Last news in Fakti

10 Май, 2021 09:42 1 304 19

Камелия Нейкова: Машинното гласуване е добро решение, макар и с рискове

  • камелия нейкова-
  • цик-
  • избори-
  • изборен кодекс-
  • машинно гласуване

Според новия председател на ЦИК сериозно предизвикателство се крие в доставката на машините в чужбина, както и тяхната техническа поддръжка

Камелия Нейкова: Машинното гласуване е добро решение, макар и с рискове - 1
Снимка: БГНЕС

Новият председател на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова заяви в сутрешния блок на БНТ, че машинното гласуване е добро решение, макар и да крие своите рискове. В закона има текстове, които гарантират, че ако има проблем с машинното гласуване, то да продължава с хартиени бюлетини. Ще има отпечатани хартиени бюлетини, колкото е броят на гласоподавателите, увери Нейкова.

По думите ѝ сериозно предизвикателство се крие в логистиката, доставката на машините в чужбина, както и тяхната техническа поддръжка. Към този момент няма как да е ясна план сметката за изборите, срокът е не по-късно 55 дни преди изборния ден, това предстои да се случи с решение на Министерския съвет, заяви Нейкова.

Тепърва ще се установи състоянието на машините за гласуване, договорът с доставчика има проблеми, доколкото разбрах от изказвания на говорител на ЦИК - цената още не е платена, не знам дали собствеността е прехвърлена на държавата, защото може да се стигне до съдебни спорове. Договорът е с предмет на закупуване на 9600 машини, те бяха осигурени за изборите на 4 април, коментира Нейкова.

Въпрос на анализ е колко машини все още са необходими, каза Нейкова, като по нейни сметки между 300 и 500 машини ще са необходими, за да се осигурят всички изборни секции. Изборният кодекс дава възможност обществена поръчка да се изпълни в по-кратки срокове, до края на седмицата вероятно ще има яснота, ако утре бъде издаден указът за назначаване на ЦИК.

Нейкова каза още, че няма да се налага преписване на хартиения протокол от машината, което значително ще улесни процеса след края на гласуването.

Карантинираните лица ще могат да гласуват там където са поставени под карантинирани, както и ще могат да подават заявление за гласуване под карантина и в самия ден на вота. ЦИК предстои да реши при какви условия ще се случва видеозаснемането, важно е то да бъде в съответствие със защитата на личните данни.

Камелия Нейкова коментира още, че са неоснователни политическите обвиненията към ЦИК при неуспех на избори.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    2 6 Отговор
    Звучи ми все едно казва: ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ САЩ
  • 2 цербер

    6 5 Отговор
    НовАТА председателКА на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова

    Коментиран от #6, #15

  • 3 ПиПи

    3 6 Отговор
    Не,не е от САЩ,а от Козяка.

    Коментиран от #7

  • 4 честен ционист

    9 8 Отговор
    Предстоящите избори ще бъдат най-голямата Пунтамара в "демократичната" история на Кочинката.
  • 5 Си ган

    7 9 Отговор
    Камелче, ще ти го напомним след изборите доброто решение, щото народа никой не го пита..
  • 6 цербер

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "цербер":

    така си говори на село.....КАЗВА СЕ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНО СЪБРАНИЕ , ПРИМЕРНО - ПКП...НЯМА ПРЕДСЕДАТЕЛКИ И КОЛЕЖКИ , ТОВА Е В РАЗГОВОРНИЯ СЕЛСКИ МАСОВ ЕЗИК , НО НЕ И В КНИЖОВНИЯТ!

    Коментиран от #18

  • 7 Пропуснал

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "ПиПи":

    Често го споменават по форумите , кой е тоя Козяк бе братче , благодаря предварително! :)
  • 8 8777

    5 8 Отговор
    Тая партизанка да не се оплаква
  • 9 Народът от БГ

    7 4 Отговор
    Мaшинитe нa „Cмaртмaтик“ ca oпacнocт зa Бългaрия!Тe мoгaт дa ce мaнипулирaт прeз интeрнeт.Cтaндaртнaтa кoнфигурaция нa мaшинитe CAEC e c нaличнa интeрнeт връзкa.Никoй в Бългaрия нe знae кaквa e кoнфигурaциятa нa ocтaнaлитe близo 10 хиляди мaшини. Пoнe чacт oт тях мoжe дa имaт инcтaлирaн интeрнeт, в прякo прoтивoрeчиe c изиcквaниятa нa ЦИК.

    Дa ce oткрият мaшинaциитe нa Cмaртмaтик e мнoгo труднo, aкo нe cи зaпoзнaт.
    Ceгa, нaшaтa cиcтeмa oбхвaщa нaд 30 пaртии и e мнoгo пo-труднo дa ce зaceчe измaмa oткoлкoтo в CAЩ, къдeтo имa 2 ocнoвни cубeктa. Ceкциитe ни cъщo ca пo-мaлки, 300 дo 800 души, и мaнипулaциитe ce зaбeлязвaт пo-труднo. Кaкви мoгaт дa ca мaнипулaциитe? Нaпримeр вceки 5-ти или 10-ти глac нa eднa пaртия дa ce брoи зa глac нa другa пaртия. В прoцeнтнo cъoтнoшeниe, тoвa никaк нe e мaлкo, имaйки в прeдвид, чe oбикнoвeнo 5-6% прoмeнeн вoт e дocтaтъчeн дa прoмeни крaйния рeзултaт oт избoритe. A тe cи имaт cпeциaлни aлгoритми, oтрaбoтвaни c дeceтилeтия.
  • 10 Задава се огромен проблем

    2 7 Отговор
    с броя на машините. За да могат да гласуват машинно 5 000 000 избиратели са нужни поне 120 000 машини.
  • 11 св гъзис

    0 4 Отговор
    ава, вий пак ли са занимавати с пулитика, ва! я си глейти там риалитата и сериалите и ни са бъркайти, дет ни вий раута!
    гулеми началници станахти, ва!
  • 12 Избирател

    4 7 Отговор
    Машинното гласуване е авантюра – неслучайно го няма никъде в Европа. Ние се нареждаме до страни от Третия свят. Явно не се учим от по-развитите държави, но след като има манипулации на софтуера, ще си вземем поука.
    Изборите могат да се касират, ако се окаже, че много българи, 20-30%, са били затруднени от технологията.
    „Когато си счупим главите“ с машинното гласуване, ще започнем да търсим решение. Възможно да има намеса от чужбина на изборите у нас.
  • 13 Майн Кампф

    3 3 Отговор
    Пак накаква дилетантка , случайно попаднала на парламентарната хранилка, бръщолеви разни нездрави умотворения
  • 14 Аз Негодника

    1 0 Отговор
    Възхищавам се от АЙТИ изказването и,че Машиният вот е добро решение...Само човек със огромни АЙТИ знания може така ЕКСПЕРТНО да се изказва,за напълно НЕВЪЗМОЖНОТО манипулиране на машиния вот...Аз не чувствам вина,затов че съм въвлечен,в една безприципна дейност,в която я няма чувството за вина...Джордж Сорос
  • 15 Русенец

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "цербер":

    Няма председателКА, няма журналистКА, няма депутатКА, нито директорКА.
    Обръщението към подобните е: Г-жо Председател, Г-жо Директор и т.н.
  • 16 Чичо Тони

    0 1 Отговор
    Настоящия вариант на гласуване с машини е заличване на СИК, РИК и ЦИК и предаване на техните функции на един човек - програмиста. Лаици, които хал-хабер си нямат от компютри и софтуер, със завидно упорство наложиха този модел. Едни други лаици (а може би не?) - журналистите, старателно избягваха да канят за мнение IT специалисти и такива по киберсигурност и ни занимаваха единствено с маниакалността на едни "всичкознаещи". Единствения начин машинния вот да бъде полезен е машината да генерира (разпечатва) бюлетина с вашия вот и тази бюлетина след това да се брои! Така ще се премахнат недействителните бюлетини, ще се ограничат възможностите за купен вот и в същото време ще се анулира възможността да се манипулира работата на машината. Другото е пунта-мара сътворено от поредните пунта-мара "специалисти".
  • 17 тракторно у ще

    1 0 Отговор
    А да завършиш "Право" в Тракторното училище в Русе- добро решение ли е? И да заемеш място, каквото не заслужаваш?
  • 18 селянка

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "цербер":

    Какво очаквате от една типична селянка. Тя казва: "Централна избирателна комисия реши....", вместо правилното "ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ РЕШИ". По това може да познаете селяните, а и по други неща: нахалство, миризми, овчи поглед, пробивност, алчност, лакомия, пробивност, простотия, лоши обноски, имитация.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Уважаема г-жо Нейкова, не приравнявайте гласуването на избори с процедурата с вендинг машината за закуски или с банкомата, но
    явно сте от умствено изкълчените чалга-почитателки на шебека Слави!!!
    След машинното, следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие, попълването на бюлетината и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се умаловажава гласуването! Не е случайно, че дори междуправителствените договори, разните писма, меморандуми и т. н. се подписват собственоръчно на хартия.
    Отделно, че тези "машини" ще се ползват много рядко, а струват милиони и милиони....Публикувано във факти.бг: Между 2000 долара и €3200 струва една машина........... 20 000 машини ще са достатъчни”, КОЙТО МОЖЕ НЕКА ДА ПРЕСМЕТНЕ!!! /близо 128 000 000 ЛЕВА/.....ИМA МНOГOКРAТНO ПO-EВТИНИ НAЧИНИ ДA CE КOНТРOЛИРAТ ИЗБИРAТEЛНИТE КOМИCИИ!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове