Last news in Fakti

9 Юли, 2021 20:16 2 160 13

Кандидат от "Българско лято" подпомага млади майки

  • българско лято-
  • д-р ростислава димитрова-
  • кандидат-
  • избори-
  • майки-
  • помощ

Д-р Ростислава Димитрова: „Незабавно въвеждаме електронен здравен картон“

Кандидат от "Българско лято" подпомага млади майки - 1

Млади майки и техните новородени получиха най-нужното за първите 6 месеца. Това са кутии с бебешка козметика, памперси, дрешки, завивки.
Комплектите, закупени от д-р Ростислава Димитрова, бяха предадени на родилките в добричката болница от дамски клуб „Майчина грижа”.

Ето какво каза тя:

- Д-р Димитрова, вие освен канидат-депутат сте и член на Националния съвет на партията, отговарящ за здравеопазване? Представете накратко насоките, по които работите, в този сектор?

- Здравето е приоритет за всеки човек, затова здравеопазването е един от основните приоритети на „Българско лято”. Основата ни цел е да създадем политики и законодателство, който да осигурят достъп до здравеопазване на всички български граждани, тогава, когато им е необходимо. Това ще стане чрез модернизация и развитие на спешната помощ, и стабилизационни планове за укрепване на областните болници. Възрастните хора с хронични заболявания ще могат да получават лекарствата си по рецептурна книжка директно от аптеката в дома си и ще могат да получават допълнителни медико-социални услуги, директно в дома си. С тези мерки ще осигурим достъп и продължителност на лечебния процес за тези хора. Те бяха и най-пострадалите от ограничения достъп до здравеопазване по време на COVID-19 кризата. Тогава бе отбелязана безпрецедентно висока смъртност за България и трета в ЕС, поради неправилно управление на здравната криза. Тази криза в голяма степен експонира трупащите се проблеми в здравния сектор в България през последните 20 години. Предотвратимата смъртност в България, поради проблеми в здравната система, е почти 2 пъти по-висока от средната за ЕС.

- Избройте приоритетите в програмата на партията?

- Почти половината от общите разходи в здравеопазването в България са за сметка на пациента, което представлява сериозен финансов риск за много хора. България е на последните места в ЕС по процент на публични разходи за здравеопазване - около 5%, а в допълнение те не се използват ефективно и злоупотребите са за милиони. Ще работим за увеличаване на инвестициите в здраве, но ще засилим контрола в здравната система и управлението ѝ. Ще въведем незабавно електронен здравен картон и дигитализация на здравеопазването - нещо, за което бяха похарчени милиони от управляващите, но все още не съществува. Това ще даде възможност на пациентите да имат достъп до пълната си медицинска документация от лекар, болница и за лекарства, които са им назначени. От една страна ще допринесе за подобряване на качеството на лечебния процес, а от друга ще даде възможност пациентът да контролира здравната система, като следи какво се случва със здравния му статус и какви медицински услуги са извършени за него. Като експерт в Европейската комисия работих точно по тази тема и имам увереността, че ще мога да я реализирам и в България. Другият ни приоритет е създаване на достойни условия на труд за медицинските специалисти, защото без тях здравна система няма. Ще променим начина на финансиране в болничната помощ, която да отчита справедливо необходимите средства за лечение.

- Разкажете малко повече за инициативата за подпомагане на млади майки.

- Тя е по скандинавски модел. Силно се надявам да стане традиция и да се включат и други хора. Експертите от „Българско лято“ разработихме цялостна програма за подпомагане на майките, децата и семейството. Ще се опитаме да я реализираме още в началото на следващия парламент . В нея се залага на увеличение на финансовата помощ при раждане и предоставяне на социални услуги и допълнителни икономически поощрения при раждане. Това е начинът за преодоляване на отрицателния прираст.

- „Българско лято” предложи промени в преосвидетелстването на инвалиди пред ТЕЛК. За какво настоявате?

- Настояваме гражданите, които са най-уязвими, да не страдат допълнително от бюрокрацията, а да бъдат подпомагани от системата за ТЕЛК. Хората, които са с доказана необратимост на инвалидността си, да не се явяват на ТЕЛК многократно, личните лекари да подпомагат гражданите за подготовката на документацията им, което ще се улесни при въвеждане на електронен здравен картон.

Кандидат от "Българско лято" подпомага млади майки

- Работила сте по дигитализиране на здравеопазването в страните членки в ЕС. До къде е България в тази насока?

- За съжаление България е много изостанала в частта на електронното здравеопазване. В рамките на Директивата за трансграничното здравеопазване, създадохме мрежа за електронно здравеопазване на европейско ниво. Дейността ѝ е свървана с това, електронните системи на страните членки, да са съвместими и здравните данни от електронния здравен картон на пациента да могат да се четат и да са достъпни електронно, в която и страна да се лекува. Също така да могат да се предписват и изпълняват електронни рецепти трансгранично. За съжаление ние тук сега започваме с електронните рецепти. Електронен здравен картон няма. Има редица мерки, които трябва де се предприемат и които ще направим.

- В Добрич оглавихте Инициативен комитет за събиране на подписка за подпомагане на най-затруднените хора, при плащане на сметките за ток и вода. Какво точно предлагате?

- Искрено се надявам Общината и кметът да чуят гласа на гражданите. За период от 2 седмици събрахме близо 1300 подписа за три предложения, които внесох, с искане кметът да ги внесе за разглеждане в Общинския съвет. Цената на водата в Добричка област е една от най-високите за страната. Водата се изпомпва с електричество. Тоест всяко повишаване на цената на тока, води до автоматично повишаване на цената на водата. Сумите, които гражданите в областта заплащат за вода и ток са непосилни за много от тях. Въпреки последната инвестиция във ВиК инфраструктура в Добрич, сметките на гражданите за вода не се променят. Нито качеството ѝ. Хората в областта често са на режим. Отчита се 85% загуба на вода, която се заплаща от гражданите. Необходими са сериозни и ефективни инвестиции в региона. Докато бъде решен проблемът, се предлага Общината на подпомага с местни средства гражданите си, които изразходват повече от 10% от доходите си за вода и ток, като поема половината от сметките им или ги освободи от местни данъци. От друга страна общината може да инвестира във фотоволтаичен парк. Разполага с подходящи терени и той би бил доходна инвестиция, като с част от приходите ще могат да се подпомагат гражданите.

- Очаквате ли „Българско лято” да е участник в следващия парламент и какво бихте казала на избирателите?

- Искрено вярвам, че българските избиратели ще подкрепят Гражданска платформа „Българско лято” с №15 в неделя. Изборът им е определящ, за това да бъде прекратена корупцията и да бъде възстановена справедливостта за българските граждани, бизнес и региони. Ние сме тези, които бихме направили промяната необратима, в полза на българските граждани.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това според мене подкуп

    10 5 Отговор
    С оглед да се гласува за тази партия

    Коментиран от #9

  • 2 човек от народа

    5 8 Отговор
    така се купуват гласове - по стария и изпитан дпс-метод.
  • 3 Дубайско Лято

    6 8 Отговор
    И наколко билетчета за търкане, бонус.
  • 4 Пръц

    10 3 Отговор
    А чалгарят ще събере днес отрепките на безплатен концерт с Ромски ритми и мазни Турски кючеци.
  • 5 Hoho Boho

    9 3 Отговор
    Божков ще получи повече гласове от чалгарите...
  • 6 Божков

    7 3 Отговор
    ще направи промяната. Той може.
  • 7 Дилен Кожухаров

    9 2 Отговор
    Дали се раздават памперси, кебапчета, 50лв, посещение на чалга концерт и въртене на кючеци все си е купуване на гласове, но Бойко Рашков си затваря очите за някой неща и се проверяват само определени хора, няма как да се изкорени корупцията по този начин
  • 8 Божко Василев

    9 2 Отговор
    Е чудесни партии на промяната имаме: Васил Божков, чалгаджията Слави, Мая Манолова която предложи Пеевски, а сега била против мутрите, БСП и ДПС са ясни, за тях може да се напише книга по корупция
  • 9 Това

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Това според мене подкуп":

    защо не е обозначено като платена публикация ?
  • 10 Тираджия

    1 1 Отговор
    Божкоф се прави на загрижен и благороден!
  • 11 Последния софиянец

    2 0 Отговор
    Айде стига глупости, ПОДПОМАГА те и другите подпомагат с пари! А с парите можеш да си купиш нещо от което имаш нужда може и памперс!
  • 12 ГазоНосеЦ

    1 0 Отговор
    То и Бойко подпомага младите МАЙКИ с къщи в Барселона , бутици , кюлчета , евро и левове.......АКО МУ ЗАДОВОЛЯТ ДОБРЕ МЪЖКИТЕ ЩЕНИЯ И МЕРАЦИ ! Не вЕрвате ли ? Ами питайте Борислава мис Бикини , Мата Хари , Маги Бадер .....
  • 13 разума

    0 0 Отговор
    Айде да е другото лято.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове