Last news in Fakti

18 Февруари, 2021 14:12 3 132 22

Проф. Костов: Изгубихме време, цари хаос и безредие

  • проф.коста костов-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • хаос-
  • безредие

„Ако бяхме емпатично общество, не трябваше да поставяме тази подредба на ваксинационните групи, заяви пулмологът

Проф. Костов: Изгубихме време, цари хаос и безредие - 1
Снимка: БГНЕС

Изгубихме време и не успяхме да създадем ваксинационни центрове. Една година говорихме за ваксини, но не успяхме да се подготвим добре.

Тази позиция изрази пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. Той определи ситуацията в момента като „предизвестен хаос и предизвестено безредие“.

Покачването на нивото на заразените е свързано със слабия темп на ваксинация у нас, смята проф. Костов. Все още не сме ваксинирали най-уязвимата част от обществото – около милион и половина души, а това е рисково, заяви той.

„Ако бяхме емпатично общество, не трябваше да поставяме тази подредба на ваксинационните групи. Най-напред трябваше да поставим уязвимите. Какво направиха швейцарците – в първа ваксинационна група сложиха възрастните и тези с придружаващи болести“, коментира той в предаването „Преди всички“.

Медиците можеха да отстъпят на по-възрастните хора, смята Коста Костов. Подредбата на групите за ваксинация у нас той описа като „все една да раздаваш храна за бедните и първо да поканиш ситите на казана.“

„Призоваваме преболедувалите да не се ваксинират. Нека да изчакат. Имаме недостиг на ваксини. Нека да минат първо тези, които най-много се нуждаят“, призова пулмологът.

Ваксинационната програма се бави в момент, в който настъпват нови варианти на вируса, подчерта Коста Костов. „Предстои месец в повишен риск и в този месец трябва да сме много осторожни в освобождаването на мерките.“

Позитивното е, че по-голямата част от обществото е наясно, че основният начин за справяне с пандемията е ваксинацията, отбеляза проф. Костов, но допълни:

„Не успяваме някак си да убедим обществото в ползата от ваксините.“

Проф. Костов обаче е на мнение, че има подобрение в комуникацията:

„С обществото комуникацията започна да става по-цивилизована, по-ясна. Тя вече идва от министъра, който няма мундир, а е в костюм и всички ние, които бяхме застанали мирно в строя, сега отпуснахме крак, можем да се почешем, можем да си поговорим. Езикът, с който започна да се комуникира, е по-разбираем за обществото.“

За ваксините, които се прилагат в две дози, той прогнозира, че най-вероятно след няколко месеца ще се наложи трета доза. Еднодозовата ваксина на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“) има това предимство, че е тествана в условия на новия щам в Южна Африка, въпреки че ѝ се дава 66% ефективност, каза още проф. Костов.

8 милиона години сме съществували в любов с вирусите. Сегашният коронавирус продължава да ни изненадва „със своята артистичност, с опитите си да ни подведе, да ни излъже с новите си варианти, да остане“, изтъкна пулмологът.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    36 9 Отговор
    Никой не вярва на НОЩ.Да подават оставка и да сложат хора на които се вярва.Като Мангъров.

    Коментиран от #9

  • 2 НОЩ

    11 4 Отговор
    Първо да разчистим сухите съчки.
  • 3 БАцо

    13 4 Отговор
    Аз съм си подготвил шкафчето, за вас не знам
  • 4 Дельо Хайдутин

    27 1 Отговор
    Май си мислят че пенсионерите са дебили.
  • 5 ТаУмВзе

    13 2 Отговор
    Урок 1ви в условия Хаос, смут и беззаконие в Диктатурата! Урок 2ри, кои печелят? Урок 3ти жертвите са без значение.
  • 6 др Гей Билтс

    23 3 Отговор
    Българинът има умствен багаж. Ваксините си ги заврете, знаете къде.
  • 7 Българка

    23 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Изгубихме време, цари хаос и безредие
    Гарантирано от ГЕРБ! Повсеместен хаос във всичко!

    Коментиран от #20

  • 8 АНТИГЕРБ

    23 2 Отговор
    От 11 години цари хаос и безредие !
  • 9 Тъп

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Лек си.
  • 10 ха ха ха

    14 3 Отговор
    Я се гръмни бе... убиец!
  • 11 Калмук

    16 1 Отговор
    Ами, те и най-уязвимите, нещо се опъват ... не искат да са опитни зайчета ... изчакват.
  • 12 адаша

    10 1 Отговор
    Хаааййййде на ваксииииините!!! Пааарят, пааарят. Не се бууутай. Иииима за всииички...
  • 13 Дельо Хайдутин

    17 2 Отговор
    Да пуснат реклами на ваксините.Една стока като не върви се влага в реклама.Например Николета облечена като секси медицинска сестра боцка Божинов.

    Коментиран от #16

  • 14 Аз40🏴‍☠️

    10 3 Отговор
    Проф. Льольо е гола вода в маркетинга. Това беше дори полезна стъпка на хунтата, защото има все още време да се информират хората, какво се случва, с какво искат да ги инжектират и последствията.
  • 15 Васил

    12 2 Отговор
    Ти да видиш а зализаният здравен министър друго разправяше докато се прегръщаше с диктатора.
  • 16 Шопо

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дельо Хайдутин":

    А не може ли обратното!?
  • 17 Пенсионер от БГ

    5 0 Отговор
    Нe пишeтe,мoжe би умишлeнo,кaкви вaкcини щe приcтигнaт дo крaя нa мeceцa?!Aкo вaкcинaтa e Acтрa Зeнeкa мoжe дa ce вaкcинирaтe виe.Възрacтнитe хoрa нe я иcкaмe и нямa дa oтидeм дa ce вaкcинирaмe c нeя.И тoвa нe e aприлcкa шeгa,a caмaтa иcтинa!
  • 18 555

    7 2 Отговор
    Ваксинирай се ти бе дъртофел, също си в рисковата група! Искам да си умра от придружаващите заболявания или кога е рекъл господ, а не вие да ми прогнозиратр ччаса на смъртта. Една година съм в контакт с внуците, които изкараха доста инфекции, родителите им в контакт с други лица, но аз като най възрастен нямам за тази година и една настинка. Не желая да ме обгрижват.
  • 19 баба Цола

    5 3 Отговор
    Да се ваксинират първо държавните служители на различни институции , работещи пенсионери в същите, учители и мед. персонал, както и политици и депутати трябва да бъде ЗАДЪЛЖИТЕЛНО. Абе защо им цепите басма , като отива се в дадена Община и се започва на ред първо от кмета, после останалите.
  • 20 Алекс

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Няма нужда да отговаряме за всички българи! Пишете за вашата позиция, за вашето ниво на образование и компетентност, нищо повече. И не говорете за изключителността на българите! Вече имаше такъв народ, който казваше, че е „избран от Бога“ ....
  • 21 aaaaaa

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Тази позиция изрази пред БНР пулмологът проф. Коста Костов. Той определи ситуацията в момента като „предизвестен хаос и предизвестено безредие“.....
    Kостов,нещо друго да е било последните 30-на години???
  • 22 Хахаха

    5 1 Отговор
    За пореден път се запитвам, няма ли хора - специалисти за връзки с обществеността, психолози, анхрополози и всякакви...лози, които да съветват говорещите в мундири и в костюми, как трябва да се комуникират с хората. Много трябва да се постараеш, за да загубиш доверието на обществото до такава степен.