Last news in Fakti

19 Май, 2021 17:20 7 458 17

Мария Банева: Тръгна делото на Николай и Евгения Баневи срещу държавата

  • евгения банева-
  • николай банев-
  • мария банева-
  • семейство баневи-
  • баневи-
  • съд

"Илия Златанов говори, че е бил заплашван от “Осемте джуджета”, че ако не прехвърли бизнеса си, ще бъде унищожен, както “джуджетата” са унищожили Баневи", припомнят в съобщението си сем. Баневи

Мария Банева: Тръгна делото на Николай и Евгения Баневи срещу държавата - 1
Николай и Евгения Баневи; Снимка: БГНЕС

На 18 май, т.г. в Софийски градски съд тръгна делото на Николай и Евгения Баневи срещу държавата в лицето на Прoкуратурата на Република България за обезщетение в размер на 10 милиона лева за причинени неимуществени вреди, свързани със събитията при арестуването на семейството пред трите им малолетни деца на летището в Ница, непосредствено преди полета им за България на 26.10.2018 г.

За това съобщи майката на Николай Банев - Мария Банева, в съобщение до медиите.

На заседанието бяха изслушани трима свидетели. Всеки от тях потвърди, че Николай и Евгения Баневи са били наясно, че пристигайки си в България, ще имат разпит в специализираната прокуратура. Разпитът е бил уговорен от адвокат на семейството и следовател Юлиана Силянова за 29.10.2018 г., разказва г-жа Банева.

Семейство Баневи пишат още: "От приложените към доказателства специални разузнавателни средства още тогава прокуратурата е била наясно, че семейство Баневи се прибират в България по време на срочната ваканция на децата им. Отделно, Евгения е готвела парти по случай рождения си ден на 28.10.18, за който записите показват, че е канила гости. Независимо от информацията, която прокуратурата е имала, че семейството се прибира, прокурор Мария Дойчева от СП издава европейска заповед за арест. Следва публичен арест, широко отразен от всички медии в България и Франция. За акцията главният прокурор Гешев казва: "Прибираме си олигарсите в България”.

Впоследствие Европейският съд прогласява всички издадени от прокуратурата европейски заповеди за арест за нищожни, поради липса на съдебен контрол. Баневи прекарват 43 дни в ареста на два отделни затвора във Франция, не обжалват искането на българските власти за екстрадиция и на 6.12.2018 са докарани в България.

В продължение на десетки месеци след това продължаващия арест прокуратурата и специализираният съд обосновават тъкмо с европейската заповед за арест и че уж се наложило да ги издирват, за да ги докарат в България. Освен това 43 дневният арест във Франция не е приспаднат от 8 месечния срок до внасяне на обвинителния акт. Така прокуратурата си спечелва повече от месец , за да напише обвинителния акт.

Той, естествено, няма нищо общо с текста на европейската заповед за арест, по която семейството е задържано и предадено на българските власти, а именно - пране на бомбастичната сума от един милиард лева, които така и не се споменават вече. Две години и осем месеца след ареста не са открити нито швейцарски банкови сметки, нито имоти в чужбина, каквито обещания се лееха щедро от прокуратурата по всички медии".

"От свидетелските показания днес (б.р. вчера) стана ясно, че малолетните им деца не са били взети от френските социални служби, след като остават безпризорни на летището в Ница само благодарение на това, че приятелят, който е закарал семейството на летището, е имал карта за постоянно местопребиваване във Франция и собствено жилище. В противен случай, както са обяснили полицаите, които са задържали Евгения и Николай, процедурата за вземане от социалните служби отнемала около осем месеца", казва се още в информацията, разпространена от сем. Баневи.

"Подобен сценарий явно е целяла прокуратурата, издавайки ЕЗА, вероятно, като подарък за рождения ден на Евгения Банева. Тя остава в следствения арест „Г. М. Димитров”, където развива злокачествено образувание на щитовидната жлеза, вследствие на преживения стрес и в средата на юли 2019 е освободена поради спешна, животоспасяваща операция.

Николай Банев е рекордьор по продължаващия и до ден днешен арест ( 2 години и осем месеца), надвишаващ многократно всякакви разумни срокове, според всички стандарти на Европейския съд по правата на човека, където Баневи също съдят държавата и решение се очаква всеки момент. ЕСПЧ слага на делото им гриф “приоритетно” поради многобройните и драстични нарушения на специализираните съд и прокуратура", казва се още.

Г-жа Банева разказва също: "В телевизионни предавания собственикът на асансьорни заводи “Изамет” Илия Златанов говори, че е бил заплашван от “Осемте джуджета”, че ако не прехвърли бизнеса си, ще бъде унищожен, както “джуджетата” са унищожили Баневи. Същото потвърждава и агробизнесменът Светослав Илчовски, който беше изслушан в комисията на Мая Манолова. Присъствал е на сбирки с приближени на Бойко Борисов, на които е обсъждано кои бизнесмени да бъдат “сдробени”.

Към днешна дата къмпинг “Каваци”, за който Баневи спечелиха всички възможни дела, все още се владее от “Делта гард”, активен участник в схемите на “Осемте джуджета” за присвояване на апетитни бизнеси, независимо от съдебните решения и разпореждания за предаване на владението на законния собственик “Хелио-тур-С” АД, представлявано от Евгения Банева.

През 2017 година от Баневи, освен къмпинг “ Каваци” са отнети още “Елматех” АД, Троян - дружество, което произвежда електромотори за износ. Отнета е и “Топлофикация - Ямбол” , където през лятото на 2020 г. бе открита една от най-големите ферми за отглеждане на марихуана. И двете предприятия са откраднати през Агенция по вписване, чрез фалшифициране на подписа на Николай Банев".

Заседанието продължава на 19.10.2021 за изслушване на още двама свидетели. Николай Банев още е с най-тежката мярка задържане под стража и се намира в софийска болница под охрана, където са му направени 2 операции. Предстои да му бъдат направени още три.

Семейството се надява на заседанието в специализирания съд на 31.05.2021 г. той да бъде пуснат под домашен арест.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НРБ

    11 37 Отговор
    Трябва да ги освободят, те са честни, наши хора, комуняги.

    Коментиран от #14, #15

  • 2 Боратино

    54 8 Отговор
    Да съдят Боко и каскета, защо държавата да съдят. Кучето е заровено в Банкя.
  • 3 Иначе

    28 8 Отговор
    със златно цукало ! Комсомолска "скромност"........
  • 4 долу герб

    41 8 Отговор
    сега заради боко тиквата и мръсния каскет ще осъдят всички нас
  • 5 фирма

    43 8 Отговор
    Когато народа плаща за нечии простотии. Един прокурор съди някого без доказателства, а народа плаща разходите. По това дело 10 млн. А по божковото!?? А колко има още??
  • 6 Данъкоплатец

    40 8 Отговор
    ЕДИН ДЕН,ТЕЗИ КАТО ОСЪДЯТ БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ НЕКАДЪРНАТА ПРОКУРАТУРА-ГЕШЕВ КАСКЕТА ДА ПЛАЩА!-А НЕ БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ!!!

    Коментиран от #12

  • 7 Кирил

    10 34 Отговор
    Ко рИвете бе, как си мислите, че тези крадци ще осъдели България?! Само дето ББ ги хваща, а Фат мака ги пуска...но ще има Видов ден, скоро след 11 Юли! Тогава и фат мака ще го отнесе!
  • 8 Не го освобождавайте

    9 5 Отговор
    На бай Ставри ще му бъде мъка!

    Коментиран от #9

  • 9 0808

    11 3 Отговор

    До коментар #8 от "Не го освобождавайте":

    .... тези ли, дето не платиха заплатите на работниците си..златно цукало на тази "красивата" му жена, само защо ли е толкова тъмна?..сигурно много се е пекла на плажа..
  • 10 Не каскет

    2 4 Отговор
    А боклук
  • 11 От Варна

    14 2 Отговор
    В нормална държава щяха да са отдавна осъдени. Дългото протакане е в полза на тези самозабравили се от пари и разкош първенюта. Имат и очи да предявяват претенции.От къде наследиха богатствата си, как ги спечелиха за 20 години? Наглеци и извратеняци!
  • 12 Реалност

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Данъкоплатец":

    Да така е честно и справедливо! За съжаление пак ние ще платим нечии игрички!
  • 13 Дебилчев

    5 0 Отговор
    Направиха толкова хора емигранти, ликвидирани предприятия от тях, сега държавата съдят
  • 14 Дебилчев

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "НРБ":

    Ъхъ, тъй е
  • 15 ПАК ИЗЛЪГАНИ

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "НРБ":

    Нали новите промени в 45-тия парламент, много "работещ", но за кога ? - това беше целта, да спасим от решетките нашите невинни олигарси, забогатели честно от пладнешката приватизация - ще видите българи, как другарите ще излязат чисти и сухи от водата, ни лук яли - ни лук мирисали, а ние "умните" ще се чудим и ще се питаме : Защо българите сме най бедните в Европа?! На нас, избирателите, суверена ни е малко водата за да ни уврат "умните" тикви! " УМ ЦАРУВА, УМ РОБУВА, УМ ПАТКИ ПАСЕ!" - гласи умната поговорка! Гласувайте българи отново, за бедността си, и никога не се чудете защо сте бедни?!
  • 16 Дедовия

    1 2 Отговор
    Ще тръгне, ами! Що да не платим некой лев и на тях! Я заради Цецо Пъпеша колко пъти осъдиха държавата, няма само заради него да плащаме !
  • 17 !!!?

    3 2 Отговор
    Тези не бяха ли много "болни" бе !? Май мутрите вече са вън...нали така каза Фигуранта - "мутри вън" !!!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове