Last news in Fakti

19 Май, 2021 09:16 2 244 16

Посланик Виталий Москаленко: Верността към себе си не е престъпление (СНИМКИ)

  • крим-
  • татари-
  • кримски татари

Украйна отбеляза 18 май - Денят на депортацията на кримските татари от Сталин

Посланик Виталий Москаленко: Верността към себе си не е престъпление (СНИМКИ) - 1

"Верността към себе си не е престъпление". Това заяви във вторник посланикът на Украйна Москаленко при откриването на едноименната изложба, посветена на 18 май - Денят на депортацията на кримските татари от Сталин.

Виталий Москаленко припомни, че на 18 май 1944 г. започва депортацията на кримските татари в тогавашните съветски републики от Средна Азия - Казахстан, Узбекистан. Те успяват да се върнат по родните си места след 1989 г. след началото на демократичните промени в бившия Съветски блок, довели до падането на комунизма.

Посланик Виталий Москаленко: Верността към себе си не е престъпление (СНИМКИ)

От 90-те години на миналия ХХ век с подкрепата на Украйна кримските татари започват активно да възстановяват своя живот в Крим. Всичко се променя след 2014 г., когато Русия незаконно анексира полуострова, припомня Виталий Москаленко.

Той припомни, че броят на децата, останали без родители в резултат на руските престъпни действия от Кремъл на полуострова, непрекъснато нараства. И ако през 2016 г. те бяха около 50, то днес почти 200 деца са без родителски грижи, защото техните родители са подложени на репресии, защото са дръзнали да отстояват своята идентичност на кримски татари.

Ние призоваваме света да почете паметта на многобройни невинни жертви на депортацията на кримскотатарския народ от Сталин, припомни Виталий Москаленко. Той посочи, че трябва да се осъди агресията на Русия срещу Украйна и новите репресии срещу кримските татари.

Демократичната общност трябва да призове Русия да спре да нарушава основните принципи на международното право и да отговори на изискванията на международната общност относно деокупацията на Автономна република Крим и град Севастопол.

Депортирането на кримските татари през 1944 г. е геноцид и представлява най-лошите методи на съветския тоталитарен режим.

Посланик Виталий Москаленко: Верността към себе си не е престъпление (СНИМКИ)


На 18 май Украйна и световната общност честват трагичната годишнина от депортация на кримскотатарския народ от родната им кримска земя от Сталин.

През май 1944 г., в рамките на два дни, около 200 хиляди кримски татари са били насилствено депортирани от Крим в Сибир, Урал и Централна Азия. Сталин го разпорежда като форма на колективно наказание.

Депортацията от 1944 г. е целенасочена акция на комунистическия режим на СССР, насочена към окончателното унищожаване на коренното население на Крим. Тя трябваше да е апогея на продължителната руска колонизация на полуострова, започнала през 1783 г.

Припомняме, че в депортация в т. нар. „специални селища“ кримските татари са държани под строг комендантски час. На тях са възлагани тежки и изтощителни работи, включително и в мини, дърводобив и изграждане на напоителни канали.

Според различни оценки над 46% от депортираните кримски татари са загинали през само през първите години на изгнание от глад, масови болести, тежък труд и други.

Изселването е било придружено от грабеж на собственост, унищожаване на цялата система от висше, средно и специално образование на кримскотатарски език, ликвидация на библиотеки и цялостна промяна на географските имена на кримските татари. По този начин Сталинският режим се опита да унищожи културното и социално наследство на полуострова и да изтрие самоличността на кримските татари.

След 2014 г. тези практики отново се възраждат в нарушаване на международното право и човешките права.

През 2014 г. над 150 кримски татари са подложени на "избирателно правосъдие", 21 са изчезнали безследно или убити, а Меджлисът е лишен както от сграда, така и от възможността да води диалог с държавните органи на т.нар. "Република Крим".

Не случайно, във връзка с тоталното нарушаване на правата и свободите на кримските татари, на 14 май Върховната рада на Украйна прие Постановление "За Обръщението на Върховната рада на Украйна към Организацията на обединените нации, Европейския парламент, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната Асамблея на ОССЕ, световните лидери и всички членове на международната общност за осъждането на нарушенията на правата и свободите на кримскотатарския народ".

Документът е насочен към противодействие на мащабните, целенасочени и системни нарушения на правата на кримскотатарския народ като коренен народ на Украйна, причинени от незаконната окупация на Автономна Република Крим и гр. Севастопол от Руската федерация.

Историческите факти:

На 18 май 1944 г. по заповед на Сталин започва депортацията на кримските татари.

Според постановлението на Държавния комисариат по отбраната на СССР от 1944 г., кримските татари и други етнически групи са били насилствено депортирани от сталинския режим от територията на Крим в Узбекистан, Казахстан и далечните райони на Русия. Те са били обвинени в колаборационизъм с фашистка Германия. Близо 32 000 души от НКВД са мобилизирани, за да могат в следващите дни да бъдат изселени 185 000 кримски татари.

По данни на Националното движение на кримските татари, през първите 4 години от депортацията загиват близо 90 хиляди души. През януари 1974 г. Президиумът на Върховния съвет на СССР отменя забраната за кримските татари, гърците, арменците и българите да се връщат в Крим.

Депортацията на кримските татари, започнала на 18 май 1944 година, е едно от най-големите престъпления на съветския режим, извършени от него по време на Втората световна война. Над 20 години в СССР изцяло се отрича престъпният характер на тези действия.

Посланик Виталий Москаленко: Верността към себе си не е престъпление (СНИМКИ)

Макар още през 1967 година Съветският съюз да признава необоснованите обвинения към всички кримски татари в сътрудничество с немците, те до самия крах на комунистическия тоталитаризъм така и не получават правото да се върнат в историческата си родина. Кримските татари са депортирани в отдалечени райони на Сибир, Урал, Средна Азия, където те се оказват без документи, в условията на комендантски режим, без правото на придвижване дори с цел търсенето на изгубени при изселването семейства.

Броят на „специалните преселници“ се попълва през 1945 г., когато към края на войната войници и офицери, воювали срещу фашизма, също са обявени за „предатели“ и изпратени в изгнание при своите семейства. Тежките битови условия в специалните поселения, които се усложняват от новия климат и инфекциозните заболявания, водят до смъртност при депортираните, която се увеличава фактически от липсата на медицинско обслужване.

След като през 1991 г. Украйна обяви независимост, тя показа съчувствие към кримските татари, предоставяйки им възможност да се върнат по родните си места. За целта властите предприеха редица нормативни актове, за да улеснят процеса на връщането им, като основен акт е „Ратификацията на Протокола към споразумението по въпросите, свързани с възстановяване на правата на депортираните лица, националните малцинства и народите“.

Посланик Виталий Москаленко: Верността към себе си не е престъпление (СНИМКИ)

Анексирането на Крим от Руската федерация през март 2014 г. актуализира проблема с борбата на кримските татари за техните права. Окупационната администрация на Крим за пръв път в новата история забрани на 18 май да бъде проведен традиционния траурен митинг в центъра на Симферопол.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 висерьонович

    5 2 Отговор
    днес съм шампион, модерирахте ме 8 от 10 пъти. яко съм в десятката
  • 3 България

    1 19 Отговор
    Всичките тези така наречени "кримски татари" са волжски българи.
  • 4 Метод

    6 23 Отговор
    Това е стратегията на кремълските окупатори. Първо изселват, после заселват с руснаци и правят "референдум".

    Коментиран от #5, #14, #15

  • 5 патриот

    22 4 Отговор

    До коментар #4 от "Метод":

    Украйна е руска, Македония - българска.
  • 6 Абе,Москальенко

    27 3 Отговор
    Я кажи за 2 май,2014,колко живи мъже и жени изгорихте в Одеса? Поне знаеш ли им точния брой,нали уж правихте някакво разследване?
  • 7 стига

    22 2 Отговор
    си хленчил срещу Русия .Сталин е грузинец,реви на твоите приятели от Грузия
  • 8 Българин

    22 2 Отговор
    Украинската хунта да не намеква, че татарите са българи ? Да са живи и здрави татарите , ама генетично нямаме нищо общо с тях.
    И с украинците, които продадоха братята си руснаци срещу 5 млрд.долара дадени им от янките, не искаме да имане общо!
  • 9 пешо

    16 2 Отговор
    като гледам, бая навалица се е насъбрала на това "мероприятие". укрите в качеството на жертви ли се явяват негови организатори? чини ми се, те са съучастници. относно глупостта в последния абзац - в днешен крым (да не се бърка с айс-крым - аляска) езикът на татарите е официален. в страната на победилите укри - не. просто за сведение.
  • 10 Не ми ги разправяй

    12 3 Отговор
    Всеки, който е помагал на фашистите заслужава тази съдба.
  • 11 Реалист

    4 3 Отговор
    За да разберете за какво става въпрос трябва да чуете как руснак произнася: Татар?! Думите са слаби!:) Трябва да чуете произношението!:)
  • 12 Опакото

    12 3 Отговор
    С това мероприятие укрити да не правят реставрация на фашизма? А нещо за 4украински фронт, за Толбухин, за деокупация от фашистите, за града-герой Севастопол, за деокупация на Крим? Чудя се дядото на тоя посланник за фашистите ли се е бил или в Червената армия. Разбрахме, че Зеленски го било срам от дядо му.
  • 13 Павел Пенев

    8 1 Отговор
    А верността към Русия,благодарение на която съществувате да не би да е престъпление?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сталин

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Метод":

    Ми нямаше украинци, иначе с тях щях да заселя Крим!
  • 16 гост

    7 0 Отговор
    Защо не каже посланикът за 20 хилядния СС корпус от кримски татари, които действат в Крим и до края на войната минават и през Хърватия. След войната Сталин ги изселва защото покрай сухото гори и суровото. А нещо за безобразията им и насилието над местното население при завръщането им в Крим. Неуправляеми са бетер братята "роми"!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове