16 Май, 2022 13:51 2 271 61

Калина Константинова: Украинци, няма да останете на улицата

  • калина константинова-
  • украинци-
  • на улицата

Единственият начин да продължите да пребивате в хотела, в който сте, е ако хотелиерът реши да поеме разноските ви или ви предложи индивидуални оферти за подслон, коментира вицепремиерът

Калина Константинова: Украинци, няма да останете на улицата - 1
Снимка: БНТ

"Мили украинци, скъпи майки, избягали тук с децата си от ужаса на една брутална война, когато договорихме мярката с хотелиерите, им обещахме, че вие ще останете при тях най-късно до 31 май. Но това по никакъв начин никога не е означавало, че ще останете на улицата." Това казва в специално видеообръщение към всички, получили временна закрила у нас вицепремиерът Калина Константинова, цитирана от "Епицентър".

Вицепремиерът прави обръщението си, след като в обществото пространство се надигнаха поредица от въпроси какво ще се случи с украинските бежанци след 31 май, когато приключва програмата за помощ.

"Никой никога не е обещавал нито на хотели, нито на кметове, нито на когото и да е било, че има възможност да останете в хотелите след 31 май по условията на хуманитарната програма. Тя бе създадена със срок до 31 май от първия ден. Ако някога някой ви е казал нещо друго, то той ви е излъгал. Единственият начин да продължите да пребивате в хотела, в който сте, е ако хотелиерът реши да поеме разноските ви или ви предложи индивидуални оферти за подслон. Това е негово решение и е ваш избор дали ще приемете", обяснява Константинова, която е категорична, че на улицата няма да бъде оставен нито един човек.

Държавната програма за предоставяне на хуманитарна помощ за хора, получили временна закрила у нас, след 31 май продължава в държавните, общински и ведомствени почивни бази, подчертава вицепремиерът.

"Още в следващите дни ще бъде пусната дигитална платформа, която ще събира и обработва в реално време информация за вашите специфични нужди, които да бъдат взети предвид при планирането на релокацията и цялостния логистичен план за преместването ви из страната. Работите ли вече в района или имате предложение за работа от хотелиера, който ви е подслонил? Детето ви записано ли е на училище? Имате ли хронично заболяване? Това са само малка част от въпросите, на които трябва да ни отговорите, за да се погрижим по възможно най-добрия начин за вас", пояснява вицепремиерът.

Чрез обръщението си тя поставя и отговаря на няколко въпроса:

Задължително ли е преместването в държавни бази?

Не, разбира се. Вие сте свободни хора и ВЗ ви дава право да пребивавате в нашата страна свободно, дава ви право да работите и да бъдете независими. Имате право да си намерите квартира или да живеете където прецените на собствени разноски.

Но ако все още не сте успели да си намерите работа и нямате възможност да си наемете квартира, ние ще ви настаним в най-подходящата за вас ведомствена база из страната.

Защо не започнахме по-рано с анкетите?

Знаем, че всеки един от вас, ако може да избира, би се прибрал веднага в Украйна. Ето защо едно по-ранно анкетиране нямаше да ни даде правилна статистика, тъй като самите вие живеете ден за ден и ние напълно разбираме това.

Искаме да ви осигурим максимален уют, сигурност и грижа. Вярваме, че и вие го искате, и ако ни съдействате бързо и акуратно да получим вашите данни от анкетите, задачата ще бъде много по-лесна не само за планиране, но и за изпълнение.

Какво следва после?

След като получим данните от вас, на тяхна база ще начертаем обща пътна карта, която ще споделим с вас. За най-достоверна и пълна информация следвайте само портала ukraine.gov.bg и потърсете информация на националната гореща линия – 02/905 – 5555.

Нашият екип ще ви информира своевременно за всяка следваща крачка.

Искам да ви уверя, че България продължава да е тук за вас, да е тук до вас. Надявам се тази разтърсваща война да приключи съвсем скоро и вие да може да се приберете при своите близки. Но дотогава – ние ще грижим за вас и вашите деца, така както бих искала някой да се погрижи за мен и моето дете, ако баща му е на фронта.

Заедно ще се справим и с това предизвикателство. България е с Украйна", заключва Калина Константинова.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не ми пука за Украйна

    107 8 Отговор
    Мисирке, българите ще останат на улицата...гладни и на студено.

    Коментиран от #21

  • 2 Директора

    95 6 Отговор
    Пълна пародия на управление!!!

    Коментиран от #6

  • 3 А вие българи

    97 5 Отговор
    Бачкайте като ненормални защото трябва да поддържаме достатъчно топла сауната на украинците по морето, а тока е скъп.
  • 4 РунтаватаКовраКалина

    85 5 Отговор
    Ако трябва ще изхвърлим бълагрите от жилищата им, за да ви приютим! I LOVE OKRAINA! I LOVE JEW S A!
  • 5 Криворазбрана помощ!

    94 3 Отговор
    Държавата от три месеца се грижи единествено и само за украинците, гтоляма част от които туристи и псевдо бежанци, с джипове за стотици хиляди...Как пък не чух някой политик да казва скъпи българи, ето ви платформа от какво се нуждаете, как си плащате сметките и как се храните...болни ли сте...За своите сте гадна долна мащеха, не ви ли е срам! И - немили украинци, гоу хоум! Авантата с олинклузива в скъпите хотели свърши.
  • 6 не пародия а

    85 3 Отговор

    До коментар #2 от "Директора":

    гавра и геноцид върху бълградите!
  • 7 с нашата мизерия ли ще ги гощаваш

    64 3 Отговор
    Дома ле ще си ги вземаш ма Калинке , калабалък да има ?

    Коментиран от #12, #17

  • 8 лелелелелеле

    72 3 Отговор
    Вкарвате си поредния голям автогол с тия простотии - абе Калинке, везми излез питай хората на улицата какво мислят, а???
  • 9 срама нямате ли

    68 2 Отговор
    Да, точната дума е унищожение на българите. Но, важното е за укро фашагите да има. Треска да ви тресе, огин да ви гори, българомразци сте!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 цигани, помаци .....

    50 2 Отговор
    за назе хотел кога ма госпожо ...служили сме войници на България 2-3 г. , фабрики изградихме , WC чистим сега броим жълти стотинки...укрите смучат като кърлжи ...те ибългарите са на нашия хал де
  • 12 Хахаха

    42 1 Отговор

    До коментар #7 от "с нашата мизерия ли ще ги гощаваш":

    А за украинците има бонус - пляс Калинка по дупето. ;)
  • 13 оставките и повече власт никога

    53 2 Отговор
    Ум да ти зайде кво е това " българско " правителство дето за укрите се загрижила , а българите в мизерия тъпче.
  • 14 Z-Ентропа -2009

    48 2 Отговор
    Покани ги при себе си у дома Калино моме, но не и за наша сметка!
    Защото безплатно НЯМА, колкото и грубо за прозвучи!
    Да бяхте имали и такова отношение към бежанците от Сирия и Афганистан !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 аман бе аман

    41 0 Отговор
    Я да се махате оттука, въшки преяли!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ПОЗОР ЗА ВАС

    36 1 Отговор
    Псевдо хуманност , всъщност слугинаж на господарите. Българите в България според въпросното " правителство " кучета ги яли , важни им са украинците защото водят войната на САЩ с Русия.
  • 19 аааай

    36 1 Отговор
    Я на рейса и у Усраината, на 90% от територията няма война. Гостито свърши. И замисляли ли сте кой е повече от бай ви Ганя? Украинците са х 1000 пъти - кой българин бежанец би мамил така в чужбина, би претендирал най-нагло за скъпи хотели, кой би се регистрирал по три пъти и би ли отказвал работа - не, нали?!
  • 20 Много

    34 1 Отговор
    Много слъзно сантиментално.С нашите управляващи,имам чувството,че живея в някакъв евтин сериал.Представям си как,ако не дай Боже ни се наложи да сме бежанци,украинците ще ни настанят в хотели по морето,например в Одеса.Да,да,ама друг път.

    Коментиран от #28

  • 21 На мен ми пука за ДЕМОКРАЦИЯТА

    4 34 Отговор

    До коментар #1 от "Не ми пука за Украйна":

    Знаеш ли защо 500 години бяхме под турско робство? Защото цяла Европа е разсъждавала, като теб и се е правела на невиждаща! Това да си безжалостен към хора, които бягат СМЪРТ е НАЦИЗЪМ.

    Коментиран от #27

  • 22 ЕдинОтМногото

    31 1 Отговор
    Ти трябва да останеш на улицата кобра мръсна... Как се хилеше мазно в парламента като ви казаха, че падате не е истина.
  • 23 Калина Константинова:

    47 1 Отговор
    "Мили украинци, скъпи мои укрички, Няма да останете на улицата, Няма да останете гладни и жадни...
    Нашите пенсионери може да гладуват, да се наложи да просят, но Вие няма да останете на улицата,
    а напротив- ще продължите да живеете на Безплатен Олинклузив в 5 Звездни хотелчета и да си обикаляте моловете и модните къщи със скъпите си джипчета!
  • 24 Тва тая къде я барат отзадзе ли е?

    22 0 Отговор
    И аз искам да я барам,колко пари?

    Коментиран от #35

  • 25 Хипар

    30 0 Отговор
    А за нас българите максимален уют, сигурност и грижа, кога? Почивка в най-подходящата ведомствена почивна база за нас, кога? Госпожо , защо толкова много сте съпричастна само с нещастието на някои хора, а не с всички, особено българите въобще не Ви интересуват, но явно не сте толкова благородна, щом правите разлика. Може би имате някаква полза, хайде обяснете защо и какво?

    Коментиран от #26

  • 26 Щото това е като правата на жените

    13 1 Отговор

    До коментар #25 от "Хипар":

    И фенимизма.Днес са правата на украинците,там е хавата.
  • 27 не мислиш ли

    15 3 Отговор

    До коментар #21 от "На мен ми пука за ДЕМОКРАЦИЯТА":

    Ай са па и ти нацизъм срещу нацисти . Вероятно , след като приеха и допуснаха да им промият мозъците и да служат като наемник на САЩ във войната , украинците всъщност са защитници на държавата си и територията си , ами как да са такива , като вече ги предадоха за нуждите на САЩ .
  • 28 Алоо

    21 2 Отговор

    До коментар #20 от "Много":

    Хотелиерите се правеха на добродушни люде и ги прибраха в най-скъпите хотели, защото очакваха много пара, но не го казаха, а излязоха с номера, че всичко е на добра воля. И после ореваха света, като видяха,че няма такива субсидии и искат да изнудват хората. Украинците са подведени от алчни хотелиери. Парите са предвидени за НОРМАЛЕН а НЕ луксозен живот. Грешката е в алчните бизнесмени" Това е като да намажеш филия с мен в началото и с л на края!
  • 29 123

    27 1 Отговор
    Това, което гледам и слушам от три месеца от устите на тия ПП продажници, е по-елементарно, гнусно и тъпо от индийски сериал!!!
  • 30 ники

    31 1 Отговор
    Г-жо министър, кога направихтре обръщение към българските майки?! Вашата политика и грижа за българските граждани е събрана в думите "социален геноцид". Сега спите спокойно, защото сте се осигурили финансово и материално до "девето коляно". Вие сте поредните през последните 33 г. на т.нар. "демократичен преход". Но, както е казаъл народа "каквото дадеш", това ще получиш". Бог бави, но не забравя.
  • 31 Чекай малко

    29 0 Отговор
    Госпожо-госпожице, нямате пров да се разпорежданте нашите пари от бюджета за каквото на вас ви текне. Ако ви е жал и са ви мили - у вас. България има много проблеми и да харчи пари за чужденци, коиото даже се оказах просто туристи, е чист престъпление! Айде прати пенсионерите на пет звезди, прати учениците! А?
  • 32 ;д;д;д;д

    2 13 Отговор
    Очевидно гледаш много индийси сериали и виждаш до там до където стига твоя капацитет. Каквото не разбираш винаги е по-тъпо и от това, което разбираш - индийските сериали ;д;д;д;д;
  • 33 Кога ще ги задължите

    25 0 Отговор
    да си плащат ако притежават движимо имущество над определена сума? Германците по тъпи ли са от нас? Или по малко "демократични"
  • 34 МОЖЕ ЛИ

    20 0 Отговор
    БЕЗ НАЦИСТКО РОБСТВО?
  • 35 Калинка

    7 1 Отговор

    До коментар #24 от "Тва тая къде я барат отзадзе ли е?":

    За тебе с отстъпка!:) Парите по договаряне!:)
  • 36 попа

    18 0 Отговор
    Мила Калина, толкова ли ти е голяма къщата ?
  • 37 Матей преображенски

    15 1 Отговор
    Тая вицепремиерка чок гюзель,бе,изглежда са я взели на тя висока служба заради красивите очи и придаващите интелигентен вид очила.Укрите по примера на арабските нашественици ,и те взеха да се прикриват зад деца,като с щитове.А-аа,да ги немаме такива,и аз съм гладувал,заедно с малки деца,социалните замалко щяха да ни уморят от глад,и какво,бок-лу-ци такива дол-но-проб-ни,никой не се трогна.Оставали сме без троха хляб,а тия ги хранят с пасти,за да са яки и дръзки,да правят серсемлици по градовете,в спа-хотели ги настаняват,значи са много ценни за престъпниците, които ни управляват.В други страни ги слагат на палатки и като не им харесва,цюрюк(назад)към любимата им окраина.

    Коментиран от #46

  • 38 Слава У.

    15 1 Отговор
    Българите може да останат.Ама гостите да не са луди да бачкат за 5-600 лева.Те си ги харчат по моловете по толкова.
  • 39 Пепар

    12 5 Отговор
    Българите да бачкат яко и да даряват заплати и пенсии за Украйна както каза Киро, че ще им сложим един запор на заплатите и всичко за Украйна. Ясно?!
  • 40 Тракиец🇺🇦🇩🇪🇮🇷🇮🇹🇧🇬🇯🇵

    2 25 Отговор
    Братя и сестри украинци , няма да ви оставим !! Слава Украини 💙💛
  • 41 Тракиец🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇩🇪🇮🇹🇮🇷

    3 21 Отговор
    Гледам тук гейовете Ци-га-ни хомосексуалисти комуняги пак вилнеят и смърдят против братския украински народ . Споко Ци-га-ни ,скоро като пристигнат още 100-200 хиляди националисти украинци ше ви изметем всичките м-ан-га-ли комуняги барабар с вчеврейските ви комунистимески терористични панетници и цялата ви ДС БКП мутро олигархия

    Коментиран от #43, #44, #49

  • 42 Читател

    14 0 Отговор
    Лицемерие и мерзост в първо лице и най чист вид
  • 43 Да си

    12 1 Отговор

    До коментар #41 от "Тракиец🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇩🇪🇮🇹🇮🇷":

    Заминават за Украйна
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 оставка

    12 1 Отговор
    Много неща направихте, които са за сметка на българския народ и ще си ходите
  • 46 Кирил

    1 10 Отговор

    До коментар #37 от "Матей преображенски":

    Укри вика, а ватенки казваш ли бе, ПУ МяР?! Промит русофилски малоумник...ай баста!!!

    Коментиран от #58

  • 47 Кранево

    12 1 Отговор
    А ...на улицата са ...на улицата ...Днес рано сутринта ги видях със собствените си очи, кога се запътих да си плащам ел. тока в пощ.клон и какво да видя ...цялата улица препълнена с над 200 чакащи пред вратите ...украинци . Чакат завалиите за някаква си "помощ" от по 385 лева -въпреки, че нито ток,нито данъци, вода ,интернет,отопление, здравни,свинетки и какви ли и не други харчове с,които нас ни дерат , защото живеят с/у 40 лева /ден в хотелите -част от ,които са собственост на семейството Лорер- твои ...колеги госпожо къдрокоса Калинке .Ние да му мислим ...и да се чудим дали да не си хвърлим българските документи и да се пишем за ...украинци .

    Коментиран от #50

  • 48 Слава У.

    7 1 Отговор
    Тази къдрава кака казва с един метър усмивка-,,гости, гости,ама до едно време,,.
  • 49 ссср

    6 1 Отговор

    До коментар #41 от "Тракиец🇯🇵🇺🇦🇧🇬🇩🇪🇮🇹🇮🇷":

    А тебя стрелят в рот
  • 50 Реалист

    1 12 Отговор

    До коментар #47 от "Кранево":

    Не лъжи бе, трол! За никакви помощи не чакат украинците.....долна русофилска сви ньо!!!
  • 51 Ами

    7 0 Отговор
    Ние в село Звездец,на турската граница,чакаме с нетърпение да дойдат украинките.
    Ще ги посрещнем с хляб и сол.
    Моля правителството
    да не ни забрави.

    Коментиран от #59

  • 52 Делелегейшън ма

    11 0 Отговор
    Избягали от Виница и Лвов, по номерата, от какво? От мобилизация!!! Кой разпали войната? Същите тези галисийски "героям слава", бандеровци. Ае чиба в Укростан или Полскофашистичко!
  • 53 Пантелеев

    5 0 Отговор
    Аз живея в 16 апартамент и не искам да приемам украинци.
  • 54 Иванов

    8 0 Отговор
    На село има ниви за копане!
  • 55 Радев

    8 0 Отговор
    Тая не е българка! Кога ще помислиш за народа си ма мазна подлого??????
  • 56 Гадина Костадинова

    8 1 Отговор
    Каня всички бездомни украинци и дома. Няма да останете на улицата!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 От кой

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Кирил":

    психодиспансер те изтърваха?
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Павел пенев

    2 0 Отговор
    Тази къдрава овца много се е загрижила за украинците, но те започнаха да бягат от България точно заради тези трогателни грижи.
  • 61 вуйчо Ваньо

    0 0 Отговор
    Правилното действие е да се върнат в Украйна и да свалят Зеленски от власт. Избират си едно нормално правителстство, което не се влияе от чужда намеса, договарят се с Москва и си живеят живота. За да не се превърнат във втора Сирия., а именно САЩ и Русия да се бият 8 г. на тяхна територия и за тяхна сметка. Зеленски им предлага най малко 10 г. война, разруха, безработица и мизерия след войната.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол