Last news in Fakti

6 Февруари, 2021 06:38 1 717 13

МЗ: Продължава изплащането на 1 000 лв. на медиците от първа линия

  • коронавирус-
  • медици-
  • първа линия-
  • пари-
  • министерство на здравеопазването

Целта е да се запази мотивацията на персонала, посрещащ предизвикателствата в борбата с пандемията

МЗ: Продължава изплащането на 1 000 лв. на медиците от първа линия - 1
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването заяви, че държавата е осигурила средства за плащанията за работа на първа линия в размер на 1 000 лв. за всички лечебни заведения за болнична помощ и общопрактикуващи лекари, предаде NOVA.

Плащанията за финансирането на допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, включително за дейности през м. януари тази година, се запазват и през 2021 г.

От министерството поясняват, че размерът на тези плащания остава непроменен - 1 000 лв. нето. Целта е да се запази мотивацията на персонала, посрещащ предизвикателствата в борбата с пандемията. Средствата през 2021-ва се осигуряват от държавния бюджет, чрез трансфер към Националната здравноосигурителна каса, а не, както досега, чрез европейско финансиране.

Персоналът, работил на първа линия през януари, ще получи дължимите средства още този месец. Следващата седмица лечебните заведения ще предоставят на НЗОК информация за дейността си, свързана с COVID-19. Плащанията ще се реализират не по-късно от 24.02.2021 г.

Допълнителните възнаграждения от 1 000 лв. за работа на първа линия ще продължават да се изплащат, докато страната се намира в период на извънредна епидемична обстановка, уточняват от здравното министерство.

В допълнение отбелязват, че и през настоящата година продължават плащанията чрез НЗОК за работа на първа линия на общопрактикуващи лекари, наети при тях специалисти по здравни грижи, както и на медицински и диагностични центрове.

От бюджета на Министерството на здравеопазването продължават да се финансират, за работата си на първа линия, служителите на РЗИ и ЦСМП, както и звената към МЗ, които и досега получават тези възнаграждения.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 На час

    6 0 Отговор
    по лъжичка ! Залъгват ги , за да не им избягат, а на ботоксовия Убавец , толкова му е една вечеря !
  • 3 Аз40🏴‍☠️

    3 0 Отговор
    Сигурно който не се е ваксал от тях не получава бисквитка. Само на послушните.
  • 4 Бат Бойко нощния бандит

    1 1 Отговор
    За всички лекари съм осигурил по хиляда лева за ковчег.
  • 5 ssss

    4 0 Отговор
    Няма никакво плащане на 1000 лева!
    Всичко е лъжа и замазване очите на хората!
    Дори и тези снимки със запалени фенерчета са аранжирани и се извършват под строй !
    Разпоредено от Мутко !

    Мутко - Мутафчийски!
  • 6 Редовия Бг лекар

    8 0 Отговор
    Боко Простака излъга!! Беше обещал: 600лева за ВСИЧКИ лекари върху основната заплата!! Няма такова нещо!! Продължава отвратителното разделяне на лекарите на такива на ПЪРВА ЛИНИЯ и на 2-ра,3 иN-та линия!! Чиновници от РЗИ,полицаи и т.н нахлебници ще продължават да взимат по 1000лева,въпреки че НЯМАТ НИКАКЪВ КОНТАКТ С БОЛНИ ХОРА!! Срам и позор!!!
  • 7 Баш Гост

    3 0 Отговор
    Вчера публикуваха статия, в която се пишеше, че се спират плащанията. Сега - точно обратното. В крайна сметка ще се плаща или няма да се плаща? Има ли отговорни хора да потвърдят това, защото това касае много свършили си отговорно работата в Ковид отделенията.
  • 8 Нека се каже

    1 0 Отговор
    на кои медицински центрове и само на администрацията ли?
    На тесните специалисти защо не ?
  • 9 Васил

    3 2 Отговор
    За какво им плащат че са касапи в бели престилки не стига че сме по първи по смъртност зами и награда по хилядарка това да не е някакъв хорър филм?

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Лекар от държавна болница

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Васил":

    Ало, тикво!! Не схвана ли,че само тези " на първа линия трябва да бъдат " мотивирани", а другите не трябва да бъдат мотивирани!! Затова " яко се мре"!!!
  • 11 Д-р Хаус

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Васил":

    Тоя тиквеник " Васил" чувал ли е понятието ГЕНОЦИД!!?? Това е политика и поведение на властимащите!!
  • 12 д р Втренчев

    0 0 Отговор
    А за патоанатомите ще има ли?
  • 13 волен сидеров

    1 0 Отговор
    А ТАКА,КОЙ ЛИ ЩЕ ОСТАНЕ ДА ГИ ВРЪЩА ПОСЛЕ ТЕЗИ ПАРИ-КОГАТО НАРОДА ИЗМРЕ ОТ ТОЛКОВА ДОКТОРИ