Last news in Fakti

18 Февруари, 2013 16:44 4 882 5

Дянков напусна заради новия дълг

  • кнсб-
  • пламен димитров-
  • дянков-
  • напусна-
  • новия дълг
Дянков напусна заради новия дълг - 1
Снимка:БГНЕС

Един от мотивите Симеон Дянков да подаде оставка е несъгласието му за спешно разплащане със земеделските производители. Това коментира пред "Хоризонт" президентът на КНСБ Пламен Димитров. Двамата са разговаряли днес по телефона, обяви Димитров:

Доколкото разбирам, има своите основания за оставката и тя е свързана със спешното имитиране на допълнителен дълг - тези 800 млн. лв., които трябва да бъдат платени до сряда на земеделските производители, които не са предвидени във фискалната рамка. Така или иначе неговите основания са си негови. Аз смятам, че той направи много грешки, които вече споменах, и се надявам в момента неговата оставка да даде възможност както на премиера, така и на цялото правителство рязко да промени политиката – и социалната, и политическата.
 

Факти.бг ви предлага позицията на КНСБ:
Свидетели сме на безпрецедентен по своите мащаби обществен протест след тежката зима на 1996-1997 г. Народното недоволство е израз на натрупани и премълчавани с години проблеми, на растяща безработица, ниски доходи и високи цени. Естествено хората излязоха на улицата, като последно оръжие срещу политическата апатия.  Това заяви на пресконференция лидерът на КНСБ Пламен Димитров, изразявайки позицията на синдиката.

Според него е очевидно, че провежданата икономическа и подоходна политика не се възприема от голяма част от българското население. Стремежът към макроикономическа и фискална стабилност се оказа самоцел, защото тя не донесе нищо добро на обикновените хора, коментира Пламен Димитров.

Още в средата на миналата година, в рамките на бюджетната процедура, КНСБ предупреждаваше, че политиката на „замразяване на доходите” за безпрецедентен по своята продължителност период крие огромни рискове и опасности за социалния мир, особено в условията на непрекъснато растящи цени на енергоносителите. Ще припомним, че за последните 3 години кумулативният ръст на цените на електроенергията е със 17.4%, а този на топлоенергията – с 42.3%. Българските домакинства бяха поставени в безизходна ситуация, защото и останалите алтернативни източници на енергия (течните и твърдите горива, газът за битови нужди) поскъпнаха в аналогична степен, заяви Пламен Димитров.
Необходимите средства за издръжка на живот нарастваха постоянно и все по-голяма част от българските домакинства бяха принудени да се лишават от основни потребителски стоки, под силния натиск на растящите сметки за електро - и топлоенергия. Само преди един месец на специална пресконференция КНСБ изтъкна, че обедняването на населението протича в две изключително опасни посоки – разширяване на неговата база и задълбочаване на поляризацията в доходите. Ако 80% от домакинствата в страната в по-малка или по-голяма степен са принудени към самоограничения в потреблението, то 27% тънат в крайна нищета и мизерия.

Увещанията, че държавата е подпомогнала адекватно крайно нуждаещите се със 70 млн. лв. енергийни помощи, едва ли могат да бъдат успокоение за някого, тъй като се повиши само размерът на месечната помощ, но мнозина от реално нуждаещите се останаха извън този обхват и това е следствие от факта, че все по-голяма част от работещите вече не могат да поемат разходите по обслужването на скокообразно нарастващите сметки, каза Пламен Димитров.

Припомняме, че КНСБ многократно е изразявала своите позиции  по отношение цените на енергоносителите. Когато се променяха цените на природния газ, топлинната и електрическата енергия, ние категорично се противопоставяхме срещу необосновани искания за ръст на цените. Многократно възразявахме срещу липсата на прозрачност в ценообразуването, а оттам и липсата на възможност да се осъществява ефективен контрол върху него. На практика работата на Обществения консултативен съвет към ДКЕВР бе невъзможна. Стигна се до ситуация - КНСБ и десетки фирми да заведат съдебно дело срещу решение на ДКЕВР за цените на газа и до провеждането на редица протестни акции пред сградата на енергийния регулатор. Конфедерацията вземаше отношение не само по повод цените за бита, но и за бизнеса.

С оглед на създалата се ситуация, КНСБ предлага като водещи принципи при вземането на решения за цените на ел.енергията да бъдат – максимална прозрачност и контрол, реално участие на работодателски, синдикални и граждански организации.
 

Освен това настояваме:
Незабавно да се установят и отстранят причините за наблюдаваните шокови аномалии при съставянето на сметките за изразходвана енергия от потребителите, с последващи преизчисления и корекции на сумите;
Цените на ел.енергията да се определят след изключително сериозна преценка на контролните органи относно обосноваността на разходите, които се представят като необходими от енергийните дружества и са основание за исканите цени;
Контролните органи да извършват строг контрол върху изпълнението на заявените инвестиции;
Да се извършат проверки, доколко ЕРП спазват Закона за обществените поръчки и доколко, такива се възлагат извън Закона с оглед пренасочване на плащания към свързани с ЕРП фирми; Да се извършат промени в Закона за защита на конкуренцията и Закона за защита на потребителите, с оглед осигуряване на гаранции за обоснованост на прилаганите цени.
Във фактурите да бъде отразена цената на киловатчас и посочени вида и размера на добавки, като – за зелена енергия, за стимулиране на когенерациите, за инвестиции в екология и др., както и таксата за присъединяване към енергийната мрежа;
Да се анализират дългосрочните договори за изкупуване при високи цени на ел.енергия, сключени от НЕК с ТЕЦ AEС “Гълъбово” и с “Контур Глобал”, както и приватизационните договори, сключени с ЕРП;
Преди вземане на решения за ценови промени, ДКЕВР да осигури широк достъп до информация на синдикатите, работодателските организации и организациите на потребителите;
Да заработи Комисията за парламентарен контрол върху дейността на ДКЕВР;
На следващо място, КНСБ счита, че е необходимо изработването на спешна компенсационна политика по доходите, която да смекчи поне малко ударите на ценовите шокове и тази политика трябва да обхване следните 3 основни направления:
Повишаване на минималната работна заплата на 330 лв. още от 1 април т.г., каквото беше и нашето предложение за Бюджет-2013;
Незабавни преговори на национално и браншово равнище за увеличение на работните заплати и на пенсиите с минимум 12% за компенсиране на  натрупаната инфлация, с последващо договаряне на фирмено ниво;
Системата на социално подпомагане да се ориентира към реален критерий, какъвто е официалната линия на бедност, с оглед по-голяма ефективност на прилаганите мерки (ГМД да бъде минимум 60% от линията на бедност);
Настояваме за спешно свикване на заседание на НСТС в разширен формат, под ръководството на министър-председателя, с участието на представители на протестиращите, асоциациите на потребителите и съответните заинтересовани държавни институции, за приемането на конкретни мерки за излизане от сегашната кризисна ситуация.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ

    1 0 Отговор
    Бойко много отдавна трябваше да смени некъдърния Дянков. Това забавяне ще коства властта на ГЕРБ. Каква е тази фалшива стабилност, когато икономиката е загубила 500 000 работни места. За каква гордост става въпрос. След като бизнеса е съсипан и има голяма безработица, беше само въпрос на най-малка искра да избухне пожара. Преди много години дори Япония изпадна в 10 годишна рецесия с такава политика. За да избегнат кризата страни, като САЩ и Япония наливат пари в своите икономики, а ние правехме точно обратното. Дянков ни го пратиха от САЩ. Сега да си го вземат обратно и да го направят шеф на федералния резерв! Всички мафиоти и некъдърници се изредиха да управляват България!? Явно свестните българи ще се наложи да се изнасяме от тази безпереспективна държава. Дянков напусна заради вкарването на БГ в икономическата катастрофа от неговата финансова политика.
  • 2 Армагедон

    1 0 Отговор
    Евала на Дянков ,че се опита да задържи парите за земеделските милиардери ,дето само демагогстват и искат пари да си купят нови Мерцедеси !не заслужават и 5лв.,защото не са производители,а са вносители на зърно и диктуват пазара .Те са истинските монополи - скрити зад термина и регистрирани като "земеделски производители"-още една придобивка от времето на тройната коалиция! Нищо не заслужават тези свръх богаташи и Дянков го знаеше!
  • 3 баба Вуна

    0 0 Отговор
    Стига сте плюли..Имате ли решение?!...
  • 4 муспи

    0 0 Отговор
    Цялата работа е че Сашо е объркал работите на Буда. Далай Ламата е чакал в чакалнята на приемната на Будата да го приеме, но той не го пускал докато не се разбере становището на изсраел и сащ. Тогава довтасал Сашо и устроил такова продължително удоволствие на Далай Ламата, че Будата понеже гледал всичко, се изсилил да му приеме оставката. Иначе планът спуснат от изсраел и сащ бил да си подава оставка а Буда да не я приема. Станишката също наблюдавал всичко от зад портала, много се възбудил но не се намесил, тъй като се точи за власта и си пази имиджа. Умен е Станишката, докато Ники Младенов е по секси.
  • 5 разумен

    0 0 Отговор
    ПО добре Бойко отколкото Тройко на 1000%
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове