Last news in Fakti

20 Април, 2021 12:54 7 409 41

Калоян Велчев за ФАКТИ: Партията на Трифонов нe потвърди, че ще поеме отговорност

  • калоян велчев-
  • има такъв народ-
  • демократична българия-
  • 45-то народно събрание-
  • консултации-
  • румен радев

"След консултациите се изкристализира една конструкция, която може и да сработи - коалиция на малцинството между “Има такъв народ” и “Демократична България”, подкрепена от БСП и “Изправи се! Мутри вън!”, каза Велчев

Калоян Велчев за ФАКТИ: Партията на Трифонов нe потвърди, че ще поеме отговорност - 1
Калоян Велчев; Кадър: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Летните страсти до голяма степен се материализираха чрез парламентарния вот. Предстои да видим дали няма да реализират и работещо управление. Има реални шансове това да се случи”.

Това каза пред ФАКТИ политологът Калоян Велчев. Свързахме се с него, за да говорим за провелите се вчера консултации при президента Румен Радев с парламентарно представените политически партии. Разговорът четете в следващите редове:

- Г-н Велчев, какви са изводите, които можем да извадим от провелите се консултации?

- Консултациите при президента Радев се оказаха една художествена ретардация в процеса по разгръщане на новите политически сюжети в страната. На “Дондуков” 2 всички парламентарно представени партии препотвърдиха ангажиментите, които заявиха публично и в хода на кампанията, и след влизането им в новия парламент. Продължават да се наслагват очакванията за правителство с мандата на “Има такъв народ”, без обаче от партията на господин Трифонов да потвърждават, че ще поемат отговорност за управлението на страната.

- Станахме ли свидетели на нещо съществено според Вас или мълчанието продължава?

- Мълчание виждаме единствено от страна на “Има такъв народ”. Те нямат и стимул да нарушават това мълчание след като то им донесе толкова успехи последните месеци и ги превърна във втора политическа сила. Нещо положително, което произтича от мълчанието на ИТН е, че представителите на партията все пак участват в институционалните дебати - и в парламента, и в президентството, и по този начин пряко допринасят за възродилия се интерес на българската публика към заседанията на Народното събрание и политическия процес в страната като цяло. Разбира се, остава притеснението, че ние не знаем какво точно смятат да правят от партията на Слави, както и какви политики ще прилагат, ако формират правителство.

- Поведението на президента Радев според Вас трябва ли да бъде по-категорично?

- Президентът следва стриктно конституционната процедура. Аз лично очаквах от него да заеме по-категорични позиции. Той обаче отстъпи водещата роля на парламентарните сили, като все пак упражнява върху тях натиск те да изпълнят високите обществени очаквания. По този начин топката остава почти изцяло в полето на политическите сили, а Радев успява да запази дистанция. Президентът наля авторитет у протестните формации, като не пропусна да спомене добра дума нито за “Има такъв народ”, нито за “Демократична България”, нито за “Изправи се! Мутри вън!”. Ако правителство се сформира, а Радев бъде преизбран, много интересно ще бъде в какви отношения ще бъде президентът с новото мнозинство.

- Това, че Томислав Дончев замести Борисов по време на консултациите за какво говори?

- По Конституция консултациите за връчване на мандат се водят с парламентарните групи, а не със самите политически партии. В този смисъл отсъствието на Борисов е обяснимо - той се отказа от депутатско място и не е част от парламента, а и едва ли някой е очаквал да го види на “Дондуков” 2 при положение, че той от доста време не се явява на публични места. Обаче Томислав Дончев също в момента не е депутат, а министър в оставка. Така че присъствието на Томислав Дончев на “Дондуков” 2 ми се стори странно и говори за липсата на свобода на действие у кандидат-премиера на ГЕРБ Даниел Митов.

- Ще има ли според Вас някакво обединение на партиите на протеста?

- След консултациите се изкристализира една конструкция, която може и да сработи. Става дума за коалиция на малцинството между “Има такъв народ” и “Демократична България”, подкрепена от БСП и “Изправи се! Мутри вън!”. Всички формации в парламента изглеждат склонни да подкрепят подобно правителство. Също така, не знам дали си спомняте, но първото социологическо проучване, което излезе след началото на летните протести от 2020 година беше на “Алфа Рисърч” и в него освен обичайните въпроси, социологическата агенция тестваше и нагласите на гражданите към това какви коалиции биха подкрепили. Тогава най-висок процент на положителни отговори събираше коалиция между “Демократична България” и “Има такъв народ”. Летните страсти до голяма степен се материализираха чрез парламентарния вот. Предстои да видим дали няма да реализират и работещо управление. Има реални шансове това да се случи.

- А как бихте коментирали изборът на председател и зам.-председатели на 45-тото НС - подходящ ли е той?

- Положителен знак е избирането на ново лице за председател на Народното събрание. Този акт е сигнал, че промяната, която обществото очаква, започва практически да се случва. Аз лично очаквам с нетърпение да видя първите данни за степента на доверие в новия парламент. Напълно убеден съм, че той ще започне с много по-високо доверие от предното Народно събрание. Много е интересно да надникнем и в самата процедура по избиране на председател на НС. Наличието на само две кандидатури - тази на ГЕРБ и на ИТН, ни показва, че останалите анти-ГЕРБ партии са постигнали съгласие за подкрепа на кандидатурата на Ива Митева. Високият интерес към заседанията на парламента, както и сериозният брой внесени законопроекти още в първите дни на неговата работа, ни дават надежди, че Народно събрание ще възвърне авторитета си.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дончо

    12 12 Отговор
    ЗАБРАНА НА ПАРТИИТЕ, САМО ТОВА МОЖЕ ДА Е СМЯНА НА КОРУМПИРАНАТА СИСТЕМА.

    Коментиран от #40

  • 2 Гербаджийски Чотур

    6 4 Отговор
    Присмехал се хърбел на щурбел.
  • 3 гост

    30 17 Отговор
    и защо партията на Трифонов трябва да поема няккаква отговорност! ,когато другите ядоха куфтетата , агнетата,еврофондовете, държавната пара...всички плямпате от седмици ени и същи гу пости

    Коментиран от #11

  • 4 Анонимен

    2 4 Отговор
    Бб трябваше да подменят консулства. Хората на престъпната шайка. Той е ченге и разбира бб, но.
  • 5 Славчо е ибрикчия

    22 7 Отговор
    Помнете ми думата..........Не му се връзвайте .
  • 6 аз съм Веска

    16 2 Отговор
    ПЪРВО СИ МИСЛЕХ , ЧЕ ТОШКО Е УПЛАШЕН ОТ ОТГОВОРНОСТТА , КОЯТО ИМ СЕ ИЗСИПА . СЕГА СИ МИСЛЯ , ЧЕ КУКЛОВОДИТЕ СА МУ ДАЛИ ДА РАЗБЕРЕ , С КОГО СИ ИМА РАБОТА .
    И АКО Б.Б. СЛУШАШЕ ЗАДКУЛИСИЕТО , ШЯХА ЛИ ДА ГО ПОДГОНЯТ С БАБИКЯН И ДРУГИ ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИЦИ .
    ОТВРАТИХА МИНЕКОВ , И ЧАК МУ НАСМЕТОХА КРАЧКИТЕ .
  • 7 нннн

    3 1 Отговор
    При имунитет поемам всякаква отговорност, а вината - само с подходящо мезе....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 12345

    3 2 Отговор
    Каква е тази много нежна душа?
  • 11 друг гост

    17 10 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Е нали избрахте " Няма такива идиоти " за да спрат кражбите , да заживеем по добре , да дигнат пенсиите , заплатите а сега не поемат отговорност . Май сте ги избрали за ШОУ, но този път в парламента.

    Коментиран от #15

  • 12 ХАН КРУМ

    5 0 Отговор
    елементарен анализ.
  • 13 Кой си ти бе Калояне?

    3 4 Отговор
    Къв ти е статута на теб?
    Я си отивай при вдъхновителя в болницата, да му помагаш .
  • 14 Даката

    10 4 Отговор
    За чалгарина, капана щракна,влиза в кабинет тип Орешарски с БСП и ДПС и за капак маините мутри.Следва,разсипана държава и прогонване с камъни....после 5 години възстановяване
  • 15 pbdan

    9 5 Отговор

    До коментар #11 от "друг гост":

    Защото има такива идиоти, които смятат, че проблемите в страната ще се решат за няколко дни след като някой е крал последните 11г., а преди него е имало същите такива. Отговорност трябва да поеме БДБ, а не да се прави на интересен.

    Коментиран от #26

  • 16 Кирил

    14 3 Отговор
    Герб имат 70 депутати,те имат 170,ако не могат да направят правителство при това мнозинство,значи,за нищо не стават.Ако пък го направят ще е пълен провал.Герб са си добре и в опозиция Ина предсрочни.
  • 17 Перо

    4 7 Отговор
    Каква отговорност,само служебно правителство,неутрализиране на бандитите,под прикритие на ГЕРБ,нови избори и оттичане на мутренския боклук от 26% фирмени,държавни,полицейски и етносни гласове.Нови избори и никаква отговорност за мутренското статукво!

    Коментиран от #20

  • 18 Пламен

    6 1 Отговор
    За да има работещо правителство,първите две трябва да го направят.Всичко друго ще е т.шак
  • 19 Калояне

    7 4 Отговор
    ИТН може да получат мандат, може и да не получат.ГЕРБ-СДС имат една седмица да предложат правителство. Поименно са готови, Борисов от болницата обяви имената на министрите. Предстои гласуване! За трийсетина години не си ли виждал депутати-номади, които да се прехвърлят от една парламентарна група в друга. При първото управление на Борисов, почти цялата парламентарна група на Атака престана на ГЕРБ. Сред току що избраните ни народни представители има достатъчно персони, които за пари биха заклали и майка си. Никак не е уместно ИТН и в частност Слави Трифонов да слагат тигана на огъня, докато рибата е още във водата.

    Апропо, не си ли виждал на състезания по колоездене или ски бягане, водещият състезател да започне да приема поздравления няколко мерта преди финала и в последния момент следващият да го изпревари. Има ги в тубата, потърси! Така че ИТН ще поемат отговорност или не, когато му дойде времето! Засега те нямат думата.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Кирил

    13 2 Отговор
    Бесилките и черните чували до два месеца ще се обърнат срещу поръчителите си.
  • 22 SDEЧЕВ

    9 2 Отговор
    ДБ С БСП ДОЖИВЯХМЕ.БСП ЩЕ Е МЪЖЪТ В СЕМЕЙСТВОТО ХАХАХА НЕ Т.Е . ПЛАЧЕ МИ СЕ .
  • 23 Пламен

    10 1 Отговор
    Правителство антигерб може само срещу много дебели порции за сараите.Като изпоскат всичко ще ви кажат,чао балъци.
  • 24 Критичен

    10 2 Отговор
    те се придържат към конституцията, поне тошко африкански е заучил 1 фраза !!!

    Коментиран от #29

  • 25 ПУТИН

    7 3 Отговор
    И ЗАЩО ДА ИЗБИРАМ /ГЛАСУВАМ/ ЗА НЕКВИ НЕКАДЪРНИЦИ? ИТН СЕ ОС.РАА ОЩЕ НА СТАРТА!
  • 26 друг гост

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "pbdan":

    Ами ето един много голям проблем за решаване, да тикнат крадците в затвора или не си съгласен? Имат 170 депутати , всичко могат да направят ,стига да искат , но не искат, защото явно не могат. Другото е ала бала.

    Коментиран от #37, #38

  • 27 7672

    6 0 Отговор
    Много политолог, много нещо! И коя политика изучават като в БГ политика няма. Има селски мурафети.
  • 28 Шердан Българов

    6 1 Отговор
    Калоян Велчев защо не цитираш и ДПС? Те помеждудругото най-подкрепят СЛАВИ КЮЧЕКА и най-много ползи имат от предложените промени в избирателния кодекс! ВСЕ МИ СЕ СТРУВА ЧЕ СЛАВИ КЮЧЕКА СИ Е СВАЛИЛ ГАЩИТЕ ПРЕД МЕДИ СОКОЛА!
  • 29 Свиленски

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "Критичен":

    ЗА ПОВЕЧЕ НЯМА МОЗЪК!
  • 30 Иван Умния

    6 2 Отговор
    Г-н велчев, нароиха се плямпала като вас и ние, непосветените в изкуството на политиката, съвсем се объркахме. Но едно изкристализира - плямпала като вас - вън !!!
  • 31 докога

    6 2 Отговор
    Това мълчание вече става досадно. Докога ИТН ще се правят на интересни ? Лаконичното им говорене дори изглежда смешно и глупаво.
    Изглеждат уплашени и неподготвени. Чува се от други партии, че все пак имат някакви договорки. Ами хайде малко прозрачност, нали това е едно от основните им искания. Никой не ги пита нещо за личния им живот, та да
    мълчат или да отговарят едносрично, като че ли са богове и простосмъртните си позволяват да ги гледат в очите. Всеки ден отнасям купища подигравки, защото те са моят избор. Но всичко си има граници. Започнах да се изнервям - мълчат, гледат гневно, играят го на обидени и си позволяват от трибуната на НС да говорят просташки. И защо най -тъпият им е говорител ?
    Аз и много други предпочитаме далеч
    по - интелигентния и по-диалогичен Филип Станев. Не очаквах такова отношение от Слави, който се държи по- зле и от Бойко.
  • 32 Дебилчев

    4 2 Отговор
    Всички разбраха, че итн няма да поеме отговорност
  • 33 Перо

    4 2 Отговор

    До коментар #20 от "Начо":

    Мутри са твойте хора,на толупа,а те нямат 170 гласа!
  • 34 В Борисов

    4 1 Отговор
    Поредната вашна пешка, купена с парите на мафията ни сподели безценното си мнение. Благодаря!!! Дайте малко по-сериозно, стига вече с купените псевдожурналисти, дайте един истинки анализ на ситуацията в България. Спрете да ни прожектирате виртуални реалности.
  • 35 Jacques Yves Moineau

    2 0 Отговор
    Стигнах до ''художествена ретардация'' и прекратих четенето.
  • 36 Azz

    3 1 Отговор
    Веждите се ги оформил,бягай да си напудриш нослето...
  • 37 pbdan

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "друг гост":

    Нямат 170 депутати защото са от 5 различни партии. Консенсуса от първия ден на 45НС беше антигерб. Сега ще започнат да излизат предатели от всички парламентарни групи - така наречените мравки. Нали създадоха комисията на Мая, поне да разрови Авгиевите обори и да замирише. ИТН не могат с 50 депутата сами, трябва да се съобразяват все пак с останалите 115.
  • 38 pbdan

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "друг гост":

    И още: Те още мандат не са им предложили, а ти казваш да вкарват вече в затвора. На първо време трябва да се смени Гешев. Как я виждаш тази процедура във времето? Промяна в конституцията, избор на нов ГП, жалби, срокове... Осъждат някой и какво? КНКОМПИ ще отнема имущество с шеф Цацаров. И тъй нататък.
  • 39 Стоян Хлебаров

    1 0 Отговор
    Този пишман политолог с жълто около устата,говори глупости:В ПОЛИТИКАТА ОТГОВОРНОСТ СЕ ТЪРСИ ЗА ВЗЕТО НЕПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ,А НЕ ЗА НЕЩО,КОЕТО НЕ Е НАПРАВЕНО!? Ами ако не е направено,заради важни обстоятелства!? Не трябва ли на този политик да се даде медал,а не по логиката на тъпите гербери,да му се търси отговорност!?
  • 40 Защо не

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "дончо":

    Нищо лошо няма, да има с 5 години прочистване на ,
    икономическата "утайката" в обществото?
    "Президентска република", е единствения алтернатив ,
    който ни остана от последните 30 години?
    15 години" Гербава Република" ,
    видяхме до къде ни докара?

    Достатъчно е, да се забрани,
    личната въоръжена охрана ,
    и половината работа е свършена!
    Вкарай и един Прокурор от Швеция,
    и другото е преодолими пречки?
    Но се иска ,човек на място?
    Хунтата на стадиона ,
    или има и други предложения?????
  • 41 ЦарВул

    0 0 Отговор
    уж избягаха от ГЕРБ,а натресоха на НС пак човек на Герб-макар и бивш!С какво по вече е тази разградска медно червена уфсъ е повече от поцинкованата кофа на ГРОБ!Та тя се изложи още на първото заседанвие на НС и избяга оставяйки "горещият картоф"на Татяна Дончева -"поразяващата уста"!Всички са от едно котило БКП и е време вече да дойде ЛУСТРАЦИЯ И ПРИ НАЙ МАЛКОТО НЕЩИЧКО СВЪРЗАНО С БИВШАТА БКП*ВЪН!