1 Март, 2013 16:44 945 6

Плевнелиев: Обществен съвет може да има към всяко министерство

  • росен плевнелиев-
  • обществен съвет
Плевнелиев: Обществен съвет може да има към всяко министерство - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев направи изказване при откриване на днешното заседание, посветено на косултации за създаване на Обществен съвет към бъдещото служебно правителство. На него присъстваха представители на протестиращите, на граждански, синдикални организации и др. Публикуваме изказването на държавния глава, в което той обяснява вижданията си за същността и функциите на този орган.

Общественият съвет към служебното правителство, който предлагам, е в отговор на очакванията на обществото за граждански контрол над дейността на институциите.

Протестите са ясен сигнал за проблемите в държавата, но не са инструмент за тяхното решаване. Исканията и идеите на гражданите в демократичната държава могат да бъдат реализирани само от институциите. Затова предложих създаването на Обществен съвет към служебното правителство като добра възможност да зададем заедно посоката и да търсим заедно решенията. Защото президентът няма тези правомощия, министър-председателят е изпълнителната власт, не президентът!

Настоявах днешните консултации по структурирането на Обществения съвет да се случат възможно най-скоро, за да могат протестиращите и не само те, да имат необходимото време да организират и да организират добре своето представителство. Затова след днешните консултации ще има достатъчно време, тъй като вече знаете, че служебно правителство няма да се случи утре или в другиден, а в следващите две седмици вероятно. Все още сме в конституционна процедура. Търся чуваемост за проблемите. Търся ефективност и искам да не се заглуши и загуби гласът на всеки и именно затова стартирах тези консултации.

Още в самото начало е ясно, че участниците в днешните консултации не са бъдещите членове на Обществения съвет. Той ще бъде свикан от служебното правителство и ще работи към него. То ще си приеме правилата за работа на Обществения съвет. Проектът на Правила за устройството и дейността на този съвет, който вие сте видели на сайта, е платформа за дебат. Президентът е платформа за дебат, хиляди пъти съм го казвал. Президентът иска и ще работи за това да се чуе гласът на всеки. Президентът прави консултации, представлява нацията, но решенията се взимат от служебното правителство – така повелява законът.

Президентът не е изпълнителна власт, не е и законодателна власт и аз ще си изпълня много съвестно ангажиментите до последния човек, до последния ден, да бъде чут гласът на всеки, да се структурират правилно процесите и след това всеки да си носи отговорността.

Всеки от вас, които сте днес тук на тази маса, представлява не себе си. Той представлява, от една страна, представители на протестиращите, на много други граждански неправителствени организации, на работодателски организации, на синдикални и други организации.

В Обществения съвет ще бъдат включени представители на  гражданските организации от много сектори, национално представените синдикати и работодателските организации. В зависимост от темите ще бъдат канени изтъкнати учени, експерти и други.

Днешните консултации за Обществен съвет целят да се представят основните тези, да бъде чут гласът на всеки, но и да се вземат решения по тях - кое е възможно и кое не е, кое е краткосрочно и дългосрочно и как можем да подпомогнем усилията на служебното правителство още от първите дни да заработи по важните за обществото и по актуалните за деня теми.

Общественият съвет ще бъде структуриран по теми, по секторни политики, за да има конкретни разговори и конкретни решения по тях. Не трябва да се допусне той да се превърне в говорилня или да се политизира.

Предлагам Обществен съвет към служебното правителство, но и обществени съвети към съответните министерства на служебното правителство. Това означава, че задаваме възможност за максимално представителство, както в Обществения съвет към служебното правителство, така и в обществените съвети към министерствата на служебното правителство по съответните секторни политики.

Тези, които се интересуват от цената на тока, тези, които се интересуват от монополите в енергетиката и в други сектори и тези, които не представляват себе си, а са легитимно избрани представители, са добре дошли в обществените съвети към съответните министерства на служебното правителство.

По същия начин – екология, образование и проблеми на студентите, здравеопазване и проблеми на здравеопазването - именно затова създаваме възможно най-богатата палитра за граждански контрол и задаване на посоката към всяко едно от министерствата на служебния кабинет.

Надявам се този формат да покаже своята ефективност и да бъде възприет и от следващото правителство, което ще дойде след служебното, легитимно избрано от народа на идващите избори.

Общественият съвет се предлага да се ръководи от заместник-министър-председател на служебното правителство.

Общественият съвет ще бъде консултативен орган към служебното правителство, не към президента и той ще приема становища по цялостната насока на работата на служебното правителство, по дневния му ред, по спешните задачи, като крайното решение е на служебното правителство и то, трябва да е ясно, ще си носи отговорността - така е по Конституция и така ще бъде.

В детайлите на всяка политика може да се влезе само на секторно ниво. Добре е всеки министър в служебния кабинет да направи секторен обществен съвет, който да го подпомага в работата в този сектор. В тези съвети вече могат да влязат и много повече представители на заинтересованите групи от съответните секторни политики.

Вчера направих обръщение в Парламента, което се надявам, че всички сте успели да чуете.

Гражданската енергия, както посочих в обръщението си, днес е много силна и е навсякъде. Тя може да бъде съзидателна, но посочих, че може да бъде и разрушителна. Това зависи от представителите на протестиращите, но зависи и от политиците, зависи от всички нас. Това е наш общ ангажимент и на партиите, и на гражданите. Да не търсим дестабилизация. Гражданите ни подадоха ръка, заявих го най-високата трибуна пед цялата нация. Нека да я поемем, сега е време да седнем и да работим заедно, конструктивно и в диалог.

Много е ясно, че има проблеми за решаване в държавата и гарантирах, че няма да се бяга от тях.

Българското гражданско общество е активно, за което благодаря,  привързано е към демократичните ценности. Исканията на гражданите са насочени основно към това институциите и партиите да работят ефективно и открито - посочих го вчера от парламентарната трибуна. Затова предлагам и обществения съвет към служебното правителство. Надявам се това да бъде ефективен инструмент - заедно да зададем посоката и да решаваме проблемите, а гражданската енергия да се насочи в съзидателен и конструктивен подход в интерес на нацията.

Проблемите няма да се решат от днес за утре, но днес и утре взимаме правилни или грешни решения, които имат своя краткосрочен и дългосрочен ефект. Затова трябва да бъдем мъдри и разумни и да се основаваме на добронамереност и диалог.

И завършвам - днес ключовите думи за България са диалог и стабилност и нека да работим за това да ги гарантираме, защото иначе всички ще загубим много.

Благодаря ви много още веднъж и пожелавам успех на този форум и на всички, които оттук нататък ще бъдат отключени, благодарение на позитивната и добронамерена енергия на всички нас да посочваме проблемите, да търсим решения - прагматични и рационални. Това може да стане с институциите и с механизмите, които в момента се отварят максимално. Благодаря ви още веднъж. 

   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Human

    0 0 Отговор
    1. Янко Петров
    2. Мариана Христова
    3. Ангел Славчев
    4. Янко Андреев
    5. Дончо Дудев
    6. Людмила Манова
    7. Георги Арсов
    8. Светлин Тачев
    9. Иван Петров
    10. Ангел Георгиев – Националното представителство на Студентските съвети
    11. д-р Цветан Райчинов – Български лекарски съюз
    12. Представител на пациентските организации и сдружения
    13. Богомил Николов – Българска национална асоциация “Активни потребители”
    14. Георги Русанов – Национален комитет по проблемите на възрастните хора
    15. Елка Тодорова – Националния съвет за интеграция на хората с увреждания
    16. Константин Стаменов – Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори
    17. Иван Милов – Офицерска легия „Раковски”
    18. Валентин Попов – Председател на УС на СФСМВР
    19. Георги Богданов – Национална мрежа за децата
    20. Пламен Димитров – КНСБ
    21. Д-р Константин Тренчев –КТ „Подкрепа“
    22. Тома Белев – Коалиция „За да остане природа в България“
    23. Огнян Донев –КРИБ
    24. Божидар Данев – Българската стопанска камара
    25. Цветан Симеонов – Българската търговско-промишлена палата
    26. Васил Велев – Асоциация на индустриалния капитал в България
    27. Антоанета Цонева – Институт за развитие на публичната среда
    28. Георги Ганев – Център за либерални стратегии
    29. Гинка Чавдарова – Национално сдружение на общините в Република България
    30. Боян Кулев – представител на българските общности зад граница
    31. Биляна Гяурова-Вегертседер – Български институт за правни инициативи
    32. Огнян Минчев – Асоциация “Прозрачност без граници“
    33. Георги Стоев – Индъстри Уоч
    34. Доц. д-р Даниел Смилов – СУ „Св. Климент Охридски“
    35. Доц. д-р Антоний Гълъбов – Нов Български Университет
  • 2 Human1

    0 0 Отговор
    ... това долу е списък на т.н "обществен съвет" към президента. На чело на листата, човек на ТИМ от Варна и провален в няколко избори кандидат за кмет на гр. Варна от листата на БСП, после на СДС и т.н Надолу в листата, други лумпени, против които хората излязоха да протестират, например Б. Данев и Цв. Симеонов, корпоративното лоби сред корумпираните политици в всяко едно правителство от 23г насам. Другите "спечелили", синдикатите. Какво прави там Тренчев - мистър 100 хил лева и най - близък приятел с Дянков през последните 3 и повече години. В списъка са внедрени и ченгета, какъв е този обществен съвет в който има ченгета. Следващите протежета на властта О. Минчев и Г. Стоев. Тези двамата пък , цяла България знае, че са платените социолози, политолози на всяка една власт, независимо коя е тя. Най - вече на СДС и коалиция! Другите познайници от ъндърграунда, който се подвизават уж като пазители на природата, но защитаващи интересите на властта, повече на БСП, също са тук. А най - фрапиращото е едно друго лице, което е направило далавера за милиони левове с което е ощетил държавата и му е осъден дори да не напуска пределите на държавата. Какъв президент само!?
  • 3 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Валентин Попов - "Изследването, което се провежда преди назначаване, цели да установи психологическата годност на кандидата да отговори на изискванията на държавната служба в МВР. Няма никакъв смисъл това да се повтаря след 5 години." ЖЕЛЕЗЕН СИ ПРОСТО !!! ТА СПОРЕД ТЕБ АКО ПСИХЯСА НЯКОЙ И ХОДИ С ДВА ПИЩОВА НЕ Е ПРОБЛЕМ ????
  • 4 Бай хой

    0 0 Отговор
    В листата главата на мафията. Хората които държат на хранилка депутати и членове на правителството, така наречените бордове на директори и управителни съвети. С една дума законната корупция. И отзад глашатаите на ГЕРБ от стакмистиката.
  • 5 Христо Ковачев

    0 0 Отговор
    ХОРА ВДИГАЙТЕ СЕ НА БУНТ,ЗАЩОТО АКО СЕГА НЕ БУТНЕМ ПАРЛАМЕНТА ПОСЛЕ НЯМА ДА ИМА ЗА КАКВО ДА СЕ БОРИМ
  • 6 Коста

    0 0 Отговор
    Това което става, е изпускане на парата. Няма такъв вариант да останем без парламент, без правителство и още без не знам какво. Протестите може да изглеждат народни, но само ще вкарат нови и непознати играчи, както стана с Царя, дето "оправи" България. Исканията станаха полкова много и разнопосочни, че никой даже не може да ги изброи, а между хората ходят провокатори, които се опитват да посочат новите "лидери", вероятно от резервните отбори на партиите и бизнеса. Точно затова и този съвет не харесва на никого.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове