ФАКТИ.БГ
  • артекс-
  • златен век

"Артекс" за спирането на строежа на "Златен век": Цинизъм и репресия!

Според компанията забраната на ДНСК е несъстоятелна

Публикувана: 21 Юни, 2021 19:56
26 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1630
"Артекс" за спирането на строежа на "Златен век": Цинизъм и репресия! - 1
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.

От строителната компания "Артекс", издигаща небостъргача "Златен век" в квартал "Лозенец" в София, са възмутени от изявлението на ръководителя на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Влади Калинов, който на пресконференция днес обяви, че спира строежа „Златен век“, защото според ДНСК разрешението за строеж на сградата е изтекло на 20.01.2020 г.

От "Артекс" смятат това за "тежка държавна репресия". Според тях изчисляването на 10-годишния срок за завършване на строежа, считано от датата на откриване на строителната площадка, е некоректно, тъй като към датата на промяната в закона вече е налице издаден нов административен акт – Заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012 г. на Главния архитект на СО, с която е презаверено разрешението за строеж.

"Несъстоятелен е аргументът, че този административен акт следва да се счита за неиздаден, защото в един следващ момент, пет години по-късно, промяна в закона го е направила излишен – подобна теза би придала на промяната в ЗУТ обратно действие, каквото законът категорично няма", защитават се от "Артекс". От компанията са категорични, че ще продължат с протестите.

Ето и цялата им позиция по казуса, публикувана без редакторска намеса:

Огорчени, възмутени, потресени сме. Днес разбираме с недоумение за поредната проява на административен произвол, тежка държавна репресия, неуважение към решенията на българския съд и пълно незачитане на конституционните ни права. За втори път компанията ни бива използвана по най-безцеремонен и унизителен начин за разчистване на междуинституционални и междуличностни сметки между хора от властта, към които ние нямаме никакво отношение. Случи се преди, при управлението на Борисов, за съжаление, случва се и сега - при управлението на служебното правителство, което уж трябваше да прокара път за нов модел на управление. Това представлява вулгарна подигравка с труда, средствата, инвестициите и мечтите на стотици хора.

В дадена на 21.06.2021 пресконференция арх. Влади Калинов обяви, че спира строежа „Златен век“, защото според ДНСК разрешението за строеж на сградата „Златен век“ било изтекло на 20.01.2020 г., вземайки очевидно за отправна точка датата на откриване на строителната площадка.

На първо място, изчисляването на 10-годишния срок за завършване на строежа, считано от датата на откриване на строителната площадка, в случая е некоректно, тъй като към датата на промяната в закона вече е налице издаден нов административен акт – Заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012 г. на Главния архитект на СО, с която е презаверено разрешението за строеж. Меко казано несъстоятелен е аргументът, че този административен акт следва да се счита за неиздаден, защото в един следващ момент, пет години по-късно, промяна в закона го е направила излишен – подобна теза би придала на промяната в ЗУТ обратно действие, каквото законът категорично няма.

Именно Заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012 г. е валидният административен акт, окончателните правни последици от който все още не са били настъпили към датата на законовата промяна, т.е. правоотношенията по този акт са били заварени от новата разпоредба на закона. Съдържанието на този акт следва да се счита преуредено занапред, т.е. срокът за завършване на строежа, посочен в заповедта за презаверка, автоматично се удължава от 5 на 10 години, до 19.11.2022 г.

До този извод стигнаха два състава на Административен съд – София град в мотивите към съдебните си решения при първото спиране на строежа. Колкото и да е невероятно обаче, ДНСК като орган, призван да следи за законосъобразното протичане на строителните процеси, се отнесе напълно пренебрежително към позицията на съда и отказа да зачете направените от съда изводи.

В резултат от незаконосъобразното спиране на строежа от ДНСК през 2019 г., ние бяхме поставени в обективна невъзможност да продължим строителството. Заповедта за спиране е от категорията административни актове, които подлежат на предварително изпълнение и за които е недопустимо спиране на изпълнението от съда.

Излиза, че дори и да се възприеме неправилната теза на ДНСК за валидност до януари 2020 г., с незаконосъобразните си действия ДНСК ни е отнела цели 9 месеца, от 15.04.2019 г. до 15.05.2021 г., в рамките на които грубият строеж на сградата щеше да е завършен много отдавна. Сега ДНСК черпи аргументи за повторното спиране на строежа от собствените си незаконни действия! Очевидно планът е да влезем в съда за втори път и да прекараме там остатъка от срока на валидност на разрешението за строеж. Цинично е!

Обаче тази теза на ДНСК е несъстоятелна. По аналогия на задължителната съдебна практика за суперфицията и въз основа на общата правна логика, следва да се приеме, че срокът на валидност на разрешението за строеж спира да тече, докато упражняването на правата по издаденото разрешение за строеж е обективно невъзможно поради незаконосъобразни действия на администрацията.

Надяваме се, че лицата, застанали зад днешното решение, си дават ясна сметка за огромната политическата отговорност, която поемат. Това решение не уврежда само интересите на една частна българска компания, но и обществения интерес. Съвсем съзнателно се предприема издаване на незаконосъобразен акт, което в контекста на конкретната фактическа обстановка, ще мотивира предявяване на иск срещу държавата за милиони. И не тези, които взеха решението, а българските данъкоплатци ще платят сметката.

Това, което се случва с нас в момента, е изключително лош знак към всички инвеститори за липса на предсказуема инвестиционна среда, за флагрантно нарушаване на принципа на легитимните правни очаквания, за нестабилен инвестиционен климат и за тежко потъпкване на ценностите на правовата държава.

Ние ще защитим правата си в съда, а нека последиците от днешното несправедливо решение да тежат на съвестта на тези, които го взеха!

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.2 от 17 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Свърши тая
1 Отговор
Няма е поправки и под масата, даже с тази поправка сте си го сложили.
Искайте си парите от Падишаха.

Оценка:
-3 +43

PATRIOTA
2 Отговор
Спираийте я тази кула,, Корумпиран век " !!!

Оценка:
-5 +40

Политолог
3 Отговор
Ушанките малоумни, ако останат на власт още една година и ще ни върнат два века назад, а не дай си Боже в комбинация с чалгите незнам кво ще стане...

Оценка:
-40 +10

Артекс са типични
4 Отговор
Стъкита в друг сектор,... махайте се ве Мутри, какво искате народната '' любов' да се стовари върху вас! Я малко по леко Мутрии, ша оберете пешкира, че ни доиде много вепе!

Оценка:
-4 +32

РАДЕВ, ИЗЛЕЗ ПРЕД СТРОЕЖА
5 Отговор
И МУ ТЕГЛИ ЕДНО СЛОВО....МОЖЕ ДА СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА.....В РЪЦЕТЕ ТИ Е ЦЯЛАТА ВЛАСТ...КАКВО ЧАКАШ

Оценка:
-24 +5

РАДЕВ, РЕШИ ПРОБЛЕМА
6 Отговор
НАПВРАВИ НЕЩО ПОЛЕЗНО И ТИ ДЕ...

Коментиран от #9


Оценка:
-21 +3

Отивайте да протестирате...
7 Отговор
...пред къщата в Банкя...!Там е човека,който ви прибра парите ...!Макар той да нареди на депутатите си да променят закона заради вашият строеж,но явно не е изпипал до край далаверата,макар той да е отличник по далаверите...!

Оценка:
-2 +40

Плюс-минус
8 Отговор
Огорчение, възмущение и потрес забушуваха в мен, когато видях как в защитените Рилски езера синът на Артекс вкара цял танцов състав да тропка хорце в планинските води.

Коментиран от #11


Оценка:
-3 +33

9
Този коментар е премахнат от модератор.
10
Този коментар е премахнат от модератор.
11
Този коментар е премахнат от модератор.
Чегърт чегърт
12 Отговор
Цинизъм било!? Бая тарикати и селски хитреци! Нали се сещат, че дори и в Русия няма да им минават номерата, да не говорим за Германия или друга страна от ЕС. Свикнали са на далавери и държавна хранилка - големи "бизнесмени", няма що!!! Няма да се учудя, ако в генезиса е намесен ББ - аналогичен случай с Божков!!!

Оценка:
-2 +14

🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️
13 Отговор
Оплачете се на Цвъки с асансьора в хола!

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +15

Бай Ставри
14 Отговор

До коментар #9 от "РадеФ-ДърводелеТца":


Надуйййй!!!

Оценка:
-1 +4

15
Този коментар е премахнат от модератор.
3.14К
16 Отговор
На министерски съвет пред камерите толупа отсече: този обект да се спре. Повтори го и пред протестиращите в кабинета си. Толкова за забавянето и спирането. Заминавайте пред зайчарника.

Оценка:
-1 +11

17
Този коментар е премахнат от модератор.
8967
18 Отговор
При ГЕРБ - незаконно
при сл. правителство - незаконно.
Явно чакат да дойде удобно правителство за да е законно

Оценка:
-2 +7

ПСР
19 Отговор

До коментар #13 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":


След това да платят на Стъки,да им води протестите.

Оценка:
-0 +3

20
Този коментар е премахнат от модератор.
21
Този коментар е премахнат от модератор.
22
Този коментар е премахнат от модератор.
Трезвомислещ
23 Отговор
Имате ли си на идея колко струва разрушаването на такава постройка???Това ще е поредния бетонен паметник на "прехода"

Оценка:
-3 +0

мдда
24 Отговор
Комунистите на кРадев и Комитова спряха Златен век!!

Оценка:
-4 +2

Перо
25 Отговор
Съдебното решение е за разрешеното време. Не виждам за какво протестират!

Оценка:
-0 +5

Шиши
26 Отговор
Артекс, пералнята за пари на ДПС. С благословията на Винету. Ама някъде , някой(и)не плати както трябваше.....

Оценка:
-0 +4

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Александър Вучич
Президентът на Сърбия смесва политика със спорт
Сърбия вече няма да бъде боксова круша"

Още бисери
ТОП 5