Last news in Fakti

15 Юни, 2021 09:40 1 610 16

Любомир Стефанов: Политическата корупция е чумата на Прехода

  • любомир стефанов-
  • преход-
  • корупция-
  • българска политика-
  • институции

Според политолога българите не вярваме на институциите заради постоянното съмнение, оправдано или параноично, че „нещо някъде паралелно се случва“

Любомир Стефанов: Политическата корупция е чумата на Прехода - 1

Методът и схемата „имам човек някъде си“ – това се крие в подаръчната торбичка на българската политика. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов.

"В торбичката на българския преход и на българската политика се крие съмнението, че винаги има и друг начин. И този начин не е онзи, който пише в Конституцията и законодателството и който всички простосмъртни граждани са призвани да спазват. А другият начин – по който нещата могат да се съкратят и да станат.“

Политическата корупция е чумата на българския преход и на българската демокрация, смята Стефанов. По думите му ние не вярваме на институциите заради постоянното съмнение, оправдано или параноично, че „нещо някъде паралелно се случва“. Именно затова според политолога е налице усещането, че изборите се обезсмислят, а държавата е „открадната, купена, пробита“.

Има усещане, че служебното правителство прави нещо. Оценката е по-скоро добра. Два месеца даже не са 100 дни, отбеляза Стефанов преди днес кабинетът да отчете работата си за изминалия един месец.

Естествено е служебният кабинет, назначен от президент, който след два месеца отива на избори, да носи бреме и да бъде сочен с пръст, подчерта политологът.

"Не мога да разбера защо се бяга от този наратив. То е реалност. Въпросът е дали това влияе на работата му, дали тези назначения, които се случват, преназначения, уволнения са политически мотивирани или наистина ситуацията в държавата е била толкова зле, щото е имала нужда от основно разтърсване и пренареждане.“

"Очевидно има някакво напрежение, някакво съмнение, че тези назначения са били удобни по някакъв начин и са взети мерки да се прекрати този комфорт. В публичното пространство витае това усещане, че службите са били овладени, не казвам завладени. Овладени и насочвани в работата си. Тъжното е, че самите служби не правят нищо по въпроса да разсеят тези впечатления“, каза още Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо крадеца

    7 1 Отговор
    В територията всеки е корумпиран и завършен крадец. Затова и 30г си кротувате и 5 пари не давате, че обикновено накрая хитрата сврака с двата крака. Един як фалит ще ви продуха корумпираните глави, в които се въртят мисли само как да се крадне нещо и как да прецакаш ближния за пари.

    Коментиран от #8

  • 2 цербер

    1 1 Отговор
    - Знaчи, в зaмянa тoвa, кoeтo ниe щe cвършимe, e дa му измeнимe мяркaтa, нaли тoвa ce иcкa, тoвa e зaдaчaтa.

    - Нямa дa e 20, нямa дa e 30, нямa дa e 40, пoвeчe щe ca. Прocтo дa знaeш чe...

    - Cигурнo щe e нaд 100. Рaзбирaш ли мe?

    - 100 хиляди – кaквo - лeвa?

    - Eврo.
  • 3 БАЙ Х@Й ‼

    5 2 Отговор
    "Подръчни торбички" е имало и ще има , АМА ПРОБЛЕМА Е В ШКАФЧЕТО‼ Кой го пълни, как го пълни, кой може да го снима , че и МИНИСТЪР-ПРЕ'ДАТЕЛЯ да снима как нанка ‼ НСО не коментира, а и мисирките не питат , ако вместо GSM Мата Хари бе извадила 45 калибров Колт 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔
  • 4 I C Phone

    6 2 Отговор
    До като Лупита, Маи, Татяни, Дълги, Къси, Жановци, Пилоти и прочие политически отрепки се опитват и днес да ни убеждават в противното на това което се опитваха вчера ще е така. Няма спасение

    Коментиран от #13

  • 5 дофтор

    6 2 Отговор
    въртим-сучим и все опираме до епикризата,че България е болна от болеста- бкп и дс, но не се назначава лечение!
  • 6 Българка

    7 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Политическата корупция е чумата на българския преход и на българската демокрация",
    но нямаме осъден политик от висшите етажи на властта. Гешев отказа да разследва пълното с милиони и златни кюлчета чекмедже на "шефа" си Борисов, къщата на любовницата му в Барселона за пране на пари, изтеклите телефонни разговори за намеса в съдебната власт. Гешев широко затвори очи за престъпленията на Петьо Еврото и съпругата му Любена, както и други служители на спец.прокуратурата от случая"Осемте джуджета" и т.н...........
    Никога повече ГЕРБ във власта! Върхушката им в затворите!
  • 7 Ади сега

    4 0 Отговор
    Та, ''Прехода'', още не е приключил. Докато има 'нещо за крадене', ще продължи. А корупцията е механизъм, за успешната му реализация.
  • 8 Политолог

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ганьо крадеца":

    Не са 30 г. по-вече са. Още по-времето на соца всичко ставаше по схемата имам човек някъде. Умишлено бяха оставени всички да крадат по-малко и така се възпита поколение на крадци, ако си позволи някой по-много - пандела. Когато дойде демокрацията контролът върху тези които крадат по много изчезна и най големите крадци станаха милионери и милиардери. Когато станем не примирими към това ще започнем да приличаме на останалите народи и ще се оправим. Корупцията и шуробаджанащината ни докараха до тук. Румънците разбраха това просто нещо още през 2007 г. и вече са на светлинни години преди нас.
  • 9 България на мафията

    4 0 Отговор
    То самия Гешев поръчва гонения и дори екзекуции срещу неудобни ,има много записи как Гешев казва "да се унищожи", "приключвайте го"!
  • 10 Любомир Стефанов?? Подаръчна торбичка

    5 0 Отговор
    Или чекмеджета с милион Евра, 5 МИЛ Евра на Сметката на Сина на Конституционен съдия, коята Конституция трябва да спазваме!!! 15 милиона Евра на сметката на Шефа на ЧСИ!!! Трябва да е Съдия!!! Хартиенето пликче!!! С шише Уиски,!!! Това тие проблема!!! Търси Проблема на Държава и народ в Неработещата съдебна Система, а парите са в Овшорки по света, в Кипарски, Американски и Швейцарски Банки!! Определено Статия по Поръчка,!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Трезво мислещ българин

    0 2 Отговор
    Пламен Узунов тежи като воденичен камък на президента в репутационно отношение. Отказът на Радев да се занимава с този проблем показва, че или Узунов е поставен от по-голям началник в президентството, или върши тия работи от името и в полза на самия президент.
  • 13 НЯКОЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "I C Phone":

    Има и то е когато ти и твоят ВОЖД се махнете от живота ни, крадливи негодници!

    Коментиран от #15

  • 14 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Този е бил в Централноевропейския ..
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове