Last news in Fakti

3 Юли, 2021 08:18 6 507 46

Пламен Юруков: Проблемът със Скопие не идва от хората там, а от Сърбия

  • българия-
  • северна македония-
  • спор-
  • ес

След провокацията: "фашистки татари" - как България да вдигне ветото на Република Северна Македония?

Пламен Юруков: Проблемът със Скопие не идва от хората там, а от Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС

"Това е един проблем за нас, който е на повече от 100 години. След Първата световна война тази област е под сръбско влияние. Само след Втората световна война това е 4-то поколение, което израства в подобна среда. Средата е такава, че те всички станаха част от Югославия. След ВСВ до 90-те години имаха по-интересен и комфортен живот. Имаха правото да пътуват по целия свят, докато България си беше задръстена комунистическа държава", заяви политикът Пламен Юруков пред "Денят ON AIR".

Общественикът подчерта, че интересите на Съветския съюз преди и тези на Русия в момента, са именно такива - да имат по-малки партньори, които да контролират по-лесно.

"Основният проблем с РСМ не идва от хората, които живеят там. Идва от тези, които искат да имат влияние. Това са пак нашите съседи и приятели от Сърбия", добави още той.

Юруков коментира и това, че самата азбука на Северна Македония е сърбизирана, тъй като са добавени неестествени знаци на сръбската азбука.

Относно ролята на българската държава и на политическия елит, общественикът каза, че е имало някаква борба до ВСВ, а след нея "гениите, управляващи от БКП, изпълняваха безропотно това, което им наредят от Съветския съюз".

"От 30 години нищо не се прави. Спекулират някакви организации, че са го приели като кауза. България не направи нищо. Тук не говоря само за Северна Македония, но и за Сърбия. Ако искаш хората да те уважават и да бъдат с теб, трябва да показваш какво си постигнал", посочи още Юруков за Bulgaria ON AIR.

Общественикът подчерта, че ние не сме запознали никого с нашето културно-историческо наследство.

"За всички извън България ние сме една незабелязана земя", уточни той и добави, че никой не е длъжен сам да дойде да се рови в нашата история.

"Темата за езика е по-сложна. Ние в Европа имаме държави и области, които говорят един и същи език със съседни държави. Между отделните провинции на Германия може би разликата в немския е по-голяма отколкото между нашия език и това, което говорят нашите съседи в Северна Македония", обясни общественикът.

По думите му проблемът на Северна Македония е, че там се провежда политика на идентичността, която е свързана с езика и историята.

"Самата политика носи в себе си определени манипулации, които отговарят на конкретните интереси на това, което те правят. Ние не трябва да допуснем подобно нещо да се случи в ЕС и трябва да го разясним на всички наши партньори", категоричен е Юруков.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 43 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vvv

    57 6 Отговор
    Албанците са коректни и държат на думата си, на тях може да се разчита. Смислени преговори могат да се водят единствено с тях. Другото е губене на време, не че ние бързаме за някъде. Ние сме в ЕС и не ЕС иска да се присъедини към РСМ. Гърците също за никъде не бързаха, много добре знаеха, кой е насреща им, едни клоуни по цървули.
    Споразумение с албанските партии и другите у лево.

    Коментиран от #4, #10

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    35 8 Отговор
    ПРОБЛЕМА ИДВА ОТ БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС, ГЕРМАНИЯ , ФРАНЦИЯ , БРИТАНИЯ И АВСТРО-УНГАРИЯ ....... КОЙТО РАЗДЕЛЯ БЪЛГАРИЯ НА ТРИ - МАКЕДОНИЯ В ТУРЦИЯ , КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ И ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ .......
    ........ ПО САН-СТЕФАНСКИЯ ДОГОВОР МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ СА ЕДНО
    ......................... ГЕРМАНЦИТЕ НИ ГЛЕДАТ СЕИРА ВЕЧЕ НЯКОЛКО ВОЙНИ И НИ МАНИПУЛИРАТ ... ЗА ТЯХ Е ИЗГОДНА РУСОФОБИЯТА И СЪРБОФОБИЯТА
  • 3 Ценко

    9 66 Отговор
    Пуснете ги в Европа като не можете да решите проблема,той ще се реши с времето,признали сме ги за независима държава, а сега им висим на главата и мрънкаме,

    Коментиран от #6, #7, #42

  • 4 Благоев

    2 24 Отговор

    До коментар #1 от "vvv":

    Да, Албанците държат на думата си и те вече дадоха дума на Македонците и вече 30 години не изневеряват на македонските национални интереси. Да, между тях има етническо напрежение, но Албанците обещаха, че разбират проблема на Македонците и ще ги защитават в това отношение.

    Коментиран от #5

  • 5 vvv

    26 2 Отговор

    До коментар #4 от "Благоев":

    Мой, изобщо не си запознат със ситуацията, албанците и макетата се мразят 1000 пъти повече отколкото ние българите с турците.

    Коментиран от #14, #18

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 vvv

    47 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ценко":

    Проблема ще се реши с времето? Време имаха бол - над 30 години, и те затънаха в сръбската пропаганда още повече, няма спасение за макетата, това е.

    Коментиран от #20, #29

  • 8 Фактите

    26 1 Отговор
    Проблемът е с ЦЕНЗУРАТА - нещата ще си дойдат на място, когато Симеон Радев и Димитър Талев станат настолни книги на президента и премиера в Скопие.
  • 9 37477474

    28 2 Отговор
    тези м са си сърби и никога няма да изпълняват дог за приятелство, така че да забравят за ЕС. Моментът е подходящ за начукване на канчетата на тези от ЕС само забравили те се без наш подпис преговори и чле ство е изключено
  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "vvv":

    АЛБАНЦИТЕ - ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА БЕ -
    ....................АРНАУТИТЕ (АЛБАНЦИТЕ) СА БИЛИ НАЕМНИЦИТЕ И ГЛАВОРЕЗИТЕ НА ТУРСКАТА ИМПЕРИЯ И ТРЕТИЯ РАЙХ ...........
    ........................ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ СА ЗАГИНАЛИ В РЪЦЕТЕ НА АРАНУТИТЕ , ОТКОЛКОТО В РЪЦЕТЕ НА РЕДОВНИЯ ТУРСКИ АСКЕР
  • 11 Спас безделника

    27 1 Отговор
    Ето такива като този дебил от младежката организация на сърбоманите на Прцкоски показва най-отчетливо, че ако РСМ иска да влезе в ЕС, трябва или да предприеме съдебни мерки срещу подобни провокатори (вкл
    и срещу Прцкоски), или да чака смяната на поколенията. Най-добре ще бъде РБ да затвори границата за тези типове по подобие на САЩ. Голям смях ще падне когато ВМРО-ДПМНЕ вземе властта - ще почнат да се гърчат като червеи, защото ще им припомним тези сценки.

    Коментиран от #34

  • 12 Най - накрая

    51 4 Отговор
    един да каже къде е заровено кучето!!!!! Естествено че в Сърбия, най-големия душманин на България след освобождението!!!! Сърбите продължават да работят срещу нас и сега и днес ... вшжте само Мин. Председателката им какви ги гонори в Охрид, вижте Вучич, отново с Гърците и техния пудел македонски сплетничат срещу нас!!! Затова трябва достойна и твърда политика срещу сърбите!

    Коментиран от #40

  • 13 В Франция

    33 0 Отговор
    В която живея над 12 години не съм чул или прочел една дума против който и да е съсед.Против никой.Не съм чул и за обратноното защото щяха да сажат-еди кой си ни обижда и унижава.Между впрочем дори по време на студената война ако се е пишело нещо за Натовските Турция и Гърция е било за капиталисти че ската система а не срещу хора или държава.Сърбия е в основата на всичко дори и днес.Тази жажда за влияние.....велики сърбии,албанци, българии, Македония водеха само до войни.Евросъюза не е само за икономика а и за Добро съседство и против омразата.Не на Македония и Сърбия в Евро съюза.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Проблемът

    16 0 Отговор
    Проблемът е колкото в сърббите,толкова и в куците власи. Куците власо са 0,48% от популацията а заедно със сърбите държат над 80% от властничистките позиции в Македония. Куците власи са най-яростните антиквичари,а звездата на Вергина и дасега се мъдри на официалния им сайт. Гърците дебело се заблуждават ,че нещо са постигнали. Една част от куците власи по поръчка се пишат малцинствмо,но по-голямата част също по поръчан етнически инженеринг се записват като македонци. Половината от известните македонци изложени в официалния сайт на държавата всъщност са власи. Например куцият влашки певец Тодар Проя хем е влах при власите,хем е Тоше Проески при македонците. Влах е и Блаже Конески,а го броят за македонец. Влах е Киро Глигоров,както и Бранко Цървенковски.

    Коментиран от #17

  • 16 Сега

    8 8 Отговор
    Гeрмaнcкият кaнцлeр Oтo фoн Биcмaрк заедно с Англия, Австро-Унгария Франция и Италия се противопоставят на Санстефанския договор и принуждават Русия да подпише Берлинския договор според който от България се отнемат-Македония, Босна и Кипър.

    Коментиран от #24, #35

  • 17 Миро

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Проблемът":

    Голяма истина.
  • 18 Дедо

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "vvv":

    Сигурно имаше впредвид - ние с гърците! Но щом казваш,от днес почвам да мразя и турците.
  • 19 НЕ НА ЮГОЛАЙНАРИТЕ В ЕС....

    26 2 Отговор
    ВЪЛКЪТ КОЖАТА СИ МЕНИ НО НРАВА НЕ.....ДА СЕ ЗАТВОРИ ГРАНИЦАТА С ТЕЗИ ЮГОПОМИЯРИ....И ДА НЕ СЕ ОТСТЪПВА ОТ БЪЛГАРСКАТА ПОЗИЦИЯ....НЕ НИ БИЛИ ЗНАЕЛИ ИСТОРИЯТА В ЕС...АМИ ЕТО ЕДИН МНОГО УДОБЕН МОМЕНТ ТЕЗИ ЛИЦЕМЕРИ ОТ ЕС ДА СЕ ЗАПОЗНАЯТ С БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ И ДА СИ ИЗВАДЯТ ТИКВИТЕ ОТ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ....А МАКЕДОНЦИТЕ ОТДАВНА НЕ СА БЪЛГАРИ А ЮГОПОМИЯРИ.....АЙ ЧЕ УТЮАМ ДА ДРАЙФАМ ОТ ТИЯ....
  • 20 vvv

    34 2 Отговор

    До коментар #7 от "vvv":

    За тази гадост и геноцид са виновни сърбите. Плащат си и ще плащат още за тази антибългарщина. Загубиха всички територии, които алчно бяха заграбили и управляваха като Югославия. Заболя ги, ще ги боли още. Сърбия ще се свие още, само около Белград. Каква ирония - Белград също е основан от българите още през Първата Българска държава и е маркирал най-западните провинции. Алчността и предателството на сърбите ще бъде възнаградено подобаващо. Който е откраднал територии от България си плаща и ще плаща още много. Жалкото е, че даже няма да могат да ги задържат. Всичко се връща.

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Под круша

    30 4 Отговор

    До коментар #20 от "vvv":

    При сърбите и има предание оти ке дойде враме га сви сръбе ще могат да се съберат под една круша. Предстои да върнат Санджак,Войводина,Прешево,Буяновац и Медведжа като и Цариброд и Босилеград.
  • 23 Перо

    19 1 Отговор
    С водопад от думи се определи една дума македонизъм! До сега имаше национализъм на отделни наци,под формата на шовинизъм,ционизъм,фундаментализъм,национал социализъм и т.н.,но за първи път се проявява национализъм/македонизъм/,от неетническа нация и измислена държава. Това е уникалността! Да казваш на българина в РСМ,че е македонец и е съществувал от преди египтяни и китайци с измислена и крадена история и кодифициран език.
  • 24 Чети

    19 2 Отговор

    До коментар #16 от "Сега":

    малко ровече, като почнеш от дядо си Благоев и т.н. тая руска притча за Бисмарк вече се изтърка!!! А пред героизма на руските войни и на пролялите кръвта си за свободата ни шапки долу!! Това не означава обаче да си затваряме учите пред руските имперски интереси!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сега

    7 4 Отговор
    Англия сключва вoeнeн cъюз c Турция, за да гарантира cилaтa нa крaлcтвoтo в рaйoнa нa срeдизeмнoмoриeто и, че няма да спре и ще воюва с Русия ,ако тя не се откаже от ГОЛЯМА БЪЛГАРИЯ!Австро-Унгария също насочва войски към Средиземноморието за да окаже съротива на Санстефанския договор.
  • 27 Българин

    3 1 Отговор
    Айде научете правописа на думите, че се излагаме пред чужденците, моля!
  • 28 Фактите

    7 0 Отговор

    До коментар #25 от "джаич":

    Toва което си написал не е македонски. Това е есперанто, в което са заменени сите български думи.

    Коментиран от #31

  • 29 Антон

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "vvv":

    А къде беше българската пропаганда през цялото това време?
  • 30 Скопие лъжат че са бедни!

    0 3 Отговор
    Къде е съкровището на цар Александър Македонски Велики което е заграбил от половината свят?! Само златото е над 5 000 тона отделно хиляди тонове сребро и хиляди хиляди карати скъпоценни камъни и други!За сравнение днес САЩ имат 8 000 тона злато.Четете в интернет има и филм на английски език в YouTube
  • 31 македоникус

    2 15 Отговор

    До коментар #28 от "Фактите":

    В речника на българския език и речника на чуждите думи в бълг. език БЪЛГАРСКИТЕ ( прабугарски ) думи са едва 21 - хан , кавхан , боил , кумис , алтън орда , тояга и др. .... мешани с турцизми наследени от 500 годишното османско присъствие на Балканския полуостров . Българския език е славянски език с граматика силно повлияна от гръцкия език като модел на подражание , латински езикови заемки и ориенталски чуждици - турцизми , русизми , а сега и английски думи с аналози .

    Коментиран от #37

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Сега

    4 3 Отговор
    Нa 10 мaрт 1878 г. крaлицa Виктoрия казва ,сeгa ние трябва да си подсигурим нашите права, тaкa кaктo и тeзи нa нaшaтa вярнa Турция, кoятo ниe изocтaвихмe нa eдин aгрecивeн врaг Руcия.
    Нa Бeрлинcкия кoнгрec Руcия e билa принудeнa дa oтcтъпи и дa приeмe aнулирaнeтo нa Caнcтeфaнcкия дoгoвoр. C пoдкрeпaтa нa Фрaнция, Итaлия ,Гeрмaния, Aвcтрo-Унгaрия Aнглия пoлучaвa Бocнa и Кипър, a cъюзникът нa Англия Турция получава Мaкeдoния и Трaкия.
  • 34 Миленко С чука

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Спас безделника":

    Спас Ташев, ти освен ДС-агент "Иван", и сръбски и гръцки агент ли си?! За пари?! Затвори ли БГ границата с Македония, тя попада ИЗЦЯЛО е сферата на Гръция и Сърбия! Знае се, че вие ДС-агентите сте най-продажните твари по грифа "строго секретно", като сте и най-тъпите екземпляри, които не стават дори за свиневъди и горски (лесовъди), каквито са ти професиите Спасе помашки продажен от Пещера!
  • 35 todKosh

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сега":

    Какви глупости пишеш , уважаеми?

    Коментиран от #38

  • 36 Шушу Мушу

    0 2 Отговор
    Ура, ура, ура!
    Браво Юруков!
    Да не би да Сте извънземен!
    Преди да констатирате, прочетете малко, за да знаете какво да кажете!
    Нищо ново под слънцето!
  • 37 Onix

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "македоникус":

    Ти па голям езиковед стана. Нашият език е повлиял много други народи, така че не се изказвай неподготвен. Когато едно куче не знае своята порода и произход, знаеш как се казва..... Това ги очаква безродниците, да са маша в ръцете на други интереси.
  • 38 Сега

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "todKosh":

    Гeрмaнcкият кaнцлeр Oтo фoн Биcмaрк е първият зaпaдeн държaвник, oтхвърлил Caнcтeфaнcкия договор.
    Кoгaтo е свикан кoнгрeca в Бeрлин прeз 1878 г.той казва ,че не се разглеждат интeрecитe нa Бългaрия ,а интересите нa Гeрмaния.
  • 39 Нищо ново

    9 0 Отговор
    Сърбите са добре известни бъркачи на л@йна.
  • 40 Вели

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Най - накрая":

    Малката Антанта..
  • 41 Аз казах.

    6 0 Отговор
    Тази малка държава Северна Македония нещо много на сериозно се взеха НО НЯМА ДА ВЛЯЗАТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ.
  • 42 Мими

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ценко":

    НИКОГА
  • 43 PlimP

    0 0 Отговор
    не думай, верно ли?????
  • 44 Реалист.

    4 0 Отговор
    Най-точния пример за спора със Сев.Македония са българските училища изградени през средата на 19в.На всичките са поставяли надпис Българско централно училище.Ако преговарящите нямат материали да се отказват.
  • 45 Любен Стойков

    2 0 Отговор
    Вижте какво. Сърбите наляха бурзо няколко милиарда евро в магистрали, колтурни и информационни проекти, спонсорират взаимния бизнес, отпускат стипендии, издават книги, сайтове, купуват политици, общественици и популярни личности..въпреки че ги смачкаха във войната. Българските русофилски/което е равно на сърбомански/ политици и прости продажни държавници и "авторитети" не си мръднаха пръста, залисани да крадат, в това число и от кандидатите за БГ гражданство. Това го правеха и патрЕотите, дето сега се пъчат като въшка на чело. България трябва да приеме нарочен закон и програма за интегриране на МК в ЕС с поне 10 милиарда лева инвестиции в ЖП, три супер магистрали, дотиране на общи бизнес начинания, културния обмен. Трябва да започне да третира макетата като свои граждани, да се грижи за тях като такива...
    Патриотизма не е тупане по гърдите и врякане, а действия и то неуморни и дългосрочни. Академиците какво правиха до сега? Писаха глупости по спорните въпроси, които рушняците им диктуваха. Тъпчеха главите на българите с пълни лъжи.Сега са написали пак едно нищо. Къде е ключовото искане - Правителството и парламента на МК да заявят ясно, че тази и "нация" и "език", които ние признаваме, са създадени силово, с кръв и мъчения и лъжи на антибългарска основа , след ВСВ. Това е ключовото условие! Без него ще си наврем таралеж в гащите. Но без инвестиции за свързване на БГ и МК нищо няма да стане! Националбо предателство е да наливаме луди пари в Сърбия, а да п
  • 46 РОКЕН РОЛ

    0 0 Отговор
    СТИГА С ТИЯ НАРКОДОНЦИ ????? ТРАНСА ИМ НЕ ЩЕ ДА ИМА КРАЙ !!! НЕ ЗАНИМАВАЙТЕ СВЕТОВНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ С ТАКИВА !! ДА СИ СТОЯТ В ТРАНСА ТАКА ИМ ХАРЕСВА !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове