Last news in Fakti

30 Август, 2021 15:08 3 267 21

Държавата дава 3 млн. лева за събиране на геномни данни

  • геномни данни-
  • стефан янев-
  • 1+мг

С парите, които МУ-София ще получи от държавата, България ще създаде своя база от геномни данни, с която ще се включи в “1+МГ”

Държавата дава 3 млн. лева за събиране на геномни данни - 1
Снимка: Shutterstock

Поне 3 милиона лева са необходими за генериране на първите 1000 генома, с които България ще участва в проекта “Геномът на Европа” във връзка с инициативата “1+ милиона европейски генома“ (1+MГ). Парите ще бъдат осигурени от държавата в рамките на Национална пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г. До края на тази година ще бъдат отпуснати 1 млн. лв., останалите 2 млн. лв. ще бъдат заложени в бюджета за 2022 г.

Това стана ясно днес при посещението на премиера Стефан Янев и министъра на образованието и науката проф. Николай Денков в Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия на Медицинския университет (МУ) в София. Те са част от Националния университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания (НУКБПИ), който обхваща инфраструктури за фундаментални и приложни биомедицински изследвания от медицинските университети в София и Пловдив.

България е част от инициативата “1+МГ”, чиято задача е да се съберат един милион генома в рамките на Европейския съюз до края на 2022 г. Участват 22 държави от ЕС, Обединеното кралство и Норвегия. Всяка от тях ще генерира чрез секвениране уникална национална референтна колекция от геномни данни. Тя ще бъде от полза за персонализираните стратегии за здравеопазване и превенция в съответната страна. В рамките на инициативата „1+MГ“ националните колекции ще образуват “Геномът на Европа” - референтна база данни за изследвания и иновации в здравеопазването. Тя ще помогне за превенцията и лечението на много социалнозначими заболявания като рак, диабет, болести на сърдечно-съдовата система.

С парите, които МУ-София ще получи от държавата, България ще създаде своя база от геномни данни, с която ще се включи в “1+МГ”. Центърът по молекулна медицина вече има достатъчно подготвени специалисти и е оборудван с необходимата високотехнологична апаратура. В МУ-София премиерът Янев и министър Денков видяха две лаборатории, които разполагат с няколко модерни платформи за секвениране, включително с най-високопроизводителен секвенатор от ново поколение, единствен в България. „Имаме експертна и технологична готовност за мащабни проучвания при различни заболявания - редки, социално значими, както и за популационни изследвания и генериране на геномни данни“, обясни акад. Лъчезар Трайков, ректор на МУ-София.

С помощта на тази апаратура по проект, финансиран от фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) на Министерството на образованието и науката, ще бъдат изследвани и анализирани също геномите на гостоприемника и на вируса при българи, преболедували COVID-19. Целта е да се открият генетичните причини, свързани с по-тежкото протичане на заболяването. Оборудването вече се използва и за най-съвременна диагностика на редки генетични заболявания.

Освен сектора по геномика, акад. Трайков показа на премиера Янев и министър Денков също Лабораторията по микрочипов анализ, в която се извършват изследвания за пренатална и постнатална диагностика на наследствени болести, както и за изясняване на генетичната причина при редица редки генетични синдроми. В Лабораторията за сигнална трансдукция на гостите бяха представени високоспециализирани изследвания, чрез които на клетъчно и биохимично ниво се изясняват промените в човешкия организъм, водещи до различни заболявания. Те помагат също за намиране на иновативни лекарствени средства и методи за лечение и за бърза диагностика, включително и за COVID-19.

Министър-председателят и министърът на образованието и науката посетиха още Лаборатория “Анализ на биологично активни вещества” и сектор „Метаболомика“, секторите “Биобанкиране” и “Биоинформатика”.

Центърът по молекулна медицина е създаден като научна инфраструктура на МУ-София с подкрепата на Европейската комисия. Впоследствие той става основна част от Националния университетски комплекс за биомедицински и приложни изследвания. Чрез своята биобанка той участва и в европейската научна инфраструктура за биобанкиране BBMRI-ERIC. До момента в НУКБПИ са вложени общо 12,685 млн. лв. от фонд „Научни изследвания“ и от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2017-2023 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДРУСНИ

    29 1 Отговор
    КОВИД Е ТИРАНИЯ!
  • 2 математик

    54 2 Отговор
    Данните ще се използват за разработка на ново биологично оръжие-вирус.

    Коментиран от #4

  • 3 ТаУмВзе

    40 1 Отговор
    Тия са изоглавени Крадци! А ние сме просто Пациенти донори.
  • 4 споко

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "математик":

    Нашият геном е твърде разнообразен.😀

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Реалист

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "споко":

    И защо му обясняваш?!:) Тоя, хал, хабер си няма от биология, камо ли от биологично оръжие!:) А, за биологичното оръжие отдавна е доказано че не е ефикасно! Пораженията са минимални, а всички оцелели вече имат имунитет! Познато нали!:)
  • 6 пешо

    17 1 Отговор
    "ще бъде от полза за персонализираните стратегии за здравеопазване и превенция"

    че как! така ще здравеопазите популацията, такава превенция ще направите, че геном върху генома няма да остане.
    qed!
  • 7 Бай Петко

    11 0 Отговор
    Всичката ни е наред, само това остана. Цирка на подлогите край няма.
  • 8 ха ха ха

    16 1 Отговор
    Явно ще затрият всичко живо, щом ни събират геномите!
  • 9 глупости

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "споко":

    Изобщо не е разнообразен... един от най-чистите гени на Европа е, а вие сте ку ку!

    Коментиран от #17

  • 10 Кую

    13 0 Отговор
    Под зоркото око на краварите...

    Коментиран от #19

  • 11 един

    16 1 Отговор
    Провалиха се с ваксините и ще го карат наедро... явно връщане назад няма да има, ще има тотално унищожение!
  • 12 Само срещу милион

    5 0 Отговор
    Само срещу милион , ще им дам 100 милиона генно носещи попови лъжички и поздрави!
  • 13 Сиганин

    5 4 Отговор
    Така ще разберат, че територията се обитава от 90% сигани.
  • 14 Въх

    9 1 Отговор
    Вие сериозно ли? Здравословно хранене(повечко плодове, зеленчуци, ядки, варива), спорт, природа, слънце и чист въздух са нужни за превенция на всичките тея болести, какво толкова има да му мислим. А, да, няма пари в тея неща.
  • 15 ivan

    4 1 Отговор
    не6тата от ло6и,стават все по безнадеждни
  • 16 Васко

    9 2 Отговор
    Събирайте по-бързо геномни данни от неваксинираните, защото другите - ваксинираните вече са увредени.
  • 17 препоръчвам

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "глупости":

    Историците да си гледате историята и да не коментирате непознати за вас науки!
  • 18 Чочо

    0 0 Отговор
    Аз шъ дам 10 генома по 3000 лева е добре.Все пак да има и за другите.
    На момента ли ти плащат?
  • 19 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Кую":

    ............. , ще търсят слабото ни място в гените!!!!!!
  • 20 Дайте генома на мангусите

    0 0 Отговор
    да му намерят слабото място...
  • 21 Чипиране

    3 0 Отговор
    Веднъж ако ви имат генома, след това веднага ви хващат ако направите престъпление. В САЩ хванаха серийни убийци по случаи неразкрити от 30-40 години назад! Хванаха ги защото роднините им си направили генетично изследване, и по роднините и генетични проби от престъпленията, намират серийните убийци.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове