14 Май, 2021 16:51 7 280 32

Н. Пр. Москаленко за Крим: Опасността не е отминала (ВИДЕО)

  • н. пр. виталий москаленко-
  • посланик на украйна-
  • украински посланик-
  • крим

Признателни сме на България за подкрепата, каза Н. Пр. Виталий Москаленко

Н. Пр. Москаленко за Крим: Опасността не е отминала (ВИДЕО) - 1
Н. Пр. Виталий Москаленко

Със струпването на войските по границата Русия цели първо да постигне основната си цел - да ликвидира Украйна като независима държава. Целеше също да бъде обърнато внимание от американската администрация. Безпрецедентен е броят на военните, които п

рез последните месеци Москва разположи и това постави света на прага на голяма война, която би могла да се превърне и в Трета световна. Само благодарение на усилията на нашите партньори - НАТО и ЕС тази катастрофа беше предотвратена. Това каза в студиото на ФАКТИ Н. Пр. Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България.

"Опасността не е отминала. На това обърна внимание и президентът Зеленски, който заяви, че има заповед за изтеглянето на военни части, концентрирани на руско-украинската граница да се върнат на постоянните си места, но съвсем малка част са сторили това. По-големите части остават в незаконно анексирания Крим. Русия от тази година стабилно увеличава бойните си способности и по-специално в Донбас, където действат Първи и Втори армейски корпуси и в тези формирования в момента има 20 000 военнослужещи и над 2000 представители на въоръжените сили на Руската федерация, а в Ростов на Дон се намират още 12 допълнителни батальона и тактически групи, разположени като резерв за окупационните сили. Така, че опасност от навлизането на територията на Украйна продължава да съществува.

На практика Путин отказва диалога. Президентът Зеленски неведнъж е предлагал да се проведат срещи и разговори с Путин, в това число последното предложение за среща в Донбас, но тези предложения биват отхвърлени. Както е и с Минските споразумения, които Русия торпедира и не изпълнява", каза той.

"Разбира се, че сме по-близо до Европа. Направено е много за нашето желание да бъде Украйна инкорпорирана в Европа. Записано е в Украинската конституция, че Украйна иска да стане членка на ЕС и член на НАТО. Правят се реформи, необходими за встъпването в тези две структури. Друг въпрос е кога това ще стане. Както се развиват нещата, не бих казал, че сме на прага на ЕС, на НАТО, макар че Украйна е една от трите страни, заедно с Грузия и Молдова, които имат близко партньорство с НАТО.

В това отношение сме много признателни на България за това, че имаме пълна подкрепа за евроатлантическа интеграция. Благодарни сме, че България подкрепя териториалния интегритет на Украйна, това беше нееднократно заявено на всички международни нива и форуми", посочи Н. Пр.

"Все повече украинци всяка година идват да летуват в България. Налице са всички възможности, това го показва самата статистика. Миналата година сме били на 6-7 място от всички туристи, дошли в България. По-миналата година 471 хил. украински туристи посетиха България. Миналата година при пандемия - 204 хил., но аз мисля, че този сезон ще бъде значително по-успешен", каза той.

"Двустранните ни дипломатически отношения напълно ни задоволяват, нямаме противоречия в политическия смисъл. Украйна сега започва една инициатива, която се нарича "Кримска платформа". Тя е лансирана от украинска страна за обсъждане на международно ниво ситуацията с незаконно окупирания от руска страна Крим и мерките, които трябва да се вземат, за да прекрати Русия незаконната анексия. Отправени покани за участие на държавни и правителствени лидери има много, включително и към България, надяваме се, че страната ще вземе участие. Имаме и официално изявление на МВнР на Р България от 19 март т.г. за категоричната подкрепа на тази инициатива. Надявам се, че представител на България на 23 август ще вземе участие на учредителната среща на върха на "Кримската платформа", която ще съвпадне и с тържества по повод 30-годишнината от Независимостта на Украйна", съобщи Москаленко.

"Икономическото сътрудничество между страните ни се развива добре. По-миналата година сме имали стокообмен, превишаващ 1 млрд. щатски долара, миналата година поради COVID-19 цифрата е занижена - 825 млн. щатски долара. Надявам се, че тази година резултатите ще ни удовлетворят, т. к. първите два месеца икономическото сътрудничество между двете страни показва, че ако темпото се запази, към края на годината отново ще надминем 1 млрд. щатски долара. Сега е много важно и това е задача на посолството да привличаме колкото може повече български инвестиции в Украйна. Има няколко интересни проекта, които се надявам да бъдат реализирани.

От 10 години не сме провеждали смесена междуправителствена комисия по търговско-икономически въпроси. Би било добре тази комисия, както и комисия по военно-техническо сътрудничество (която също от доста време не е свиквана) да се свикат. Има назначени председатели на двете комисии. Заради ситуацията в България вероятно ще бъде забавен този процес. Надявам се като минат изборите и има ново правителство, този въпрос да бъде положително решен", коментира той.

Целия разговор с Н. Пр. Виталий Москаленко гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    58 10 Отговор
    Негово превъзходителство? Мен не ме превъзхожда с нищо този другар Москаленко.
  • 2 НАТО

    38 6 Отговор
    Въ лъжат ,Москаленко... Излишно ви помпят..Ако не беше се намесили ЕС и НАТО,щяхте да си имате Крим...Еех,не отблизо,символично ...Направете план.!
  • 3 ДП1

    61 6 Отговор
    Чудя се коя държава е по-застрашена от изчезване, БГ или Украйна? От толкова слагане на американците и Украйна и България са първи по смъртност и първи по бедност.
  • 4 нннн

    59 6 Отговор
    Бандеровци разсипаха хубавата държава.
  • 5 Коритаров

    6 31 Отговор
    Путин е противник на всякакво насилие,само аншлуса на Крим малко дето.....После и на Украйна и так далее.
  • 6 Мим33

    54 5 Отговор
    Само не намесвй нас.Относно Крим ,какво искаш от нас,той си е руски и такъв ще си остане.За да го вземете,това значи да разпалите вие 3 та световна война и да я спечелите.Идели ви на ум,че това няма как да стане а вие ще бъдете и заличени като държава.Така че кротувайте и си гледайте съседа,а не янките...
  • 7 Отврат

    51 4 Отговор
    Вас украинците когато и да ви закрият, все ще е късно
  • 8 Факт

    47 2 Отговор
    Тия са по-зле и от македонците!
  • 9 Смърфиета

    13 2 Отговор
    А интервю с н. пр. Гогдидзе, извънреден и пълномощен постланник на Р.Сакартвело, кога?
  • 10 ужас

    20 4 Отговор
    М О С К А Л Е Н К О.
  • 11 Не вярвам

    4 29 Отговор
    нито на украинци нито на руснаци, от едно котило са. А Молдова си е направо комунистическа Северна Корея.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Павел пенев

    32 4 Отговор
    Що за посланик си ти? Ако Русия иска да ликвидира Украйна ще си изпрати войските в направление Киев а не в Крим бе тъпан.
  • 14 no name no face no number

    26 2 Отговор
    Чудя се как ги избират такива фантазьори на сериозни длъжности
  • 15 Сандо

    16 3 Отговор
    Разделяйте го това подобие на държава.Откачалките на Запад,те са си лика-прилика със евроатлантиците,а нормалните и хората,които все още не са зомбирани - на изток,в границите на историческата им Родина.Унищожете го този цирей в Европа,преди да се е пръснал и да ни е заразил с отровната си смрад.
  • 16 Имам идея

    24 2 Отговор
    Крим може да стане пак украински по много лесен начин


    Просто Украйна трябва да се обедини с Русия и готово

    Коментиран от #17

  • 17 Глупако

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "Имам идея":

    Това през средновековието се е случвало но сега времената са други
  • 18 Бесен Язовец

    23 3 Отговор
    Защо партньорите от ЕС и НАТО не ги вземат в техния съюз смешник бендерски. Фашистите от Киев да седят далече от руското население от ЛНР и ДНР за да не им стане облачно на фашистите и техните фалшиви партньори от ЕС и НАТО!
  • 19 Професора

    21 2 Отговор
    Украинци се зоват една мешовина в западната част на Киевска Рус дето е между руснаци и поляци!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 PUTAMADRE

    16 3 Отговор
    Фашисте продажен от Киев!
  • 22 Бандера

    2 20 Отговор
    Слава Украiна! Героям Слава! Вън москалите от Крим!
  • 23 хахаха

    11 1 Отговор
    товарищ москаленко що не каже как тъй имат 10 000 000 000 доларя стокооборот със страната агресор...:)
  • 24 Биби Кинг

    5 0 Отговор
    Тоа пиргиш треба да си смени фамилиата на Хохленко немедлено, шо кольегата Тупин че се обиди деа!
  • 25 Влад

    4 5 Отговор
    путин е страшен човек, вор, престъпник и комплексар. Този човек,ако може да се нарече така, в опасен за света, така както и щатите са опасни.Ако не бяха тези две държави, светът щеше да е по-комфортено и по-спокойно място.
  • 26 Крушата

    5 0 Отговор
    не пада далеч от корена си, и тоз е посиняло комунистическо ренегатче: Кирѝл Семьонович Москалѐнко (на руски: Кирѝлл Семёнович Москалѐнко) е виден съветски военачалник, два пъти Герой на СССР, маршал на Съветския съюз. Член на ЦК на КПСС от 25 февруари 1956 г. и депутат във Върховния съвет на СССР от II до XI конгрес." ТЕ ТОВА ЕДНА МОНЕТА ДВЕ СТРАНИ!!!
  • 27 Виктор

    8 1 Отговор
    Този Москаленко коментира някаква паралелна реалност: Путин го покани Зеленския в Москва, а за Минските споразумения Русия не е страна, не знам защо я намесват !?
  • 28 барчо

    6 3 Отговор
    Всеки зяе, че Крим е незаконно опупирана от Русия. Вместо да създава разните му там платформи, по-добре да заведат дело за въпросното незаконно окупиране и статута на Крим. Само че да знаят, че в съда се борави изключително с документи, доказателства, а не изявления по медиите на свободни теми, желия или пожелания, или пък намерения. Та да не стане като обвинението срещу Русия за Южна Осетия и Грузия. Зяха, виеха, зяха, но се оказа, че руснаците са невинни и не са разпалили войната, а оня дето си яде пред екрана вратовръзката.
  • 29 Странно

    5 1 Отговор
    защо този украинец не си е сменил фамилното име досега.
  • 30 100perа

    7 0 Отговор
    Честно казано, имах някакви симпатии кюм украинците. Но те се изпариха след като видях видеата на маршируващите в униформи на СС младежи на честването на СС дивизия Галичина и когато при посещение на Зеленски на фронтовата линия в Донбас го посрещнаха с огромни знамена на Вермахта на Хитлер от ВСВ. Разрушаването на паметника на хан Кубрат вече ми дойде в повече.
    Ставащото в Украйна до голяма степен си прилича с това, което става в Северна Македония - опитват се да си градят собствена идентичност на базата на негативно отношение към съседна страна.
    А Крим? Всъщност, първа анексира Крим именно Украйна. Преди разпадането на СССР, там е проведен референдум - отделят се от Украйна, стават автономна република в състава на СССР, приемат конституция и т.н. После, след разпадането на на СССР, със съгласието на Елцин, Украйна вкарва войски в Крим, суспендира конституцията, разпуска парламента му и го анексира...
  • 31 Реалистът

    5 2 Отговор
    1. На тов.Москаленко и укропите ЯСНО им беше заявено от САЩ, Германия и НАТО, че в близките години ще гледат НАТО през крив макарон.
    2. Страна, в която нацистите Шухевич и Бандера са национални герои, в която маршируват под флага на СС дивизия Галичина и се поздравяват с нацисткия поздрав НЯМА място в Европа.
    3. В ДНР има 400хил. руски граждани с руски паспорти. И само да са си показали зурлите укропите Дебалцево ще им се присънва като носталгичен спомен.
    4. Крим в Украйна НЯМА да се върне. И колкото по-рано укропите се примирят с това толкова по-малко язви на стомаха ще си докарат.
    5. Комисията на Съвета за безопасност в Европа излезе с доклад, че в ДНР и ЛНР НЯМА редовни руски части! Има ги само в мокрите сънища на Голобородко и останалите "Слуги".
    6. Украйна НЕ Е независима. При посещението си в Киев Блинкен издърпа ушите на украинските товарищи, че неправилно са уволнили шефа на "Нафтогаз" без разрешението на американските господари.
    7. Зеленски предложи на Путин да се срещнат във Ватикана. Понеже нацяло е изтрещял. Като е толкова загрижен, защо не отиде в Москва?
    8.Защо тов.Москаленко не ни разкаже какво прави Украйна по Минските споразумения? Които е подписала и се е ЗАДЪЛЖИЛА да спазва?
  • 32 мунчо

    1 0 Отговор
    УКРАЙНА В МОМЕНТА Е ЕДИН РАЗГРАДЕН ДВОР ,КАКТО БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 90-ТЕ ГОДИНИ.ВЛАСТТА В УКРАЙНА Е ВЗЕХА ТЕЗИ ОТ ЗАПАДНА УКРАЙНА ,КОЙТО В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ СА С ПОЛСКО ПОТЕКЛА.СЪЩАТА ТАЗИ ЧАСТ ОТ УКРАЙНА БЕШЕ И НАЙ-БЕДНА.ИЛИ ИНДУСТРИАЛНИЯ ИЗТОК/ДОНЕЦК,ЗАПОРОЖИЕ ,ХАРКОВ/ И БЕДНИЯ ЗАПАД/ЛВОВ,ВИНИЦА ИДР./