Last news in Fakti

7 Декември, 2020 13:11 3 677 30

Андрей Ковачев: Няма да има промяна в позицията ни за Скопие

  • андрей ковачев-
  • северна македония-
  • скопие

Ако в Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония колегите от Скопие се страхуват да приемат фактите, то тогава ще трябва да се намерят други механизми за изпълнението на Договора, каза Ковачев

Андрей Ковачев: Няма да има промяна в позицията ни за Скопие - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Македонската страна се опитва да намери най-различни извинения. Българските избори нямат нищо общо с общата ни история. Всички български политически партии са на едно мнение - няма как да правим компромиси с историята и с ясните исторически факти. Това каза евродепутатът и един от най-големите радетели за присъединяването на РС Македония към ЕС Андрей Ковачев, цитиран от БГНЕС.

Според него "необходими са повече смелост и кураж от страна на премиера на РСМ Зоран Заев". Трябва да се изпълнява Договорът за добросъседство и приятелство. Ако в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония колегите от Скопие се страхуват да приемат фактите, то тогава ще трябва да се намерят други механизми за изпълнението на Договора, каза Ковачев и подчерта: Европейският съюз съществува, за да не се мразим, а да живеем заедно при пълна толерантност.

"Не може да позволим младите в РС Македония да бъдат възпитавани в омраза към България. През последните три десетилетия непрекъснато демонстрирахме добронамереност - първи ги признахме като независима държава, защитавахме тяхната териториална цялост, предоставяхме най-различни помощи, включително и военни, върнахме ги по пътя на евроинтеграцията. А от другата страна какво виждаме - те не са в състояние да се разделят с титовите подходи и не са готови да премахнат наложените разделения от комунистическите режими", заяви евродепутатът.

На въпроса дали очаква някаква промяна в позицията ни преди утрешната среща в Брюксел, Андрей Ковачев отговори кратко: Надали до утре и в останалите няколко часа ще има развитие в сегашното състояние, още повече като се има предвид провалът на последното заседание от края на миналата седмица на смесената българо-македонска историческа комисия.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоз

    8 19 Отговор
    и той си посадил коса , да е Убав у Брюксел !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бацо

    6 16 Отговор
    Само да напълнят шкафа пък и нейде трябва да бегам след Март

    Коментиран от #20

  • 4 православен

    29 3 Отговор
    много точно и ясно
  • 5 сила

    6 24 Отговор
    как изкара на партито,заведе ли момченцата от перник и своге в брюксел.....

    Коментиран от #12

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 33 Отговор
    да живее МАКЕДОНИЯ и нашите МАКЕДОНСКИ братя никнейм ГРАД КОЗЛОДУЙ номер едно коментатор тук

    Коментиран от #7, #11, #21, #28, #30

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Аве Майн Кампф

    34 1 Отговор
    ВЕТО до край на тая комунистическа про сръбска смет в Скопие . А когато си прелеят малко нормален мозък в болшевишките кратуни , могат спокойно да се помолят за нови разговори с България .
  • 9 Перо

    32 2 Отговор
    При зомбираните и дресирани македонистки чугунени глави никога не може да има промяна,ако не се приложи гръцкия опит. Просто трябва да се представят на РСМ българските условия и да се прекратят всички контакти с измислената държава и нация до като се разбере от тях,кой е молител за приемане в ЕС и кой трябва да отговаря на критериите за кандидатстване. С Гърците го разбраха за 27 г. До тогава ВЕТО!!!
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 2 Отговор
    С М краде наша история култура даже се изгавриха с памета на удавилите се наши сънародници в ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО
  • 11 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    това не е мой пост крадът ми ника а МАКЕДОНИЯ намат ДЪРЖАВА теса били ЮЖНА СЪРБИЯ част от ТИТОВА
    ЮГОСЛАВИЯ

    Коментиран от #13, #22

  • 12 И той

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "сила":

    ще цъфне из медиите !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 БЮРМ/FYROM

    20 0 Отговор
    ВЕТО докрай за измислената "държава". Кресливи и злобни, сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 15 Валя красивата

    7 13 Отговор
    Андрей Ковачев го нямаше при заловените 25 п€д€р@си , нямаше го. Но не се бъркайте че той не !! Той е от елитните такива, които се събират по двойки и тройки в най скъпите яхти, курорти и хотели !! Виж за Джамбазки не говорим , той за двойка кебапчета и на 3 ракии, всичко прави.

    Коментиран от #17

  • 16 Пламен

    18 1 Отговор
    Най ме дразни постоянното говорене на СРМ политици че ни смятали за приятели и братя а е точно обратното,и съм сигурен че с тях никога не ще се разберем

    Коментиран от #19

  • 17 сила

    4 7 Отговор

    До коментар #15 от "Валя красивата":

    даже и за кебапче и бира...пробвал съм го....
  • 18 Маке

    11 0 Отговор
    Абе няма извинения,ВЕТО до умиране.
  • 19 Баба Яга

    8 0 Отговор

    До коментар #16 от "Пламен":

    Имайки предвид българският инат,прав сте.Македонските политици манипулират по метода на ниваляшката.Внушават едно и също да безкрай.Няма документи,няма сечени монети,няма бойни знамена.Предо около 50години по история учехме,че от славяните няма запазени артефакти,защото живеели в землянки.Та и те така.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    От кога бе задник от 1913 година ли невежо смотан?
  • 23 От тяхната историческа комисия да се

    16 0 Отговор
    поискат доказателства и факти, какво могат да докажат, иначе са безпредметни техните приказки, "някой нещо си твърди, ей тъй, че така му изнася", за нас може да черпят информация от международни източници-османски архиви, енциклопедия Британия, гръцки хроники и всякакви други, а не от наши
  • 24 Да се знае и помни,

    25 1 Отговор
    Македония е част от България, подарена на Сърбия 1919 г след ПСВ
  • 25 Дреме ми

    0 4 Отговор
    И за общата ни история и за братството ни.Чекмеджето на Боко - това е Истинската ни 1300г. История..
  • 26 Пешо

    0 0 Отговор
    Това е истината
  • 27 Пешо

    0 0 Отговор
    Как ще коментирате сега

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Язе

    5 0 Отговор
    Много пъти македонски учени са питани от западни колеги да дадат доказателства за свои твърдения. Отговор е, че има много но не представят нито един. Когато ги притиснат казват. "Па Я немам доказ, али твърдам да е баш тако, како що съм рекъл.". Това са думи на първия им председател на МАНУ, повтаря се и до днес от историчарите им. Но проблема се корени в Белград. В учебниците на учениците в Сърбия пише същата помия за България и българите както в тези на Македонците. Просто учебниците в СРМ са преписани от сръбските.
  • 30 Болялин

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Когато някой е с тежка шизофрения и в коментатор се припознава !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове