Last news in Fakti

27 Юни, 2021 09:51 2 626 19

Изборите в община Благоевград протичат без нарушения

  • избори-
  • местна власт-
  • благоевград

Това е първото гласуване в страната след приетите промени в Изборния кодекс, според които гласуването в секции с над 300 избиратели да бъде с машина

Изборите в община Благоевград протичат без нарушения - 1
Снимка: БГНЕС

Частичните избори за кмет на община Благоевград и в още 7 кметства в страната започват днес в 7 часа сутринта. Това са селата Вресово - община Руен, Ясен - община Плевен, Жълти бряг - община Стамболово, Сърница - община Минерални бани, Ракево - община Криводол, Памидово - община Лесичово, както и в Цани Гинчево - община Никола Козлево, където за доверието на 403-имата избиратели се борят трима кандидати, сред тях брат и сестра, които са представители на различни политически сили.

Това е първото гласуване в страната след приетите промени в Изборния кодекс, според които гласуването в секции с над 300 избиратели да бъде с машина.

В днешния вот ще се използват 188 машини за гласуване.

В секциите с под 300 избиратели се гласува с хартиена бюлетина.

Трима от членовете на Централната избирателна комисия, също ще наблюдават на място частичните местни избори, в избрани от тях населени места, а председателят на комисията Камелия Нейкова обясни решението за това:

„Да наблюдават процеса, да не се намесват в работата на избирателните комисии или по отношение на избирателите да оказват някаква намеса, на място да се запознаят дори и с проблемите, които могат да възникнат по време на изборния ден.

Всички много добре знаем , че всеки един проблем, докато не го видиш най-отблизо, много често не можеш да разбереш неговата същина. Всички говорят за проблеми, свързани с машинното гласуване, за затруднения, които ще изпитат избирателите и после да докладват на заседанието на ЦИК“.

Кандидати за кметове са издигнати от 11 политически партии и три коалиции. 21 са неправителствените организации регистрирани като наблюдатели.

Местният вот се провежда и в условия на извънредна епидемична обстановка, което налага стриктно спазване на противоепидемичните мерки, както от гласоподавателите, така и от членовете на секционните комисии.

Осигурени са и дезинфектанти за помещенията за гласуване и лични предпазни средства за членовете на секционните комисии.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джедай

    4 2 Отговор
    С тая русата,дето се смее ,ще правя избори. Ще избирам ,кое първо да й съблека.

    Коментиран от #12

  • 2 Шуши

    15 2 Отговор
    Вече гласувах срещу пачките

    Коментиран от #4

  • 3 Бойко

    20 2 Отговор
    Лошо, трябва да има издънка. Иначе как ще плашим хората с машините.
  • 4 Тошко

    16 2 Отговор

    До коментар #2 от "Шуши":

    И аз срещу жипчо бибинкоф
  • 5 Само

    6 5 Отговор
    'дето маските им свалени , но явно не го броят за нарушение !

    Коментиран от #6

  • 6 снимката

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Само":

    е илюстративна и е от предишно гласуване. При много статии е така. Нали четеш, че това гласуване е с машини.
  • 7 Цанков

    9 2 Отговор
    Защо не пишете кой е кандидатът на Шайката?
    Севда не ви ли е спуснала опорните?
  • 8 Блажиш ли ли блажиш ли...

    1 1 Отговор
    В блаженствата никъде не пише блаженни гласуващите защото се води война между партиите в блаженствата пише блаженни миротворците те ще се нарекат синове Божи
    Радвайте се и се веселете защото голяма е наградата Ви на небесата
  • 9 Бивш Гербер

    6 1 Отговор
    никога вече няма да гласувам за Бойко, той развали главата напълно откачи, психо. Говори несвързано и пропада след всяка изява.
  • 10 Превенция питам не пипам

    4 0 Отговор
    Ако някой счупи картата с чип за регистрация в слота на машината колко време ще я изваждат и колко резервни карти с чип имат в СИК и каква наказателна отговорност носи този който я е счупил в слота на машината
  • 11 Иво

    4 0 Отговор
    Когато хората са грамотни и културни няма да има проблеми.
  • 12 Луков

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "джедай":

    Иди си удари една ч*кия и остави жените на мира.
  • 13 Хаххх

    3 1 Отговор
    ДЖИБКОТО БИБИТКОВ СВЪРШИ ВЕЧЕ НЯМА КРАЖБИ БУМММ НА ГЕРБЕРИТЕ ......
  • 14 Георги И

    2 1 Отговор
    Хора ако искате да видите някой ден депутати и министри по затворите, излезте на 11 юли и гласувайте.
  • 15 златен пръст до златния пръст на всеки

    1 0 Отговор
    Слота с Четеца на картата за регистрация трябва да е с кабел пред членовете на СИК и избирателя да я поставя пред тях и да отива да гласува и като излезе да я вади от слота
  • 16 Няма друга държава в която палячото Бойк

    1 2 Отговор
    Няма друга държава в която палячото Бойко Борисов може да бъде депутат. Прост, прост та вдлъбнат.
  • 17 !!!?

    2 1 Отговор
    Фигурантите и техните клакьори ходят да гласуват за чекмеджета, а другите ходят на работа или почивка. Това показва и избирателната активност - ако не бъде манипулирана, ще бъде под 50% !!!?
  • 18 Ив. Костов:. Първият риск е за политичес

    0 0 Отговор
    Ив. Костов:. Първият риск е за политическа криза, ако се сбъдне втората хипотеза. Тя ще се изрази в това, че Народното събрание не може да състави правителство. От което ще последва период, в който парламентът може да предприеме определени действия за промяна на изборния закон например, но може и да не предприеме. При всички случаи това ще се проточи до края на лятото. Това е рискът за политическата система. Вторият риск е за самата политическа констелация, която господства в България в последните 12 години. Има реална опасност тази политическа констелация с тези участници да не може да просъществува и да възникне друг политически баланс, особено след едни предсрочни избори.

    ДВ: В тази връзка, според консолидираната прогноза, базирана върху сондажите на няколко социологически агенции, БСП ще загуби по-голям процент от представителството си в следващото Народно събрание от ГЕРБ. Според Вас стартираха ли протестите процес на сериозна промяна на политическия терен?

    Ив. Костов: Протестите със сигурност са дали много силен тласък и са създали опасност за това политическо статукво. Предположението, че и БСП ще загуби толкова много означава, че те не са спечелили от протестите, а напротив. Тук има едно съмнение, че е възможно този картел от социологически агенции, който при последните девет избора сме констатирали, че поддържаше БСП и изтегляше всички прогнози в полза на нейното надценяване, не само да се е разпаднал, но да обслужва сегашното статукво. Тога
  • 19 !!!?

    2 0 Отговор
    Разказ по снимка: "Суверена" в момент на гласуване в условия на COVID Пандемия, което личи по "стриктно спазените" мерки за хигиена - т.е. с маска под устата ! От ЦИК персонажа - първата активистка с маска под носа, втората с маска под брадата за лигавниче, а пък третата в великолепно настроение и изобщо без маска. Извод: Може ли някой да каже как ще се оправи България, когото само от тази снимка личи, че Андрешко е неуправляем, та ако ще всички генерали да бъда заменени с Харвард, Оксфорд и Кембридж !!!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове