Last news in Fakti

3 Февруари, 2021 13:02 15 635 71

Къде отиват парите от е-винетки, купени за сгрешени регистрационни номера - потърпевш разказва пред ФАКТИ

  • електронни винетки-
  • бгтол-
  • интелигентни трафик системи-
  • апи-
  • регистрационен номер-
  • е-винетки

Защо не е направен междурегистров обмен и не се ползва базата данни на КАТ за проверка на регистрационен номер при купуване на електронна винетка, пита Цветан Такев

 Къде отиват парите от е-винетки, купени за сгрешени регистрационни номера - потърпевш разказва пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От началото на годината Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) периодично напомня на гражданите, че електронните им винетки изтичат. На 30 януари например АПИ съобщи, че на 1 февруари невалидни стават над 226 хиляди винетки.

Вчера – 2 февруари, в социалните мрежи IT експертът Цветан Такев разказа за своя „сблъсък“ с онлайн купуването на винетка. „Грешката ми е, че съм нервиран, бързам и т.н., но пък в същото време ми трябва да закупя винетка. Та бъркам, вместо „СО“, пиша „С0“ с нула“, написа Такев и разказа как тази грешка му струвала точно 97 лева, колкото е сумата за годишна винетка. Причината - след като купил винетка, но сбъркал регистрационния номер на автомобила си, му се наложило да купи втора. От ФАКТИ се свързахме с него, за да разберем повече. Припомняме, че Такев е идеен разработчик на системата за електронно управление Съвет.БГ, за която вече сме разказвали.

Как така при грешка в закупуване на електронна винетка, тази грешка не може да се поправи по никакъв начин, защо не е направен междурегистров обмен и не се ползва базата данни на КАТ за проверка на регистрационен номер при купуване на винетка и къде отиват парите, които са събрани от винетки, купени за недействителни регистрационни номера – това са въпросите, които Цветан Такев има към българските институции.

„Това е проблем на национално ниво“, коментира Такев и разказа: „Аз решавам да си закупя винетка. Купувал съм си през БГТОЛ и там първото нещо, което ми направи впечатление е, че няма опция да си взема фактура за тази винетка. Тоест плащаш с карта и директно ти показва, че плащането е минало. Започваме с това, че аз исках да си взема фактура. Реших да направя плащането през мобилен оператор, който се води “Payment processor”, защото БГТОЛ не издават фактура. Отварям сайта на оператора, купувам си винетка, но в бързината вместо „СО“ въвеждам „С0“. Системата ми приема този номер. Платих си винетката и исках да взема фактура, но никъде не ми излезе опция за подаване на данни за такава. Ако платиш например през фирмена карта, не мога да разбера как можеш да осчетоводиш тези пари, при положение, че не ти дава опция за фактура. Това беше първото нещо, което ми направи впечатление.

Второто нещо е, че ми взе парите, аз разпечатах и видях, че в „С0“ „0“ е нула, а не е буквата „О“. Зачудих се и си казах, че най-нормалното нещо, което може да се направи е една връзка с регистъра на КАТ. В крайна сметка, когато си плащаш данъци например, дори при частни системи за електронни плащания, винаги има връзка с данъчната система на дадената община, излиза ти партидата и т.н. и по този начин могат да се елиминират грешките. Когато въведеш регистрационен номер на автомобил, най-нормално е да се направи връзка с регистъра на КАТ и да се види съществува ли такъв регистрационен номер. Реално ти можеш да напишеш нещо в свободен текст и да купиш винетка за това нещо“.

„Това е пълна глупост“, коментира той. „В държавата се създаваха междурегистрови обмени, уж вързаха всички държавни администрации през система RegIx за междурегистров обмен, а в крайна сметка тук това нещо не е вързано с регистъра на КАТ“, допълни Такев.

„Казах си, че сигурно аз не съм първият човек, който е направил грешка – ще звънна на БГТОЛ. В крайна сметка всички коли, в който двама човека спят в колата и те снимат, са на БГТОЛ. Свързах се с тях, те ми казаха, че имало някъде на сайта им някакъв нормативен документ, в който пишело, че не връщали пари, нямало какво да направят, доставчикът бил друг - „Интелигентни трафик системи”. Попитах БГТОЛ защо нямат връзка за проверка на регистрационен номер, те отново обясниха за наредбите и т.н. Много важно уточнение е, че се опитвах да се свържа с БГТОЛ около 30 минути – не зная колко пъти им звънях, никой не вдигна, а в момента все пак е кампанията за купуване на годишни винетки“, разказа той.

След разговора с БГТОЛ, се обадил на „Интелигентни трафик системи” АД, които са национален доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси - електронни винетки и тол, и са официален партньор на Агенция „Пътна инфраструктура”.

„Звъннах на „Интелигентни трафик системи”, те ми казаха същото нещо – че няма как да ми върнат парите, трябвало да внимавам. И тях попитах не са ли направили връзка с КАТ за проверка на регистрационен номер, защото всеки може да напише някаква глупост и да плати винетка на това нещо. Оттатък имаше просто едно мълчание. Не може да се коригира, не могат да ти върнат парите, не може нищо“, каза Такев.

„Въпросът сега е къде отиват тези пари, защо не може да се върнат. Сега ще пиша и на Комисията за защита на потребителите да излезе със становище защо пък не могат да ти върнат парите и не могат да направят корекция на купена винетка. Абсолютно пълен абсурд е това нещо“, каза още той.

В крайна сметка получава отговор, че парите няма да бъдат върнати. Годишната винетка обаче му е нужна веднага и на Цветан Такев му се налага да купи нова. „Освен да си купиш нова, друга възможност нямаш“, каза той.

“При всички частни онлайн търговци, когато от един онлайн магазин си купиш нещо, имаш опция до 14 дни да върнеш продукта и да ти върнат парите. Надявам се Комисията за защита на потребителите да подходи така и с държавната структура. Не зная дали е държавна или на някаква концесия тази структура, но в крайна сметка е нормално, когато купиш някакъв продукт онлайн, в 14-дневен срок и при жалба, да ти върнат парите“ коментира Такев.

От ФАКТИ вчера изпратихме запитвания към АПИ, БГТОЛ и „Интелигентни трафик системи” АД. Попитахме ги има ли възможност за издаване на фактура при купуване на винетка; има ли връзка между регистъра на КАТ и системите за купуване на електронна винетка и ако не, защо; има ли възможност за редакция на сгрешен регистрационен номер и ако не, защо и къде отиват парите от електронни винетки, купени за недействителни регистрационни номера. Към този момент нямаме отговори, но ще продължим да чакаме.

Преди броени минути пък получихме обаждане от „Интелигентни трафик системи” АД, които ни увериха, че ще получим отговори на въпросите си утре. Очаквайте тази информация утре във ФАКТИ.

Цветан Такев от своя страна вчера също изпраща запитване към „Интелигентни трафик системи” АД чрез контактната форма на сайта им. Към този момент, той също не е получил отговор.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 94 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Село

    222 11 Отговор
    Направо в шкафа на Бойко там отиват!

    Коментиран от #6, #7, #10, #14

  • 2 алеко

    28 135 Отговор
    .- Ами ти от бързане забравил си да заплатиш бирата си, бай Ганьо. Аз я платих.

    - Имал си бол пари - платил си я.

    Коментиран от #27, #47

  • 3 Пурко

    173 4 Отговор
    Да хрантутим ТЪРТЕИТЕ как къде отиват?!?
  • 4 дърт шофьор

    209 4 Отговор
    Българинът мрази държавата си, защото държавата го мрази. Чувствата са взаимни.

    Коментиран от #62

  • 5 Алеко Константинов

    82 5 Отговор
    ...имал си бол пари-платил си... Все пак това са 226000 винетки, къде според вас отиват грубо 22млн лева?!?
  • 6 Представете си

    98 2 Отговор

    До коментар #1 от "Село":

    Ако бяха отворили да снимат и гардероба на Разбойко.
  • 7 Виждащ

    70 0 Отговор

    До коментар #1 от "Село":

    Ами кои са тези, които ги продават, да питаме?
    Отговора ще доййде , от само себе си?
    Кой вериги бензиностанций и кои Банки ги предлагат?
    Готово!
  • 8 Алоо

    12 178 Отговор
    Кьорав карти не играее,къде в коя държава ще ти върнат парите ако си сгрешил.Никъде!!Все някой му е виновен на българина,но не той щото не може си напише номера без грешка!

    Коментиран от #11, #12, #15, #18, #21, #43, #59, #66

  • 9 Антигерб

    96 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: къде отиват парите от електронни винетки, купени за недействителни регистрационни номера

    Е какви въпроси задават - директно в шкафчето отиват парите - тя системата нарочно е направена така че парите да отидат по направление. Ха си объркал, ха си напълнил шкафчето - пък влезе ли в шкафчето връщане няма. При герб е така - кръв повръщат ама пари не връщат.
  • 10 Муаха-ха-ха-ха...

    47 8 Отговор

    До коментар #1 от "Село":

    Айде ревете за корупцията в Русия .
  • 11 Антигерб

    113 5 Отговор

    До коментар #8 от "Алоо":

    Във всяка държава където няма герберска хунта връщат парите и по-точно даже не ти ги вземат.

    Та ако герберските тролчета не бяхте на държавна хранилка и можехте да видите как е по цивилизованите държави нямаше да има глупави изказвания като твоето.
  • 12 Внимавай какво си пожелаваш,

    59 5 Отговор

    До коментар #8 от "Алоо":

    са казали мъдрите китайци, гербав толупе.
  • 13 трол.бг

    64 2 Отговор
    Как къде отиват? Отиват в специален фонд за финансиране на празненства и банкети на бг трол. АйТи - то може само да ги поздрави за вчерашния празник.
  • 14 Загрижен

    73 1 Отговор

    До коментар #1 от "Село":

    Както и за статията с престъпника от Банкя и Нестлето, така и тук е добре да се внесе известна светлина...
    Та, изпълнител и текущ собстеник на всичко около тол системата е не някой друг а австрийската фирма "КАПШ"?!? Всичките сървъри за управление и съхранение на информацията са не накаде другаде а в Австрия!?!?
    БГТОЛ са едни клоуни, които са назначени там като калинки на едни прилични за родната действителност заплатки. Все хора на правилните хора.

    Коментиран от #23

  • 15 ПИПИ

    52 2 Отговор

    До коментар #8 от "Алоо":

    ВСЕКИ МОЖЕ ДА СГРЕШИ, ДАЖЕ И ТИ МНОГОЗНАЙКО.
  • 16 РАДИО ЕЛТО

    79 0 Отговор
    ЗАЩО ИМА ТАКАВА БЮРОКРАЦИЯ С ТИЯ ВИНЕТКИ?

    НЕ СТИГА ЛИ САМО ЕДНА АДМИНИСТРАЦИЯ АМИ ДВЕ?

    КОЛКО КАЛИНКИ И НАШИ ХОРА ИМА НА ТИЯ СЛУЖБИЧКИ?

    И ТИЯ ЛИ СА КАТЕГОРИЯ 1 ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ КАТО КАТАДЖИЙТЕ?

    ПЪТИЩА НЯМА, САМО ДУПКИ, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА ИМА

    КАТ, ДАЙ , АМИ, МВР, И ВСИЧКИ ТИЯ НИ ГЛОБЯВАТ ЗА КАКВО ЛИ НЕ

    ПЛАЩАМЕ ВИНЕТКИ , ТОЛ ТАКСИ, АКЦИЗ, ПЪТИЩА ПАК НЯМА

    ЗНАЧИ Е МАЛКО БЮРОКРАЦИЯТА ОЩЕ ДА СЕ НАЗНАЧИ , НЕКА ИМА
  • 17 РАДИО ЕЛТО

    22 1 Отговор
    ГРЕШКА

    АМИ=АПИ
  • 18 Тито

    39 1 Отговор

    До коментар #8 от "Алоо":

    Ти бил ли си в друга държава та задаваш глупави въпроси
  • 19 Лайка

    43 0 Отговор
    Наиграха се и продължават по всички опции и за всичко. Не могат да разберат, че ще лежат до живот цялата хунта. Дано и Кьовеши ни завиди и да вкараме цялата крадлива сган.

    Коментиран от #57

  • 20 Анонимен

    55 1 Отговор
    На мен ми се случи същото нещо - миналата година. Отговорът - застраховали сме се, на сайта ни пише да гледате какво попълвате, вие сте си виновна. Купих си две винетки. Не питам защо не е свързана системата, защото е ясно - всякакви такива пари са добре дошли и ще си ги приберем. А че ние не виждаме за какво се дават парите от винетките ни и караме през лунни пейзажи няма значение.
  • 21 Алоо

    39 1 Отговор

    До коментар #8 от "Алоо":

    Не бъди Кьорав Гробаджия. Само тук може да не работи системата и да взима без да връща. Тези системи са за затвора и ще лежат.
  • 22 Терсенето

    31 2 Отговор
    Кьовеши ако е главен прокурор на България ще вкара във пандиза първо гешев.
  • 23 Антигерб

    77 0 Отговор

    До коментар #14 от "Загрижен":

    Е да ама в Австрия системата е направена по друг начин - там почти не може да се направи грешка. Системата ти казва:
    - няма кола със такъв номер
    - тази кола вече има закупена винетка за периода който сте отбелязали.
    Отделно няма проблем с фактурите.

    Защо ли не са използвали техния софтуер и КОЙ е направил изискванията за софтуера.

    Всичко за мен е съвсем умишлено - първо са парите от сгрешените винетки, второ са парите от глобите на който не е видял че му е сгрешена и трето са парите от данъците защото като нямаш фактура не ти я признават като разход на фирмата. Та се събира съвсем сериозна сума.

    Коментиран от #35

  • 24 Да ви е честита Интернета

    19 6 Отговор
    Парите ще ги избиеш като караш колата в гаража.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 СтарТИРаджия

    45 0 Отговор
    Всички знаят, че АПИ са над Гешев - нищо ги не лови и бърка! Падат камъни - природата виновна. Падат дървета - пак тя! Маркировка - йок. Знаци и табели - абсурдни, ръждясали и разкривени! Дупките и кривините - също са природна закономерност! АПИ не хае и никой не е в с-яние да ги закове! Явно. На бас, че системата с невъзможност за резетване на грешки е нарочно заложена. На бас, че и ако някой се разрови ще се окаже, че Интелигентните с/ми са в тясна връзка и изфабрикувани от, и за някой/и системно гангренясал, дърт АПИйски "престолонаследник"!!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Пострадал

    48 1 Отговор
    Пич същият проблем имах миналата година, същите мъки и накрая спряха да отговарят на меките. Казаха било такса, обърнах им внимание че недължимо или грешно платени такси по закон се връщат при поискване, било услуга казвам не ви искам услугата както при непоискани така връщате парите и тн. И накрая даже спряха да ми отговарят и повтаряха, че нямам винетка , казах им то е ясно аз не искам винетка искам грешно преведени пари да се възстановят, отг. Няма, нямах нерви за искове у се отказах, но се оказа , че много хора са така и са събрани едни безотчетни пари бог знае в чий джон
  • 29 Кари

    70 1 Отговор
    Май познат си купи камион в Холандия. На връщане през Германия заплати две магистрални такси, една след друга. Плащането става през POSтерминал, с карта. Картата е на името на фирмата му.Понеже е на възраст, и не знае немски, решил, че ще пие една студена вода.
    Представете си изненадата му, когато 2 седмици по късно сумата за второто (грешно) плащане, му е била възстановена по сметка, без да е предприел каквито и да е действия.
    А в България - НЕ МОЖЕ!!!

    Коментиран от #36

  • 30 Знайко

    48 0 Отговор
    У нас има ли комисия за защита на потребителите? И ако има докога яма да си върши работата? Има ли закон за защита на потребителите? Потребителите имат ли право да искат в определен срок да им бъде възстановена платената сума, ако не могат да ползват за платното. Защо държава не спазва собствените си закони?

    Коментиран от #45

  • 31 мародер

    26 1 Отговор
    „Въпрocът ceгa e къдe oтивaт тeзи пaри, зaщo нe мoжe дa ce върнaт. Ceгa щe пишa и нa Кoмиcиятa зa зaщитa нa пoтрeбитeлитe дa излeзe cъc cтaнoвищe зaщo пък нe мoгaт дa ти върнaт пaритe и нe мoгaт дa нaпрaвят кoрeкция нa купeнa винeткa. Aбcoлютнo пълeн aбcурд e тoвa нeщo“, кaзa oщe тoй.
    Kak къде??? Шкафчета в министерствата бол! Нищо че е снимано само едно...
  • 32 Стига, бе!

    32 1 Отговор
    ИЗВАДКА ОТ ЗАВЕЩАНИЕТО НА ФИДЕЛ КАСТРО, КОЛКО ТОЧНО Е ОПИСАЛ ВСИЧКО КОЕТО НИ СЕ СЛУЧВА!
    Обръщение към народите по света:
    ".............................Тези хора ще дойдат при вас и ще ви обяснят, че когато държавата се грижи за своите поданници, това е робство, а свободата е възможна само тогава когато се надпреварвате един с друг.
    Те ще замъглят вашия ум, предлагайки на тялото ви хиляди удобства и ненужни, и извратени удоволствия, които обаче за да получите ще трябва да жертвате душата си и ценностите на дедите ви. И всичко това те ще направят за печалба, печалбата зад която всъщност се крие огромна кражба.
    Те ще дойдат и ще купят вашето бъдеще и това на децата ви с пари и вие, ако не сте внимателни, ще попаднете в техните изкусно заложени клопки.
    Тези хора са извратени чудовища, за тях работата не е обществено полезен труд, а начин за трупане на богатство. Ако им се предадете, не след дълго ще намразите не само работата, но и живота си.
    Аз ще ви кажа как да ги познаете. Те винаги ще ви говорят за печалба, за икономически растеж, за конкурентоспособност, за пазари, но никога няма да кажат и дума за достойно заплащане на труда, социални грижи, безплатно образование и здравеопазване.
    Те ще поискат вашия труд, но няма да искат да платят за него. Ако се съгласите да им работите ще загубите бъдещето си. Вие трябва да се изправите срещу тях, срещу малцината държащи световното богатство, и трябва да го направите ЗАЕДНО. А за да сте заедно трябва да си има
  • 33 Давам пример.

    31 1 Отговор
    2019 .Идвам си 2 пъти в БЪЛГАРИЯ. 1 път юни.Купувам винетка за месец.Пиша номера както е по талон(същото е и на номера) а именно АА-666-ВВ (това е пример).Преминава Калотина и на първата широка отбивка коли на тия дето контролират.Махат.Спирам.Казват-системата не Ви регистрира колата като платила винетка.Платих казвам и показвам разпечатка та от плащането което предвидливо си направих в Франция.Да ама не ви отчита-казва онзи.Добре,викам но съм платил.Ето разпечатка та. Да,но защо имате тирета?Ами защото,отговарям така е по талон и номер.Още малко и ще ме глобява.....я си оправете системата им викам.Да вметна че във Франция когато търся нещо за колата си е достатъчно да в пиша номера на колата си в предвиденото място.Ако пропусна тирето ме връща да го напиша или системата си го вписва сама или ми изписва че съм пропуснал знак.И си казвам-толкова ли е сложно когато напишеш нещо което системата не възприема (като тире,точка звездичка) да ти припомни и да не приеме син вола. Върнах се във Франция.2 рият път през ноември пак си идвах до БГ. Този път изписаха номера без тиретата при плащането на месечната винетка.Направих си разпечатка.Влизав през Калотина.Пак ме спират.Пак не ме отчита системата.Нося си разпечатка.Какво да коментираме.Пълна дивотия и пр-о--с--т--о--т--и. Неопитност ли е?Безхаберие ли е? Затова колеги шофьори винаги си взимайте разпечатка или касова та бележка или направете и снимка на екрана на терминала (компютъра ) при плащането.Това е тр
  • 34 Стига, бе!

    26 2 Отговор
    ИЗВАДКА ОТ ЗАВЕЩАНИЕТО НА ФИДЕЛ КАСТРО, КОЛКО ТОЧНО Е ОПИСАЛ ВСИЧКО КОЕТО НИ СЕ СЛУЧВА!
    .......А за да сте заедно трябва да си имате доверие, нещо което те ще се опитат да подкопаят по всевъзможни начини.
    Ако искате да спечелите, трябва да се откажете от парите им и дори да ви предложат баснословни суми, да не продавате труда си за техните пари. Вашата победа ще дойде тогава, когато сте успели да се обедините всички, когато благодарение на това обединение сте изградили едно ново общество, чиято висша цел е общото благо, а не паричната печалба и жаждата за лична собственост.
    Парите могат да съществуват и без да се използват за трупане на печалба, а печалбата може да не се измерва в пари. Нима има по-голяма печалба от това вие и децата ви да сте здрави, образовани и резултатите от труда, който полагате да се усеща от всички и да допринася за благото на всички, а не на малцина алчни и хищни капиталисти.
    За тях, вие не сте нищо повече от това което произвеждат огромните им фабрики, а именно стоки за еднократна употреба.
    Братя и сестри от целия свят, обединявайте се, включете се в борбата срещу хищната същност на налагания ви обществено-икономически модел.
    Помнете, че срещу всяко изкушение което ви предлагат и вие вземете от тях, те получават част от вашето бъдеще.
    Отхвърлете парите им, работата им и ценностите им, и ще бъдете свободни, животът ви ще има смисъл.
    Не се страхувайте да се изправите срещу тях, защото именно вие сте основата, върху която те
  • 35 Не лъжи

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Антигерб":

    В Австрия винетките за леки автомобили не са електронни. Със стикерите са, и се лепят на стъклото.

    Коментиран от #39

  • 36 КАРИ (до)

    16 1 Отговор

    До коментар #29 от "Кари":

    Иска се мисъл. Такава липсва в управленския апарат в БГ.Я да видим колко време ще мине за неща които ги има на запад от 1950 .То не е само за молове и лъскави офиси реч.Ама се иска политика какво ще става с тази държава и народ.Кое с какво предимство е.Това в мутроландия липсва.Само стадионите с бодливата тел и кулите с ПК (картечница Калашников)са решението.Нищо друго.
  • 37 qwerty

    27 0 Отговор
    Същата работа и с мобилния оператор А1 - при договорирана месечна такса от 21.99лв, всеки месец идва фактура за 22.00 лв. Но както се знае не съм само аз потребител, а с този план са 10-ки хиляди, сещайте се къде отиват всеки месец тези стотинки. При подаване на жалба до оператора ми беше отговорено, че системата така изчислявала фактурите и не може да се възстанови тази стотинка.
    - Мошеници, сър!

    Коментиран от #53

  • 38 Всички знаят

    21 1 Отговор
    А бе, Такев, тъпанари ни управляват! Не си ли разбрал!?
  • 39 Антигерб

    17 0 Отговор

    До коментар #35 от "Не лъжи":

    Със стикерите са, и се лепят на стъклото.

    Да съм казал някъде че са електронни - говоря ти за закупуването им което може да стане по интернет. И системата не позволява такива "грешки" а защо ли в България позволява.
  • 40 Пламен

    14 2 Отговор
    Защо няма кешово плащане на машините за винетни такси? Кога са произведени, и кой ги внесе в България? Такива огромни "машини" не съм виждал в Европа дори за сандвичи.
  • 41 Канадиец

    12 0 Отговор
    Тука показваш регистрацията и ГО на гишето, търкаш картата и те ти дават стикер. Който си го лепваш на задния рег.номер. Няма как да платиш, а да не получиш. Стикерът важи за целите Канада, САЩ и Мексико и струва 97 канадски долара.
  • 42 Кой прибира тия пари?

    11 0 Отговор
    Проблемът е, че се плаща и глоба, защото практически се оказва, че нямаш винетка, както се случи при нас, заради една сгрешена цифра. Едва ли сме само ние...
    Това вече идва доста в повече...
  • 43 От герб съм

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Алоо":

    На всякъде връщат.А дори и не ти вземат парите при такава грешка.Просто ти се появява,че данните са въведени погрешно.Та въпроса е тук къде в България има регистрационен номер С/нула/?Гергана програма.
  • 44 анонимен

    8 0 Отговор
    В момента приходите им са много по-малки заради това, че вече го няма тарикатлъка с годишните винетки, които важаха от 31ви януари до 31ви януари. Вече всеки си купува годишна винетка, когато му е необходима и тя си важи до същата дата на следващата година. С такива сгрешени винетки си попълват загубите от въвеждането на реалните годишни винетки. Тарикатлъците им са безкрайни. Учудвам се даже, че от тази година не върнаха пак стикерите с някое идиотско оправдание, типично в техен стил.
  • 45 Ббб2

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Знайко":

    О има!Да видите в малките кафенета ,как глобяват петстотин лева,за това че няма меню на масата.
  • 46 Алеко

    11 0 Отговор
    Дааа, "мътна вода" е АПИ. Но пък прокуратурата ни е на място, щото когато Лиляна Деянова, по-известана като Лилана, пусна сигнал за корупция и нередностите в АПИ, се озова къде - в ареста, разбира се?!?!?! Верно, че по друго обвинение, ама нали, все пак, айде моля ви се....
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гост

    7 0 Отговор
    За нормативно определени такси фактура не се издава, а само квитанция. С нея си осчетоводяваш разхода.
    Иначе, потънат ли веднъж парите в хазната, няма връщане. Трябва да ги съдиш.
  • 49 Васил

    3 0 Отговор
    Къде отиват много ясно в чекмеджета
  • 50 Забележител

    8 0 Отговор
    Няма схема за връщане на пари от държавните институции.Балъците трябва да бъдат стригани до дъно! Връзка с КАТ? Башибозука на банкянската мутра дебне по цял ден с радарите и даже не си правят труда да те уведомят с писмо че имаш глоби.

    Коментиран от #60

  • 51 Нарочно е

    4 0 Отговор
    А пък ние си ги търпим. И АПИ, КЗП, КАТ... Боклуци, сър!
  • 52 ТцТцТц

    14 0 Отговор
    Аз трябваше да си купя втора винетка, защото първата била записана като ремарке, а не като лек автомобил: същият регистрационен номер, същата категория - К3, същата цена - 97лв. Проблемът бил, че е сгрешено описанието в системата. Обаждам се на БГТолл да оправят проблема. Отговорът - не носим отговорност. Казвам, да, станала е грешка, не може ли да се корегира описанието, след като почтено съм си платил точно сумата, която трябва. Отговор - законодателят не е предвидил възможност за корекция. Както се казва в статията: ако системата на БГТолл е свързана с тази на КАТ, веднага ще стане ясно има ли такъв номер и дали той е на ремарке или на лек автомобил. За сравнение, системата в Англия е интегрирана в много други приложения: за застраховки, за технически прегледи, за пътен данък. За пет минути мога да проверя пълната история на всеки автомобил: дата на първа регистрация, има ли платен данък, кога е минал преглед и с какви забележки и т.н. Недоумявам, как след като тази държава бъка от способни IT специалисти, всичките административни системи са на ниво от преди 20 години. Да живеят Калинките!
  • 53 Mihni

    6 0 Отговор

    До коментар #37 от "qwerty":

    Де да беше само А1.Почти на всички стоки цената завършва на 99ст.
  • 54 Иван

    6 0 Отговор
    Потъват като вода в пустиня. Държавата ни е такава. Не е нормално. Дебни те да сбъркаш и изгаряш. Институции те се ослушват. Гражданите не са защитени. Знам че ще се реши проблема в полза на всички. Очаквам и силно се надявам!
  • 55 Специалиста

    11 0 Отговор
    Я се замислете, кой от нас не е плащал грешни пари от стотинки до левчета в любимата ни татковина?!? Ама ние сме широко скроени и казваме, карай да върви... А който тръгне да търси, удря на камък. Както колегата по-горя каза..., мошеници ,сър!
  • 56 Onq s konq

    0 7 Отговор
    За сичко са виновни комонистити. Бойко мойта любов тряба да е президент
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Чичо Митко

    2 0 Отговор
    И мен ме одрусаха така и аз питах , но накрая пих една студена вода от администрацията без да ми отговорят и да върнат парите ми
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Зайко Байко многознайко

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "Забележител":

    Дядо ми Мъдрият эаек каэваше следното: " Ако имаш стадо овце, трябва да се грижиш эа стадото, да го храниш ,да го доиш, да го стрижеш , но недей да го щавиш, эащото ще останеш беэ стадо и ще умреш от глад"!
  • 61 ISMIE

    3 1 Отговор
    Питайте и за казуса, когато автомобил се пререгистрира. Една и съща рома, но различен номер и.собстменик. Февруари се плаща годишна винетка, през март се прехвърля, но новият собственик не пуска уведомление за промяната на номера. Спират те, глоба 70лв с която караш 3 дни и още 97 за нова. А има 10 оставащи месеца. Аз се жалих и обяснявах, че рамата е ЕГН то на колата и много лесно могат да видят, че винетка има , но и те така. Три минутки вместо една и вече да имаш 157 наум.

    Коментиран от #71

  • 62 Въх

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "дърт шофьор":

    Тая държава обаче сме всички ние , както и ти самия . Значи ли , че мразиш и себе си ? Всеки от нас , освен да плюе по всички останали , върши същите простотии , само за да не изглежда смешен в очите на другите . Ама как всички ще правят така , нищо че не е правилно , а аз да се прекарвам да го правя по трудния начин , нищо това е правилно ?! Това с винетките , както и сумати недоразумения , къде умишлено , къде не , трябва да принудим отговорните , да го променят ! И добре , че все пак има будни хора , да алармират за тях
  • 63 Жулиен Гаков

    3 0 Отговор
    Да си направят някое и друго банкетче , там отиват! Яхтичка , к¥рвичка, за такива цели общо взето! А ти чакай от умрял писмо.
  • 64 Стрелата

    0 0 Отговор
    Така е в Главокия.
  • 65 Голяма простотия

    2 0 Отговор
    Сигурен съм че те и идея си нямат колко винетки са сгрешени, системата им е толкова елементарна и не скопосана че надали се проверява дали плащаш за реална кола
  • 66 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Алоо":

    Алоооо Във всяка бяла нормална държава врщат
  • 67 Аман от заплеси

    3 6 Отговор
    Аман от глупости. В бълагрия влизат автомобили от 50 държави, със всички МВР-та ли да се свързва АПИ. Само защото един льольо не моге да напише правилно 4 букви и 4 цифри
  • 68 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Съдиш ги до ДУПКА . Ние можем да плащаме а други немогат . Съд до ДУПКА .
  • 69 малоумници

    0 0 Отговор
    Ами чужди регистрационни номера как ще въвеждам, ако имам валидация за въвеждане само на български номера????
  • 70 незнайко

    0 0 Отговор
    Нека да чака от УМРЯЛ писмо !!! Това е БЪЛГАРИЯ не го ли е разблрал ???
  • 71 Гад

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "ISMIE":

    Ква рама те гони бе? Винетка се купува на рег. номер. Има процедура за прехвърляне при продажба и пререгистрация. Рама,аман от тъпaнaри.