Last news in Fakti

7 Юни, 2021 15:40 2 001 21

„Сиела Норма“ обясни защо 6,5 млн. лв. от ЦИК няма да стигнат за машинния вот на 11 юли

  • сиела норма-
  • машинно гласуване-
  • цик

Доставчикът на машините за гласуване отказа да участва в процедурата

„Сиела Норма“ обясни защо 6,5 млн. лв. от ЦИК няма да стигнат за машинния вот на 11 юли - 1
Снимка: БГНЕС

Обявената от Централната избирателна комисия процедура по машинния вот на предсрочните избори е с цена, значително по-ниска от реалистичното, като с 6,5 млн. лева изборната администрация иска да плати не само доставката на допълнителни 1500 устройства, но и ред дейности по поддръжка и обучение за провеждането и на още минимум две гласувания – частичните местни избори през юни и президентските през октомври. Това посочиха от „Сиела Норма“ в писмо до медиите.

Доставчикът на машините за гласуване отказа да участва в процедурата.

“За съжаление, много от експертите, които коментираха нашата реакция, направиха некоректни внушения, че искаме 15 милиона лева само за 1500 машини. Всъщност сумата от 6,5 милиона лева, обявена от ЦИК в откритата процедура на договаряне без предварително обявление за възлагане на обществена поръчка, включва, освен закупуване на 1500 машини, и дейности, които многократно надвишават услугите, които извършихме на предходните парламентарни избори на 4 април 2021 г.”, посочват от фирмата.

Те прилагат и разбивка на тези дейности:

доставка на 1500 машини;

модифициране на софтуера за произвеждане на местни избори през месец юни 2021 г.;

модифициране на софтуера за произвеждане на предсрочни избори за народни представители през месец юли 2021 г.;

модифициране на софтуера за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент през месец октомври 2021 г.;

конфигуриране и инсталиране на 11 100 машини за изборите на 11 юли 2021 г.

конфигуриране и инсталиране на 11 100 машини за изборите през октомври 2021 г., които се провеждат в 2 тура (с двукратно извършване на конфигуриране и инсталация);

логистично осигуряване за произвеждане на предсрочни избори за народни представители през месец юли 2021 г.;

логистично осигуряване за произвеждане на избори за президент и вицепрезидент през месец октомври 2021 г.;

техническо обслужване от 2400 техници по места и експерти в колцентър – което включва работа на екип за местните избори, за изборите за народни представители и за изборите за президент и вицепрезидент;

организиране на обучения за всеки конкретен избор (за изборите през април 2021 г. бяха проведени над 100 обучения) на ЦИК, ОИК, РИК, СИК в страната и СИК извън страната за работа със специализираните устройства за електронно машинно гласуване;

обучение и предаване на знания на специалисти за използване на системния и приложния софтуер за модифициране за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс;

36 месеца гаранционна техническа поддръжка.

Според „Сиела Норма“ изпълнението на всички тези дейности „значително надвишават предложения бюджет“.

„За“ и „против“: Ще успеят ли всички желаещи да гласуват машинно?

„Забавянето на процедурата с всеки изминал ден води до повишаване на себестойността на устройствата и услугите, съответно - на крайната цена. Скоро ще достигнем до момент, в който на каквато и да е цена, „Сиела Норма“ АД ще бъде в невъзможност да изпълни всички дейности по поръчката“, категорични са от компанията.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦИК

    5 7 Отговор
    Да развърже кесията сега
  • 2 Счупи тъпомера

    23 1 Отговор
    Хайде пак пунта мара, за да преброят мъртвите души и да могат да купят гласовете на патладжаните.
  • 3 ко ко

    16 2 Отговор
    и от кога гаранцията се доплаща,ако не е удължена....
  • 4 Орел

    11 1 Отговор
    Предлагам автомагистрали да им прехвърлят парите.
  • 5 Значи

    7 4 Отговор
    Прави са от фирмата. Не мисля че една разлика от 6.5 милиона отгоре за честни избори е много. Нещо работата намирисва... Хем гласуваха за машинно гласуване, хем сега не могат да намерят едни 6.5 милиона... И после пак тиквата да си купува гласове....
  • 6 Анонимен

    12 1 Отговор
    Държавата да даде безвъзмезден заем на Сиела от ББР и ако машините се провалят на изборите държавата ще национализира НОРМА и Сиела ще трябва да върнат безвъзмездния заем на държавата след 7 години
  • 7 Сиела

    8 0 Отговор
    хванаха монополно ЦИК за шлифера ...
  • 8 Гологлавия

    2 3 Отговор
    да доплати разликата.После ще си ги прицере като започне да управлява.
  • 9 !!!?

    9 12 Отговор
    Радев & Со бутат държавата към банкрут само с провеждане на все по-скъпи перманентни избори, на които резултата е предизвестен - всичко да се промени така, че да си остане същото !!!?
  • 10 Бою Симитлията

    3 3 Отговор
    ни съ обИАснявайте ве,лакоми мискини !!!
  • 11 Брей

    6 3 Отговор
    Ей, това лакомията е лошо нещо. Аз като работя и с една проста елка изкарах, че при 6,5 млн лв., стойността на една машина ще възлиза на 4333.33 лв.!!! Поправете ме, ако греша ,ама един марков настолен компютър с многократно по-сложни възможности струва в пъти по-малко. Демек, май доста парици остават и за поддръжка и др. .

    Коментиран от #13

  • 12 Анонимен

    2 1 Отговор
    Сиела разпространява и продава софтуер на Държавен вестник с който работят всички държавни учреждения и частни фирми и сега иска пари от ЦИК за провеждането на парламентарните избори на Република България която е парламентарна република по конституция в която конституция нищо не пише за законното парично средство в България даже май няма закон за издаването на банкноти от БНБ в България
  • 13 Дедо ви

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Брей":

    Като спомена Елка че ми дойде на ум - по тошово време в България имаше такава система от предприятия за електроника че тия машини щеше да ги произведе като топъл хляб, особено сега когато пазарът на електронни компоненти е преситен с такива. Умираща Венецуела може да ги произведе тия машини но България - не. А в условията на ембарго произвеждахме електронния за целия соц. лагер.
  • 14 Рамзес

    5 3 Отговор
    Герберастка крадлива фирма

    Коментиран от #17

  • 15 Мнение

    6 3 Отговор
    "Модифициране за парламентарни, модифициране за местни, модифициране за президентски".... Сиела Ръцеизвиваща норма, на това в ИТ света му викат или програма с 3 възможности, или 3 програми с по 1 възможност! Какво настройване и преинсталиране бе алоооу?! Да не настройвате военни чипове за криптирана комуникация????
    Вашите кутии принтират това, което натиснат хората като избор, а изборът им се запаметява в паметта!!! Така го обяснявате сякаш е ядрена физика?! Иначе 6,5 мил делено на 1500 машини, прави 4333лв за машина?! Знаете ли какъв лаптоп може да си закупите за тия пари???? Дори по 3 хил лв да се пада на машина, а останалото да е за обучения на персонала, алоооу това е кутия правеща 2 неща от 1 програма, писана за 5-10 мин (може и за по-малко, в зависимост от сънливостта на програмиста)??????????
    Ако съм на правителството ви сменям на момента!!!
  • 16 Пунта Канна

    5 3 Отговор
    Целта е ясна: ниска избирателна активност, за да могат да влезнат Бижков и Мая Манолова по-лесно.
  • 17 не е така

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Рамзес":

    Това е фирма на Демократична България, даже са й дарители

    Коментиран от #19

  • 18 хаха

    3 1 Отговор
    ЦИК нарочно се бави с поръчката. Къде спаха досега? Като няма достатъчно машини за изборите ще има големи опашки пред урните и много хора няма да могат да гласуват или ще се откажат като видят по колко часа се чака на опашката.
  • 19 ъхъ

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "не е така":

    Сто процента, те са в издателството против религия, за либерални идеи, джендъри и т.н. Вървят сие с американските ценонсти..
  • 20 оня с коня

    6 2 Отговор
    ЦИК са с НАПЪЛНО ПОДМЕНЕН СЪСТАВ от Радев.Играта в Случая на Президента е ОРЯЗВАНЕ ПАРИТЕ на ЦИК за закупуване на машини,като по тоя начин се демонстрира Идеята че "Ние не сме като ГЕРБавото управление и Цепим стотинката на 2,щото това са пари на Народа".От друга страна Радев се договаря със "Сиела норма" ДА НЕ ОТСТЪПВА от Завишената цена,ЗА ДА НЕ СЕ ОСЪЩЕСТВИ СДЕЛКАТА.А ЗАЩО се действа по тоя начин Ли?Ами нещата са елементарни- ПРОВАЛЯНЕ НА ИЗБОРИТЕ и ОСТАВАНЕ НА ВЛАСТ на Радевото Правителство за НЕОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ!
  • 21 dfu

    3 2 Отговор
    Сиела да се разследва за саботаж на изборите! Гешев, къде си, бе, пак ли за чорапи?! :)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове