19 Април, 2021 17:20 2 360 29

ДБ не иска мандат за управление

  • дб-
  • мандат-
  • румен радев

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обясни, че е редно правителство да се състави с мандата на „Има такъв народ“

ДБ не иска мандат за управление - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва да фокусираме усилията си за формиране на управление чрез мандата на втората политическа сила – „Има такъв народ“. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов по време на консултациите при президента Румен Радев, цитиран от бТВ.

Той допълни, че вотът на избирателите е отредил това да се случи и парламентарно представените партии трябва да се съобразят.

Именно затова представляваната от него коалиция не би желала да получи третия мандат - народът им е отредил петото място на отминалите избори.

„От тази гледна точка, ако те потърсят нашата подкрепа, ние сме готови да влезем в отговорни и конструктивни разговори, на база на тяхната визия какво ще бъде тяхното управление. Същевременно ние ще спазваме ангажиментите и целите, с които е явихме на тези избори – без да ги наричаме предварително условия“, посочи Иванов.

На срещата присъстваха още другият съпредседател на коалицията Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Президентът посочи, че мястото на коалицията в 45-ото Народно събрание е важно, защото в нейно лице десният избирател е намерил своето представителство в новия парламент.

„Отреди ви важна роля в 45-ото Народно събрание и общия политически дневен ред на страната. Знаете, че сме изправени пред редица значими предизвикателства – както външни, така и вътрешни, които изправят това Народно събрание пред отговорната мисия да състави възможно най-скоро оперативно-отговорно правителство, ползващо се със солидна парламентарна подкрепа“, заяви президентът.

По думите му предстои да се вземат съдбоносни решение, които трябва да изведат икономиката и страната ни на едно ново равнище. Той отбеляза, че „Демократична България“ са единствената коалиция в новия парламент, която е заявила готовност за промяна на Конституцията.

„Ситуацията е сложна, България е изправена пред три кризи едновременно – здравна, икономическа и държавна. Отиващото си управление не е просто поредното правителство, което поради изтичане на мандата си слиза от сцената. Тук става въпрос за едно управление, което е натоварено с тежки проявления на институционалната криза, в която се намира страната. За съжаление, тази криза нито започва, нито свършва с това управление“, посочи Иванов.

Според него дясното обединение има план за решаване и на трите кризи.

Радев попита представителите на „Демократична България“ дали имат готовност да получат третия мандат и да съставят правителство, хипотетично, ако се стигне до него.

Иванов посочи, че връчването на мандатите трябва да е свързано с вота на гласоподавателите, които са отредили пето място на коалицията и счита, че това място не им дава първостепенна роля при формирането на кабинет. Той отбеляза, че за гласуването на сериозни реформи е необходимо парламентарно мнозинство с обща визия.

„Това може да се окаже рискова ситуация, в която се излъчва правителство, за да се осигури живот на парламента и възможност на статуквото да продължи да съществува“, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дебилчев

    8 8 Отговор
    Имате готовност с правителство от 2018г, дайте рамо на итн
  • 2 Последния Софиянец

    18 19 Отговор
    Браво Христо!Нови честни избори организирани от Румен Радев и служебно правителство на Ренета Инджова.

    Коментиран от #15

  • 3 ЗАЩО

    20 9 Отговор
    СЕ ЯВЯВАТЕ НА ИЗБОРИ, КАТО НЕ ИСКАТЕ ДА УПРАВЛЯВАТЕ???
  • 4 фирма

    12 4 Отговор
    хахаха. Не веееееееееее,вземете го тоя мандат.
  • 5 Адорно

    15 13 Отговор
    Дай България не са никакви десни, те са неомарксисти-левичари, внуци на активни борци срещу капитализма. Сега много го тачат, но по свой си начин. Те са братя на прогресивните революционери в САЩ. Тяхната идеология е смесица от постмодернизъм, марксизъм, фроидизъм, теория на критичната раса, джендър изследвания, теория на интерсекционната дискриминация и др. Такава смес е токсична, експлозивна и потенциално фатална за западната демокрация и капитализъм. Тя отхвърля рационалността, върховенството на закона и дори презумпцията за невинност. Тя се корени в мания за раса и пол, предполага съществуването на непрекъсната и продължаваща експлоатация, твърди, че напредъкът е невъзможен, и отхвърля либералния, меритократичен и безпристрастен подход, който е от ключово значение за подобряване на обществото и борбата с расизма от 1950-те години насам.
  • 6 Факт

    16 12 Отговор
    Само две политически партии официално са против генерал Румен Радев!!! Официално от ДПС и ГЕРБ се обявиха против президента, още през летните протести, защото президента застана на страната на народа, против модела Борисов-Доган-Беевски-Гешев.... Сами си направете изводите!

    Коментиран от #16

  • 7 Ами то

    15 7 Отговор
    управленоето на държавата не е като да крещиш по площадите,искат се топки. А Бойкикев е страхливо псе.

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ох Баня

    8 11 Отговор
    Новата патерице на ГЕРБ-СДС е ДБ. Мартин Димитров къде е и от къде доиде?
  • 10 Да,бе

    17 5 Отговор
    С една дума друг да вади кестените от огъня и да обира негативите.
  • 11 Последния Софиянец

    13 10 Отговор

    До коментар #7 от "Ами то":

    Страхливото куче се крие в Банкя.
  • 12 Борисов действа по начините на ДС/КГБ, з

    12 9 Отговор
    Борисов действа по начините на ДС/КГБ, защото той си е от най долнопробните комунисти.
    Планът на КГБ и ДС е винаги да обвиняваш опонентите в това, което ти правиш. Досега ГЕРБ и Борисов правят точно това почти винаги.
  • 13 Демократ

    10 10 Отговор
    Браво Христо най добрите сте!
  • 14 Grafa

    11 1 Отговор
    Дб имтн и мутри вън да свият знамената и Радев направи служебен кабинет и да се преклчи с този цирк
  • 15 56789

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Инджова ли, да не ти лочи в заведението, бре

    Коментиран от #19

  • 16 Само казвам

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Факт":

    Тогава хвърчилото застана на страната на уличните л-умпени и жълтите книжки-клошари.
  • 17 За да изчезне ГЕП

    4 3 Отговор
    ИТН и ДБ трябва да съставят правителство. За едно честно управление не е нужно мнозинство в парламента. Първа точка трябва да е смяната на Гешев, а втората смяната на ЦИК, трета- изцяло машинно гласуване с видео наблюдение.
  • 18 София

    0 0 Отговор
    Знаем,те искат,кавото искала булката първата брачна нощ.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 За да изчезне БСП

    0 0 Отговор
    Е необходима спешна Лустрация на Комунистичските Партии и техните Правоприемници.Всички Партии основани на Етническа и верска основа в противоречие с чл11 на Конституцията на РБ и всички членували в тези Партии...Експроприация на Имуществото им!!!
  • 21 Анонимен

    0 0 Отговор
    Дпс ако изчезне, следва БГ да я няма. Те са мнозинство. РР е на ти. От този край е. Шумен, разград са по интелигентни роми и не турци де. Деца, родители, са като българи. Нищо общо с кж. Както казват от други родни нам градове, дори от дпс било и помаци. Кво правят нашите даалии в кjz. От разград идват и говорят на български. В разград в фармахим зам. Директор е щерка им. От турците има много интелигентни, но от новите турсисиганговорим, за тях иде дума, не работят, ходят навън, идват.. Ша побъркат Франсето Макрона и кметовете мюсюлмани. Наште се върнаха от германия. 20 години в една къща с роми от бг. Тя сама българка. Нашия като ходи започнали да викат.. Да обиждат нашата... Доган да си ги възпитава братчедите си. Даде им по 50 лева, сега чакат пак избори. Не шега работата.
  • 22 Гост

    2 0 Отговор
    Пък ние не ги искаме в парламента!
  • 23 Даниела

    2 0 Отговор
    Хем искат да са в кюпа, хем не им стиска, щото ги е страх да не се изложат.

    Коментиран от #24

  • 24 Ми за какво

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Даниела":

    тогава се явяват на избори? Само за баницата?
  • 25 чакал

    0 0 Отговор
    Аман от десни левундери веке 30години, все едно БКП котило ни яде главите!
  • 26 Иван

    2 0 Отговор
    Умират си за власт, но зад кулисите, не искат да са на светло и да носят пряка отговорност! Искат само да прибират парички от ДБ!
  • 27 Калин

    3 0 Отговор
    Те и да искат мандат, хората не ги искат ДБ и това го показват резултатите от изборите.
  • 28 Велин

    1 0 Отговор
    ДБ си мечтаят да стигнат до управлението на страната, но с този капацитет и резултати нямат никакъв шанс.
  • 29 Ми то,

    1 0 Отговор
    освен да бъдете маша на мафията, за друго не ставате.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове