Last news in Fakti

27 Май, 2021 20:11 1 983 31

Денков: Столична община абдикира от задължението си за детските градини

  • николай денков-
  • столична община-
  • детски градини

Той е призовал общината да обясни причините, поради които се "отказва от дългосрочния си ангажимент към децата на София"

Денков: Столична община абдикира от задължението си за детските градини - 1

Столична община абдикира от свое основно задължение - да осигури места в общинските детски градини, и очаква други институции спешно да решат проблема, с който тя не се е справила в продължение на години". Това е заявил министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, цитиран от пресцентъра на МОН, по повод искането на заместник-кмета на Столична община Мирослав Боршош министерството да облекчи достъпа до компенсации за децата извън общинските детски градини и да увеличи повече от два пъти размера на тези компенсации, след като повече от 10 000 деца в София останаха извън класираните.

Министър Денков е призовал общината да обясни причините, поради които се "отказва от дългосрочния си ангажимент към децата на София".

В съобщението от МОН се посочва още, че Наредбата за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места, е била приета от Министерския съвет преди по-малко от три месеца - на 5 март т.г.

В срока на общественото обсъждане Столична община е направила 15 предложения, но само едно е било прието изцяло, а две - частично, като никое от тях не е засягало съществени промени в предложения документ, допълват от МОН.

Компенсацията от 291 лв. е била определена със заповед на предишния министър на образованието и науката Красимир Вълчев, изчислена в рамките на приетия бюджет за тази година. Бюджетът за 2021 г. обаче не е актуализиран и в момента България няма работещ парламент, който да го направи, обясняват от образователното ведомство.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фандъчка

    31 14 Отговор
    "избраха" ме с измама !
  • 2 .......

    27 15 Отговор
    ПОНЕ ВЪВ ФАКУЛТЕТА ДА НАПРАВЯТ ,НАЛИ САММО ТАМ ОБИЧАТ СОПОЛИВАФАНДЪКОВА
  • 3 Фан

    35 12 Отговор
    Фани е до шият в далавери, както и другите ГЕРБески кметове!
  • 4 .......

    14 13 Отговор
    ОФШОРКАТА ОТ МЕТРОТО И БАРСЕЛОНА И ГЪРЦИЯ ДА ПОСТРОЙ ГРАДИНИ
  • 5 .......

    13 13 Отговор
    СОПОЛИВАТАФАНДЪЧКА ДА ПОСТРОЙ ВЪВ ФАКУЛТЕТА
  • 6 Мда

    13 14 Отговор
    Е, това е известно много отдавна. Чак сега Фандъкова се сети да прави някакви едноетажни детски градини в "кооперация" с частни фирми. Когато няма места в детските градини има корупция. Нормално за герб...
  • 7 Пепи

    14 13 Отговор
    Замисля ли се някой какви пари влизат в СО и същевременно в каква дупка живеем? Ама Ганьо си е свикнал и си мисли, че по-Убаво нЕма.
  • 8 име

    17 12 Отговор
    тоя не беше ли проводник на джендърските политики в образованието?

    Коментиран от #15

  • 9 Ф акт

    11 16 Отговор
    Фандъкова е много нагла лъжкиня
  • 10 Татяна

    11 11 Отговор
    Нали имаме правителство, защо не решава проблема с градините, когато става дума за мол или казино много бързо се получават нещата г-н Радев нали???

    Коментиран от #22

  • 11 654321

    14 10 Отговор
    Още един лаещ, чакащ за своя малък кокал; направи диаграма във времето за броя на децата в градините, яслите и тогава ако има нещо притеснително покажи какво е и предложи решение. Лай, пес, лай, може и да падне някое кокалче.
  • 12 Клептоман от Банкя

    8 14 Отговор
    Герберунгите ако не краде и лъже...умира.Така че простете ми ама не можем да се спрем.
  • 13 ХАРОН

    15 15 Отговор
    Това момиченце направи София батак и торище. Рушат се метро, булеварди и общински имоти. Цариградско е на коловози, мазутни шевове и асфалтови язви. Мръсни и прашни не почиствани от години квартални улици и терени. А за децата и тяхната среда да не говорим- детски градини, спортни съоражения и площадки чинно преструкторирани за комерсиални цели. Моите данъци отиват за строителни разрешителни на частни компании със свободни пари без данъци, насочени в строителството на гюмезарници за бърза печалба!
  • 14 Перо

    16 13 Отговор
    Ясно трябва да се обясни на пришълците в София,че никой не е длъжен да хвърля пари и да им гледа отрочетата. На запад това го няма,а се плаща за наемане на детегледачка! Живеенето в София не гарантира такива бенефити!

    Коментиран от #16, #17, #24

  • 15 Да бе

    6 11 Отговор

    До коментар #8 от "име":

    Фейк инфо от пик. Брей, много плювни по всеки, който е от служебното правителство. Хехе, свърши вашата...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Брадвата

    8 11 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Що бе?? Няма работа извън София. Младият НЯМА избор. А иска да има деца, които да плащат твоята мизерна пенсия. Така се случва, че купуват жилище за 120 бона, плащат 7 бона данък на общината само за това жилище. Плащат годишен данък за жилището, за колата, за е*ем ти кво всяка година, за да живеят в колака, без да имат избор. А след това някой умник като тебе да обяснява как тея хора с децата "бъдещето на страната" нямали права и не трябвало да мрънкат

    Коментиран от #29, #30

  • 18 .......

    5 11 Отговор
    ОФШОРКАТА ОТ МЕТРОТО И БАРСЕЛОНА И ГЪРЦИЯ ДА ПОСТРОЙ ГРАДИНИ
  • 19 .......

    7 10 Отговор
    АРХИТЕКТ ЗАХАРИЕВ С ПОДПОРНИЯ ХОТЕЛ ДА ПОСТРОЙ ГРАДИНИ
  • 20 .......

    7 11 Отговор
    СОПОЛИВАТАФАНДЪЧКА ДА ПОСТРОЙ ВЪВ ФАКУЛТЕТА
  • 21 полеви съд

    9 11 Отговор
    корумпираната схемаджийска опг герб,почва саботажна дейност!
  • 22 Брей

    11 7 Отговор

    До коментар #10 от "Татяна":

    Това правителство управлява от 10 дни,а твоите шефове бяха на власт 12 години!!! Според теб,кой е трябвало да реши проблема??? Напъни си малко мозъка!!! Обзалагам се, че работиш в някоя администрация!!!
  • 23 Гост

    5 11 Отговор
    Едно от най-корумпираните места , нищо чудно
    . Кога ще ги поразбутат и там.
  • 24 ХАРОН

    9 7 Отговор

    До коментар #14 от "Перо":

    Мръльо, аз съм "селянин" от Лозенец, пето посоление. Моето дете не бе класирарано поради общаците на герб с деЧИНЯ от Чичипръчане!
  • 25 така така

    12 9 Отговор
    В Столична община са само калинки на тлъста държавна служба. Трябва да се разчистят.
  • 26 Гост

    5 4 Отговор
    Баронеса юорданка, какво да кажа повече.....
  • 27 Нямат мярка

    7 1 Отговор
    Как такава голяма община с огромен бюджет не може да намери места за детски градини, а частни фирми с никакви средства направиха десетки частни градини?
    Да изберем от тях за кмет, ще реши проблема, не 10 години все едно и също без резултат!
  • 28 Go go go

    2 2 Отговор
    Ще гласувате срещу Гроб, а? мммммм?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Перо

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "Брадвата":

    За условията и възможностите се мисли предварително,а не да се слага каруцата пред коня и после друг да му мисли.Разбра ли село? Като иска селяндура да има деца,да мисли как ще ги устройва,а не други да му плащат масрафа,а той да мисли,чрез нещо друго.
    Най-малко мога да разчитам на боклуците за пенсия и те да заработват нещо заработено!
  • 31 Боршош

    3 2 Отговор
    Е едно мазна Герберска подлога. Краде на воля от НДК, после го помолваха с задача за ангажименти. Сега с чужда пита помен прави. Ще вдига. Тоя Гербераст нещастен може ли да иска пари от бюджета на държавата за ниждите на София? Предлага вдигане на компенсациите. На ум сметката е ясна. Иска едно 35 млн на година. Това било решението. Абе, Аланкоолу с тия пари за две години ще построиш що детски градини в София ….. на общинска земя. Пардон, после тая земя за заменки и смесени предприятия с Герберски бизнесмени не става. Извинявай за идеята. Сега си на общински терен, и ти трябва да има от какво да крадеш Морославе!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове