Last news in Fakti

27 Юни, 2021 08:45 3 408 41

Бургас, Кърджали, Пазарджик и Видин са най-застрашени от контролиран и купен вот

  • избори-
  • вот-
  • гласуване-
  • купуване-
  • контролиране-
  • антикорупционен фонд-
  • марио русинов

Това сочи проучване на Антикорупционния фонд

Бургас, Кърджали, Пазарджик и Видин са най-застрашени от контролиран и купен вот - 1
Снимка: БГНЕС

На последните избори през април месец между 1400 и 2100 секции са били в риск от контролиран или купен вот. С други думи до 400 хиляди гласа са подадени в секции, които са обект на стимул или заплахи. Най-проблемните региони се оказват Бургас, Кърджали, Пазарджик и Видин.

Това заяви по Евроком анализаторът към Фондация „Антикорупционен фонд“ Марио Русинов, цитиран от Фрог нюз.

„При провеждането на едни избори винаги има два риска – проблеми при техническото обезпечаване и осигуряването на тяхната честност“, припомни той.

„Със сигурност трябва много голяма воля от страна на институциите и политическите партии. Има два типа решения. Краткосрочните са свързани с много добра работа на полицията, събиране на информация и веществени доказателства и повдигане на обвинения. Дългосрочните са свързани с подобряването на социалния статус“, посочи Русинов.

По думите му основният начин да се разплетат схемите за купуване на гласове е чрез подаването на сигнал до органите на реда. Въпреки това съществуват процедури, които спират по-нататъшното търсене на отговорност.

„На места просто прокурорът разпитва лицата, които подават сигнала, съпоставят се дума срещу дума, като по този начин обвинителният акт пада. Не може това да е маниерът, защото никога няма да има присъда за купувачите на гласове“, категоричен бе анализаторът.

Според него често срещана практика е оказването на натиск директно върху местни бизнесмени, от които се изисква осигуряването на гласове за дадена партия.

„Медийни истории ни разказват за това как се правят постоянни данъчни проверки и проверки от всякакво естество с цел да се принуди човекът да гласува. С други думи, договорка тип - „Ако гласуваш за нас, включително и работниците ти, ние ще те оставим на мира“, допълни анализаторът към Фондация „Антикорупционен фонд“.

Малко повече от две седмици преди изборите на 11 юли темата за купения и контролирания вот става се по-актуална. Припомняме, че преди дни вътрешният премиер Бойко Рашков изнесе информация за предизборен натиск в Смолянско. Рашков я определи като „позорно явление в политическия ни живот“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кърджали защо

    53 6 Отговор
    Там не се манипулира! Там под строй неграмотната армия, гласува за една единствена партия!
  • 2 КОТарАК

    34 7 Отговор
    единствено партиите на протеста не са купували гласове досега. от останалите няма партия , която да не го е правила. знаят си игрите и затова БСП беше толкова удобна опозиция.

    Коментиран от #39

  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    42 1 Отговор
    Проблемът не е в купения вот или лъжливите политици- проблемът е в НЕВЪЗМОЖНОСТТА народът законово да сменя избраните от които е недоволен!!!! Всеки работодател може да освободи всеки служител, но не и тук! А уж ние сме им работодатели!!!!!

    Коментиран от #6

  • 4 Страничен

    27 2 Отговор
    Яко пазаруване на гласове ни очаква! Не ми е ясно как и дали изобщо някой може да реши проблема!

    Коментиран от #17

  • 5 оня с коня

    8 21 Отговор
    Ама нали едни Десетки МИЛИОНИ се дадоха за покупка на машини,защото така щяло да стане невъзможно купуването на Гласове и Корпоративното гласуване?И възниква въпроса:ЗА ЧЕСТНОСТ в Изборния вот ли се купиха машините,или това бе претекст да се закупят на баснословни цени едни машини за да си напълнят Гушите Доставчиците им?Та затова и е казано:"Пременил се Илия,погледнал се - пак в Тия"!

    Коментиран от #10, #15

  • 6 нннн

    27 0 Отговор

    До коментар #3 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Абсолютно си прав! Никой работодател няма да търпи некадърен и крадлив работник даже 4 минути, камо ли 4 години.

    Коментиран от #8

  • 7 Дядо ви КуРтИ от Село ПипЕрКоВо

    23 4 Отговор
    Корумпираната тиква,ще раздава чехмеджетата като за световно,време е да го пратим при бай Ставри,да гние до живот..
  • 8 Тц...

    2 8 Отговор

    До коментар #6 от "нннн":

    Ами ,ако благодарение на него,фирмата просперира?

    Коментиран от #11

  • 9 ИСТИНАТА

    18 1 Отговор
    Е че държавните висши органи - прокоратура , съд и МВР , са под властта на мафията и мутрите и едва ли данакоплатците имат реална представа в пипалата на колко огромен октопод се намират !

    Коментиран от #20

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да бе

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Тц...":

    Ще краде от фирмата и тя ще просперира!
  • 12 Боко гърло дълбоко

    10 1 Отговор
    Отворил съм шкафа широко!
  • 13 Перо

    15 2 Отговор
    Хората които могат да прикрият или организират купения вот в населено място са: Областният координатор на ГЕРБ,Кмета,Регионалния началник на МВР,Областния управител,определения шеф на местно малцинство. Там трябва да се следят действията на горните длъжностни лица в рисковите райони,а назначените държавни служители от ОПГ ГЕРБ,веднага да бъдат уволнени или преместени от рисковия район!!!
  • 14 един

    7 0 Отговор
    А Сливен е първенец!
  • 15 Ония без коня но с глава

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "оня с коня":

    Ами те се дадоха и на сикаджията 67 млн рекет с които напълни чекмеджето ама не питаш за тях , защо ли ?

    Коментиран от #35

  • 16 ПРОГРАМИСТ

    2 2 Отговор
    АЗ ЩЕ ВИ КАЖА НАКРАЯ ЗА КОГО СТЕ ГЛАСУВАЛИ. ДОСТАТЪЧНО Е ДА ТЕ ОТМЕТНАТ, ЧЕ СИ ГЛАСУВАЛ, ДРУГОТО Е МОЯ РАБОТА!
  • 17 малко

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Страничен":

    да пообясниш как се купува и контролира вот при гласуване с машина при положение, че машината не е в онази стаичка, не може да се снима с телефона за кого си гласувал и има видеонаблюдение?!
  • 18 Питане

    4 6 Отговор
    Някой от новите управляващи ще има ли смелостта да вкара в затвора някой от старите или само ще ги уволняваме...И аз да открадна 10 милиона пък после да ме уволняват

    Коментиран от #21

  • 19 НЯМА КАК

    2 12 Отговор
    ГЕРБ ЩЕ ПОСЕДИ В ОПОЗИЦИЯ 2 ГОДИНИ, ДОКАТО БЪЛГАРИНА УЗРЕЕ, ЧЕ СИ Е ВКАРАЛ ТАКЪВ ГООООЛЯМ АВТОГОЛ С ДЕБИЛИТЕ ОТ ПРОМЯНАТА - ХВЪРЛЯЩИТЕ ЯЙЦА И ПЛАЖУВАЩИ НА ОРЛОВ МОСТ ЛЮБИТЕЛИ НА ЧАЛГАТА.

    Коментиран от #37

  • 20 Гочо

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "ИСТИНАТА":

    Тази мантра не важи.Всичко е във финансовия министър.Като спре кранчето МВР спира да работи защото няма бензин пари за заемане на незаетите щатове.Заплатите падат и се насочват някъде Не се плаща на експертите и затова се бавят делата Така не се работи.Народа с основание се бунтува че тези не си вършат работата а само катаджиите глобяват и то не там където има проблеми.Хората толкова мразят полицията че каквото и да направи не се одобрява.Това го постигна ББ от 2009 г до сега. Като добави хаоса от кадри и издигането на върха само на хора от охранителна полиция и жандармерията (там мускулите са на почит) млади без управленски опит и пълно пренебрегване оперативните служби с изключение на ГДБОП.
    Най важният министър е на финансите а те пари за хора не обичат да дават.Те дават пари за още пари.Затова министерствата които работят с хора никога не им стигат парите и се правят импровизации
  • 21 Това

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Питане":

    за да се случи, ти трябва съдебна реформа! В този си вид, с този главен Прокурор, това е невъзможно! Най просто казано ти трябват независими институции! За сега има желание това да се случи, а дали ще се случи, зависи от всички нас и само времето ще покаже!
  • 22 Ъхъъ

    7 1 Отговор
    На последните избори в тези райони и гетата преобладаващите гласове бяха за 2 партии ГЕРБ и ДПС които не са направили абсолютно нищо за подобряването на живота им. Запомнете го добре и гледайте внимателно статистиките от гетата и рисково населените места !!!
  • 23 Българка

    8 0 Отговор
    Дилърите на гласове във всяко населено място са добре известни. Знаят се и ологарсите-мутри, които осигуряват контролиран вот за шайката. Въпросът е, защо при толкова много полиция на глава от населението, тези полицаи не проследяват и арестуиват нарушителите на закона? На много места все още полицаите осигуряват съпорт на дилърите за ГЕРБ и ДПС, а местните велможи дерибействат и заплашват.
    На 11.07 масово всички трябва да гласуваме. Това е средството за неутрализиране на купения и контролиран вот
  • 24 Го4о

    3 0 Отговор
    А в Благоевградско как е? Гласуват ли машинно бабичките? Щото дядовците почти не останаха.
  • 25 БОРУНА ЛОМ

    7 0 Отговор
    А ЛОМ КЪДЕ Е?
    МЛАДЕНОВО, ХУМАТА, СТАДИОНА ЗАЩО НЕ СПОМЕНАВАТЕ? КАК ПОСЛЕ СИ ВЗИМАТ ВЪГЛИЩАТА КАТО НЕ СПЕЧЕЛЯТ
  • 26 Freedom

    4 3 Отговор
    ГЕРБ ще изчезне както изчезна НДСВ..защото Винету беше проект на баба Меркел, а не на САЩ... Сега вече САЩ директно контролират положение и затова ГЕРБ вече няма да е фактор..каквото и да спечели, САЩ ще спрат кандидатите за коалиция с нея...има как, доказаха го след последните избори.. САЩ са изключиьелно доволни от временното правителсто и ще продължат делата му с новите... Това е.
  • 27 Тошко

    2 0 Отговор
    Всички изказали се до тук си мислят че са спецове по купуване на гласове = общо 26 бр.!
  • 28 Anadolu star

    3 3 Отговор
    ДПС, отрязана донякъде от източниците си на пари и влияние, няма друг изход, освен да се предаде на Ердоган, който може да я финансира, но и командва!! Затова ще има масово гласуване за ДПС в Турция! Доган ще бъде изолиран и Ердоган ще посочи нов лидер, оично негов човек, няма да е след дълго..
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бойко

    2 3 Отговор
    Аз мога всичко, мога с машини да бия Нинова и Слави взети заедно , нали ща да коалират.
  • 31 Го4о

    2 4 Отговор
    Що сте толкова глупави? Направете машините да отчитат всички гласове за Слави, а пък те нека си купуват гласове колкото си искат. Нали за това настоявахте и приехте "тотално машинно гласуване"! Радев ви каза, че машините са ключа към победата на преврата!
  • 32 Бивш Гербер

    8 1 Отговор
    никога вече няма да гласувам за Бойко, той развали главата напълно откачи, психо. Говори несвързано и пропада след всяка изява.

    Коментиран от #40

  • 33 лупи

    6 1 Отговор
    Във Видин са само мошеници и сигани.Там няма оправия.
  • 34 Време е

    1 1 Отговор
    От контролиран и купен вот са застрашени районите с бедно и неграмотно население - 90% от територията. В останалите 10 % с некупен и неконтролиран вот - всички са за ДПС!
    За съжаление!
  • 35 оня с коня

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "Ония без коня но с глава":

    Нямам представа за какви 67 милиона твърдиш че Някой ги бил дал на Някого,пък другия не му върнал ресто.Аз посочвам Проблем който касае ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ,вкл. Гласуването в Чужбина и купуването както ТУК,така и ТАМ Гласове.И още по-важното:Яростно протестиращи платени Лумпени от улицата ВКАРАХА едни партии в Парламента ,кръстиха ги "Партии на промяната".Президента пък започна масово Изчегъртване чрез Правителството ти,като смени ТОТАЛНО стария персонал на ЦИК.И изведнъж - ЗАКУПУВАНЕ НА Свръх-скъпи машини,които оказва се НЕ ВЪРШАТ работа,но пък едни фирми БЛИЗКИ до новата власт се оказват с Пълни Гуши...като на Пеликани?!ТОВА ЛИ Е ПРОМЯНАТА за която излъгахте простоватия народ че се борите?Но,...ще дойде 11-ти,Ще ви ТРЕСНЕ ЛИЧНО Господ чрез Пророка си БОРИСОВ,след което ще ви се заяви най-отговорно и нетърпящо възражения:"Аре сега с Промяната и Машините си "под мишка" КРЪГОМ И БЕГОМ както се изрази простоватия ви Зелен чорап!

    Коментиран от #36

  • 36 😃😃😃

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "оня с коня":

    Само дето фирмата за машините, надуваща цените не е близка до новата власт, а до старата! Ама карай! Ко ти пука! Нали драсна кото трябва! 😃
  • 37 Хохохо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "НЯМА КАК":

    Прав си, само че прибави към 2 още две нули.
  • 38 Един от народа

    2 1 Отговор
    В Кърджали и герб работят яко. Великата...... Също действа. По време на протестите заплашваха хора. Най-хилавите са БСП. Те така са се омутали и много, много не ги интересува, важното бизнеса да им върви. С една дума всички са лоши. ДПС обещава и хората ги слушат, но милите те бяха беднички и такива си останаха. Герб са най-алчни и те само лъжат, но ако си в тяхната партия ставаш богат. БСП викаш ура и............ Тъжна картина. Това са партиите които ние ги създадахме. Хак да ние сега.
  • 39 Ама хич

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    не си сигурен. МаяМа, Христо Иванов, Дончева и Славчо и почтеност ? Няма как да стане.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хасан от ДПС

    1 0 Отговор
    Мили хора , не гласувайте на тези 3- те , крадливи партии ГЕРБ - ДПС- БСП , 32 години ви крадяха , тези партии са детца и внуци на Комунисти и агенти на ДС
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове