Last news in Fakti

8 Юни, 2021 22:17 2 730 37

Директорът на "Сиела Норма" обясни пред премиера кое оскъпява машините за гласуване

  • сиела норма-
  • веселин тодоров-
  • машини за гласуване

Веселин Тодоров се срещна със служебния министър-председател Стефан Янев в сградата на Министерски съвет

Директорът на "Сиела Норма" обясни пред премиера кое оскъпява машините за гласуване - 1
Снимка: БГНЕС

Изпълнителният директор на фирмата, доставяща машините за гласуване на предходните и предстоящите парламентарни избори, "Сиела Норма" – Веселин Тодоров, коментира, че пред експерти в Министерски съвет е бил представен много подробен разчет за всяко от перата на една бъдеща поръчка за машинно гласуване – за парламентарни избори, за частични местни избори, за избори в чужбина. След срещата си с премиера Стефан Янев той обясни, че от "Сиела Норма" са разтълкували кое налага всеки един от разходите, оформящи цената на машините.

"Обяснихме и представихме какви са и цените на нашите чуждестранни партньори и най-вече наистина допълнителния доста голям разход за транспорт, който за съжаление се налага да бъде авиационен – от Тайпе до Люксембург и от Люксембург до София, което значително оскъпява един традиционен морски превоз с контейнери", каза Тодоров, цитиран от БНТ.

Той допълни, че оттук нататък експертите на Министерския съвет ще дадат предложение вероятно на ЦИК за евентуални промени или не, но "Сиела Норма" все още нямат отговор. По думите му тяхната работа е свършена, защото са дали много разумно обяснение за всеки отделен разход във вид, в който обикновено компаниите не правят и не представят - по хора, по камиони, по ванове, по ролки, дори хартия за машините, флаш-памети, смарт-карти в най-възможно големия детайл в количества, единични цени и общи суми.

"Ние казахме, че е много важно решението да се случи до края на седмицата. Но това е нашата технологична страна, защото идва момент, когато и ние, и едва ли някой друг в света би могъл да свърши работата, така че този момент наближава много бързо, надяваме се да бъде разбрано", категоричен беше Тодоров.

Шефът на "Сиела Норма" повтори, че сумата е тази, която са обявили на ЦИК вчера - от порядъка на 14 милиона лв. без ДДС за парламентарните избори, за частта в чужбина също и за частичните местни избори, които вероятно ще са в два тура.

"Половината от разходите са за логистика, техници на място, инсталации на машините, работа в склада, и може би другата половина е за производство на машини, транспорт на машини и дописване на софтуера за двата вида машини", обясни Тодоров.

Според него, ако до края на седмицата няма отговор, има голям риск да не могат да се справят независимо от цената. Той допълни, че на практика всичко, освен самото сглобяване накрая, е направено.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хах

    33 2 Отговор
    ще обяснява след изборите

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ссссс

    46 2 Отговор
    Една машина излиза 10000 лева,лакомичък тоя
  • 5 де да знам

    22 1 Отговор
    ам нищо не казваш за ,,Договора,, нали имало договор изначало, има ли и нарушен ли е никой не казва
  • 6 Таласъма

    41 2 Отговор
    Изглежда Борисов намери почти сигурен начин чрез Сиела да организира проваляне на изборите, на служебното правителство, на президента Радев.

    Коментиран от #20

  • 7 Типичен

    31 0 Отговор
    Канцеларски пл х, слуга на мутрите
  • 8 Фандъков

    17 0 Отговор
    Изциклих се,получих астигматизъм,щото баце ми каза,че ще ми увеличи диоптрите,ако нагазя лука-ся се чудя кви да ги измислям,все едно съм в НАСА и се готвя да отлитам, с еднопосочен билет,макар да знам,че там се пътува без билет...!!! Само да не са озова на МАРС!!!Ама там поне ще съм в безопасност,макар да знам,че радиацията е по-добро от наказанието на баце...!?
  • 9 Чегърт чегърт

    25 0 Отговор
    Свърши ви лапачката герберски мекерета.
  • 10 БСП за България и Радев

    14 2 Отговор
    Добре бе, почвам да се нервя, Генерал Янев няма ли зачислено оръжие????
  • 11 за предишните

    16 2 Отговор
    избори Боко купи от Сиела Норма 9600 машини за 43 милиона лева. Как за нула време цената на една машина се вдигна с пет хиляди и нещо!

    Коментиран от #12

  • 12 Чегърт чегърт

    21 0 Отговор

    До коментар #11 от "за предишните":

    Като имаш предвид че и предната сметка е надписана по две....наглотия

    Коментиран от #15

  • 13 Социолог

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "хах":

    Прoучвaнeтo e c нeзaвиcимo финaнcирaнe.

    Допитването е направено между 1-ви и 6-ти юни.
    Анкeтирaни са 1042 произволно избрани
    пълнoлeтни български грaждaни от цяла България.

    Въпросът:
    "За кого ще гласувате на 11 юли?"

    След обработката на отговорите,
    резултатите са следните:

    Има такъв народ 21%
    Изправи се мутри вън 18%
    Демократична България 17,3%

    ДПС с малко над 15,1%
    БСП около 4%
    ГEРБ пoд 3%
    Обединени патриоти 0,3%

    Това са само част от резултатите

    Наблюдава се свиване дори на твърдите ядра на партиите.

    На обществените нагласи, най-силно се е отразило
    санкциите на САЩ по закона Магнитски.

    Коментиран от #33

  • 14 небрежнев

    15 0 Отговор
    За тези милиони може да се направи софтуера, сървърите и обслужването на гласуване по интернет. Няма да има грешни протоколи, няма недействителни бюлетини, няма следващи плащания за избори, обществени поръчки. Няма секционни комисии, няма ходене до секции, затваряне на училищата и губене на времето на хората.
  • 15 в такъв

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Чегърт чегърт":

    случай излиза, че тази я надписват по четири. Остава да се сетим къде отиват парите!
  • 16 Фаро

    13 0 Отговор
    Тогава да гласуваме на лаптопи апъл последен модел и най-мощните на пазара ще сме по на сметка.После ще ги продадем на половин цена,ще ги грабнат като топъл хляб или дарим
  • 17 напук

    11 1 Отговор
    на Сиела Норма избори ще има, но това ще бъде кошмарът на ГЕРБ, който ще продължи да се сбъдва наяве. Служебният кабинет ще стърже до есента, защото вървим към трети вот. Очертават се избори до дупка и това политиците от целия политически спектър вече открито говорят за подобен развой на събитията. Още калинки ще отлетят до късната есен.
  • 18 Е как така

    14 0 Отговор
    цената била достатъчна по сключения договор с ГЕРБ, а сега при същите параметри скача двойно?!? Май съботират изборите. В крайна сметка, ЦИК може да направи повече секции до 300 човека, и да използва наличните машини само за тези над 300. Ей, и тия тикви кат ментора си
  • 19 Цялата

    9 0 Отговор
    администрация ползва сиела норма срещу тлъсти абонаменти. Питам се, кога изтича и дали ще бъде така при тези проблеми които създават на министерски съвет?!?
  • 20 Налъма

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Таласъма":

    Явно Буци бутна на тоя едно от чекмеджетата си,за да саботира машинното гласуване ...!А бе къде го търсите селският хитрец-Тиквоний...,няма да си остави лесно магарето в калта...
  • 21 Асан

    7 0 Отговор
    Китайски бракми от Таван за 20 милиона бой искаш ли 😁🎃😫🚾🇻🇳
  • 22 Pilot

    8 0 Отговор
    Тоя нещо лъже та се къса !!! Един самолет се чартира до Тайпе и до седмица машините са тук !!!
    И да не говорим, че ако си договорят цените с производителите цената ще е друга !!! А в Тайпе има бол самолети и все големи, които така стоят , но и много други компании ще им ги доставят !!!
  • 23 О небеса о норми

    11 0 Отговор
    Държавата има в авиоотряд28 еърбус319 и може да транспортира машините от Люксембург до София и от София до Лондон и Бурса заедно с обслужващите машините техници
    Какви контейнери какви кораби само полета от Тайпе до Люксембург трябва да плати Сиела
  • 24 Ами нека...

    8 0 Отговор
    ...Сиела шикалкави...!Явно ще се лиши дори и от малка печалба,но печалба все пак...!Но като са алчни задниците им,да се сърдят на себе си...
  • 25 Озилат дебил

    8 1 Отговор
    Очилат дебил.Колко ти платиха от ГЕРБ за да играеш със селски номера и да искаш тройна цена,която много ясно няма да получиш.Такива дебили като теб,които изнудват България,бих ги сложил веднага в черния списък.Бял ден да не видиш.
  • 26 Някой

    5 0 Отговор
    от Тайпе до Люксембург и от Люксембург до София ... не може ли директно от Тайпе до София ... ама май трябва да лапат пари
  • 27 хайде сега

    2 6 Отговор
    всички умници, дето да докарат по 100 машини на фатмака, за да си прави избори и да не притискат сиела, че и софтуера да напишат
  • 28 О небеса о норми

    1 0 Отговор
    София Тайпе нямаме самолет за дълги дистанции пък трябва да е свързано с Роза Люксембург
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Лост

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "истина е":

    Като му видях снимката си помислих на кого повече ми прилича :на Джамбазки или А. Тодоров. А сега за разбивките им по пера. Да вземат всеки ден по няколко пера да им оскубват от проверки.
  • 31 Сечено

    2 5 Отговор
    Давайте Сиела, правете сечено на "другарите" и вдигайте цената още. Това си е ваше право. Като са толкова отворени тия дърти комунистически прилепи, сами да си направят машини - а да, това не ти е като да плещиш безсмислени лозунги по митинги и площади.

    Коментиран от #37

  • 32 Сиела Норма са Гербери, Изнудват и

    3 0 Отговор
    И съботират, Алчност, и дирижирано поведение!! Това трябваше да се очаква, и да има ВАРИАНТ. Б.! ПРЕДПОЛАГАМ, ЧЕ ГО ИМА!!
  • 33 ЧОБАНИН

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Социолог":

    НЕ САМО ГЛАДНИ НО И ТЪПИ КОКОШКИ СЪНУВАТ ПРОСО
  • 34 Васил

    5 0 Отговор
    Разкарайте тази марионетка на диктатора от Банкя и купете от друга фирма.
  • 35 Сиела Норма-Веселин Тодоров на Тъп ли

    3 0 Отговор
    Се правиш, или си Гербер?? КАКВИ МАШИНИ СА ВКЛЮЧЕНИ ДОПЪЛНИТЕЛНО И ЗА Президентските Избори!! Тези, с които ще гласуваме на 11, О7 да не би да се счупят или бракуват след Избора!!! Та за Президентските, ще трябва да се копуват нови машини??? Кой ги написа тези глупости?? Ти или журналиста Гербер!! А президентските Избори щяли да бъдат на два Тура??? И какво, за всеки тур ще трябват нови Машини!! Кой ти каза, чеще бъдат на два тура??? Борисов?? Що за простотии написани на едно място!!! Ако това са твой разсъждения много жалко, ако са на журналиста, те са технически невежи, и политически Обременени!!! Дано да НЕЕ при теб Така!!! Освем, че си Меркантил и извиваш ръцете на ЦИК!!
  • 36 пешо

    1 0 Отговор
    лижегъзник на тиквата .
  • 37 100хилядник

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Сечено":

    Споко, и машини ще си направим и много народ в затвора ще вкараме! Само стой и гледай!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове