Last news in Fakti

10 Май, 2021 15:27 4 304 35

Адв. Петър Славов: При машинното гласуване няма недействителни бюлетини

  • машинно гласуване-
  • адв. петър славов

Адвокатът изрази надежда този път машините рано да бъдат одитирани и сертифицирани, както и да им се направи граждански одит

Адв. Петър Славов: При машинното гласуване няма недействителни бюлетини - 1
Адв. Петър Славов, снимка: ФАКТИ

Председател на ЦИК не е задължително да бъде излъчен от най-голямата партия в НС. Такова мнение изрази адв. Петър Славов в интервю за БНР Пловдив. "Очевидно е, че бе проведен поредният политически маньовър от страна на ГЕРБ, за да бавят нещата и да има удължаване на процедурите", коментира адвокатът оттеглянето на кандидатурата на Красимир Ципов за председател на ЦИК от страна на ГЕРБ.

По думите му, основната промяна в следващото гласуване са машините и с тях се търси решение на хроничния проблем с многото на брой недействителни бюлетини. "Имало е години, когато те са стигали до 15 %, или 500-600 000 недействителни бюлетини, а при машинното гласуване няма такива, защото машината подсказва стъпките за избора", заяви адв. Славов.

Той изрази надежда този път машините рано да бъдат одитирани и сертифицирани, както и да им се направи граждански одит.

"Остава обаче резервният вариант - гласуването да става и с бюлетини, при проблеми с машините", уточни адв. Славов. Той смята, че и неграмотните граждани също ще успеят да гласуват на машина, защото техниката вече е достъпна на всички нива у нас.

"40 - 45% от гражданите в големите градове гласуваха машинно, при очевидно саботиране от страна на ЦИК", отчете още адвокатът. Той смята, че като цяло са положителни промените в Изборния кодекс, защото ще се брои по-лесно през юли.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 др Гей Билтс

    4 24 Отговор
    При машиното гласуване идва някой като Гуайдо и се почват уличните боеве.

    Коментиран от #12, #35

  • 3 набивай

    14 3 Отговор
    ни го в главите всеки ден, че едни като Борислав Цеков дрънкат по поръчка!
  • 4 ПиПи

    10 1 Отговор
    "Той смята, че като цяло са положителни промените в Изборния кодекс, защото ще се брои по-лесно през юли." Да опростят и изборния протокол,че много неясноти има в него-излишни точки и подточки. Не е само въпроса в броенето.
  • 5 Последния Софиянец

    3 17 Отговор
    Като извадих вечерта отчета на машината имаше 80 гласа в повече.Трябва независима проверка преди вота на машините.
  • 6 Ох Баня

    16 6 Отговор
    Дъвчите едно и също нещо. Много ясно че няма манипулация и е честен вот. Имате ли доверие в кредитните или дебитни карти?

    Коментиран от #18, #25

  • 7 Да да

    14 0 Отговор
    ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА. СВОБОДНА КОНКУРЕНЦИЯ И ДО 5-10 Г ЩЕ СТИГНЕМ ДО 75% ОТ СРЕДНАТА ЕВРО ЗАПЛАТА.
  • 8 мъкаааа

    5 10 Отговор
    С кредитни и дебитни карти не ходиш да гласуваш. Софтуерът на двете машини е различен. Банкоматът е предпочитан от жените,с машина за гласуване не биха излязли на кафе. С батко-банкоматко само.
  • 9 Друга полза

    16 1 Отговор
    е, че протоколът е готов на секундата, и няма нужда неграмотници те от СИК да го грешат. Пък и главният фалшификатор Мишо Константинов, няма да може да ги преправя.
  • 10 Да да

    14 1 Отговор
    БКП=БСП, СДС,ДПС,НДСВ,ГЕРБ,ПРОДАЖНИ ПАТРИОТИ И ВОЛЯ.ЗА 30г.РАБОТЕХА ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ. НАЙ-БЕДНИ,БОЛНИ,НЕ ОБРАЗОВАНИ В ЦЯЛА ЕВРОПА.
  • 11 Температура

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Градус":

    Младо момиче при боико Стара крава при кауна /изкривена джанта/ пак завист които го може го може
  • 12 Селянин

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    Ами на ли все рёвахте за купания вот Адвокатее матиматиката е за умни хора 15% от гласувалите а не от целото население на България
  • 13 ха ха ха

    9 4 Отговор
    Неграмотните щяли да гласуват с машини? По-голяма смешка не бяхме чували досега. Няма да има кой да им подскаже къде да поставят клечката!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 хаха

    10 9 Отговор
    Проблема е, че няма да има броене на бюлетините от машините, а ще се взима директно протокола, който може да е манипулиран от софтуера. А софтуера е писан от венецуелска фирма свързана с Джордх Сорос.
  • 17 Миризлив пор

    6 10 Отговор
    Стига риторики, ходим, гласуваме а в края на деня машината отпечатва заложените резултати.
  • 18 хаха

    7 7 Отговор

    До коментар #6 от "Ох Баня":

    Не, няма доверие защото лесно се хакват. Има много случаи с измами с кредитни карти.

    Коментиран от #19

  • 19 Боко Тъпото

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "хаха":

    Хартийките са най-сигурни,казах ви
  • 20 гласоподавател

    9 0 Отговор
    Не е важно кой как гласува , важно е кой брои гласовете - Сталин го е казал преди много години
  • 21 пройчо

    5 0 Отговор
    действителното гласуване ще е ,когато вие/дб/, и оркестърът без име "итн"----спрете да се правите на богоизбрани,щото не сте ---и си пролича!!!!!
  • 22 гражданин

    7 2 Отговор
    Така е, как ГЕРБ вс ес а1ви, току патерицата на ГЕРБ ВМРО с Далавери как само с корпоративен и платен вот и с излъгани емоции щяха да се докопат преди в Парламента,ако нямаше толкова много недействителни бюлетини и "сбъркани" протоколи"?!
    Ама сега нъц на машинките и корона чао!
    Дoбрe e, чe ГEРБ зaлязвaт и лятoтo щe aкуcтирaт eдвaм-eдвaм дo 2рoтo мecтo,a пък тeхнитe пaтрEoтични пaтeрици ВМРO и Дaлaвeри,Мaгaрeшки и Мocкoв caмo пo тeлeвизиятa щe "зaceдaвaт" нe прecкaчaйки бaриeрaтa!
    Нoвитe пaртии идвaт c иcтинcкaтa cилa нa бългaрcкия Cувeрeн !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Сапунче

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "Ох Баня":

    Я да видим сега кое е по-лесно.
    Да подмениш чували с реални бюлетини с манипулирани и с точната бройка, за да излезе сметката, с предварително маркирани бюлетини. Веднъж да изкараш тези обемисти чували пред погледа на комисии с членове от всички партии и пак пред тях да вкараш подправените и да са със същата бройка.
    Или е по-лесно да вкараш човек с подходящ пропуск, че е от поддръжката или направо да подкупиш някой на високо ниво от фирмата обслужваща машините да и вкара софтуер, при който примерно както и да отчете гласа на момента, при разпечатването да дава някакъв огромен процент за определена партия ?
    Разбира се, че с машините е много по-лесно да се манипулира вота и който се дере да е с него няма как да не е наясно.

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Лъжец

    0 0 Отговор
    Я всезнаещите да напишат в Google село Зорница
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Избирател

    3 0 Отговор
    След като, такива технолгично развити държави, като Щатите, Япония, Германия или Южна Корея, не са заинтересувани в производството и използването на такива машини в изборните си процеси, е ясно като бял ден, че е излишно да говорим повече на тая тема!
  • 31 юрист

    1 0 Отговор
    ''...Публикувано във факти.бг: "Остава обаче резервният вариант - гласуването да става и с бюлетини, при проблеми с машините", уточни адв. Славов....'' Колега Славов, самият факт, че допускате проблеми с машините доказва, че не изключвате наличието на тези проблеми точно по време на изборите, ерго- с машините НЕ МОЖЕ да се гарантира 100 процента опазване на тайната на вота. Тогава защо се мисли, че те са по-сигурни от гласуването с хартиена бюлетина, м...

    Коментиран от #32

  • 32 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "юрист":

    тикат ни ФАЛШИВИ надежди за да може после ,,,САМИ ДА СМЕ СИ ВИНОВНИ,,!!!!докато излезе истината...АКО ИЗЛЕЗЕ!!!!!Защо мисли че ,,демокрацията има толкова представки/,пряка,представителна,изборна,делегирани правомощия и прочие и прочие....
  • 33 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Сапунче":

    Естония НАЕ ФИРМА да установи ,,слабите места на елекронното/МАШИННО гласуване!!!!!!!!!!Резултатите бяха ОТЧАЙВАЩИ....много места за НАМЕСА И КОРИГИРАНЕ на ,,избора,,!!!!!!..........,,като всеки ТЕХНОЛОГИЧЕН ПРОЦЕС И ТОЗИ ПОДЛЕЖИ НА КОНТРОЛ И ,,КОНТРОЛ,,!!!!!
  • 34 TOTO

    0 0 Отговор
    хем машинно гласуване, хем нередовни бюлетини много умен адвокат и тои иска да ни управлява.
  • 35 Африканец

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "др Гей Билтс":

    Чекаме ви при нас 100%гласуване с машини А тези които са карантинирани с портативни машини ще гласуват в домовете
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове