ФАКТИ.БГ

Европейската заповед за арест и сагата на Евгения и Николай Баневи

Страсбург приема, че прокурорите не са съдебен орган, а само страна, осъществяваща обвинителна функция

Публикувана: 26 Март, 2021 13:55
32 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6344
Европейската заповед за арест и сагата на Евгения и Николай Баневи
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.

Точно 2 години и 5 месеца от арестуването на Евгения и Николай Баневи!

Така започва писмото на майката на Николай Банева - Мария Банева до медиите.

След 8 месеца арест Евгения Банева бе освободена под подписка, заради налагаща се операция на карцином на щитовидната жлеза.

Николай Банев е в Софийския централен затвор и очаква своето освобождение след "тежкото" решение на специализирания съд с конкретен съдия г-н Комсалов.

Защо Н. Банев не излиза от затвора, след като "лежи" без присъда и в хода на делото се очаква категоричното решение на следните важни въпроси:

1. Къде са доказателствата за помпозните обвинения? Не само, че вече не се дискутират, но не са доказани и удостоверени на толкова много заседания!

2. По време на "процеса" се представиха от адвокатите Хр. Ботев, Ивета Анадолска и Татяна Дончева документални опровержения от институции като НАП, банки, разглеждани фирми и др. за обвинения по член 321. Тези опровержения са приети от съдията, но не се разглеждат, пренебрегват се и умишлено се скриват като изключително важни защитни средства.

3. Невалидната европейска заповед за арест (ЕЗА) опорочава в генезиса си целия процес.

Тази тема е най-актуална и изисква своя солиден коментар.

На 10 март, т.г. съдът в Люксембург нареди, че европейските заповеди за задържане трябва да се контролират от съда.

Никоя държава от ЕС вече няма да изпълнява европейските заповеди за арест, издадени от прокуратурата в България, докато страната не промени закона така, че да бъде осигурен съдебен контрол върху тези прокурорски актове.

Адвокат Михаил Екимджиев коментира това, че рано или късно беше ясно, че ще се стигне до такова решение, то довежда до абсолютно неоснователно задържане и "лишаване от свобода" за седмици, дори за месеци на български граждани в чужбина. Тази заплаха за произволно лишаване от свобода явно е несъвместима с основните принципи на европейското право.

Страсбург приема, че прокурорите не са съдебен орган, а само страна, осъществяваща обвинителна функция.

Екимджиев напомни, че по такива знакови дела, сред които са и Баневи, прокуратурата е поискала екстрадация именно само на базата на прокурорски постановления за задържане. Т.е., следва категоричният извод, че след като Баневи са екстрадирани по силата на ЕЗА, това е извършено в нарушение на Европейското право. По делото срещу държавата, което Баневи водят в Софийски градски съд, иск срещу прокуратурата е предявен по Закона за отговорността на държавата за нарушение правото на ЕС.

Прокурорите Дойчева и Стоилов, които "чинно" и амбициозно присъстват на всяко заседание против изкуствено създадената и със смяна на редица лица, ОПГ Баневи от мъж, съпруга и майка, без да изчакат доклада на специализираните органи по издирване и задържане (?), без да се запознаят със СРС-та (?) и въпреки изричното изискване на европейското законодателство подобна заповед да е потвърдена от съда, изпращат ЕЗА на френските партньори.

На 26.10.2018 г., същият ден е арестът във Франция, прокурор Дойчева, гл. секретар на МВР и председателят на ДАНС издават документ, който разрешава на определените органи да нахлуят в дома, офиси и сгради на свързани с ОПГ Баневи юридически лица. А тези "набези" разтурват дом и офиси, като се изземват документи, семейни принадлежности, даже скромни женски предмети. Групата от 20-ина човека разглежда всеки ъгъл, дори от любопитство или ирония. За сетен път задавам въпроса: тук има ли човешко отношение, грижа или законност по следните казуси:

- личността и нейната биография;

- семейството - как живее, какви средства има за живот в такива обстоятелства;

- персонална отговорност на хора от съдебната система изисква ли се;

- здравето и живота на задържаните какво означава;

- правото на достъп до информация и обратна връзка на следствието с медиите и подсъдимите се осъществява единствено посредством защитниците, които са силни преди всичко в съдебната практика;

- условията и социалната среда на задържаните са в разрез с хуманността и ЕКЗПЧ;

- самото съдебно следствие е архаично, допотопно и ужасяващо продължително;

- самата законова възможност да се осъжда по убеждение е атавизъм от отминали в съвременните държави времена;

- унищожаване бизнеса на подсъдимите;

- предварителни публични "присъди" още в началото на процеса;

- нарушаване на ЕКЗПЧ още от непризнаването на периода на "задържане под стража" в чужбина до ден днешен;

- трикратно отлагане от страна на Министерството на правосъдието за искане на отговори по дела в Страсбург;

- цялата правозащитна система не набира смелост да разголи системните недъзи на специализирания трибунал, фактически незачитащ правата на човека и презумпцията за невинност като сбор от хора, неподчинени единствено на закона!

Европейската конвенция по правата на човека е издигнала в приоритет семейното положение на обвиняемите при определяне на мярката за неотклонение. С никакво подобно човешко отношение не се характеризират действията на родната Специализирана прокуратура и Специализирания съд, които издадоха европейска заповед за арест при скандално известни обстоятелства. И оставиха малолетните деца на Баневи самички на френското летище на произвола на съдбата. Именно тук ще отбележа, че прокурор Дойчева често напомня за това, че се "прекалява", говорейки непрекъснато за трите деца, за които страхът от неизвестността и болката от принудителната раздяла нанасят трайни последици в детската психика.

Човечността и честността, които формират законността, остават и ще бъдат основните човешки добродетели, изграждащи тъканта на обществото.

Дали ще дочакам този "звезден" миг на българската демокрация?


Мария Банева

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.2 от 19 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
бай Иван
1 Отговор
Една баба, дето лее куршум, викаше:
- Куршумът, бабе, лекува ВСИЧКО!

Оценка:
-3 +51

казах
2 Отговор
Делото до сега трябваше да завърши с осъдителна присъда. Бавенето е заради това, че в съдебната система работят корупционери и некадърници.

Коментиран от #17


Оценка:
-4 +37

айдеее
3 Отговор
А `мангизите`` къде са?!....Нахална банда ..

Оценка:
-6 +24

Айде на бас
4 Отговор
че скоро тези чучела ще са под "домашен арест" на някой остров където е един от адресите им защото нашия съд който е "независима" институция вероятно вече го е решил.

Оценка:
-4 +14

гадно
5 Отговор
Истината е, че каскета няма нито едно спечелено дело от милиционер прокурор не става и нищо чудно тези да се измъкнат, а после и да осъдят държавата.

Коментиран от #24


Оценка:
-6 +28

сигурно
6 Отговор
Сега крадците ще осъдят държавата ,а съдии и прокурори ще продължават да си вземат подкупите !!

Оценка:
-3 +24

Gowko
7 Отговор
И още една ,,добре свършена работа" на правителството на Бойко Методиев Борисов

Оценка:
-8 +18

Gowko
8 Отговор
А пратиха гавазите си в Арабските емирства за да отвлекат и задържат Васил Божков.И той ли го очакваше такъв процес.....егати правосъдието.Егати държавата.Кой въобще поема тези безобразия?

Оценка:
-5 +16

фен на сидеров
9 Отговор
тези трябва да "лежат" дори и без доказателства ! и останалите като тях.....и особено политическите им чадърчета !

Оценка:
-5 +19

Gowko
10 Отговор
Гешев и Борисов заслужават същата съдба с която са се гаврили с гражданин.Независимо от какво съсловие е.Не виждам пречка това което се случва с Банев да се случи и на всеки един от нас.Ами Иванчева.Ами Трактора.Не може всички 7 милиона живеещи в БГ да сме безвремие престъпници.

Оценка:
-8 +19

Реалист 2
11 Отговор
Тези не са с нищо нито по-лоши , нито по-добри от останалите 67 приватизационни фнда/банди разсипали и разпродали българските социалистически предприятия.

Просто Баневи са били спонсори на Руския бал на Евгени Минчев . Руски бал ! - нещо непростимо за сините натовски безкнижници , които са начело на Булгария в момента .

Коментиран от #25


Оценка:
-2 +16

Gowko
12 Отговор
Това е поредното доказателство че най долните комунисти, от 50 години на миналия век са се завърнали и узорпирали власт и държава и народ.Как си допуснахме до това ниво на държавата Тези българоубийци?

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +11

Gowko
13 Отговор

До коментар #12 от "Gowko":


И комунистите от 50 те така грабеха чужд имот, собственост,бизнес, без съд и присъда.И най вече не за народа или държава а за собствено облагодетелстване.Същите крадци са техните внуци докарани на власт

Оценка:
-4 +13

Gowko
14 Отговор
Смея ли да попитам каква е и съдбата на така шумно задържаните преди 4 години Митьо Очите и Бенчо Бенчев.И за тях ли недостигат доказателства.Това считано от външна гледна точка е вид репресия и държавен телен и принуда.Принуда единствен за подчинение.Дори не става дума и за пари.Чекмеддже Борисов има достатъчно.

Коментиран от #20


Оценка:
-3 +7

БАНЕВ
15 Отговор
имам си стаичка пълна с милиони недоказана народна пара

Оценка:
-3 +6

Защо всеки се е
16 Отговор
Вторачил в прокуратурата и Гешев? Те не са крайна инстанция.Повдига обвинение,и прилага обвинителен акт пред съда.От там,съда решава.И всеизвестно е как решава,в 99% от подобни дела.За три цигари - или две кила наденица- няма прошка.По късата процедура.Но за другия- с осемцифрена сметка е друга бира.Нещо да ви прави впечатление? Ами Татяна Дончева е адвокат! Иначе сме много за Правен ред! Единствено Гешев имаше кураж,да подпука едрите риби.А това означава,че скача срещу обединени няколко милиарда.Кой друг се е осмелил до сега да скочи на мултимилилнер, и то- не един? Да го закопчае,да блокира милиони? Ние хем искаме търсене на сметка,кой и как е натрупал стотици милиони, едновременно охулваме този,който го върши! А мнозина,дори ги защитават.Тези,който ви се хилеха нагло от екрана,в имение със кич- обзавеждане за десетки милиони,и златни тоалетни чинии.Сигурно забравяте наглата изцепка: Сега заради световната рецесия,ще се приземя от самолета,в Майбаха!".В друга държава,изобщо няма да бъдат предмет на дискусия.

Коментиран от #18, #19, #30


Оценка:
-10 +7

черпаци
17 Отговор

До коментар #2 от "казах":


Пояснявай, че основно некадърниците са в прокуратурата , за съда все още има надежда.
Всеки трябва да бъде съден за нарушения на закона , но това което го виждаме е репресия и в крайна сметка е осъдена държавата ( народа) , а не Гешевите "престъпници". До кога ще плащаме за своеволията на прокурори и полицаи ?

Оценка:
-3 +7

Истината
18 Отговор

До коментар #16 от "Защо всеки се е":


Миличък, като е подпукал на ред защо пропуска да подпука ББ , В.Горанов, ШИши, Ц.Василев и още много знайни наши "богаташи"

Оценка:
-3 +10

професионалист
19 Отговор

До коментар #16 от "Защо всеки се е":


То да "скачаш" съвсем не означава да изготвиш кадърно и с доказателства обвинение. Ако ще става само със "скачане" трябва да си върнем народния съд и в името на народа направо да ги разстрелваме.
Ал Капоне са успяли накрая да го опандизят за неплатени данъци, но са го ДОКАЗАЛИ , а не са го опандизили защото прокурорите знаят че е наркопрестъпник и убиец и така да угодят на народа.
При Гешев обаче се забелязва едно "скачане" опандизване и тепърва тръгват да тършуват из домовете и офисите им за събиране на "някакви" доказателства. Ако всичко беше наред и кадърно направено , до сега обвинителния акт трябваше да е в съда и да е минал поне първа инстанция.

Оценка:
-2 +7

пазят си го
20 Отговор

До коментар #14 от "Gowko":


Митьо Очите е човек на всички правителства и им е твърде ценен да шумят около него. Него ще го запомня като вечно подсъдимия мафиот , но реално е осъден един или два пъти, като една от присъдите я "излежаваше " в Белене , но всички го виждаха по кръчми и обществени места - добра работа им върши на крадливите правителства този долен рекетьор.

Оценка:
-1 +6

Ахахах
21 Отговор
Ами чакат да падне правителството, за да не плащат мутрите на Съда в Страсбург и на Баневи милиони компенсации. Очаквам развитие веднага след изборите и зависи на къде ще задуха вятъра. Но немският вятър вече стана тайфун и отрочето партия на Конрад Аденауер ще иде в историята на мракобесните партии, точно както БКП едно време. Няма начин. Ще има чисти ръце!

Оценка:
-1 +4

Ехооо
22 Отговор
Докато всички наши съдии не бъдат вкарани във ЗАТВОРА, няма да започнат да се оправят нещата ! Никой съдия не носи абсолютно никаква отговорност , за СВОЙТЕ погрешни отсъждания !!! ЗАТОВА престъпниците като ги задържат , започнат да си правят зъбите, да се лекуват ....и накрая ги пущат на свобода.....до кога ще се гаврят така със правата КОИТО им са дадени ??

Оценка:
-2 +6

Наследство
23 Отговор
Нека всеки се зспознае поне малко с проватизационните договори и тогава да комемтира. И Баневи, и М. Стайков, и Арабаджиеви, и Иванчева ще осъдят държавата в Страсбург, но сметаката ще плати бюджета (матряла), а не Гешевци и Бойковци, за съжаление!

Оценка:
-3 +7

И аз да кажа
24 Отговор

До коментар #5 от "гадно":


Ми тези ги задържа Цацаров, той не е от симеоновските възпитаници. Не е въпрос на прилагане, а на законодателство.

Коментиран от #29


Оценка:
-1 +3

Айде бе
25 Отговор

До коментар #11 от "Реалист 2":


Пълна глупост- тия бяха награбили и имоти, невключени в приватизационните договори, не плащаха заплати и осигуровки, бяха за.бали отровни отпадъци в приватизирани от тях обекти и отказваха да се погрижат да ги отстранят и неутрализират, бяха се разчепили до степен да твърдят, че имат необходимост от частен самолет и че кризата ги е свалила от самолета на Майбах-а. Долнопробни червени парвенюта!

Оценка:
-0 +4

ннбб
26 Отговор
Прокурорите са само страна ли? Елате да видите в провинцията какво вършат и какви наказания налагат без съд и присъда!
НПК не е реформиран съгласно европейското законодателство.
Органите в Бг са съветско- сталинистки.
Презумпция за невиновност няма.

Коментиран от #31


Оценка:
-1 +2

27
Този коментар е премахнат от модератор.
Мъка
28 Отговор
Както казах преди няколко месеца, ще дойде ден, когато всички ще платим своеволията на Гешев и поръчителите му!

Оценка:
-0 +4

Антимафия
29 Отговор

До коментар #24 от "И аз да кажа":


Въпроса Е, "коя мафия "да управлява и мачка всички?
Все още не разбирам, защо е арестуван Банев?
Че бил нарязал една бивша държавна фирма за скрап?
Негова е и решава само той, какво да я прави?
Гешев се чуди на къде да хване и да се скрие ,
но вече измъкване няма ,от мафията така лесно не може?
След достатъчна употреба от Хунтата , ще го видим и него в ареста?

Оценка:
-0 +1

Gowko
30 Отговор

До коментар #16 от "Защо всеки се е":


Като човек от простия народ ти отговарям....Защото съдът не е разследващ орган.За да се стигне до съда трябва да има добре стокова и доказателства....и ти давам пример с Иванчева.Самата акция по задържането,проследяването е връх на тъпотата.Първо.Задържанет и ареста и не е е момент на предаване на парите , а в един конфузен стил.На събудило се ченгето и изкарало пищова.Второ.Къде са записите.Заковаващи и най коравия бос.Къдр да.Търсиха ги, и единственият свидетел се отказа от нескопосаните си твърдения от рода на....един мой познат ми каза.

Оценка:
-1 +2

Истината
31 Отговор

До коментар #26 от "ннбб":


Мога да гарантирам само ,
че е така в Окръжна Прокуратура Пловдив!
И икономическа Полиция Пловдив?
Всички изпратени прокурори
за Европейската прокуратура,
са "отличниците" на
Иван Гешев за смутолясани ,скрити и забравени ,
преписки и дела на,
организирани престъпни групи от Калинки?

Оценка:
-0 +1

емо73канар
32 Отговор
Ще ми е интересно тия всичките олигархи /крадци/ Банев, Божков, Арабаджиеви, Цецо Василев ако дойдат на влас , какво ли ще се случи с крадеца от Банкя, с дебеланкото на пияната мама с врабчето с гейШЕФТУРАТА.

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Георги Първанов
Бившият президент Георги Първанов с коментар за ситуацията на Балканите
Не знам дали в Скопие ще преглътнат, че сме имали обща история"

Още бисери
ТОП 5