ФАКТИ.БГ

2 юни. Почитаме Христо Ботев

За първи път денят е бил отбелязан във Враца и Пловдив през 1884 г.

Публикувана: 2 Юни, 2021 04:40
23 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2326
2 юни. Почитаме Христо Ботев
Снимка: Архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.

Преди 144 години начело на чета за освобождението на България е убит Христо Ботев. Поетът поема към своята Голгота, пишейки на съпругата си от кораба "Радецки":

Мила ми Венето, Димитре и Иванке!

Простете ме, че аз ви не казах къде отивам. Любовта, която имам към вас, ме кара да направя това. Аз знаях, че вие ще да плачете, а вашите сълзи са много скъпи за мене!

Венето, ти си моя жена и трябва да ме слушаш и вярваш в сичко. Аз се моля на приятелите си да те не оставят, и те трябва да те поддържат. Бог ще да ме запази, а ако оживея, то ние ще да бъдем най-честити на тоя свят. Ако умра, то знай, че после Отечеството си съм обичал най-много тебе, затова гледай Иванка и помни любящия те.

Х р и с т а

За няколко дни през май 1876 около 200 българи с кръв заплащат за свободна България.

След удара, нанесен на Вътрешната революционна организация от обесването на Васил Левски и колебанията на Любен Каравелов, начело на БРЦК застава Христо Ботев.

След избухването на въстанието в Босна и Херцеговина през 1875 година

БРЦК под ръководството на Христо Ботев започва подготовката на въстание и в България. За тази цел Ботев е изпратен в Русия да събира средства и оръжие за въстанието и да доведе оттам войводата Филип Тотю. Преждевременното избухване на въстанието и неговият неуспех довеждат до сериозни разногласия в БРЦК. В резултат на това в края на 1875 година Ботев подава оставка, това води и до разпускането на организацията, но не се отказва от революционната си дейност.

След създаването на Гюргевския революционен комитет Ботев установява контакт и с неговите членове. През май 1876 година той започва редактирането на последния свой вестник „Нова България“, от който успява да издаде само един брой.

През май 1876 г., вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“.

Четата наброява 205 добре въоръжени и подготвени четници.

За воевода единодушно е избран Христо Ботев, а за военен ръководител Никола Войновски. Анализирайки развоя на въстанието в България ръководството на четата решава да се насочат към Трети Врачански революционен окръг, където съществувала възможност за вдигане на въстание.

На 29 юни в 11 часа, преоблечените във въстанически дрехи четници завладяват "Радецки". Воеводата принуждава капитана Дагоберт Енглендер да спре парахода на няколко километра западно от село Козлодуй. Христо Ботев и четата му слизат на българския бряг в боен ред с развято от Никола Симов- Курото знаме, целуват родната земя и тръгват към безсмъртието.

В своя героичен поход към Балкана, който започва на 29 май, четата се сражава сама с нарастващата турска потеря. В следващите дни става ясно, че очакваното въстание във Врачанския окръг няма да избухне, поради което командването взема решение четниците да се оттеглят във Врачанския балкан и заемат позиции по върховете Околчица, Купена и Камарата.

На 1 юни противникът започва фронтални атаки,

които четниците отбиват с огън и контраатаки. Боят продължава до вечерта, когато турците се оттеглят на изходни позиции. Христо Ботев заедно с щаба си се прикрива до малка скала на югоизточния склон на връх Камарата.

По време на разговора Ботев се изправя в целия си ръст, за да види къде е четата. В този момент отеква единичен изстрел, който пронизва смъртоносно воеводата. Неочакваната му гибел предизвиква объркване сред четниците. Командването на четата поема Никола Войновски. На 2 юни четата води последния си бой като организирана бойна единица в района на Лютиброд. След това тя се разпръсва на малки групи, които са унищожени от преследващата ги турска потеря.

Водена от Никола Войновски група от 40 души успява да премине р. Искър и се насочи към Ръжана планина. Между селата Литаково и Осенов лак те завързват жестока битка с турска потеря и групата е разпръсната. Никола Войновски с 15 четници успява да се добере до Троянския балкан. На 13 и 14 юни в землището на село Чифлик те попадат на засада. В неравния бой заедно с военния ръководител загиват и останалите четници.

След близо едномесечни тежки сражения бойният път на Ботевата четата,

започнал от козлодуйския бряг, завършва със смъртта на 130 четници.

Разгромът на четата бележи края на Априлското въстание, но техният подвиг и трагичната гибел на воеводата Христо Ботев оставят дълбока следа в народната памет. Не случайно, непосредствено след Освобождението се поставя началото на всенародното преклонение пред героите, изграждат се паметници и паметни знаци, свързани с бойният път на Ботевата чета.

Първото честване на подвига на Ботев и неговата чета е организирано от жителите на село Козлодуй през май 1878 г. То е наречено “оброци” и е свързано с курбан от 200 агнета за загиналите четници. През 1885 г. Ботевският организационен комитет, под председателството на кмета на Враца Иванчо Цветков организира тържества на Милин камък, които поставят началото на ежегодните Ботевски чествания. По решение на група революционни дейци начело със Захари Стоянов за дата на празнуване се приема 2 юни.

За да изразят своята признателност към героите населението на Козлодуй подкрепят инициативата на местния учител Младен Павлов да се постави паметен знак на мястото, където слиза Ботевата чета.

На 30 май 1878 г на брега на река Дунав е поставен 4 метров опълченски кръст от акациево дърво.

През 1882 г. той е заменен от оброчен каменен кръст с благодарствен надпис. Сред местното население обаче остава силното желание да се изгради на Дунавския бряг достоен паметник на Ботевата чета. За тази цел се създава дружеството “Хр.Ботев – Козлодуйски бряг”, което през 1905 г. подема широка кампания за набирането на средства и дарения, дори се полага основният камък на бъдещият паметник. След отказа на държавата да участва в това начинание строежът спира. Но остава надеждата. Работата по изграждането на паметника започва отново през 1937 г. Дружеството “Хр.Ботев – Козлодуйски бряг” чрез Дирекция водни съобщения в Русе осигурява средства за провеждане на конкурси, проектиране и строителство. Автор на проекта е Стефан Пейчев, а каменната облицовка е направена от Асен Илиев. През 1939 г. паметникът е построен.

В центъра на Враца след Освобождението е издигнат първият паметник на Христо Ботев.

Негов автор е Густав Еберлайн. Той е открит тържествено на 27 май 1890 г. в присъствието на княз Фердинанд І, министър-председателят Стефан Стамболов, майката на Ботев, неговата съпруга Венета и дъщеря Иванка. През 1955 г. този паметник е демонтиран от комунистическата власт. На негово място, на 2 юни 1964 г., е открит нов паметник.Той е дело на Владимир Гиновски. Христо Ботев е в цял ръст с височина 12 м. и е изработен от бронз и сив гранит. До паметника гори вече огън, а върху архитектурните тела има релефи със сюжети от Ботевото творчеството и героична смърт. Всяка година пред паметника признателните потомци отдават своята почит.

Друго култова място за всенародно поклонение става паметникът на връх Околчица.

През 1901 г. на 25-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета на Околчица се поставя основния камък на бъдещият паметник. През 1926 г. инициативният Ботевски комитет към читалище “Развитие” във Враца поставя като временен маркировъчен знак 4 метров православен руски кръст, който българските опълченци носят по време на Освободителната война. Десет години по-късно започва строителството на паметника по проект на арх. Петър Дограмджиев и инж. Никола Новоселски. Той има формата на осмоконечен кръст с височина 28 м. Паметникът е завършен през 1939 г. В годините на комунистическия режим през 1947 г. паметникът е променен. Православният кръст е заменен с петолъчна звезда. През 1991 г. автентичният вид на паметника с кръста е възстановен.

През изминалите десетилетия в Ботевите чествания особено място заема идеята за очертаване на пътя на чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица.

През 1901 г. специална комисия прави първият официален протокол за бойният път на Ботевата чета.

През 1936 г. се предлага той да бъде очертан с трайни дървесни насаждения. Тези инициативи получават особено голям размах в годините на социалистическа България, когато комунистическото правителство идеологизира Ботевите тържества и ги превръща в част от държавната културна политика. През 1946 г. се сформира комисия, с участието на три известни изследователи на Ботевото дело – Димитър Осинин, Павел Делирадев и Иван Велков. Те уточняват точно пътя на Ботевата чета от Козлодуй през с.Бутан, Борован, Милин камък Веслец до връх Околчица. През 1949 г. се поставя първата маркировка с 53 каменни указателни знаци и 6 възпоменателни плочи. Когато се уточнява лобното място на Христо Ботев на връх Камарата маркировъчните знаци се увеличават на 68. Работата по оформлението на пътя на Ботевата чета продължава през 1954 г. със засаждането на два реда дървета, които очертават пътя с широка алея. На 27 май 1958 г. се приема специално постановление на МС за мемориален комплекс “Ботев път”, който включва изграждане на алея – паметник от Козлодуй до лобното място на Ботев във Врачанския балкан. През 1971 г. по решение на ЦК на БКП и МС започва цялостно оформление на Ботевия път като единствения по рода си у нас паметник със 120 километрова алея от Козлодуй до връх Околчица, Камарата и Рашов дол. В рамките на националния туристически поход “По пътя на Ботевата чета” ежегодно от 27 май до 2 юни хиляди българи тръгват по стъпките на Ботев и неговата чета. Тази най-родолюбива туристическа проява води началото си от 1947 г., когато 17 туристи преминават по бойния път на Ботевата чета.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.6 от 11 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ммм
1 Отговор
Христо Ботев е бил комунист.

Коментиран от #2


Оценка:
-23 +4

Бат Кольо
2 Отговор

До коментар #1 от "ммм":


Супер 👍👍👍👍

Коментиран от #3


Оценка:
-11 +5

3
Този коментар е премахнат от модератор.
4
Този коментар е премахнат от модератор.
Читател
5 Отговор
Тази беше чистата и свяра република за която умряха Боте, Левски, Бенковски,......

Оценка:
-1 +16

6
Този коментар е премахнат от модератор.
пройчо; с/р
7 Отговор
"...Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.
И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.
И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.
И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.
Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.
Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.
Галац, 20 април 1871 г. Хр. Ботйов"

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +9

хайдутин
8 Отговор
Тия дето си мислят , че са турци са в акция . много са активни на такива празници .

Коментиран от #21


Оценка:
-1 +7

Лудогорец 9
9 Отговор
Честит празник българи!
поклон пред Ботев!

Оценка:
-2 +20

ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
10 Отговор
На Тази Дата е Загинала Майка ми и аз Почитам Нейната Гибел!Амин,Амин,Амин!

Оценка:
-1 +2

Е Денева
11 Отговор
ПОСВЕТЕНО НА ХРИСТО БОТЕВ

Да имаш връх, а той да те убие.

Да имаш идеал. И да умре.

И само псета всякакви да вият

от вълци-единаци по-добре.

Да имаш свобода, за да прогледнеш.

И всичко да дадеш за свобода.

А кокалът? Дано да им приседне

на всичките свободни господа.

На двадесет и осем да си гений,

отрязал с ум ухото на страха.

Да тръгнеш за народ, а не за племе.

И да береш на всичките греха.

Да хвърлиш на тълпата своите песни,

а тя да те разкъса с адска стръв.

И днес да те празнуваме чудесно.

Защото нямаме от твоята кръв.

Коментиран от #22


Оценка:
-0 +6

12
Този коментар е премахнат от модератор.
Христо Ботев
13 Отговор
В МЕХАНАТА

Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е или слава!
Да забравя край свой роден,
бащина си мила стряха
и тез, що в мен дух свободен,
дух за борба завещаха!
Да забравя род свой беден,
гробът бащин, плачът майчин, –
тез, що залъкът наеден
грабят с благороден начин, –
грабят от народът гладен,
граби подъл чорбаджия,
за злато търговец жаден
и поп с божа литургия!

Грабете го, неразбрани!
Грабете го! Кой ви бърка?
Скоро той не ще да стане:
ний сме синца с чаши в ръка!
Пием, пеем буйни песни
и зъбим се на тирана;
механите са нам тесни –
крещим: „Хайде на Балкана!“
Крещим, но щом изтрезнеем,
забравяме думи, клетви,
и немеем и се смеем
пред народни свети жертви!

А тиранинът върлува
и безчести край наш роден:
коли, беси, бие, псува
и глоби народ поробен!
О, налейте! Ще да пия!
На душа ми да олекне,
чувства трезви да убия,
ръка мъжка да омекне!

Ще да пия на пук врагу,
на пук и вам, патриоти,
аз вече нямам мило, драго,
а вий… вий сте идиоти!

Коментиран от #23


Оценка:
-0 +8

АннаМина
14 Отговор
Какви са тези 144 години? Я смятайте 2021-1876=145 години! Оправете го ВЕДНАГА! Излагате се !

Оценка:
-0 +1

И точно
15 Отговор
на тази дата Гугъл БГ отдава почит на някакъв джендър...Знаменателно.

Оценка:
-1 +1

пл Славейков
16 Отговор

До коментар #7 от "пройчо; с/р":


Това само потвърждава мнението на единствения ни номиниран за Нобелова награда за литература,че в Ботев има нещо незряло и неизбистрено,а превъзнасянето му възпитава една чардафонска младеж...

Оценка:
-2 +0

Румънец
17 Отговор
На Христо Ботев

НЕ МИ ДОСТИГА ГЛАС ДА ТЕ ВЪЗПЯВАМ,
ПРЕД ТВОЙТО ИМЕ - СПИРА МОЯТ ДЪХ.
ЧРЕЗ СЛОВОТО СИ - ТИ СЕ ИЗВИСЯВАШ
И СЕ ПРЕВРЪЩАШ В ИСПОЛИНСКИ ВРЪХ.

И ГОРЕ - В НЕОБЯТНИТЕ ПРОСТОРИ,
АЗ ВИЖДАМ ТВОЙТЕ ОГНЕНИ ОЧИ.
И С ТВОЯ ГЛАС ВСЕЛЕНАТА ГОВОРИ,
И ХЪЛМ, И ДОЛ - ОТ ТВОЯТ ПУЛС ЕЧИ.

А АЗ ВЪРВЯ ПО БУЛЕВАРД, НАРЕЧЕН
НА ТВОЙТО ИМЕ. И ВНЕЗАПЕН ЕК
В ДУШАТА МИ ОТЕКВА: ТИ СИ ВЕЧЕН!
ПОЕТ!... И ВОЕВОДА!... И ЧОВЕК!...

О, АЗ ПО ТВОИТЕ СЛЕДИ МИНАВАМ.
КРАЙ МЕН ШУМЯТ БАРУТНИ ВЕТРОВЕ.
И МЕ ОПИВА ГОРДАТА ТИ СЛАВА
И РИТЪМА НА ТВОЙТЕ СТИХОВЕ.

И СТАВАМ ЦЕЛИЯ НА ЖИВА РАНА.
БОЛИ МЕ, ЧЕ ЗАГИНА ТОЛКОЗ МЛАД
В ПРИОБЛАЧНИТЕ ДЕБРИ НА БАЛКАНА.
НО ТИ СИ ОЩЕ ЖИВ И В МОЯ ГРАД.

ДА, В МОЯ РОДЕН БУКЕРЕЩ, КЪДЕТО
НАМЕРИ НЯКОГА ПОДЛОН И ДОМ...
ПО БУЛЕВАРДА, ТРЪТНАЛ ОТ СЪРЦЕТО МИ,
ПРИ ТЕБЕ АЗ ПРИСТИГАМ МЪЛЧЕШКОМ.

И В МИГОВЕ НА МИСЛИ СПОДЕЛЕНИ,
ЖАДУВАМ КАТО ДАР И БЛАГОСЛОВ
ДА ЧУЯ ТВОЯ КЛЕТВЕН ЗОВ НА ГЕНИЙ
ЗА СВЯТАТА, ЗА СТРАШНАТА - ЛЮБОВ!...

Превод от румънски:
Матей Шопкин

Оценка:
-0 +3

От София
18 Отговор
Днес имаше ли сирени? Защо не ги чух?

Оценка:
-3 +1

Пловдив
19 Отговор
Слава, вечна слава на героите,

Оценка:
-1 +1

ИМПЕРИАЛИСТ
20 Отговор
Бойният дивизион, с всичките му организационни единици, включително и дивизионен свещенник, е сериозна военна част и е можело да обърка много сметки на враговете ни. За съжаление, тази войскова част е била тотално неутрализирана с поставянето за командир на амбициозия и честолюбив военен лаик Ботйов. Проучвайки източниците по въпроса, стигнах до извода, че набутването на Ботйов е с възможна цел да се провали освободителната кампания подета от Българите. Прочетете за чудесата които прявяват Българите под ръководсвото на командирите Хаджи Христо, Хаджи Стефко и др. за свободата на Гърция....
Английския генерал Джокмъс: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г.Гръцкия историк Трикупис пише:Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко [от Охрид] с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щеха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите з

Оценка:
-1 +2

Гост
21 Отговор

До коментар #8 от "хайдутин":


Мислят се, ама не смеят да си направят един днк тест, че илюзиите им ще се изпарят мигом.

Оценка:
-0 +0

Гост
22 Отговор

До коментар #11 от "Е Денева":


Това е доста добро и трябва да се изучава в училищата.

Оценка:
-0 +0

Гост
23 Отговор

До коментар #13 от "Христо Ботев":


Важи и днес с пълна сила.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.