6 Юни, 2021 06:27 14 405 33

Смилов: Стоим пред грандиозен скандал, прогнозите са трудни

  • даниел смилов-
  • сащ-
  • санкции-
  • избори-
  • корупция

Американците дадоха едната страна на корумпираната транзакция, българското общество само трябва да прецени кой е стоял от другата страна, смята политологът

Смилов: Стоим пред грандиозен скандал, прогнозите са трудни - 1
Снимка: БГНЕС

„Американските санкции ще повлияят по някакъв начин на предстоящите избори и е много важно по какъв начин точно ще повлияе. Защото да, американското правителство си е казало своето мнение, своите притеснения – мисля, че там нещата са ясни. Как българското общество ще реагира предстои да видим.“ Тази позиция изразява в интервю за „Фокус“ политологът Даниел Смилов.

„Сега вече виждаме, че има различни реакции сред политическите сили. Едни се опитват да замажат скандала, т.е. да фокусират всичко върху г-н Пеевски и Васил Божков и да забравят другата политическа част от корупцията. Корупцията е транзакция – някой дава, но дава на някого, срещу което получава нещо. Quid pro quo /услуга за услуга/, както се казва – нещо срещу нещо друго. Така че американците са дали едната страна на корумпираната транзакция, българското общество само трябва да прецени кой е стоял от другата страна. Американците са дали достатъчно описание, то не е и намек, почти директно е казано за кого става дума, но все пак това си е вече суверенно наше решение кой ще ни управлява“ комнетира политологът.

Запитан дали потърпевши ще бъдат споменатите имена и неспоменатите политически лица, за които говорите, или ще има и други пластове и структури, които също ще се окажат потърпевши от този сигнал, той казва: „Ние стоим пред грандиозен скандал, който засяга самия връх на държавата, там, където е бил центърът на властта – Министерски съвет, министър-председател. Какви ще са разклоненията оттам нататък на този скандал, ако все пак бъде доведен докрай, е много трудно да се прогнозира.

Защото в една система, която е все пак йерархична, ако върхът е бил въвлечен в корупция и най-малкото в неправомерни, нелегитимни дейности, сами си представяте какво е ставало по-надолу. Т.е. за съжаление стоим пред потенциално средносрочен по своя характер проблем, който едва ли ще се реши много бързо с едно-две имена. Става дума за големи мрежи, политико-икономически интереси.

Сега, естествено, не може всичко да се разгради, все пак това са отношения, градени с десетилетия, както се казва. Не всички елементи от тези отношения са корумпирани и проблематични, но разклоненията могат да са доста големи.“


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 87 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    56 4 Отговор
    Млад бръснар порязва клиента си. За да прикрие някак грешката си, пита:
    - Искате ли да увием главата ви в гореща кърпа?
    - О, не си правете труда - ще си я занеса вкъщи под мишница...
  • 2 Е нали СИКаджията

    54 9 Отговор
    Си прави нов Затвор!По Европейски стандарти.Ще е като на почивка там!
  • 3 324

    64 10 Отговор
    Аз да питам какви санкции са предприели тези от САЩ спрямо обявените лица, освен запориране на сметки и фирми и недопускането им в САЩ, а тези същите САЩ ще работят ли с парите в сметките, защото запориране, ама парите не миришат, а както знам американците не се гнусят и от кървави пари!? И какъв е този телешки възторг, че посочили 3,4 души които корумпирали висши управляващи, след като цяла България ги знае да не говорим, то лесно за посочване ама доказателства йок? Така че аз не споделям този възторг, нито мисля че нещо ще се промени от страна на българите по време на изборите. Герб ще бъде изметен от нас въпреки, че много "демократи" щще реват, че е станало със съдействието на най "демократичната" страна, дори и да има съдействие то е поради друга причина.
  • 4 Смислов, правиш се на ударен с мокър

    51 7 Отговор
    Парцал по главата!! Дребния и среден бизнес го Рекетират, ако не си плащаш ти вземат Бизнеса, там няма договорки, или плащаш или те Размазват!! Голямите Играчи правят договорки и пазарлъци с Власта и то Не всички!! Някой упорито се съпротивляват, докъдето издържат!!! Не знаеш за това?? Знаеш, но е по удобно на тези, които са прибирали парите, да има Споделена вина!! Смилов,!! Мекере си!!
  • 5 Кой

    49 13 Отговор
    САЩ както обикновено се месят грубо навсякъде, където могат. Разработките им са общо взето еднотипни и неоригинални. Примерите са много, но да споменем Украйна, Венецуела, Ирак и къде ли не. Та за васалната държава: Не Жан Виденов, а САЩ направиха Виденова то зима, спряха големите енергийни проекти, ограбиха 3 млрд. авансово и пр. Сега, видите ли имало действащ лидер подкупен, но няма да го кажат. Това е то гласност и демокрация по американски. Ще го кажат непосредствено преди изборите обаче. А журналистическата вместо непрекъснато да задават въпроса КОЙ, КОЙ е този лидер, непрекъснато канят техните мекерета, да дъвчат заучени фрази. За това нека всички на които е останало достойнсвтво, на 11-ти да гласуваме против САЩ и техните мекерета у нас. И един още въпрос: Защо ли в списъка на "харвардските възпитаници" (САЩ), не фигурира футболният клуб Левски? Той с кого е свързан през последните 5 години? С Божков? С Пеевски? Или на куп? А, защо?

    Коментиран от #12, #33

  • 6 антрашпиц

    53 4 Отговор
    Всичко е толкоз просто: САЩ ни показват кои хора са за затвора,а наште лакеи носят от девет кладенеца вода и ни обясняват от сутрин до вечер,че това не е точно така.Разберете го : Топката е в нашите ръце.След като прокуратурата не иска да се занимава с тях ,трябва да се излезе на улицата.Това е единственото цивилизовано решение на проблема.

    Коментиран от #7, #14, #24

  • 7 Мани се Боко

    7 10 Отговор

    До коментар #6 от "антрашпиц":

    Лесно е да викаш напред другари и да се криеш под чуждо име.

    Коментиран от #9

  • 8 САЩ не

    26 5 Отговор
    откриха топлата вода. Ние тия неща си ги знаем, само че ако някой друг ни ги каже някак си ги възприемаме.
    СИгурно щото сме много вакли овчици.
  • 9 антрашпиц

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Мани се Боко":

    Амчи прави и ти така.Кво ми завиждаш само ,а?
  • 10 Оня без Джипката вече

    36 6 Отговор
    Да помислим кой ПАДИШАХ Управлява 12 - 13 години вече. Имаше си Цацаров и Каскета и Резултатите са налице. Много се съмнявам, че някой друг можеше сам между тях. Така, че нещата са Ясни. Тиквата е в Основата на всичко.
  • 11 Смилов

    0 2 Отговор
    Смилов
  • 12 Виденов

    9 20 Отговор

    До коментар #5 от "Кой":

    Е или супер некадърен или е скъткал некой лев. Що Сик и Вис се появиха по негово време, при Беров и Костов малко ги нямаше. Що имаше наши фирми на вход и изход на всички заводи и ги фалираха? Що раздадоха парите на хората от държавните банки и на кого? Ще ти лажа една тайна, тогава още бяхме под влиянието на Руснаците като Беладрус сега. Като гледам там що се случи добре, че сме от другата страна, макар и да не е цвете си е в пъти по-добре. Лукашенко и джуджака са престъпници

    Коментиран от #20

  • 13 Буха ха

    47 2 Отговор
    И какво излиза? САЩ блокират тези които са ДАЛИ подкупите, но оставят тези които са ПОЛУЧИЛИ подкупите свободно да влизат в САЩ, да си имат банкови сметки там, най необезпокоявани да си харчат милионите получени под тезгяха, да си купуват къщи и скъпи коли, да си пращат там семействата и т.н. Браво Херо, браво Мустафа!
  • 14 Само питам

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "антрашпиц":

    И колко са за затвора?Трима или четирима? Те много са се загрижили американците за нас напоследък.А Боко,а Домуса,а Доган ?А отбора на всички власти Левски защо отсъстват от списъка?
  • 15 Сърп и чук

    17 8 Отговор
    САЩ по скоро атакуваха не корупцията, а партиите търсещи промяна! Българско лято нападнаха, а срещу статуквото - нищо! Вий щото не знаете какви разбойници си избирате, че нещо такова да ви отврати от тях! Малцина ще подкрепят някакви честни и безобидни хора. Всички харесваме харизмата на вълка разбойник, който обрал горското, изял кооперативното стадо и за капак - опънал Червената шапчица!
  • 16 хайдут Велко

    9 14 Отговор
    ние сме пред грандиозен скандал-където е центъра на властта-мин.съвет,но има и друг център на властта-това е президенството,защо не го казваш бе хаирсъз, би казал Л.Каравелов

    Коментиран от #18

  • 17 сороснерес

    16 4 Отговор
    Този на хранилката на чичо сорос,както и 99.9% политолози,курторолози,социолози ..бла бла...За 12 последни години САЩ като че ли не знаеха как се управлява при Гроб..но самолети са купени и всичко е ок..друго само губене на време..
  • 18 Мария

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "хайдут Велко":

    А бе Велко Кой бърка в меда бе ? Що се правиш на улав ?
  • 19 Бай Х

    9 1 Отговор
    Кои са тия мериканци?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 незнайко

    17 4 Отговор
    САЩ да кажат кой прибра комисионната за закупуването на самолетите Ф16 на зелено !!! Това ще е достатъчно като за начало !!! Ще кажат ама ДРУГ ПЪТ !!!
  • 22 ПОМНЯ

    8 2 Отговор
    АМИ ВЕЧЕ ОКОЛО 40 ГОДИНИ СЕ ГРАДИ ТОЗИ МОДЕЛ /ВКЛЮЧВА ВСИЧКИ ПАРТИИ ОТ ТОЗИ ПЕРИОД КАТО ОСНОВНАТА СХЕМА Е СЪЗДАДЕНА ОТ БКП / БСП / НЯКОЙ ДА КАЖЕ НЕЩО

    Коментиран от #23

  • 23 И АЗ

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "ПОМНЯ":

    НОВИТЕ МЕРАКЛИИ СА В СЪЩАТА СХЕМА /ВИЖ ИМ ИСТОРИЯТА И ПРОИЗХОДА/
  • 24 БКП

    10 12 Отговор

    До коментар #6 от "антрашпиц":

    Какво цивилизовано има да излезеш нао улицата бе шебек ? Малко ли ви гледахфме как полугавате столицата и всичко свято до което се докоснахте. не се посветнихте да взимате пари от най-крадливия на историческото наследство човек - Божков - Черепа. Този човек направи пари като продаде старини за още една България. По едно време е продавал с такъв замах, че са мислили, че държавата продава. Хайде не ми говори за цивилизован начин на протест - като този да уринираш от високо върху църква, оживяла хилядолетия или да замеряш с яйца и то купени с пари на същия тоя череп, прясно боядисани обществени сгради в столицата. Мисля, че най- цивилизовано ще е, ако не ни пречат като до сега, да ви счупим главите както са правили през отдавна забравени цивилизации.

    Коментиран от #25, #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Матей

    8 5 Отговор
    Американците открито се месят във вътрешната политика на България,и то съвсем превратно.Вместо да накажат изнудвача,те наказват жертвата,и се опитват да отрежат Божков от достъп до изборите.Май се опасяват от него,а?Пък боко чистичък,за нищичко не могат да го уличат.Херо шета по министерствата,обзета от хиперактивност,да не се замъти нещо несъгласувано с амбасадата.Всичко трябва да става само по тяхно усмотрение,вкл.външната политика,ловенето на руски шпиони и участие в антируски проекти.Та за какво е нужна туземната ни администрация,за фасада ли?
  • 28 Тапата

    4 1 Отговор
    Скандали колкото щеш, скандалджии и сеирджии бол и какво печелим от това - нищо. Само дето лазим по дъното в очакване на поредния грандиозен скандал.
  • 29 АУУУУУ

    0 4 Отговор
    OТЧAЯН РEВ НA 'БЪЛГAРCКAТA ЗИМA ' .... КИНТИТE CВЪРШИХA .... И ПOВEЧE НЯМA ДA ГИ ИМA..... A ПЪК OТ AМEРИКA ИЗOБЩO НE CE
    ИНТEРECУВAТ OТ ПРAЗНИ ИНТEРНEТ ДEКЛAРAЦИИ ..... ТOECТ КУЧEТAТA OТ "БЪЛГAРCКAТA ЗИМA" ЛAЯТ , A ПЪК ЗAКOНA МAГНИТCКИ CИ ВЪРВИ
    И ПРИБИРA МРЪCНИТE ПAРИ .... ХA ХA ХA ХA ХA !!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Анонимен

    0 1 Отговор
    Не дай си Боже, американец да се загрижи за тебе и да се огледа у тебе. Не е чиста никога тая работа и не води до нищо добро. В общия случай гледай, слушай и прави/знай, че е обратното.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове