Last news in Fakti

27 Април, 2021 12:47 4 246 37

Първан Симеонов: ИТН нагнетиха напрежението и направиха хубав скеч

  • герб-
  • слави трифонов-
  • итн кабинет-
  • първан симеонов

Те са приели, че политиката е шахмат и сега играят партията си добре, смята социологът

Първан Симеонов: ИТН нагнетиха напрежението и направиха хубав скеч - 1
Снимка: Архив

Хаосът на политическата сцена у нас продължава. Очакват ли ни предсрочни избори? Каква ще бъде картината в резултатите, ако се стигне до тях?

"ИТН анонсираха връщането на мандата няколко пъти. В един шоу стил нагнетиха напрежението и накрая направиха един хубав скеч, това е пиарски добре отиграно. Не знам колко е добре държавнически. Те са приели, че политиката е шахмат и сега играят партията си добре. Големият въпрос е дали това ще се хареса на хората или не", заяви директорът на "Галъп" Първан Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че Трифонов е очаквал да излезе на първо място на тези избори. Но категорично ИТН не изглеждат много готови за това управление.

"Ходът с шахматистката е по-скоро пиарски ход. В политиката има много по-важни качества от това да си умен. В политиката се иска комбинативност, дебелокожие, опит и издръжливост. Не е достатъчно да знаеш много езици и да имаш такова образование. Какво имаме - от едната страна е пожарникарят с жълтата тениска, а от другата - световната шампионка по шахмат. Много хора ще си кажат кой от двата свята е излишен. И това е добро позициониране от страна на Слави Трифонов", добави още Симеонов.

Той е на мнение, че в публичното пространство има едно клише, че президентът много държи на служебно правителство, но не е сигурно, че е така. Първанов коментира, че изборът за трети мандат на Радев зависи от това дали той иска да има правителство или не.

"Ще има битка на интерпретации. Едната интерпретацията е, че Трифонов получи шанс, получи възможност за мажоритарен мандат, за мнозинство, и заради един свой каприз ще ни прати на избори през лятото. Другата интерпретация ще бъде тази, която той каза снощи и тя е доста искрена - "Не събрахме достатъчно подкрепа и изпадаме в политическа зависимост", подчерта Първанов.

Според него от "Изправи се! Мутри вън!" биха се радвали да има правителство, тъй като са близо до бариерата. Той коментира, че в момента най-логичното нещо е мандатът да се даде на БСП.

"Всичко останало представлява шахмат, а на президента не му се играе", заяви той.

Той допълни, че след такива избори, тези с висок резултат, продължават да се издигат, а тези, които са показали нисък - потъват. В този вариант БСП не е в изгодна позиция.

По отношение на евентуални нови избори, Първанов е категоричен, че ще има изненади.

"Слави Трифонов и ДБ ще имат повече гласове. Тук започват големите въпросителни - дали "Изправи се! Мутри вън!" ще влезе, какво ще стане с БСП. След едни нови избори много задръжки ще паднат, защото партиите ще кажат - няма да ходим на следващи избори", категоричен е той.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7879797

    24 18 Отговор
    Много знаеш пък ти стратегията на ИТН , нова мода от два дни - шах, толкова да ви липсва оригиналност , папагали такива. ИТН следващите избори 24%!
  • 2 Фактите

    29 20 Отговор
    ИТН не са патерици , хората ще предпочетат непатерици и интелигентна министърка , пред мръсната мутра :)

    Коментиран от #17

  • 3 БОЗА

    24 6 Отговор
    Четох до:" В политиката има много по-важни качества от това да си умен. "...и загубих интерес...брътвежи... ;-)
  • 4 Майна

    23 12 Отговор
    лличните амбиции на Трифонов не са полезни на народа...ТОЙ ПОЛУЧИ ГЛАСОВЕТЕ СРЕЩУ ХУНТАТА , КАТО ДОВЕРИЕ , ЧЕ ЩЕ Я СМАЧКА....ЖАЛКО , ЧЕ НЯМА СИЛИ ЗА ТОВА, А ПОДВЕДЕ БЪЛГАРИТЕ...НА ХОД Е ПРЕИДЕНТЪТ!

    Коментиран от #11

  • 5 От политолог

    20 3 Отговор
    От статуквото ( в случая БСП ) нищо добро за ИТН няма да се чуе 😆
  • 6 юрист

    18 19 Отговор
    ''...Публикувано във факти.бг: Той подчерта, че Трифонов е очаквал да излезе на първо място на тези избори....'' И как да стане този номер, след като в България по принцип избирателите му са малцинство, а вотът му е основно от нискообразованата бг. емиграция в чужбина, която не знае абсолютно нищо за държавното управление, не знае даже какво е конституция на Р.България, дори не е я чела, работи нискоквалифицирана работа в чужбина и единственото, което удовлетворява фрустрацията й, е гласуването на избори- само там се чувстват значими....

    Коментиран от #16

  • 7 Само

    16 9 Отговор
    чалга не е имало във властта !

    Коментиран от #14

  • 8 сара

    18 13 Отговор
    Аз едно нещо виждам на практика - не могат да се надприказват, да се надскачат, да се надвикат. И една Мая Манолова работи по същество. Тя ме изненада приятно - няма време за губене - тя дава пример. Факт . А принципно не я харесвах.

    Коментиран от #18

  • 9 БОКО КАТО ТРЪМП

    5 9 Отговор
    ЗА ДА НЕ ГО ЗАБРАВЯТ ДА СЕ ПРЕГЪРНЕ С КОРНЕЛИЯ И ДА НАПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО.ДОГАН ЩЕ ГИ ПОДКРЕПИ(ОТЗАД).ЩЕ ИМАТ НАД 130 ГЛАСА , НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ
  • 10 чичо

    16 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Първан Симеонов: ИТН нагнетиха напрежението и направиха хубав скеч/-началото е вярно,края не.Скеча е повече от лош.Надявам се,поне да е поучителен за младите и не само.
  • 11 чичо

    7 6 Отговор

    До коментар #4 от "Майна":

    А саможертвата на хаджиидиот!?
  • 12 зелен петел

    20 8 Отговор
    Чалгар министър-председател не става. Ще се крие,ще ни лъже,ще хвърля пепел в очите на хората и накрая нищо и половина. И те така.

    Коментиран от #28

  • 13 Истината

    12 3 Отговор
    Ромите избягаха в чужбина и обичат чалга и кючек.
  • 14 има има

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "Само":

    От много години има. Най-големият чалгар е Бацур!
  • 15 Лапай бахура

    6 9 Отговор
    На следващи избори мая минeтчийkaта ще такова бaхура
  • 16 Тъй тъй

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "юрист":

    Тоя и другите нему платени от статуквото анализатори досега денонощно повтаряха,че Слави не очаквал да бъде на второ място на изборите!Въпросът е:Бойко ли прилича на анализаторите си или анализаторите започват да приличат на Бойко?Идеята на този ДС стил на анализиране е да превърне мисловния процес на обикновенните хора в такъв батак,че масово или да се откажат да гласуват на следващите избори или да гласуват за статуквото!

    Коментиран от #21

  • 17 Шахматист

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Фактите":

    Тая, такъв шаматен етюд ще ти разиграе, че свят ще ти се завие!:)
  • 18 чичо

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "сара":

    Дали и себе си успя да излъжеш!?Съмнявам се,доста си прозрачна.
  • 19 Тиквун

    1 6 Отговор
    Бацо ша я опраска таа умната, ши си глътне езика даже ........
  • 20 заплес

    5 5 Отговор
    Ако ми гори къщата- викам шахматист, естествено.
  • 21 не я

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Тъй тъй":

    отразявай тази. Вечно пиян боклук и лудо влюбена в Бочето си. Виж ѝ правописа само - " Р.България". Кой съкращава така! Освен това бута масло и не го долива. Сериозно отместена от центъра е тази миризлива вонещица.
  • 22 забелязвате ли

    7 4 Отговор
    кога се активират герберските тролове - на обед и вечер под строй!
  • 23 Чичко Гугъл не лъже

    7 0 Отговор
    А ти Първане като лъжеш,накъде гледаш?Прегледах му на тоя хубостник анализите последните 2-3 месеца.Преди изборите за Тоа хубостник партията ИТН все едно не съществува,все основно говори за ГЕРБ и БСП,а относно ДПС те са ясни на всички.След изборните резултати,тоя Първан е "много изненадан" и говори,че ИТН били също изненадани от резултата си!Първане,кво се случи днес,че обърна плочата и започна да повтаряш,че ИТН очаквали да бъдат първи????Голем батак в мозъка ти или пачки пълнят джобовете,за да може "бившия началник" на Галъп да си поддържа голф игрищата,а?

    Коментиран от #24

  • 24 е какво

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Чичко Гугъл не лъже":

    Спуснаха му опорките и паричките и пропя в общия хор. Интересно какво ще пее след това!
  • 25 Шоп то СО

    2 0 Отговор
    Нещо се обръках, това цитати на бившия президен Първанов ли са? Мисирката не може едно име да напише като хората
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Вълко Червенков

    6 3 Отговор
    Политолог ли е,не ми го хвали.А щом е от "Галъп",за нищо не става."Великият Шахматист" Славуца Трифунджийска се оплете като пате в кълчища.Щели да стават "първа сила".Първанчо,келеш продажен.Вярно,че България е пълна с чалгари и безмозъчни олигофрени,но чак толкова,като за "първа сила" няма.На следващите избори ИТН ще са като партийката на Яне Янев-компроматаджии.Патерица на който плати повече.
  • 28 ТАБСО

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "зелен петел":

    Обаче чалгаро,скри тиквата в банкя..и вече цел месец се покрива..ако не беше и.т.н.сега щеше да има борисов-4..слави не му трябва кабинет със манолова,дончева,капон,нинова и бибиян..не знам дали е за добро,но ако има избори лятото..не боко,а божков ще доиде на бял кон.
  • 29 замислен

    4 6 Отговор
    На следвашите избори ИТН 25-30%, ГЕРБ 18-21%, БСП 15-16%, ДБ 13-16%, ДПС 12-13 % , ИМВ на ръба 4-5% !
    ВМРО и останалите такива патерици на ГЕРБ отломки патрЕотски са уат, па дори се обединят след досегашната им тотална омраза, обиди, простотии и взаимни обвинения с искане за затвори на Марешки/Каракачанов шанса да прескочат не достига дори 50%
  • 30 БРАВО

    1 0 Отговор
    А ти си толково измислен ,че няма повече накъде!
  • 31 Аз Негодника

    3 4 Отговор
    Отговорите на всички въпроси ...Е в БСП...И партия ИТН и ИМВ са нейни проекти...ДБ е старият им приятел от МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ - Другаря Костов...Старите архитекти на прехода ИЗИСКВАТ своите си 60 миларда ЕВРА
  • 32 Айде пак

    4 0 Отговор
    Парванката явно е на некви сериозни хапове, нема да стане тая дето си я мисли! Ей, всички герберски слуги ше се избият кой пръв да говори глупости, ахахах
  • 33 123

    2 0 Отговор
    Аман от гадатели
  • 34 Футуролог

    3 3 Отговор
    Не е нужно човек да е много проницателен за да прозре какво ни очаква в следващите два месеца и половина. Повече от логичен и очакван е ходът на ИТН. Това е начинът да "потопят" окончателно 2 от партиите на т.нар. статукво които по безспорен начин доказаха за повече от 30 години, че могат единствено да крадат и да изграждат държавна администрация от "калинки" - неграмотни, некомпетентни, алчни и крадливи като своите господари. ИТН просто иска да "разчисти терена" и да започне да гради на чисто. Дали ще постигнат успех или ще се провалят ... предстои да видим. Реалистична прогноза е трети мандат за БСП, който няма да се реализира, служебно правителство до седмица след Великден, разпускане на Парламента и насрочване на нови избори на 11.07 или 18.07. Евентуалното ново правителство с мнозонство (може би с над 120 депутати) на ИТН, символично присъствие на ГЕРБ и БСП и традиционно непоклатимите 30-33 депутати на ДПС. Съмнително присъствие на "Изправи се, мутри вън" и по-скоро двайсетина депутати на ДБ в случай, че успеят да се организират добре и да ангажират вот от чужбина при новите изборни правила, които определено им дават повече шансове. Времето ще покаже ... Дай Боже да е за по-добро.
  • 35 Васил

    1 2 Отговор
    ИТН направиха правилното диктатора от това се боеше служебен кабинет и нови избори
  • 36 Попаи

    1 1 Отговор
    Първан като наченаещ коментари те ти бяха умни.,но когато взе да говориш като ублагодетелсван гербаджия. Взе да мирише на ако "" първанчо "" "
  • 37 Първан Симеонов тази брадичка все едно е

    1 0 Отговор
    Е извадена от Дамски гащи!! Много ти отива!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове