе български македонци у монтанско балканскио народ му викат турлаци говора е коренно различен от книжовния език но е Български диалект,требва ли да претендираме за турлашка език турлаците са повече от вас българомакедонци но никой не казва и не го мисли че има турлашка нация защото сме и ще си бъдем Българи.Вие народе на македонска България не сте виновни,виновни са ви управниците че са успели да ви промият мозъците и сте се отказали от роднините си които са се били за обединена България били са горди Българи,а вие сега сте народ без история който никога и никой не би ви взел на сериозно защото не само България си знае историята но и цел свет знае историята ви като Българи а не като македонци и сега само се излагате с тия ваши твърдения за древни македонци.Гърците не ви приемат като народ македонски ние знаем че сте Българи,Албанците и те ви знаят като Българи,Турците и те като Българи Европа и те ви знаят като Българи и Сърбите ви знаят че сте Българи само където им се иска да не сте и затова ви промиват мозъците.От историята си не можеш да се скриеш колко и да е хубава или не с нея те помнят,а ако се отричаш от нея значи си жалък народ който никой друг народ не би уважавал.Не е срамно да живееш с Българска история това е минало важно е сега да създадеш бъдеще с което да те помнят но не за сметка на миналото ти то не може да се заличи.
  • 24 ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ

    10 0 Отговор
    Има логика сърбодонците да учат сръбски, но е най-добре да учат и албански.Сръбски, тези, които ще избягат в Сърбия след някоя година и албански останалите, които ще са малцинство. Тогава, въпросът с езика няма да бъде актуален, както и за какви се самоопределят шепата лугета.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 БЮРМ/FYROM

    17 0 Отговор
    Измислената "държава" няма място в Европейския съюз. ВЕТО докрай. Промити мозъци. Кресливи и злобни, руско-сръбски подлоги. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 27 Скопие

    13 0 Отговор
    Абе макета що при вас нема преброяване на населението,дали щото 90% се наричат Българи,5% са Албанци, 3% Гърци,1,5%Сърби,0,5% "Македонци "така погледнато вие сте си чисти Българи а сега сте мръсни македонци,идете на баня и мръсната вода ще отмие това македонско съзнание и ще си останете чисти Българи.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост към 25 македон

    13 0 Отговор
    Тое език са го говорили пра,пра,пра,и т.н. твоя дедо и моя когато са били рамо до рамо и са се защитавали а не нападали.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 А защо си мислиш че

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Македон":

    всичко започва в Смакедония? Славяните са претопили абсолютно всички! Още хан Котраг пречиства Македония от македонците, и се настанява в нея заедно със славяните!
  • 32 Славянин

    6 4 Отговор
    Я съм да се обединят славянските народи в един съюз Българи,Руснаци,Сърби,Хървати,Босненци,Словенци,Черногорци,Българомакедонци щом говорим един език значи сме от едно племе разделило се преди много векове нема значение кой е бил първи,все пак сме били един народ и сме много тогава ще е най силния народ в света.Кво общо имаме с грманци,французи,англичани и други такива,тогава Тае Европа където е сега ще иска да членува в славянския съюз.
  • 33 Левтер

    2 0 Отговор
    Ние не бързаме...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ще повторя.

    12 0 Отговор

    До коментар #34 от "Македон":

    Сърбите ви презират , шиптърите ви превземат ,българите ви жалим ,за останалия свят не съществувате.
  • 36 Stormtrooper

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Македон":

    Образовайте се ако искате и на романес.
  • 37 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Да-а-а, "ЮЖНИ СЪРБИ", к`во да ги правиш?
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Македон":

    Защо го сменихте 1948г. АСНОМСКИЯ химн "Изгрей зора на свободата", А СЛЕД ТОВА ГО И ЗАБРАНИХТЕ....
    Изгрѣй, зора на свободата,
    Зора на вѣчната борба.
    Изгрѣй въ душитѣ и въ сърдцата
    На всички роби по свѣта!

    Тирани, чудо ще направимъ,
    Ний чуждо иго не търпимъ,
    Съ юнашка кръвь ще ви удавимъ,
    И пакъ ще се освободимъ!

    Юнаци смѣли пакъ развиха
    Окървавени знамена,
    Комити нови забродиха
    Изъ македонската земя.

    Тирани, чудо ще направимъ...

    Ечатъ гори, поля, балкани
    Отъ бойни пѣсни и ура,
    Сноватъ борцитѣ-великани:
    Напредъ, готови за борба.

    Тирани, чудо ще направимъ...

    Насъ нищо вечъ не ще уплаши,
    И тъй живѣемъ день за день...
    Свещени сѫ горитѣ наши,
    Изъ тѣхъ свободни ще измрѣмъ!

    Тирани, чудо ще направимъ...
  • 39 😂😂😂😂😂😂

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Македон":

    А бе откъде изравяте тая фантастика бе! 2 милиона сте, мешани сте, а историята ви за 5 галактики не стига! Не мога да споря с теб! Твоето е фанатизъм, няма никаква логика! Така си научен! Той Александър е знаел и 11 езика нали? И е умрял на 36, нали? И е водил походи 13 години нали? И на коня му е имало чин на който да учи езици, нали? Сигурно ако не беше се споминал, щеше да знае 66 езика? Лека вечер!😂😂😂😂😂! Аз съм живял повече от неговите лета и знам 5 езика,(и езика на Александър) ! Така че мен не можеш да ме убедиш че е знаел 11!
  • 40 А за да познаеш антиката!

    10 0 Отговор

    До коментар #34 от "Македон":

    Трябва да знаеш антични езици! Вземи прочети старогръцките автори на старогръцки, за да видиш истината! В библиотеките ви няма да намериш истината, защото от там истината е изтрита! Сега ми обясни, защо историята написана на български, румънски, гръцки, турски, албански, немски и английски, съвпада на 90%, а вашата фантастика, отхвърля всичко това?
  • 41 Шмекер

    7 0 Отговор
    Не знаете ли ,че водата на Марс е от Охридското езеро!
  • 42 АлМак от Мелмак

    4 0 Отговор
    Тези типове нищо не заслужават. Те вече са стопроцентови престъпници! Да се затвори границата (с изключение за български граждани), да се обложат всички стоки с максимално мито. Мегапроектоите да минават през албанско Косово

    Коментиран от #48

  • 43 Професора.

    4 0 Отговор
    Сега трябва да видим преброяването и ако няма 120000 българи да се обявят за фалшиви ,всичките паспорти които са издадени на северно македонци.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Стана ми забавно.

    2 0 Отговор
    Новина
    Северно маке с ръчна количка е 1 космонавт на луната през 1876г.
    Това учат в СРМ
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гоцеделчев

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Македон":

    Така,така....скоро ще лапате албански суджуци...друже
  • 48 Гоцеделчев

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "АлМак от Мелмак":

    Албанците ще се окажат по-мъжкари от тия северни мекерета.
  • 49 Гоцеделчев

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Еееех глупи,глупи":

    МНОГО ТОЧНО,БРАВО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове