Last news in Fakti

31 Март, 2021 10:14 2 501 45

Лъчезар Томов: Лесно може да стигнем 12-15 000 хоспитализирани, ако отворим

  • лъчезар томов-
  • коронавирус-
  • пандемия

Няма как психическото здраве да е за сметка на физическото, отбелязва математикът

Лъчезар Томов: Лесно може да стигнем 12-15 000 хоспитализирани, ако отворим - 1
Снимка: Архив

„Много е рано за това, което се прави.“ Този коментар относно разхлабването на ограничителните мерки направи в интервю за БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател в Нов български университет и Националната гимназия за древни езици и култури.
Може да намаляват хоспитализираните, но такава бройка не е основание за голяма надежда, ако отново отворим, смята Лъчезар Томов.

Според него „лесно можем да стигнем 12-15 хиляди в следващите няколко седмици, ако отворим“.

Явно британският вариант е много по-труден за контролиране от другите варианти, отбеляза преподавателят.

„Няма преследване за спазване на нормалните стандартни мерки. Няма преследване в магазините и в моловете, систематично, за това, че хората ходят с маски под носа или без маски, или с шалове. Затварянето не е абсолютно неизбежно, но трябва да има такъв процент спазване на стандартните мерки, както е в Сингапур или Япония, за да го избегнете или да го отложите максимално. Ние имаме около 40% спазване според индекса на Оксфорд“, посочи Томов.

Болничната система и сега е капитулирала, защото имаме по една интензивна сестра на 20-30 души, изтъкна Томов. По думите му сега има „повишена смъртност, която е доста над официалната“.

Запитан как коментира тезата, че се търси баланс между физическото и психическо здраве, Томов изтъкна, че „няма как психическото здраве да е за сметка на физическото.“

Най-опасен според Лъчезар Томов е сигналът, който се дава от властта с новата заповед за разхлабване на мерките – „правете, каквото искате“.

В България стриктно затваряне ще даде по-бърз ефект, отколкото в Англия, заради по-слабия трафик между регионите, заяви още математикът.

„По време на епидемии, на експоненциален ръст, който се върна сега, е доста неефективно ваксинирането“, подчерта Лъчезар Томов, който обаче е на мнение, че хората трябва да бъдат убеждавани да се ваксинират.

„Ако ваксинираме по-бързо рисковите групи, натискът над болниците със сигурност ще намалее.“


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отровното трио

    43 14 Отговор
    Я се скрий бе! Взимаме властта в неделя и коронавируса приключва, а всички математици и НОЩ в Белене

    Коментиран от #22

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    36 3 Отговор
    Абе къде е министърът- ПРОФЕСОР
    ‼‼‼‼‼‼‼‼‼‼
  • 3 KAVKAZ

    39 7 Отговор
    Момчето дето завъшило с тройки математика което не се преоблича и гласеца му е сопрано като на скопец!

    Коментиран от #7

  • 4 Последният софиянец

    32 5 Отговор
    Остави хората да се забавляват бе!!! Идва пролетта и всички ще бъдете изметени
  • 5 Реалист

    31 6 Отговор
    Побъркахте ни за тоя дълъг грип! Ще те набием на кол
  • 6 ТаУмВзе

    27 5 Отговор
    Математяга, врачка и влъхва заработва от чекмеджето, докато лае глупости. Побъркахте останките от народ. Освен мизерията и безпътицата, сега дуднете само Глупости.
  • 7 сила

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "KAVKAZ":

    и не се КЪПЕ....не знам как го издържат водещите

    Коментиран от #20

  • 8 Номер 11, за да си върнем България

    13 6 Отговор
    Голяма грешка направи Българския народ като избра човек от групировките-Боко на хората им писна от гадостите на ГЕРБ, ДПС голяма грешка направи

    Коментиран от #12

  • 9 Хахаха

    27 5 Отговор
    Щом можем да стигнем 15 000 хоспитализирани значи болниците в момента са полупразни:))) Тия вече съвсем се оплетоха в лъжите си:)))) Само да припомня, че според този гадател в началото на март трябваше да имаме по 10 000 заразени на ден и по 500 починали, явно боба, който е хвърлял е бил менте:)
  • 10 К-19

    9 0 Отговор
    Ръководителят на Световната здравна организация поиска днес ново експертно разследване на хипотезата, че вирусът, предизвикал коронавирусната пандемия, може да е бил изпуснат от лаборатория в Китай, предаде Франс прес, цитирана от "Дарик".Хипотезата, че вирусът, причиняващ COVID-19, е могъл да се изплъзне от лаборатория, беше защитавана енергично от американската администрация на президента Доналд Тръмп, основаваща се на информации на разузнавателните служби. Китай винаги е отричал най-категорично такава възможност.
  • 11 Дааа

    10 4 Отговор
    Тоя говори за психическото здраве, ама неговото е за освидетелстване!
  • 12 нашия

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Номер 11, за да си върнем България":

    айде смени плчата....или така викаш е по-лесно да се заработва с готови клишета....11-ките не са от службите или как...????
  • 13 Вирусолог

    11 2 Отговор
    К19 e eфeктивнo бактериално оръжие измислено по поръчка на международните застрахователни компании. На тях не им трябват възрастните пенсионeри, които са излишна тежест! к-19 чисти безпроблемно старците с придружаващи заболявания. На 100% летателен изход при наличие на наднормено тегло, диабет, онкозаболяване и сърдечно-съдово такова. Отиде ли възрастният човек на интубация пишете го бегал при всевишния. Ами вижте възрастовата граница от ежедневните здравни сводки за починалите от денонощието хора. Любимо оправдание на експерти от различен мащаб е тезата, че видите ли съществували различни конспиративни теории. Да, ама не! Ковид 19 е изстрел в десятката, прекрасно био-оръжие. Другото е оправдания и приказки.
  • 14 Льольо

    6 2 Отговор
    Абе що не си гледате математиката, ами се занимавате с медицина. От толкова теории, прогнози, изчисления, накрая все ви излизат криви сметките. Занимавайте се с това което умеете.

    Коментиран от #25, #28

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ЧОР ТАКОВОЙ МАТЕРЕ

    1 3 Отговор
    Лъжеш
  • 17 Gowko

    6 2 Отговор
    Абе вие , българите , не разбрахте ли че всички мерки са ПунтаМара.Борисов очаква да е първа сила след изборите.И като такова , ще последват масови протести.Това е толкоз предвидима.Имаме журнала.Ама липсват журналистки анализи.Иначе кут,кут,кут кут дял и толкоз.Българина иска разтърсване за да се събуди
  • 18 Корона глад

    11 2 Отговор
    Оф. Стига сте показвали тоя, моля ви се. Имате малко милост още не съм си до изпил кафето и ми се отщя като го видя.

    Коментиран от #32

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 КАVKAZ

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "сила":

    Изчисли е, че ако се къпе може да хване менингит и магарсшка кашлица!
  • 21 асддса

    6 1 Отговор
    Я се скрий бе козел! А ше ви ева и математиците.... стойте си решавайте задачки и не се обаждайте мног, щото живеем в опасни времена - при толкоз неравности по пътищата току виж се спънал и паднал някъде.
  • 22 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Отровното трио":

    И аз искам тия да се махнат !! Но наистина ли вярваш , че после вируса изчезва??

    Коментиран от #42

  • 23 Реалист

    5 2 Отговор
    Уважавам математиката, но този специалист в Нов Бг университет или е некадърен математик или специално преекспонира ситуацията. Отделно самата му физическа и вербална визия !
  • 24 батко

    3 9 Отговор
    В Турция по високоговорители и сирени непрекъснато се съобщава за опасността.Всеки носи маската правилно.Полицията не се церемони.Има глоби по 1000лири.Тук е анархия,все едно нищо не може да ни се случи.А един град от мъртви вече е отписан от картата и броят им е факт.Не може и агнето цяло и вълкът сит.Изберете.Другото се нарича демагогия.

    Коментиран от #27, #29

  • 25 Българин

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Льольо":

    Е как да стане след като този математик не знае разликата между число и цифра
  • 26 Gowko

    4 0 Отговор
    Тук полицията не върши онова за което създадена и и се плаща.Тук полицията от Татово време е политическа.Тя , по татово време беше да пази властта.И тук с това се занимава.
  • 27 Gowko

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "батко":

    За полицията в БГ , и приноса и за демокрацията
  • 28 Антон

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Льольо":

    Няма как! За да преподаваш математика в НБУ е необходимо единствено да знаеш таблицата за умножение и да не те искат никъде другаде.
  • 29 УжасТ

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "батко":

    Аууу, ама сериозно ли, 1000 лири глоба, ами че това са цели 200 лева, при нас не беше ли 300 лева глобата:) За маските не знам, но като гледам ежедневните масови демонстрации в цяла Турция не виждам един с маска, моловете в Истанбул пък са пълни с народ - яйце да хвърлиш няма как да падне на земята:) А и в края на краищата като толкова ти харесва върви в Турция, кво дириш тука
  • 30 Черния

    3 0 Отговор
    Разстрел
  • 31 Е те тоя

    4 0 Отговор
    Плаче за нокаут
  • 32 ТРОПЧО

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Корона глад":

    МИ ТО ВСИЧКИ СА ТАКИВА БЕ БРАТ КОИ ДА ПОКАЖАТ КАНТАРЖИИТА МУТФЧИИТА КУНЧЕВ ИЛИ ОНЯ ВИТАНОВ ТОВА Е КАПАЦИТЕТА В БЪЛГАРИЯ ПОСЛУШКОВЦИ И ТОВА Е ЗА ПАРИ ПРОДАВАТ И МАИКА СИ НЕ СТАВА РАЗБ2РЕХЕ ДОКАТО КАПАЦИТЕТА НА БЪЛГАРИЯ КОИТО СЕ ИЗСЕЛИ В ЧУЖБИНА НЕ СЕ ВЪРНЕ НЯМАААААА ДА СХАНЕ ТОВА Е ИСХИНАХА ДРУГОТО КАКТО КАЗВА ВОЖДА БОИКО --- ПУНТА МАРА --- ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ И ТОВА Е НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ ЗА 30 ГОДИНИ ИЛИ ОЩЕ ТОЛКОВА В2 ТРЯБВА ПЕ ЗНАМ АДИ КАКТО КАЗВА БОЖКОВ БЪДЕХЕ ЗДРАВИ ДА МОГАТ ДА ВИ ЯЗДЯТ БОЛНИ КОНЕ НЕ ИМ ТРЯБВАТ ХА ХА ХА

    Коментиран от #37

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дол

    4 0 Отговор
    Да се маха тоя...ние сме доста търпелив народ. Нека ги изгоним тия некадърници в неделя да гласуваме и да знаем че от нас зависи дали такива некадърници ще ни упрсвляват.Вън вън вън от властта.Не се лъжете ей българи не им вярвайте!!!
  • 35 Гост

    3 0 Отговор
    Той вируса няма да изчезне, но поне да се вземат адекватни мерки от нови хора - без заплахи, паника, да се отвори почти всичко, но хората сами да се пазят, докато всичко премине, приоритетна ваксинация на нуждаещи се, а не на страхуващи се връзкари, адекватно лечение на нуждаещи се, а не в болниците всеки, който киха, повече наука в достигането на масовия имунитет, като се прилага изследване на клетъчния имунитет на преболедувалите и т.н.
  • 36 Лелее

    3 0 Отговор
    ...... “Древни езици и култури “???
    Кое тук ти дава право да даваш “компетентно “ мнение ?Да плашиш до смърт хората и то в Ефир ?Къде е прокуратурата ?
  • 37 Корона глад

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "ТРОПЧО":

    Прав си, човеко, голямото дете е в Испания след 2 години другото ще е абсулвент. Решили сме всички бегом към Испания. На тая територия никога нищо няма да се оправи
  • 38 tato

    2 0 Отговор
    Този Готиняга с тази стройна фигура и от настинка ако се разболее може и да не избута. Нормално е да е бая уплашен или ъплашен и добре подплатен
  • 39 Behemoth

    2 0 Отговор
    Ни сме ластик....няма страшно...
  • 40 Дядо Гъдю

    3 0 Отговор
    Математиците и те взеха да отварят и затватят,НОЩ отваря и затваря,министърът-професор отваря и затваря,Негово Сиятелство Дукът на Барселона отваря и затваря.Аман от портиери!
  • 41 Булгар

    1 0 Отговор
    Може ако всяка овца със сопол я пишете ковид.
  • 42 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Гост":

    ще се убедите сам!Около 10.04. тази година данните за Вирусоносители и умрели рязко ще се сринат надолу!по смъртност ще отидем след 20 място в евросъюза!
  • 43 гост

    0 1 Отговор
    какви 15 -20000 хиляди то в БЪЛГАРИ няма коронавирус според другаря радев идругаря мангъров а според майчето слави отровното трио черепа татянчето и фонтана управляващите ни карат да си слагаме маски за да ни запушат устите това е действителностао преди доста време един професор забравих му името каза че в БЪЛГАРИЯ ДЕБИЛИТЕ СА 80% И ТОВА МАЙ Е ВЯРНО
  • 44 Нормален

    1 0 Отговор
    Почини вече, бе, почини! Силно ти го желая!!! Полиолигофрен!!!
  • 45 666

    0 0 Отговор
    Приятелю, съветвам те, да си пазиш формулите, защото ще трябва да ги доказваш пред Страшния съд. В случай, че не минат там, директно ти се отрежда място в Ада. А там, дяволите не са балъци, и докато им доказваш, че трябва да носят маски и да се ваксинират, бавно ще ти затоплят водата.