Last news in Fakti

21 Февруари, 2013 18:43 1 792 9

Протестиращите срещу статуквото отново на улицата

  • протестиращите-
  • статуквото-
  • на улицата
Протестиращите срещу статуквото отново на улицата - 1
Снимки: БГНЕС

Протестиращите срещу статуквото отново излязоха днес по улиците на София в 18,30 часа. Тази вечер те са по малко около 500 души. Не се забелязва засилено полицейско присъствие. Негодуващите имат намерение да отидат до Президенството, тъй като в момента всичко зависи от президента Росен Плевнелиев.

Там те искат да прочетат исканията си, че не желаят служебно правителство, предсрочни избори. Те не желаят правителство на досегашните партии. Още веднъж се обявиха против досегашното 23-годишно управление. За втора вечер те пожелаха управление по модела на Исландия, като във властта да влязат граждани.

Исландският модел е безпартийният принцип на избор на Нова Конституция в интернет пространството при широко обсъждане, по-скоро безпартиен модел.

Пред президенството заявиха, че се притесняват, че служебния кабинет няма да се справи с монополите.

Сред някои от протестиращите има опасения, че може отново да възникнат сблъсъци, заради една групичка платенти провокатори, които са получили между 50 и 60 лева на човек.

Протестиращите към 20,00 часа се върнаха обратно от президенството към Народното събрание, където скандираха без провокации. В същото време имаше и плакат "Искаме кръв". Негодуващите блокираха отново Орлов мост. Отново се развяват и трикольорите. Никой обаче не знае на къде ще поеме отново протеста.

Днес стана ясно, че студентската общност ще се включи в протестните действия, планирани за неделя в цялата страна. Това заявиха от Националното представителство на студентските съвети, които представляват над 280 000 студенти.

Във Варна се скараха кой да води бащина дружина. Около 400 души са в и около Зала "Пленарна" на общината, за да участват в събранието за създаване на инициативен комитет на протеста и излъчване на негови представители, съобщи Дарик радио.

Иван Петров беше бурно освиркан от част от публиката. Тя настоя един от провъзгласилите се лидери на протеста Кънчо Бонев да слезе от трибуната, но той не го направи.  Един от организаторите на протеста срещу шистовия газ Филип Филипов се самоназначи за водещ. Ивайло Василев, който вкара в администрацията искането за оставка на кмета, поиска създаването на легитимен инициативен комитет. Започнаха взаимни обвинения за провокация между присъстващите.Една част от присъстващите напуснаха залата, сред тях бе и Мишо Шамара. Чуха се обвинения, че изборът на инициативен комитет е компроментиран и призиви хората да излязат навън. Един от присъстващите - Ивайло Петров, предложи избори за Велико народно събрание, нова Конституция и намаляване броя на депутатите до 100. Идеята бе посрещната с аплодисменти от публиката. В декларацията имаше искане и за намаляване на тока с 20-30%.

17:15 ч. Варненец, който се представи като Иван Тодоров, поиска служебното правителство да бъде излъчено от протестиращите, тъй като само в зала "Пленарна" "има достойни хора за пет правителства". Христо Вълков пък каза, че обществото не е способно на самоуправление и сегашното събрание го доказва. Офицер от запаса поиска протести "до дупка", които да бъдат оглавени от военни и заплаши, че "ще бъде търсена сметка на всички платени изроди".Така и не бе избран инициативен комитет.

Събранието от Зала "Пленарна" се пренесе в градинката между общината и Археологическия музей. Протестиращите са около 200 - 250 души. Издигнато е чучело, на което пише "крадци".Един от участниците - Мартин Аргиров призова днес да няма шествие, а да се говори на трибуната пред паметника. Към 17,55 часа на митинга вече са се събрали около 500 човека.

18:09 ч. до  общината има събрани близо 1000 души. Протестиращите издигнаха плакати: "Българи, опитват се да ни разединят, обединете се!", "Да живее народната власт", "Личности, а не партии", "Искаме промяна, стига толкова живот измама". Към  18,20 часа протестиращите са  между 1500 и 2000 души..Въпреки призива днес да няма шествие, протестиращите отново блокираха и двете платна на бул. "Мария Луиза". Около 2000 души тръгнаха към Катедралата.Шествието блокира кръстовището на ул. "Кракра" и бул. "Христо Ботев" и се насочва към Аспаруховия мост.

 Протестиращите затвориха движението по двете  платна на Аспаруховия мост в посока към квартала. Шествието не се води от старите лидери на протеста. На чело на множеството са младежи, голяма част от които ученици.

Спокойно преминава и протестът в Бургас, където се събраха около 200 души. Протестните действия са организирани от 15 души инициативен комитет, който се ангажира да изготви протестна декларация с искания за по-ниски цени на тока, за свикване на Велико Народно събрание,  за намаляване на броя на депутатите на 120 и за мажоритарни избори, съобщи БНР. 1000 дни чрез протести ще бъде осъществен контрол за ицпълнение на исканията. По-млади хора се събраха тази вечер и подчертаха многократно, че протестът е мирен.

В Пловдив шествие от над 200 протестиращи блокира булевардите "6-ти септември" и "Цар Борис трети обединител". Протестът там започна отново пред централата на И Ви Ен със скандирания "Мафия" и "И Ви еН вън". Повечето от участниците коментираха пред кореспондента на БНР Кремена Данева оставката на правителство и заявката на президента за започване на консултации за служебен кабинет: Назначаваме политиците, ние сме техният работодател, трябва да изискваме от тях. Нека дойдат хора, които мислят за народа, не само такива, които искат само да си пълнят джобовете, смятат протестиращите.

След поредица от граждански митинги и шествия срещу високите сметки за ток и произвола на монополите днес във Велико Търново имаше протестен автопоход,организиран от ВМРО. Близо 40 автомобила преминаха по улиците на града от историческата крепост "Царевец" до касите на дружеството "Енерго про".

Част от младите хора, които участваха в днешния протест в Стара Загора, са обезверени, че техните основни искания ще бъдат изпълнени. Един от тях твърди, че българска групировка, чрез българска банка е започнала изкупуването на дялове от ЕРП-тата. Тази вечер имаше и искания за увеличение на пенсиите, на детските надбавки и на парите за майчинство.

В петия ден на протеста във Враца пред общината се събраха около 300 души. Те се обявиха срещу монополите и срещу несправедливия политически модел. Споделиха и неволите си, свързани с високите цени и ниския си жизнен скандал.

В Търговище се състоя граждански протест срещу монополите, които бе организиран от пенсионерските клубове, неправителствените организации и бе подкрепен от синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа".

Благоевград- Поредният протест на благоевградчани тази вечер събуди интереса на световните медии. Представители на CNN и Ройтерс отразиха случващото се в областния център. Протестиращите са категорични, че докато не се промени модела на управление в държавата ще излизат всяка вечер по улиците, съобщи Е-79New.
„Не на политическите партии”, казаха тази вечер протестиращите в Благоевград. Излезлите около 300 човека подкрепиха искането за по-засилено участие на гражданите в управлението и защита на правата им.
Събитията от вчера и окончателното гласуване на оставката на министър-председателя бяха изненада и за самите организатори и протестиращи.
“Не сме искали още от самото начало падане на правителството”, каза пред протестиращите  Люси Манова.
Недоволните благоевградчани коментираха причината си да продължават да излизат на протести така: “Тоя народ не заслужава повече това робство и иго”.
Организаторите за пореден път настояха протестите да не се политизират и да не се търсят задкулисни игри в недоволството на хората.
Въпреки падането на правителството, организаторите заявиха, че не са се отказали от първоначалните искания на протестите, а именно разсекретяване на договорите, подписвани с ЧЕЗ, ЕОН и ЕВН, както и наказание за всички, които са подписвали тези договори.

Близо 2000 русенци излязоха тази вечер за пореден път на улицата на протест въпреки скептицизма на мнозина, че с падането на правителството акцията ще бъде отменена. С развени национални трибагреници и възгласи "Българино, събуди се!", "Протестът е за вас, елате с нас!", "Много сме, силни сме!", както и "Мафия", и "Оставка!", съобщи Бряг.
Негодуващите поискаха и оставката на кмета Пламен Стоилов.
Това, което стана в София, беше манипулирано, но това, което става в Русе, е истинско", заявиха още организаторите на русенския протест. Един от ораторите пред Общината каза, че има много желаещи да се изкажат и ги призова да се съсредоточат върху три искания: мажоритарни избори, Велико народно събрание, нова Конституция.
След шествието по "Александровска" и митинга пред Общината, протестиращите отидоха да блокират Кръговото до сградата на полицията.
Всъщност протестът, предварително обявен като мирен граждански протест "Срещу монополите и геноцида в България", се сля и с протестиращи природозащитници. Той беше предшестван от подписка на екоактивисти, които в 18 часа спонтанно се включиха в акцията на съгражданите си пред Градските хали. Преди това от 12 до 18 часа пред Халите за втори пореден път хора от интернет групите "Да защитим българската природа!" и "Против унищожаването на българската природа" събираха подписите на русенци в защита на Пирин.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    1 0 Отговор
    "Какво сме ние - ХОРА, какво искаме - не знаем, кога го искаме - ВЕДНАГА!!
  • 2 Трибал

    1 0 Отговор
    Напротив знаем,само ти не си разбрал!Смяна на крадливата комунистическа система от 44та до сега,и изхвърляне на боклука от парламента и сваляне на властта!Какво още ти не е ясно!?Питай!
  • 3 муспи

    0 0 Отговор
    Трибунал е прав, но не казва най важното, - и комунисти и капиталисти са все чифути. Ако на синедрионът му хрумне да разкара комунистите за интрига с масите, и докара примерно Баретата, той вече се оправя, с кабинет какъвто сам си назначи, ще се промени ли нещо? Единствена българска партия, изпусната от евреите, е АТАКА, - и затова тяхните медии неуморно повтарят клишетата от синедриона - Волен Болен и Сидеров популист. В момент на гняв и - фашист, забравяйки че геноцида са го докарали дотам, че фашист е комплимент.

    Коментиран от #7, #8

  • 4 Тео75

    0 0 Отговор
    Всяко чудо за три дена-по-голямо за пет и после пак избори!На изборите пак същите...
  • 5 атака

    0 0 Отговор
    Брово муспи
  • 6 ром

    0 0 Отговор
    Робите (робския народ) най после се събудиха ,но за съжаление късно , след като политиците окрадоха държавата тотално.
  • 7 Хрисимир Йоцов

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "муспи":

    https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/226949_516401581745989_1949870558_n.jpg

    КАКВА АТАКА И КАКЪВ ВОЛЕН БЕ??? Я НЕ РЪСИ ПРОПАГАНДА!
  • 8 Хрисимир Йоцов

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "муспи":

  • 9 ANONIMEN

    0 0 Отговор
    Ne se karaite , naroda sme NIE i znaem che iskame NIe da upravlqvame i ne ni e nujna veche politikata . Stiga sme se qli edin drug zashtoto politicite tocjhno tova iskat i puskat provokatori navsqkude . Sega sme gi hvanali za gushata i sega e momenta da gi izrinem to parlamenta a vseki koito si misli che mejdu tqh ima razlika se zablujdava . VSICHKI KRADOHA OT NAS . Vseki da si dade prinosa kato srutva na svoeto nivo ustanovenato ot tuq statukvo .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове