Last news in Fakti

23 Март, 2021 17:27 1 749 21

Цветозар Томов: Страхът ще определи избирателната активност

  • цветозар томов-
  • избори

Ситуацията в България е необичайна в още едно отношение. Ние вървим към най-тежкия пик на тази пандемия от една година насам точно около датата на изборите, каза социологът

Цветозар Томов: Страхът ще определи избирателната активност - 1
Снимка: БГНЕС

Ще произведем избори в обстановка на страх и на нарастващо недоверие към властта едновременно. Страхът може да повлияе на избирателната активност и да я смъкне рязко надолу, а недоверието към властта може да действа в обратна посока, тоест да мобилизира някакви хора да гласуват наказателно срещу сега управляващите. А какъв точно баланс ще се получи в денят на изборите ще разберем чак когато дойде този ден.

Предизборната кампания до момента протича вяло и странно.

Това каза в коментар за БГНЕС социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов.

„Очевидно тя протича под знака на пандемията за разлика от предизборните кампании, на които сме свикнали. Твърде малко са случаите когато кандидатите общуват пряко с избирателите по-малко отколкото в други кампании”, каза той.

„Вяла е защото са по-малко обществените събирания, свързани с кампанията, а е странна, защото нараства силно значението на социалните мрежи и медиите”, посочи Томов.

Той добави, че това не е изненада, защото в повечето страни, в които се провеждат кампании по време на пандемия, имаше такива тенденции. „Но това, което не знаем, е какъв ще бъде резултатът от така протичащата кампания – доколко и как това ще се отрази на начина, по който хората ще гласуват в изборния ден”, анализира той.

Според Цветозар Томов е по-логично да очакваме ниска избирателна активност.

„Ситуацията в България е необичайна в още едно отношение. Ние вървим към най-тежкия пик на тази пандемия от една година насам точно около датата на изборите.

В страната нараства броят на заразените, на хоспитализираните, на карантинираните, нараства и напрежението на тема COVID-19, а в същото време ваксинирането буксува на място, ние сме на последно място в Европа в това отношение“, заяви социологът. ,

Това може да породи различен тип емоционални реакции сред избирателите.

„Ще има много засегнати хора, защото с наближаването на изборите нараства и смъртността, която по началото се движи 2-3 седмици след пика на заболяванията, и е много трудно да се предвиди как и доколко това ще измени тази картина, която в момента можем да регистрираме чрез социологически проучвания.

Значи ще произведем избори в обстановка на страх и на нарастващо недоверие към властта едновременно“, заяви Томов и добави: „Страхът може да повлияе на избирателната активност и да я смъкне рязко надолу, а недоверието към властта може да действа в обратна посока, тоест да мобилизира някакви хора да гласуват наказателно срещу сега управляващите. А какъв точно баланс ще се получи в денят на изборите ще разберем чак когато дойде този ден”, подчерта социологът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХайлАдолф

    14 3 Отговор
    Пак се почва с някакви изтъркани внушения и бръщолевения по поръчка ....
  • 2 адаша

    7 3 Отговор
    Започна да ми прилича на сцена от "Хамлет". Черепа в ръката ми е неизвестен, но аз му говоря - "Да гласувам или да не гласувам?"

    Коментиран от #9

  • 3 родител

    4 13 Отговор
    Страхът ще накара робите да гласуват за ГЕРБ , защото боко агитира ,че ако дойдат други ,ще изядат децата на хората !!!!

    Коментиран от #11

  • 4 българин

    4 9 Отговор
    Не страхът, а разумът и интелигентността на хората ще определи броя на блюдолизците, които ще идат да заработят от червената помийка, но това трудно се разбира от слугинажа на простаците.
  • 5 сигурно

    5 7 Отговор
    Това електронно обслужване ще остави тиквата на власт ,защото гишетата в родината ни са поне 200 хиляди
  • 6 123456

    11 4 Отговор
    Трябва този път да гласуваме масово защото щом ни внушават че да гласуваш с маска е по-опасно да пазаруваш с маска значи тиквите се страхуват от висока избирателна активност
  • 7 Филип Георгиев

    4 2 Отговор
    СТРАХЪТ ЛИ?! ЧЕ ТО Т'ВА ОБЩЕСТВО САМО СТРАХЪТ ГО ВОДИ. ВЪПРОСЪТ Е СТРАХ ПЪРВИЧЕН ИЛИ СТРАХ ЛОГИЧЕН. СТРАХ ДА НЕ УМРЕШ ОТ ВИРУС ИЛИ СТРАХ ДА СЕ БРОИШ ЗА ЖИВ ПЪК В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА СИ УМРЯЛ ОТ СТРАХ. СТРАХ ДА НЕ ТЕ ПРИБЕРАТ ИЛИ НИЗВЕРГНАТ 'ЩОТО ИМАШ ДОСТОЙНСТВО ИЛИ СТРАХ ДА ДА ПОГЛЕДНЕШ ДЕЦАТА СИ В ОЧИТЕ 'ЩОТО СИ НЯМАЛ ДОСТОЙНСТВО. СТРАХ ДА РАЗВЕЕШ БАЙРАКА ИЛИ СТРАХ ЗА ЧЕРПАКА
  • 8 допълвам

    8 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: най-тежкия пик на тази пандемия от една година насам ТОЧНО ОКОЛО ДАТАТА на изборите
    припомням - еднолично президента определи дататт 04.04
  • 9 гост

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "адаша":

    черепа е известен, но трябва да се гласува

    Коментиран от #12

  • 10 Матей

    8 3 Отговор
    Страхът от ковид може и да го има ,но водещото усещане ще е отвращението от герберските низости,погнуса и разочарование.Принудени сме да участваме в пошлия им спектакъл,всичко са си подредили,няма как да пропуснат и най-малката възможност за да правят своите прос-то-тии,навсякъде ще бъка от техни активисти,ху-ли-га-ни и крими-нал-ни типо-ве,тъ-па-на-ри и пей-за-ни.
  • 11 Врачка

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "родител":

    Това е целта на толупа и ОПГто МУ.Слабата избирателна активност го прави победител с неговите над 700 000 ГЕРБопитеци и Мутрополицаи ,които ще гласуват за ренегат—комуниста от Банки.
  • 12 адаша

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Ти ме нави...
  • 13 Пръц

    5 3 Отговор
    На 04/04 излезте и гласувайте.Левски се е борил за “Чиста и свята република” и неговото мото е било:
    “СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ.
    Ние ще изберем свободата на 04/04 ,като освободим България от престъпното управление на групировката ГЕРБ.
  • 14 днес

    5 2 Отговор
    Защо няма тестове в чаалите? Защо там не се карантинират лилавите? Защо само тази безработна пасмина се оставя на свобода и се чакат техните гласове!
  • 15 Хехе

    3 2 Отговор
    И къде е страха? На масата в ресторанта? Или в мола? Къде е бе, Цецо?
  • 16 Изодзадзе с 250

    1 2 Отговор
    До мутро-герберасо-питеците! За желанието ви за ниска избирателна активност има хубава приказка. Надай се к.ре на пияни жени. Никой не споменава №14, не става въпрос за легендарния Кройф. Да не стане накрая що стана та не вечеряхме
  • 17 ПРИЗИВ

    2 2 Отговор
    ХОРА, ГЛАСУВАЙТЕ МАСОВО НА ИЗБОРИТЕ!
    НЕ СЕ ПОДАВАЙТЕ НА МАНИПУЛАЦИИ!

    ХУНТAТA НAЛOЖИ ПЪЛEН ЛOКДAУН ЗA ДA CПEЧEЛИ CЛУЖEБНO ИЗБOРИТE! „МEДИЦИНCКИЯ ФAШИЗЪМ“ CИ ИЗМИCЛИ „КAТACТРOФA“ ЗA ДA ДOНAРEДИ CХEМAТA НA НAРEДEНИЯ МAЧ НA ИЗБOРИТE!
    ПРИЗИВ КЪМ ВCИЧКИ БЪЛГAРИ!
    ГЛACУВAЙТE МACOВO НA ИЗБOРИТE И ТO ЗA ПAРТИЯ, КOЯТO НЯМA ДA CE КOAЛИРA C ГEРБ!
    НЕ ИМ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ДА ВИ МАНИПУЛИРАТ, ДА ВИ СПЛАШВАТ С ЛОКДАУНИ ЗА ДА НЕ ХОДИТЕ НА ИЗБОРИ! Тъй-като виждат, че губят изборите с тази стъпка /локдаун/, която я правят сега, искат да сплашат хората над 55 годишна възраст, за да не ходят да гласуват, а те са електората на БСП, Т.Е. ГЕРБ СЛУЖЕБНО ДА СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ. ТОВА Е ЧИСТА ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАС! БЪЛГАРИ, НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ И НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА ЛЪЖИ!
    КAТO НE ГЛACУВAМE ПOЗВOЛЯВAМE НA МAЛЦИНCТВAТA ДA ДИКТУВAТ ЖИВOТA НИ И ДA ЖИВEЯТ НA НAШ ГРЪБ, ЗAЩOТO ТE МACOВO ГЛACУВAТ - EЛEКТOРAТ НA ГEРБ CA!
    МACOВO ГЛACУВAНE НA ИЗБOРИТE БЪЛГAРИ, И ТO ЗA ПAРТИЯ, КOЯТO НЯМA ДA CE КOAЛИРA C ГEРБ!
    УCПEХ!

    Коментиран от #21

  • 18 ПРИЗИВ

    2 2 Отговор
    ПРИЗИВ КЪМ ВCИЧКИ БЪЛГAРИ!

    ГЛACУВAЙТE МACOВO НA ИЗБOРИТE И ТO ЗA ПAРТИЯ, КOЯТO НЯМA ДA CE КOAЛИРA C ГEРБ!
    КAТO НE ГЛACУВAМE ПOЗВOЛЯВAМE НA МAЛЦИНCТВAТA ДA ДИКТУВAТ ЖИВOТA НИ И ДA ЖИВEЯТ НA НAШ ГРЪБ, ЗAЩOТO ТE МACOВO ГЛACУВAТ - EЛEКТOРAТ НA ГEРБ CA!
    МACOВO ГЛACУВAНE НA ИЗБOРИТE БЪЛГAРИ, И ТO ЗA ПAРТИЯ, КOЯТO НЯМA ДA CE КOAЛИРA C ГEРБ!
    УCПEХ!


    НЕ МОЖЕ ПАРТИЯ, КОЯТО Е УПРАВЛЯВАЛА 12 ГОДИНИ И Е КРАЛА ДО НАС-------ИРАНЕ С МИЛИАРДИ -ВСИЧКИ ЗНАЕМ, ЧЕ ЕВРОФОНДОВЕТЕ, ЗАЕМИТЕ, КОИТО СЕ ТЕГЛЕТ, ПРИХОДИТЕ ОТ СТРАНАТА ОТИВАТ ПО ДЯВОЛИТЕ, РАЗПРЕДЕЛЯТ СЕ МЕЖДУ ШАЙКАТА. Е ТРЯБВА ЛИ ДА ИМ ДАДЕМ ВЛАСТ И СЕГА НА СЪЩИТЕ, ДА ИМ СЕ ВЪРЖЕМ ЛИ ОТНОВО НА ЛЪЖИТЕ, ДА СЕ ДОУНИЩОЖИМ ЛИ? ТЕЗИ ИЗБОРИ СА РЕШАВАЩИ ЗА НАС! НОРМАЛНО ЛИ Е 1 И СЪЩА ГРЕШКА ДА Я ПОВТАРЯМЕ ПОВЕЧЕ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЕ, А ДА НЕ ГОВОРИМ, ЧЕ НИКОЙ В ЕВРОПА НЕ ГЛЕДА НА НАС КАТО НА НОРМАЛЕН НАРОД, ЗАЩОТО ЦЪРВУЛ НИ НАРИЧА ЛОШ МАТРИЯЛ, ДАЖЕ НЕ СМЕ И МАТЕРИАЛ И НИЕ ОТНОВО И ОТНОВО ГЛАСУВАМЕ ЗА НЕГО. НОРМАЛНО ЛИ Е?
    АМИ ДА ДАДЕМ КРЕДИТ НА ДРУГА ПАРТИЯ, КОЯТО МОЖЕ ДА ГО ПОБЕДИ НА ТЕЗИ ИЗБОРИ, А АКО И ТЯ ПРОДЪЛЖАВА СЪС СЪЩАТА НИ СЪСИПИЯ - ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА, КАКТО ПРАВЯТ ВЪВ ВСИЧКИ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ И СВАЛЯНЕ ОТ ВЛАСТ! ВСИЧКО ТОВА ЗАВИСИ ОТ НАС, АКО НЕ ГО НАПРАВИМ - ИЗЧЕЗВАМЕ. ТОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯ ИЗБОР - ИЛИ ГО ПРАВИМ ИЛИ СИ ОТИВАМЕ КАТО ДЪРЖАВА И НАЦИЯ! ВСИЧКО Е В РЪЦЕТЕ НИ, НИЕ СМЕ СЕ ДОКАРАЛИ ДО ТОЗИ ХАЛ!
  • 19 ФАКТ

    3 3 Отговор
    ЦИРКА С ЛОКДАУНА Е ЗА ДА СПЛАШАТ ХОРАТА ДА НЕ ГЛАСУВАТ И ДА СПЕЧЕЛЯТ СЛУЖЕБНО ИЗБОРИТЕ!

    ДИКТАТУРАТА НА ГЕРБ Е ЧУДОВИЩНА!

    ХОРА, ГЛАСУВАЙТЕ МАСОВО НА ИЗБОРИТЕ И ТО ЗА ПАРТИЯ В КОЯТО СТЕ СИГУРНИ, ЧЕ НЯМА ДА СЕ КОАЛИРА С ГЕРБ!
  • 20 това е истината

    2 2 Отговор
    Много сте изгладнели стари мутри, като змии се промъквате и съскате из студията....плюете, храчите срещу Борисов, циркове с шкафчета с валута и златни кюлчета , реквизити фалшиви...но, не всички се връзват на лъжите ви...една е истината Борисов ви спря кранчето, няма да крадете, няма да фалирате банки...вие се страхувате, че отново Герб ще спечели.
  • 21 Лилява

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "ПРИЗИВ":

    Кой насрочи изборите на инат???Не беше човека с юмрука?А сега .....какво?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове