Last news in Fakti

18 Август, 2021 06:16 4 650 11

Строят буни край почиващите в Царево

  • царево-
  • буни-
  • камиони-
  • туристи-
  • хотели-
  • почиващи

Според властите проблем няма

Строят буни край почиващите в Царево - 1
Снимка: bTV

Туристи в Царево масово се оплакват от строителните дейности в Северния плаж, предаде БНР. 3 хотела има до плажната ивица, покрай която минават тежкотоварни автомобили със скална маса. От Регионалната туристическа камара в Бургас са изпратили сигнали за нарушението до кмета на Царево Георги Лапчев и областния управител на Бургас Мария Нейкова Кънева.

Според председателя на Регионалната туристическа камара в Бургас Иван Иванов на Северния плаж в Царево се изграждат буни за разширяване на плажната ивица. Трите хотела са пълни с чешки и български туристи. В разгара на сезона камиони натоварени със скална маса разнасят прах и вдигат шум. След изпратен в края на месец юни сигнал до община Царево, движението на тежкотоварни коли е било за кратко време спряно. След 15-ти юли, обаче, строителните дейности са възобновени.

"Посетихме на място. Видяхме какво е движението на товарните автомобили, като се върнахме в Бургас, конкретна сигнална записка до кмета на град Царево, с което поясних, че се нарушава Закона за устройство на Черноморско крайбрежие, макар че идеята на Общинския съвет град Царево е великолепна за разширяване на плажната ивица, но това нарушава сигурността, запрашването на въздуха и тишината и спокойствието на туристите, които са настанен в тези хотели. Това ме принуди да подготвя нова сигнална записка до кмета на град Царево и сигнална записка до областния управител. Резултат няма", каза за БНР Иван Иванов.

Рекламациите, които получаваме от недоволни заради шума и замърсяването туристи, са за наша сметка, каза туроператорът Владимир Маринов.

"Не знам какво да правим, какво ли не опитвахме".

В северната част на града не се разширява плажната ивица чрез изграждане на буни, а се работи по проект за брегоукрепване, заяви кметът на Царево Георги Лапчев. Проектът е възложен от Министерството на регионалното развитие и благоустройствата и се води приоритетен за Общината. Въпреки, че за такива проекти не се предвижда строителна забрана, дейностите по укрепването на свлачищните процеси са намалени като обем. Част от тях, обаче, не могат да бъдат напълно спрени, каза Георги Лапчев.

"Това е обект на държавата, има срок, в който да бъде изпълнен".

По думите на кмета фирмата има право да работи през летни сезон, но той е настоял пред собствениците да намалят до минимум своите дейности, дори голяма част от тях да ги спре през летния сезон, за да не бъдат обезпокоявани туристите.

„Факт е, че не се чува шум, няма тежки машини, които да кънтят през месеците юли и август. Има екзистенц минимум на обеми, които не може да не се случват според фирмата, тъй като тя излиза от своя времеви график. На един или два дни трябва да кара едри габарити, които да доставят там на място, за да може в края на летния сезон да има обем, с който много бързо да навакса пропуските, които прави през лятото".

Дейностите по брегоукрепването не са в нарушение на Заповедта за спиране на строителството през летните месеци, каза още Георги Лапчев. По думите му в нормативната уредба са предвидени изключения за проекти, които са от особена важност за Общината.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Личи си

    18 0 Отговор
    Строежа и почиващите са съвместими !
  • 2 NikNay

    12 0 Отговор
    Давай , риба се лови в мътни води .....
  • 3 Той

    20 1 Отговор
    Кмета на Царево си прави каквото си поиска, а целия процес е измислен да се вземат едни пари.
    Да се разследват случая.
  • 4 георги

    9 7 Отговор
    Ми кой ви кара да почивате на българското черноморие отивайте в Гърция

    Коментиран от #9

  • 5 георги

    5 4 Отговор
    Оставете ги тези хотелиери и без това не разбират от нищо
  • 6 Cool

    5 2 Отговор
    Екстра за една незабравима булгарска почивка
    Можеше да е кючек до зори,
  • 7 Пак

    4 2 Отговор
    Ще излезе подпорна стена...
  • 8 СУВЕРЕН

    6 0 Отговор
    Нищо ново. По времето на ТРИГЛАВАТА ЛАМЯ- БСП-ДПС-ЦАРЯ (за неразбралите....тройната коалиция .....в Балчик изгониха рибарите опънаха потонни мостове за да има къде МУТРИТЕ да си спират яхтите...буните които се строят имат същата цел....Предназначението е за едно, но се ползва за друго..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Да се построят още два циментови...

    6 0 Отговор
    Завода да лайноморието и да циментират всичкият пясък,който е все още не използван за бетон.Да се бетонира всичко и вече да се знае ,че там могат да се провеждат само военни игри...
  • 11 незнайко

    0 2 Отговор
    Ако наистина строят буни за да пазят плажа защо трябва да се оплакваме ? Само през лятото морето е по спокойно ако някой не е наясно с това .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове