Last news in Fakti

14 Април, 2021 16:24 2 036 18

Проф. Сербезова: Сега берем плодовете на недостатъчните инвестиции в здравеопазването

  • проф. асена сербезова-
  • ваксиниране-
  • имунитет

"Процесът на ваксиниране на населението у нас можеше да се организира по-добре", категорична е тя

Проф. Сербезова: Сега берем плодовете на недостатъчните инвестиции в здравеопазването - 1
Снимка: БГНЕС

"Въпреки безпрецедентната ситуация заради пандемията и разработването на средства за защита от много компании, процесът на ваксиниране на населението у нас можеше да се организира по-добре. В това се включват заявени количества, дати на доставка, определянето на минимални запаси, логистика, както и отчитането предпочитанията на хората. Не на последно място трябва да отчитаме значението на комуникацията пред и с обществото – да има последователни, непротиворечиви послания на достъпен език". Това заяви пред Радио София проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз.

„Сега берем плодовете на недоверието и на недостатъчните инвестиции в здравеопазването и здравната просвета през последните години“, отчете тя.

"Положителното е, че се забелязва повишен интерес към ваксинирането. Трябва обаче институциите да са арбитър в инфодемията, да се подава достоверна и ясна информация. Регулаторните органи са длъжни и да разясняват. За всеки препарат трябва да се гледа съотношението риск-полза. И преди са спирани или ограничавани медикаменти за повече изследвания на безопасността. Гражданинът, пациентът ще съдейства, ако е достатъчно информиран", допълни проф. Сербезова.

По думите ѝ има пряка връзка между имунитета и психиката. Знанията са условия за по-добро психическо състояние. В зависимост от индивидуалните ни характеристики страхът и паниката могат да усложнят дадено заболяване от два до 100 пъти.

Експертът припомни, че СЗО препоръчва създаването на около 70% обществен имунитет. Ваксинирането помага той да се постигне по-бързо, отколкото създавания по естествен път, чрез преболедуване.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лоша

    1 0 Отговор
    реколта !
  • 2 БАЙ Х@Й ‼

    14 0 Отговор
    Как и къде бяха прехвърлени 2'500'000'000 лева от вноските ни по здравна каса 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 3 Нема

    7 2 Отговор
    Да се ваксинирам.Жената се боцна с фазер и сега е вързана на 2 м от мен чакам симптомите със спрей за мечки
  • 4 Българка

    18 0 Отговор
    Пари в здравеопазването са прахосани от бюджета милиарди. Поне половината, ако бяха достигнали по предназначение за грижата и лекуването на българите, за снабдяване болниците с апаратура, за достойни заплати, сега нямаше да сме на дъното. Проблемът е, че има бяла мафия и парите се отклоняват по чекмеджета, сметки, кухи частни болници без работещи медицински екипи. Трябва спешна реформа
  • 5 Майна

    10 1 Отговор
    ЖАЛКО, ЧЕ ТЕ ХАРЕСВАХ ЩОМ И ТИ ОПЯВАШ ЗА ВАКСИНАЦИЯ, УЖ СИ..,,ПРОФЕСИОНАЛИСТ,,...ТОЛКОВА ЛИ НЕ СТЕ НАЯСНО ИЛИ ЖАДНИ ЗА ВЛАС И ПАРИ...
  • 6 миш

    4 0 Отговор
    Здравеопазване е имало по време на НРБ.КОЯ ,БОЛЕСТ МОЖЕ ДА ИЗЛЕКУВАТЕ ЗА 3-5 ДЕНА В БОЛНИЦА?ХОРАТА СЕ ЛЕКУВАХА ПО 20,А ПОСЛЕ ХОДЕХА И НА САНАТОРИУМ.ЛЕЖИШ 3 ДЕНА,ВИДИШ ДОКТОРА ЕДИН ПЪТ И АЙДЕ У ВАЗЕ.
  • 7 Кеффффф

    7 0 Отговор
    Проф.Лъчезар Аврамов просто погреба герберастите преди 10 минути по едно предаване по една телевизия!Събеседниците и водещият гледаха онемяло и не вярваха на ушите си,ха,ха,ха!!!!
  • 8 Сербезов, стари комуняги, Токуда Банка,

    11 1 Отговор
    фарма Мафията, Професорка, милиардери!!! Дава Акъл!!!!
  • 9 Мисирките на Бойко.

    6 1 Отговор
    Мисирките на Бойко.
  • 10 Да азориха държавата и хората

    10 0 Отговор
    Отклоняват средства и към частните болници, собствениците им са или от властта, или техни протежета.
  • 11 въх

    1 0 Отговор
    Съветвам ви да прочете какво предлага за справяне с пандемията Dr. Peter McCullough(най-цитираният в света кардиолог) има едно негово добро видео в ютуб. Прочетете и едно интересно интервю с топ Yale доктор и учен - Alessandro Santin, интервюто го има на TrialSiteNews
  • 12 пешо

    2 1 Отговор
    недостатъчни инвестиции? всичко, което попадне в здравеопазването, потъва като в бермудски триъгълник! и все ви е малко!
  • 13 Боц

    2 0 Отговор
    Боцкаш се и пропускаш рая направо идва ада.Кофти дрога продават тези май.
  • 14 плюс минус

    2 0 Отговор
    Преди близо година официално обявиха директори на държавни и общински болници като милионери в имоти и пари.
    Как става това?
  • 15 Васил

    2 0 Отговор
    Проблема не е инвестициите а крадливите доктори станаха по алчни от политиците в Израел здравната вноска е 26$ а в Англия е 16 паунда а как им стигат там парите там да не са извънземни? Ако спрете източването ще има пари даже и 100 милиарда да се налеят пак няма да има.
  • 16 Матей

    1 0 Отговор
    Недостатъчно финансиране или нищожно?Още като почнаха прословутата здравна реформа беше ясно ,че ще се стигне до тук.Частното взе превес над държавното,като за беда не са и ясно разграничени,така за корупция и злоупотреби се създава благоприятна среда.Здравните осигуровки оставиха поне 1 милион човеци без здравна помощ,това е като задължителните застраховки на колите,средство за оставяне на сухо на огромен брой хора.това са елементи от геноцидната политика.
  • 17 Инвиститорката

    1 0 Отговор
    Пак е на път да настъпи мотиката. Сега ни показва, че не разбира и от инвистиции в здравеопазването. Лекари и аптекари все пари им не стигат, ама вижте автомобилния парк пред болниците и ...
  • 18 чиче

    0 0 Отговор
    ЗАЩО ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВА У НАС СЕ ВДИГАТ НЕПРЕКЬСНАТО