Last news in Fakti

26 Юли, 2021 15:15 3 050 50

Иво Инджов: И четвъртата вълна посрещаме с популизъм, за да не дразним електората

  • коронавирус-
  • пандемия-
  • иво инджев

За какво по-точно иде реч?

Иво Инджов: И четвъртата вълна посрещаме с популизъм, за да не дразним електората - 1
Снимка: БГНЕС

Днес бях решил да си дам почивка и да не коментирам българската политика и някои други "хубави работи, ама български". Но не мога да го направя. Провокиран съм от данни, изнесени на страницата на е-vestnik, че България е на четвърто място в света по смъртност от Covid-19 (на база брой починали, доказано заразени с вируса, на 1 млн. души; ако изчисленията са въз основа реално живеещите в страната, може да сме и първенец във фаталната класация...).

Това коментира във "Фейсбук" политологът Иво Инджов.

За съжаление отново ще трябва да си припомним черните статистики, дори много по-скоро, отколкото се очакваше. Четвъртата вълна чука на вратата, а безумно мекият подход на служебното правителство - вели призиви за ваксинация, очевидно неработещи регионални планове и т.н., не вършат работа. За безхаберието на голяма част от народонаселението по отношение на ваксинирането, носенето на маски и спазването на елементарни противоепидемични правила няма смисъл да пиша все едно и също.

На фона на работещите мерки в други европейски страни у нас и при новата власт продължава да цари популизъм в стил да не "дразним електората", както и добре познатата ни чиновническа непригодност да се работи за опазване на общественото здраве. За съпоставка: в Португалия и Испания например процентът заразени e по-висок, отколкото в България, защото там много по-бързо се разпространява новият вариант "Делта" - нормално за много по-отворени и глобализирани общества, но смъртността пак остава по-ниска). Ето ви и един обикновен, но показателен пример.

Прибирам се вчера от Португалия и преживявам лек шок на летище "Враждебна". Защо ли? Защото идвам от страна, в която за да се настаниш в хотел, трябва да покажеш или европейски дигитален сертификат за завършена ваксинация, или да си направиш бърз тест на място; всяка сутрин можеш да закусваш само след като ти премерят температурата и си дезинфекцираш ръцете - всъщност, гел диспенсъри има на всеки етаж и на всеки ъгъл на хотела!. За какво по-точно иде реч?

- Предварително знам, че като българин съм с предимство (всъщност крайно спорно от епидемиологична гледна точка!) пред чужденците, идващи от Португалия. Независимо дали са ваксинирани или не, за тях се изисква съответният PCR или антигенин тест, ако не искат да бъдат карантинирани за 10 дни. За нас, българите - само да покажем сертификат за ваксинация или предварително направен тест. Все едно българинът, пребивавал в Португалия, не идва от същата епидемиологична среда, както и португалецът или немецът, идващ от тази страна...

- След паспортния контрол две лелки с бели престилки преглеждат небрежно ваксинационните сертификати; в моя случай отговорната за това служителка дори не ми поиска лична карта, за да свери данните. Можех да ѝ представя и сертификата на "Петър" и "Гошо" и спокойно да мина. Този контрол няма нищо общо с контрола, през който преминах преди месец на влизане в Испания. На летище "Адолфо Суарес" пак две служителки в бели престилки проверяваха документите на влизащите на територията на страната, но - обстоятелствено, компетентно и така, че да изпиташ респект към задълженията им.

- В същото време в коридора вляво от мен, две батки с характерен акцент вдигнаха скандал на друга служителка. Очевидно казусът им беше такъв, че трябва задължително да се тестуват, ако не искат да бъдат поставени под карантина. Жената се опитваше да им обясни, че са длъжни да го направят, но звучеше така, сякаш се оправдава... Нямах време да проследя как ще завърши този спор, но съм сигурен, че във всяка нормална страна, ако въпросните батки се държаха така, щяха да бъдат арестувани на мига, тестувани и карантирани за тяхна сметка! Защо при служителките, порверяващи здравните документи на влизащите на българска територия, няма полицай?

Изводът?

Когато опасността чука на вратата, когато си се провалил като държава с разпространението на епидемията при предишните три вълни, нямаш право да толелираш такава слободия - както на гражданите, така и на контролиращите. Трябва да има ред и дисциплина. Ако към тях се прибави и обществена отговорност - още по-добре.

Силата на държавата не е в своеволието, а в съвестното прилагане на легитимните закони и наредби. Това не е силова държава, а държавност, без която в обществото всеки трябва да се оправя сам за себе си. И, ако пак премина на политическа вълна - изчегъртването на "модела ГЕРБ" може да стане само, ако след неизбежните смени по върховете започне сериозна реформа на държавната администрация, в надзорните органи, държавните фирми и т.н. Повече от ясно е за какво е необходима тя.
Съгласен ли сте с мен, министър Кацаров - Стойчо Кацаров?

* Заглавието е на ФАКТИ


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Верно ли

    64 16 Отговор
    Трай, бе, м.ршо! Има служ.правителство - няма вирус и точка по въпроса!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Б.Х

    72 7 Отговор
    Да беше прочел преди това статията за Израел, тогава да пишеш . Сега си написал едно голямо нищо
  • 4 Хаха

    48 7 Отговор
    Иинджов? Тоя дори името си е разтегнал с две "ии" -та да се чекне на Сорос за три долара...
  • 5 БАЙ Х@Й ‼️

    31 1 Отговор
    Какво е ПЪЛНО мнозинство ??? Има ли НЕПЪЛНО ???? Ами ПРАЗНО ????
  • 6 Последния Софиянец

    59 9 Отговор
    Нашия Кацаров засега удържа на натиска от ЕС.Трябва да турим Мангъров за здравен министър в новото правителство иначе пак ще сме по площадите.
  • 7 Верно ли

    39 5 Отговор
    Ми соросоидните м.рши обичат да закусват след като са им измерили ректалната температура! За по-лесно раз.лабване.
  • 8 Псевдоним

    42 4 Отговор
    А Вие къде спахте, г-н Инджов, та забравихте да поискате правова държава през последните 32 години и се сетихте за това в момент, когато диктатурата чука на вратата?
  • 9 Загрижен

    58 4 Отговор
    Абе, Инджов, абе Ивчо, ти ваксинира ли се? А 'унучетата? Явно си, щом така ни жалиш останалите!!! А'е гледай си здравето и остави другите също да си го гледаме сами. Мисирка с мисирките!!!
  • 10 Майна

    47 4 Отговор
    Приятели сме но незнаех, че си се ,,боцнал,, ,губещ си ,Иво, във всякакъв смисъл, преди мислех, че си МИСЛЕЩ...,ЖАЛКО ,изгуби уважението ми, което имах към теб
  • 11 Голям тежкар тоя бе

    37 2 Отговор
    Гледал филми,прай се на "пич" Клинт Истууд или там нещо си.И Той дава команди как да ядем и с..ем.Нема ли кой да го срита у вашата Софая?!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Лелиния

    37 6 Отговор
    Ивенце кукло, да беше починал малко да се не мориш да пишеш тия глупости, aман от недоkлатеHи джеHдъpчета !
  • 14 надарена кака

    8 3 Отговор
    Дреме ми на сатененитепрашки!
  • 15 мислещ

    37 7 Отговор
    А като нямаше "ваксини", на кое място бяхме? А на кое място сме по брой заразени, май-доста по-назад бяхме дори тогава, ами сега с тези 0.6 процента? А Израелците и други като са напред с "ваксинирането" и с локдауните, защо пак им се налагат локдауни? Американците обмислят и маските да връщат за ваксинирани. Ами разбира се, че ще ги връщат, защото тоталният ко9нтрол винаги е бил главната цел и дори ваксините да действат, пак това щеше да е крайният резултат (Ако го допуснем).
  • 16 Ахам

    14 37 Отговор
    Скоро пак ще се мре по стълбите. И пак няма да има вирус, и пак лекарите ще са ви виновни.

    Коментиран от #20, #47

  • 17 бушприт

    6 1 Отговор
    Да я посрещнем с хляб и сол. С много сол.
  • 18 Ивчо

    40 3 Отговор
    Ами праскай си всяка седмица иглата.Може да надминеш безсмъртните персонажи от приказките! .Но не оправдавай командировъчните до Португалия,с поредната корона- изцепка.Да подържаш огъня.Като е толкова " опасно" в царството на " Фаду" чии го дириш там? Или си от групата- " УМРЕМ ОТ СТРАХ,ДА НЕ УМРЕМ!"Не ми се вярва,да си от тях.Иначе,щеше да си стоиш тук.Такива- от твоето тесто,са много наясно със реалността,но трябва да захлебвате с тази благодатна тема.
  • 19 axx

    32 3 Отговор
    поредната измислена радиоточка.
  • 20 мислещ

    17 7 Отговор

    До коментар #16 от "Ахам":

    А кой е виновен? Пак питам, защо при около 50-о място (Сега вече може и по-назад да сме) по заразени, бяхме на 4-о по смъртност?
  • 21 Матей

    26 5 Отговор
    Ииииий,ще издействат арестуване за отричане на ковид,както на запад за отричане на холокоста.Днес пък по БНР съобщиха число близко до 2 милиона за ваксинирани,наскоро бяха 1 мил.кога насмогнаха за 2?Юруш народе,не оставайте последни,не се излагайте и тям подобни внушения.ковид-пропагандата беше стихнала по едно време,но се усетиха,че трябва да подгряват за следващия талаз,цунами,тайфун.Подозирам,че следваща вълна все пак няма да има ,повечето хора са хванали имунитет по един или друг начин,но изследване липсва,защото може да излезе ,че няма място за паника.

    Коментиран от #23

  • 22 Тинк Танк

    23 1 Отговор
    Ифчо, ти мама дали се боцна а..Ако не си, бърже при Кунката да ти набие два файзера отзаде, че да сме спокойни за мисирките.
  • 23 мислещ

    22 1 Отговор

    До коментар #21 от "Матей":

    Новата манипулация с броя е да съобщават брой поставени дози като брой ваксинирани. Чудя се дали не вдигат изкуствено броя шотнати на повечето места и да са двойно по-малко в действителност? Все пак заветните 50% са много ключови и ако изкарат, че над 59% са шотнати...гейм оувър.
  • 24 !!!?

    4 22 Отговор
    Целта на кремълската хунта е сега да подарим поръчаните ваксини, а есента Нинова да купи "Спутник" от "братушката" !!!?

    Коментиран от #25

  • 25 мислещ

    17 0 Отговор

    До коментар #24 от "!!!?":

    Ти какво предлагаш, да си се ползват с изтекъл срок ли? Провери ли под леглото да няма някой "хунтаджия"?

    Коментиран от #26

  • 26 !!!?

    3 25 Отговор

    До коментар #25 от "мислещ":

    Гледай да не драпаш преди Коледа по стълбището на някоя COVID клиника !!!?

    Коментиран от #31

  • 27 ваксиниран

    14 3 Отговор
    Абе, Иво!
    Напиши нещо в стил "Гешев е позор", да рахатясаш от популизъм!
    Ти си тръгнал да риташ гнездото на осите в тая горещина!
  • 28 среднощен

    19 0 Отговор
    "..За безхаберието на голяма част от народонаселението по отношение на ваксинирането,..."; "Декларацията за информираност" - кажете нещо по въпроса и след това "разсъждавайте по темата"...! Поредният "платен Трубадур"...!
  • 29 въпросче

    5 19 Отговор
    Държавата на мангърчетата!
    Ама все се чудя, що на миналите избори, Мангъров не можа да събере електорална подкрепа? Не бе, сериозно! Не се бъзикам!
    Аз даже си виках-АБВ-то голям удар направи с кандидатурата на Мангъров!
  • 30 1111

    25 3 Отговор
    Милиони ваксинирани в Европа а заразените чупят рекорд след рекорд ? Нещо не ме грабва идеята да се вакси*нирам
  • 31 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    22 0 Отговор

    До коментар #26 от "!!!?":

    Като миналия Великден? Или като миналата Коледа? Или като по-миналия Великден? Чувалите за трупове още си стоят - милионите умрели ги няма.

    Коментиран от #32

  • 32 !!!?

    1 11 Отговор

    До коментар #31 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Милиони не ти трябват...един е достатъчен !!!?
  • 33 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 7 Отговор
    Когато пишеш по този начин е редно да дадеш данни за америка,англия,и другите,които убиха фамилия КАДАФИ и тогава да коментираш.Фактите показват,че те се карантинират,защото Ковид 19 е биологично оръжие създадено от тайна лаборатории и отмъщаващо им!
  • 34 Бай ви Тодор Живков

    7 1 Отговор
    Докато няма работеща съдебна система ще е така. Всичко започва и свършва с правосъдието
  • 35 АЗ НИЩОЖЕСТВОТО

    9 0 Отговор
    фащиски служител на хранилка и майка си би продал
  • 36 НаукатаЕслънце

    13 0 Отговор
    Тази статия е добър знак: фармафията усеща че губи почва под краката си и са достигнали тавана за боцкане. Почват да разбират, че дежурните плашила с титла отпред (доц./проф.) не вършат работа и са решили да вкарат в играта някой по-различен. Ама и този сорчо мамин решил, че като плаши и зове за твърда ръка - хората ще се юрнат да навиват ръкави. Как им дава хонорари на такива началника им??
  • 37 Грульо

    15 0 Отговор
    Каква е таз сороститутка? :D

    Коментиран от #40

  • 38 платено нищо

    14 0 Отговор
    ваксинирана мисирка,акъл дава

    Коментиран от #46

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Гневна голяма 🐱

    9 0 Отговор

    До коментар #37 от "Грульо":

    Откъде изскочи тоя лалугер?? Дръжте го;! Идвам!!
  • 41 Камион

    8 0 Отговор
    Вчера бях на ферибота между Италия и Испания.. Маски и гелове навсякъде но 4 човека на 4 кв. метра в една каюта-мерси
  • 42 Студопор

    16 0 Отговор
    Иво, сине мой, няма защо да пишеш изобщо. Така и така е изсмукана от пръстите ти тая статия. Ако не ти е направило впечатление, подобни неща са се случвали винаги и не само във връзка с пандемията. Ви аги, каквото и да се случи, има такива, които се правят на умни и решават, че правилата не са за тях. И винаги обществото ни е разделено на най-малко две формации. Левски срещу ЦСКА, народни срещу вегани, ГЕРБери срещу здравомислещи, "има епидемия" срещу "няма пандемия"... Сега вече сме разделени на ваксинирани и неваксинирани.
    Можех да ти предложа да напишеш още една безсмислена статия и в нея да засегнеш въпроса - защо компанията-производител на ваксините не поема отговорност за евентуални странични ефекти, лекарите и правителството не поемат отговорност за каквито и да е усложнения в следствие на ваксината, но аз съм безотговорен, ако кажа, че няма да се ваксинирам. Мога, но няма да ти предложа подобна статия, тъй като медиите и без това вече само разделяте и насъсквате обществото на фракции.
    Много ми е интересно от къде получи ти информацията, че четвъртата вълна чукала на вратата? Епидемиолог ли си или оракул? Ако е второто - напиши 6 числа и не ни губи времето с измислици-премислици.

    Коментиран от #48

  • 43 miro

    12 1 Отговор
    ако не ти харесва в българия хващай обратно пътя за чужбина.келеме.
  • 44 Жалко

    1 1 Отговор
    Прости сме, ще мрем.
  • 45 Деда ти

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Някой си":

    Какво да се крие направо да се връща в Португалия та да е спокоен.
  • 46 Иванчо йотата ничтожний

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "платено нищо":

    Народен духов инструмент почва с ка и свършва с авал.
  • 47 Деда ти.

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ахам":

    Абе тия лекари за какво са се готвили 6 години.Били герои че лекували.От горе на всичко нямало лекарство, чудо не виждано.Знач примерно машинист кара влака в лошо време значи е герой.Всъщност геройство е когато спасиш давщ се човек,измъкнеш някого от пожар и т.н.Когато лекар дал Хипократовата клетва тогава просто изпълнява служебните задължения,той не там да пише само рецепти на бабите примерно.
  • 48 Иванчо йотата ничтожний

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Студопор":

    Наи вероятно е професор математик.
  • 49 Анонимен

    2 1 Отговор
    Що не фанеш да се гр......мнеш?! Е така да се не мъчиш в тоя лош неваксиниран и недезинфекциран свят?
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.