7 Март, 2021 22:17 3 168 20

Българите в чужбина няма да гласуват машинно

  • избори-
  • гласуване-
  • машини-
  • чужбина

Срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната изтича на 9 март

Българите в чужбина няма да гласуват машинно - 1
Снимка: БГНЕС

Българите в чужбина ще гласуват само с хартиени бюлетини, съобщи БНТ.

В секциите зад граница няма да има машинно гласуване. Няма да се отбелязват преференции в отделните листи от кандидати за народни представители. Хората, които са подали заявление, че ще гласуват в чужбина, ще бъдат отписани от окончателните избирателни списъци у нас, но ще могат да гласуват по постоянен адрес, ако се приберат в България.

Най-много българи са заявили желание да гласуват в Турция, Великобритания и Германия. Като заявления от тези страни пристигат постоянно и със сигурност ще се увеличат до 9 март, когато е крайният срок за подаването им. Най-малко - само по едно заявление са подадени в Сирия, Ирак и Афганистан. Подадените вече редовни заявления са над 73 хиляди.

"Имайте предвид, че на предходните избори е имало само 45 хиляди такива заявления. Интересът е голям", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина изтича на 9 март. На 13 март вече ще бъде ясно в кои населени места извън страната ще има открити секции. Очаква се това да бъдат над 420 секции в близо 80 държави.

"Това, че сте подали заявление от едно населено място не ви ограничава. Всеки избирател в чужбина може да гласува в секция, която е най-близка и достъпна за него.Трябва да попълни само едно Заявление, че ще гласува веднъж. Това е форма номер 17", обясни говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Декларацията е публикувана на сайта на ЦИК и препоръката е хората, които ще гласуват в чужбина, да я изтеглят и попълнят предварително, за да не се губи време в избирателните секции.

До 16 март списък с подалите заявления, че ще гласуват зад граница, ще бъде изпратен в ГРАО и тези хора ще бъдат отписани от окончателните избирателни списъци.

"Много хора правят справка в момента и виждат, че все още имената им са част от предварителните избирателни списъци. Срокът е 18 дни преди изборния ден, когато ще бъдат изготвени окончателните избирателни списъци и когато тези имена не би трябвало да фигурират, т.е. служебно трябва да са заличени", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Всеки, който е в чужбина, ще може да гласува в секция, която е открита в съответната държава, независимо дали е заявил или не предварително това. Ако пък някой е подал заявление за гласуване зад граница, но се наложи да се прибере в България, ще може да гласува, като бъде дописан ръчно в избирателния списък.

"Ако към датата на изборите се намира в страната, може да гласува и в секцията, в която е постоянния му адрес и където е фигурирал предходно списъка на избирателите", каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

Зад граница ще се гласува само за регистрираните в ЦИК партии и коалиции.

Няма да се отбелязва преференция за отделен кандидат от листите. Няма да може да се гласува и за независими кандидати. Вотът ще бъде само с хартиени бюлетини.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емигранта

    53 4 Отговор
    Ами как иначе... По-малко секции, няма да е машинно и т.н. Вожда слънце не иска да падне ама не е познал... ще гласуваме!

    Коментиран от #3

  • 2 Майна

    58 6 Отговор
    ЗА СЪЖАЛЕНИЯ ЕДНА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ ДОРИ И ДА ИСКАТ В ЧУЖБИНА, НЯМА ДА МОГАТ ДА ДАДАТ СВОЯ ГЛАС....НЯМА ДА ИМ СЕ РАЗМИНЕ НА ТИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАРАДИ КОИТО СМЕ ПО ЧУЖБИНИТЕ...
  • 3 Кой брой бюлетините накрая...

    33 2 Отговор

    До коментар #1 от "Емигранта":

    Това е важното!Ние ще гласуваме,но не съм сигурен дали гласът ми няма да отиде за Тиквун и бандата му от мародери и бандити българоубийци...Как става контрола това да не се случи,въобще ни ми е ясно..В държава на бандити и фалшификатори е почти сигурно ,че всичко е измама и лъжа....

    Коментиран от #4

  • 4 Врачка

    21 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кой брой бюлетините накрая...":

    Хартиените бюлетини на Българите гласували в чужбина пристигнаха в ЦИК от Костинброд с машината на времето.
  • 5 Перо

    17 2 Отговор
    Няма никаква яснота как се определят комисиите в посолстата и консулствата,има ли външни наблюдатели и контрол на броенето на бюлетините,сигурността по оформяне и изпращане на протоколите.Преди години,посланика и ген.консул съставяха комисията от персонала и ако е същата процедура,все едно тиквата е брояча на бюлетините, защото той ги назначава,чрез МВнР и М-во на икономиката.
  • 6 Оракул

    28 3 Отговор
    Днес ГЕРБавите нахраниха чалга певачките с нашите пари.Дадоха им безвъзмездно по 5000 лева от нашите данъци.С чужда пита,помен правят ГЕРБавите Затова,излезте и гласувайте без значение за кои партии.писмено подпечатано с кръв.
  • 7 Анонимен

    6 4 Отговор
    Разстоянията са големи. Те работят. Това не ти е социамизма, др. Началник, мога ли да отида до х място. Там се работи, ако е дистанционно по може, но има хора не им се занимава с политика. Те си знаят защо. Явно има причини, за да не желаят, а и на родителите им дават съвет да не ходят, да не се заразят, защото има случаи.. Не можаха да си дойдат в бг на погребението на майка си. Положението е не леко. За хората с пари и връзки е окей. Късмет на всипки. Който и да спепели полза нямаме и не очакваме. Всички сте навързани като свински черва. Подкрепям майките, системата ни убива,.. Господ здраве да им дава и много сили. Умни са. Точно неуките печелят в живота и навсякъде, а тия майки, родотели, болно ми е.. Имаме познати.. Красиви, заможни, но с увреждания и го оставиха.. А 2 му треперят. Лошо, но.. Бойко излез бре, кво се криеш като лисица в дупка.. Те не хапят. Интелигентни хора и други те посещават.
  • 8 Анонимен

    4 13 Отговор
    БМБ Той ще спечели. Турците ни го казват. Всичко предварително се знае. Не ги подценяйте турците, те ходят по света, в София, работят на политици, на Софиянски са работили. Той е софиянски, но не е ит софия ни казват. То се знае ЕНП, Турция, Русия, Путин зад Бойко, Меркел. Умее да ги върти. Ченге е. Бил е от двете страни. Не вземат отношения. Питам ги за мнение до Банкя.. Мълчат. Много няма да гласуват от провинцията. Няма среда, за което си учил, а и всичко е забравено от 12 г. Тук има дори и няма, пазач. Ти като си пазач, за 480.по добте мий кенефи на запад. Простите с пари в бг. Те не ти даваха шанс възможност да се развиваш, и тук четем пкп. Кое й е простото. Много си е добре. В София кога щеше, а там има апартаменти, хотели, пари, акции.. Вие си пишете. Има си внуци, децата й са окей. Кво като си красив, умен, а бб те удря, може да я харесва, дае влюбен в нея. Може от цц да я ревнува и от др мъже. Те си знаят.

    Коментиран от #15

  • 9 Уса

    18 3 Отговор
    няма да напиша в кой американски град сме,защото чакаме решението на ЦИК за секция,но както вървят нещата ще бъдем яко порязани.Събрахме се повече от необходимата бройка за секция,но има лимит за сащ и точка.целта е статуквото да остане на власт и хората да останат в чужбините.Бях на протестите цял месец и ще се върна отново
  • 10 Уса

    15 1 Отговор
    И аз това се питам,ако гласуваме,кой и как ще гарантира,че нашите гласове няма да отидат при сектата на тулупите?Ще излъчим наши наблюдатели,но те са до запечтване на кутията а пътя до Чикаго е дълъг и изпълнен с премеждия.Ние трябва да ззнаем предварително резултата и след това да можем да проверим в интернет,за да сме сигурни.При нас е лесно,защото се познаваме.От 300 човека само 2-3ма ще гласуват за герб и знаем кои са няма проблем.В малкото село всичко се знае
  • 11 АмерканскиХой

    10 1 Отговор
    ЗАЩО НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ МАШИННО ????
    ........ ................... ................... ................... .................
    ЗАЩОТО АКО МАШИНИТЕ СА ХАКНАТИ ОТ ГРОБ , МОГА ДА ПУСНА ОПЛАКВАНЕ ВЪВ МЕСТНОТО БЮРО НА ФБР ЧЕ ИМА КОМПЮТЪРНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ........ И ФБР ЩЕ ИМ СКЪСА ХХХХХХХХХХХ НА МУТРОЛЯЦИТЕ ....... ЗАЩОТО ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО ЩЕ Е НА ТЕРИТОРИЯТА НА САЩ :))))
  • 12 Сатъра на Хана

    3 1 Отговор
    Видя се че Демокрацията в България ке се оправи ,
    само когато БМБ срещне BMG .50
  • 13 С какво право?

    5 7 Отговор
    Защо напусналите от години и избягли от България българи, които винаги са били недоволни и плюещи по всичко в България и са решили да се махнат от трудностите и българските проблеми , сега въобще им се дава право да гласуват и да решават съдбата и бъдещето на останалите в България , след като са се откъснали от живота в бг и не са запознати с българската политика.. ?

    Коментиран от #14, #16

  • 14 Сатъра на Хана

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "С какво право?":

    ДА БЕ Христо Ботев , Васил Левски , Георги Раковски
    ............... ................ ............... четниците, хъшовете и опълченците
    ....... НИКОГА НЕ СА УЧАСТВАЛИ В ИЗБОРИ в ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ
    ................................ ....................... ........
  • 15 Бау...

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен":

    По-объркан коментар не съм чел. Явно имаш доста неща за казване ама подреди си ги в главата, бе човек.
  • 16 Българинът

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "С какво право?":

    Защото милеем повече от вас прекрасната си родина, превърната в мащеха от пожарникаря и сие. Всъщност, се интересуваме от политика и какво се случва в БГ, за разлика от тулупите като теб които се страхуват от нашия глас.
  • 17 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    На № 13 " С какво право.."
    Българското право и законност са на дъното на Марианската падина в Тихия океан - на дълбочина над 11 км. !!
    Още в началото на трудния път към капитализЪма, родните, милите, нашите политици направиха капитални нарушения на Конституцията. И като рецидивисти, за които няма съд и присъда,всички ТЕ продължават да вършат редица нарушения, както на основния закон на Републиката, така и на законите, които ТЕ самите са създали въз основа на тая Конституция !Това е йезуищина
    в 21-я век !!
    Разбирам и тия "чужденци", които милеят за България и искат да променят нещо тук, гласувайки . За да се върнат по родните места. НАПРОТИВ ! Те със своя вот утвърждават статуквото ! Но трудно им се обяснява, че всичко е добре "скроено и скалъпено" още от "зората" на американската демокрация, която имаме тектисана вече тук !!
    Дано родните ,милите, нашите политици след век-два да забогатеят достатъчно, че да започнат да мислят и работят за собствения си народ ! Желая им го от сърце !
  • 18 ТРЕНД

    1 0 Отговор
    ГЕРБ има голяма подкрепа след пенсионерите, последните месеци, и не червените пенсионери гласуващи за БСП след изборът на Радев, сега щяли да гласуват за ГЕРБ - 400 000 ЧОВЕКА. Разбирам ги, ГЕРБ доказаха че харченето не е лошо, и харчат, а БСП цитира десни-фащистки икономисти като Каролев, П. Ганев, Л. Богданов, Ники Василеб..
  • 19 ТРЕНД

    1 0 Отговор
    Кога ще въведат дистанционното гласуване, чрез помощник. По видеовръзка си показваш документите, и твой помощник в България гласува вместо теб, като снима в стаичката за доказателство да видиш как гласува вместо теб.
  • 20 СЕРИОЗНО

    1 0 Отговор
    Дават банките за пример за електронно гласуване, електронното банкиране е супер. Но банката нито иска да те измами, нито е монополист, както правителството в изборите. Има и разследващи органи срещу банкови нарушения, прозрачност какво си харчил за какво. Изборите са мижи да те лажим, до да може да си смениш вотът и да го видиш, това не значи, че той ще е такъв в общият кюп, куп. .... Трябва бюлетините да да се проверяват за химия, дали химия не изтрива мастилото. Да се гласува само с лична карта при влизане, тя да се вкарва автоматично в централен компютър, че този човек вече е гласувал. Когато си тръгва след гласуване, слага отпечатък, пак за централен компютър, компютри дори няколко, независими. Отпечатъкът е допълнителна защита срещу фалшиви допълнителни лични карти. Третата сигурност е - че трябва да си познат на гласуващите и членовете на секцията, и ако двама се усъмнят, че този гласуващ не от това място да го запишат по-подробно кой е и повече данни да вкарат в централните компютри. БЮЛЕТИНИТЕ да се показват пред камера, и да се виждат на проектор. Така всички да видят всяка бюлетина, и този запис да влезе в интернет. Сега дали не броят една бюлетина няколко пъти. И след такова преброяване пред всички, като самите граждани да тълкуват за кой е гласувано, нали е демокрация, и всяка преброена бюлетина да влиза в нова урна но разрязана на две, и после да се проверяват за "химия - срещу мастило", нищо не излиза от секцията само подписаният протокол, но
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове