Last news in Fakti

2 Февруари, 2021 12:21 6 428 48

Ужасът да сбъркаш при закупуване на е-винетка

  • е-винетка-
  • бг тол-
  • регистрационен номер

Коментар на Цветан Такев (без редакторска намеса)

Ужасът да сбъркаш при закупуване на е-винетка - 1
Снимка: БГНЕС/Архив

Грешката ми е, че съм нервиран, бързам и т.н., но пък в същото време ми трябва да закупя винетка. Та бъркам, вместо СО, пиша С0 с нула. Разбира се, системата им не прави връзка с КАТ дали съществува такъв регистрационен номер и на драго сърце ми прибират парите. Викам - ок, едва ли съм първият. Ще звънна на националния телефон на БГ Тол. Звъня им вече от половин час - дава свободно. А в момента тече кампанията по събиране на пари за годишни винетки. На 45-тата минута ми вдигнаха - викат винетка се купува на ваша отговорност. Викам им, ок, но системата ви не прави ли справка в регистъра на КАТ за наличие на такъв регистрационен номер? Агнешко мълчание оттатък. След 30 секунди ми дават национален телефон на "Интелигентни трафик системи".

Те били националният оператор на винетките. С тях се свързах по-бързо. Казват ми - то е на ваша отговорност. Може да си закупите колкото искате и каквито искате винетки. Не можели да ми върнат парите. Имало бутон за връщане, ако нещо съм сгрешил преди плащането и да съм внимавал какво въвеждам. Обяснявам им, че това е погрешно. Няма как да нямат връзка с регистър на КАТ за справка по регистрационен номер. По този начин мога да си купя винтетка на номер, на който пише "Керкенез Паунов" и пак да ми вземат парите. Явно така работи държавата. Така работят #АПИ #БГТОЛ #ИнтелигентниТрафикСистеми. Майната им на парите, важното е да сме здрави, вече си имам още една винетка. Boyko Borissov - попитайте Томислав Дончев, Мариана Николова, Георги Терзийски и Атанас Темелков, къде аджеба е електронизацията и междурегистровия обмен. Защо RegIx не работи тук при винетките?


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 57 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като я пуснаха 2019та

    74 5 Отговор
    Имаше над 5000 човека с неотчетени винетки и ни глобиха...ай после съд и дело по 1 година.Скапана държава-скапан народ...

    Коментиран от #13, #33

  • 2 такъв е животът

    25 47 Отговор
    Животът не е идеален, затова реалноста е родила много БГ поговорки:
    "Кьорав карти не играе", "Очи гледали, очи плакали" и т.н.

    Следващия път ще внимава и няма да нервничи

    Коментиран от #16, #19, #20, #41, #46

  • 3 бачо

    45 6 Отговор
    Цялата държава е на самотек и всичко върви по инерция,само се пита в задачата кога ще се обърне всичко с краката нагоре,а то ще е страшно,дали ще е след месец,година но това няма да продължава вечно

    Коментиран от #9

  • 4 Недей се нерви много,че няма да си жив..

    13 3 Отговор
    За да ползваш винетката!Я инфаркт,я ковида,я инсулт...Всички които са споменали тази дружина от разбойници,отдавна не ползват винетки...
  • 5 Гроздан

    39 4 Отговор
    Защото половината не знае на кирилица или като на латиница да въвежда...Защото половината са неграмотни , защото половината бъркат букви, номер...Половината недовиждат..Спряхте им училището на младите , не стига че са неграмотни и невъзпитани ,а сега хептен зле...Искат да ни направят луди, буквално невменяеми, луди...Прости и луди..Ще дойде време и конеца в иглата няма да могат да вденят.. Потресаващо ще става и инфантилно положението

    Коментиран от #36

  • 6 Русенец

    50 3 Отговор
    Можеш да си купиш винетка и за магарето. Държавата не се грижи за нещата, да са в ред. Важно е само да ти приберат парите.
  • 7 Бриго Бичкията

    50 2 Отговор
    Немската Toll система ти връща парите по електронен път, но задържаха по стар спомен около 3 евро от общата сума. Нищо не им пречи и на нашине да го направят така.

    Коментиран от #25, #30, #37

  • 8 SDEЧЕВ

    9 39 Отговор
    ТАКА РАБОТИ ОТ 2 ГОДИНИ Е КАЗАНО ,ЧЕ ТАКА РАБОТИ РАЗБРА ЛИ СЕГА ГЛУПЕНДЪР, ВНИМАВАЙ И АКО СБЪРКАШ НЕ НИ ЗАНИМАВАЙ С ПРОЗА.
  • 9 Русенец

    2 10 Отговор

    До коментар #3 от "бачо":

    И как ще спре? Само не ми казвай "като изберем други, които да продължат дрането.
  • 10 Гост

    33 6 Отговор
    Ето защо не искали електронно гласуване. Защото електората може да се обърка и да не натисне за вожда.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Факти

    12 3 Отговор
    Честит празник! - Бършете, бършете, ще дойде и вашето време да ви забършем!
  • 13 плевен

    13 13 Отговор

    До коментар #1 от "Като я пуснаха 2019та":

    Когато наричаш държавата и народа си "скапан", трябва да си наясно, че и ти си скапан. По пътя на логиката.
    Помня как първите ни демократични активисти наричаха България "тази държава". Някак си се поставяха над нея, и хората ги разкараха.
    Усещам, че се увлякох, но уважавай страната си.

    Коментиран от #17, #18

  • 14 шефа

    27 4 Отговор
    Така се получава защото в тази държава само и единствено ако си некадърен крадлив и прост идиот може да отидеш и си на ръководна длъжнот.Като започнеш от Тиквата та до най дребния чиновник всички са ЖАЛКИ КАНЦЕЛАРСКИ ПЛЪХЧЕТА и колкото са по неграмотни толкова повече бонуси получават.
  • 15 КАТ

    16 3 Отговор
    Абе не разбрахте ли,че това е номерът на е винетките,тук таме някой да сбърка и джоб парасъ да падне,далавера да има!Ама като сте прости,по прости,най прости,шофьори....
  • 16 Всичко е ясно

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "такъв е животът":

    Ти си абсолютен ГАНЬОВСКИ ТУЛУП, затова територията ни НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАРЕЧЕ ДЪРЖАВА.
  • 17 Софиянеца

    15 6 Отговор

    До коментар #13 от "плевен":

    Абе плевен(с малка буква),много задръстен ганьовец си, бе френд.Ти на това държава ли викаш?Ще ти кажа, че съм българин, роден, израсъл и живея на тая територия, И МЕ Е ГНУС ОТ ТОЯ ТЪП НАРОД.ГНУС МЕ Е ОТ СЕЛЯНИЯТА И ПРОСТОТИЯТА ВИ.
    ТОВА Е.

    Коментиран от #22, #23, #24

  • 18 кайлъка

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "плевен":

    Ей,градски,я върви да разгледаш Панорамата и да се успокоиш малко!Какво се правиш на голям родолюбец,я върви да свалиш Минету!
  • 19 Doni Brasko

    17 5 Отговор

    До коментар #2 от "такъв е животът":

    Всеки греши. Та спомни си това, когато ти се случи нещо такова. Само едно нещо е непоправимо и то не е да сбъркаш регистрационния си номер. Просто всичко сътворено от тъпаците от ГЕРБ подлежи на поправка.
  • 20 Абе неумник

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "такъв е животът":

    колко трябва да внимава човек в тая държава, бе?
    Ми той трябва да е адвокат, за да не го измамят с имоти, програмист за да знае как НЕ им работят системите, командос-тюлен за да се движи в тъмното по тротоара на който му липсват капаците и същевременно е разкопан но не е обезопасен и какво ли още не.
  • 21 Майстор Тричко

    13 5 Отговор
    Нито една система не може да се направи достатъчно дуракоустойчива.
    Ако системата проверява в КАТ за съществуващ номер, утре някой ще поиска да проверява дали е въвел неговия си номер или този на някой друг. Тогава ще трябва да вкарва ЕГН, имена и т.н., но пък ще започне да писка, че му взимали личните данни. Няма угодия.
    А бе я по-добре внимавай какво натискаш, а ако си нервен пий една вода, ритни кучето, набий жената и чак тогава се занимавай с парични неща.
  • 22 Сто плюса

    4 3 Отговор

    До коментар #17 от "Софиянеца":

    За теб
  • 23 Тц тц тц

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "Софиянеца":

    Я сподели как успя да се пръкнеш такъв бял лебед от тази "кочина".
  • 24 кайлъка

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Софиянеца":

    Гореупоменатият от Вас е плевенчанин от буковлък,цветнокож.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Още някой

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "кайлъка":

    Не е плевенчанин,а от Ботевград.
  • 27 гост райдър

    17 5 Отговор
    При мен друг случай..Купувам си винетка от бензиностанция на изхода на Варна.Плащам и тръгвам.На село слънчево ме спират и се оказва,че винетката все още не е активирана от тяхната система..Показвам касовия бон с регистрацията на автомобила..Отговарят ми,че не ги вълнува и ме глобиха.В момента ги съдя,защото реално съм платил и винетката ми е активирана след 20минути от електронната им система.Без да съм виновен ме нарисуваха...Това е държавата на тиквата..Случая е от преди 40 дена...
  • 28 гост

    3 7 Отговор
    Ужасно е да си толкоз туп, че да сбъркаш.
  • 29 gost

    9 0 Отговор
    "Интелигентни трафик системи" явно не са толкова интелигентни. Така е с всички парушитисти дадени им обществени поръчки, по шуробаджанашка линия.
  • 30 AAAAAA

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бриго Бичкията":

    не могат....няма кой да обслужва софтуера им...не знаеш ли?

    Коментиран от #45

  • 31 Оооо

    2 0 Отговор
    вие нищо не знаете. Ако знаехте каква е електронната система на Спиди ...ще се гръмнете в главата.
  • 32 Интелигентни

    5 0 Отговор
    трафик системи е милиционерска фирма.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мечо

    1 8 Отговор
    Кьораф карти не играй казали съ хорътъ кату ни можиш да съ къпиш нидей да съ събличъш
  • 35 Не е просто, нервен е

    0 0 Отговор
    Тоя няма да гласува машинно а с бюлетина. Гербер е.
  • 36 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гроздан":

    Пич бъркаш. Когато правиш подобни процеси, грешките трябва да са предвидени в самия процес. Т.е корекция на грешката. А не да кажеш на потребителя, че гори с едни пари. Само, че в т.нар. държава България винаги има риск от измама. Самата държава, на която разчиташ за образование на младите(поне така тълкувам коментара ти) е кьор фишек, измама. Тази държава и нейните апарат, може да направи и от най-праведния гражданин престъпник. Има случаи, в които институционални служители те подтикват към нарушение на закона, ако искаш да си свършиш работа. Руска рулетка е да живееш в Територията. Даже се чудя коя балама ще дойде да си инвестира милионите в Територията. Но явно още се намират такива.
  • 37 В Германия

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бриго Бичкията":

    Няма винетки за автомобилите до 3.5т. Нашите Тикви трябваше да увеличат данъка на МПС до 3,5т и да премахнат винетките. А тези над 3,5т да плащат Толл такса от 5 до 10ст. на изминат километър за цялата републиканска пътна мрежа. И ако бяха включили договор с Германия за изграждане и събиране на Толл таксите, камионите щяха да си плащат в България с същото устройство с което плащат и в Германия и Австрия. Много пари потънаха с изграждането на Тиквена Толл система.

    Коментиран от #44

  • 38 Умен и красив

    2 0 Отговор
    Електората на ДСБ няма проблем със закупуването на елвинетка от машината за елвинетка. Стига да работи системата на АПИ.
  • 39 Хъш

    2 1 Отговор
    Милиционер до милиционера, а между тях като бяла лястовица пожарникар, а народа,стадо мърша
  • 40 Петко

    4 1 Отговор
    Мислите хора, няма как да има връзка дали съществува такъв номер. Ако съм с транзитен номер, ако съм с чужд номер, няма такава база данни в целия свят. Ще е объркващо, няколко пъти машината, трябва да гледаш и това е.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Керкенез

    2 1 Отговор
    Абсолютно правилно са Ви отговорили и двете институции. Щом това че нямат връзка с масивите на КАТ Ви учудва значи не Ви се е налагало да купувате винетка в Европа (Унгария, Чехия) или друга страна с различно тол отчитане( сметка в Турция която е един стикер). Навсякъде където си купувате винетка или гореспоменатата сметка ако не въвеждате вие номера подавате на служителя талона на автомобила, той въвежда данните на бланка и Ви я подава да сверите. След сверката се подписвате( това означава на ваша отговорност) и на база тази бланка Ви се издава касов бон който удостоверява наличието на( в Унгария е Матрица) електронна винетка или Ви се дава стикер с отпечатания номер (Чехия). Така стоят нещата и в Турция - подавате талона попълват на хартия данните, дават Ви да проверите сам и да се подпишете плащате и ви дават електронния стикер за под огледалото.
    Това са моите знания за държавите в които съм ходил и има винетки или сметка.
    НО ВИНАГИ е на собствена отговорност, независимо дали срещу Вас стои човек или машина. Не може да има достъп до масива на КАТ защото ако нямаше картел и корупция винетки може да продават 20-30 частни фирми. Не е нормално те да имат достъп до масива на КАТ. Въпреки достъпа на всеки до данните ни в НАП.
  • 43 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор
    идиотите са най-стабилната организация.....навсякъде си имат хора!!!!!
  • 44 Бриго Бичкията

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "В Германия":

    Това хубаво, ама аз никъде не споменавам тонаж, просто казвам какво са направили хората с тяхните машинки и какви възможности имат.
  • 45 Бриго Бичкията

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "AAAAAA":

    Не, незнам, честно казано и не ме интересува дали има кой да им поддържа софтуера или не. Това трябва да го мисли този на който му се плаща за това. Аз съм от хората които си плащат за да получават качествена услуга.
  • 46 Жан Пол Белмондо

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "такъв е животът":

    Алоо, големия разбирач на карти, и ти ако ги разбираш колкото Управляващите... няма що..
    В цивилизовани те държави , нямаше да те допусне да платиш, анадъмо ....
  • 47 Работата е ясна

    3 3 Отговор
    Поредният тъпак, който не може да си напише регистрационният номер и някой друг му е винове.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове