Last news in Fakti

9 Септември, 2021 14:21 6 337 58

Парламентът гласува увеличение на пенсиите и майчинските надбавки

  • актуализиране на бюджета-
  • пенсии-
  • надбавки-
  • 46-то народно събрание

От Коледа минималната пенсия ще се вдигне и ще стане 370 лв., а таванът - 1500 лв.

Парламентът гласува увеличение на пенсиите и майчинските надбавки - 1
Снимка: БГНЕС

Със 130 гласа „за” депутатите приеха предложението повишаването на пенсиите да се отложи за Коледа, а до края на годината всички пенсионери да получават добавка от 120 лева на месец.

Народните представители одобриха и предложението майчинството през втората година да е 650 лв. Актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване мина след няколкочасови спорове в пленарна зала.

Така на 25 декември ще започне преизчисляването на пенсиите с коефициента на стажа от 1,35. От Коледа минималната пенсия ще се вдигне и ще стане 370 лв., а таванът - 1500 лв.

Предложението мина с гласовете на "Има такъв народ", "Демократична България", ДПС и повечето от гласувалите депутати от БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме".

Парламентът гласува увеличение на пенсиите и майчинските надбавки


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Активист на БКП

    32 5 Отговор
    Не Коледа,а от 1 януари 2022г !!!!
  • 2 NGs company

    38 6 Отговор
    Пeнcиитe трябвa дa ce прeизчиcлят cъc cрeднoocигуритeлния дoхoд пoнe зa 2018 гoдинa.
    Гoлямa грeшкa e прeизчиcлявaнe c eднaкъв 12,5%, нo нa рaзличнa ocнoвa/ocигуритeлeн дoхoд/. Щe ce прoпилeят 800 милиoнa, бeз дa e нaпрaвeнa иcтинcкa пeнcиoннa рeфoрмa. Пoлитици и дeпутaти и cиндикaти миcлeтe - cлeд 3 мeceцa щe бъдe къcнo!
  • 3 Пенсионер

    61 13 Отговор
    Добре сте гласували,но не забравяйте,че сега НИЕ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ и ще направим така,че никой от тези 240 да не види по-вече парламент.

    Коментиран от #14, #19, #30, #55

  • 4 КОТарАК

    59 5 Отговор
    въпреки че хазната е празна , за пенсиите одобрявам но ако почват да се правят на интересни и да вдигат детски /майчински тряба да го правят много разумно и с условие за образование. всички знаем кои правят деца вече

    Коментиран от #32

  • 5 На море

    22 5 Отговор
    Не вярвам - утре ше прегласуват пак хахаха
  • 6 Бук

    14 9 Отговор
    ЗАЛАГАНЕ

    Ще се кандидатира ли
    Бойко Борисов за Президент?

    ДА 1:10
    НЕ 10:1

    Коментиран от #10, #11

  • 7 гадно

    21 6 Отговор
    Сега пенсионерите като се юрнат да гласуват та знае ли се.
  • 8 глоги

    22 6 Отговор
    Изправи се БГ,ние пак ще те спънем да паднеш,ама на леда по Коледа. Ще ти разправяме приказки до полунощ,докато ни порастне носа,като на Пинокио..
  • 9 С топки

    23 13 Отговор
    Мдааа, бавно и сигурно се приближаваме до повишение на данъци и/или осигуровки - справка Острова
  • 10 Никога

    47 11 Отговор

    До коментар #6 от "Бук":

    Не, защото глупакът Борисов е хитър!
    Борисов няма да се кандидатира,
    защото ще загуби катастрофално от Румен Радев!
  • 11 Бойко разбойко

    4 17 Отговор

    До коментар #6 от "Бук":

    Вече съм избран за президент.
  • 12 отвратен

    21 3 Отговор
    Ще ги гласуват,но някой друг път и така 30 год.Вярвам,че на 25.12 първата им работа ще е да се върнат от Малдивите, та да помислят за българския пенсионер.
  • 13 тралала

    17 8 Отговор
    Няма да се юрнат да гласуват,а ще се юрнат да пълнят количките си в Кауфланда.
  • 14 Дядката

    12 44 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Аз съм за ИТН!
    Всички комуняги в НС се обединиха срещу ИТН!

    Коментиран от #18

  • 15 зелен петел

    14 6 Отговор
    Баце нищо не изломоти по въпроса. Що така?!
  • 16 Станев

    54 5 Отговор
    Пенсионерите у нас са образовани и интелигентни хора все още. Имам пред вид групата над 60 години. Там БГ е сред първите 10-20 страни в света, Говорим за обективен показател - образование, ценз, интелект. Та заслужават хората. Нека и те видят малко демокрация. Що зеленото на демокрацията все да е в шепа богаташи. Пък на останалите цялата мизерия. Простащините от рода на издънен бюджет, дефицити и т.н. не важат. Мафията и герб точеха и още точат милиард поне месечно. Пари има. Не са толкова много, но има. Само, че бяха за шепа хора до сега.
  • 17 Станоев

    33 10 Отговор
    Значи категорийните работници и тези с високите пенсии (но не максимални) отново ще бъдат ощетени за сметка на тези с ниските, които или не са се осигурявали или са се осигурявали на ниски осигуровки ...

    Коментиран от #36, #39

  • 18 Чичо

    9 28 Отговор

    До коментар #14 от "Дядката":

    И аз съм за ИТН, ще гласувам дорде бацо изчезне и падне под чертата

    Коментиран от #29

  • 19 Интересно

    13 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    С кой акъл написа"по-вече"?
  • 20 АМОН

    40 4 Отговор
    СБЪРКАНА СИСТЕМА.

    ЗАЩО СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ ДЪРЖАВНИ ХРАНТУТНИЦИ НЕ ПЛАЩАТ ЗДРАВНО И ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ?? ЗАЩО БЮДЖЕТА ИМ ГИ ПЛАЩА?!!

    АМИ ОБЛОЖЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ ИМ И ОТДЕЛЕТЕ ОТ ТЯХ ПАРИ ЗА ЗДРАВНО И ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ И ВИЖТЕ КАК ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЕСТОТО.

    Коментиран от #23

  • 21 Голям смях

    27 6 Отговор
    На гърба на най- бедните и вече непотребните хорица. Такава явна подигравка. Колко унизително. А всички тях ги чака същото. По- млади няма да станат. Дано и с тях се подиграят така някой ден! Днес видяхме що е то фашизъм и има ли той почва У нас!
  • 22 Тонев

    30 6 Отговор
    Държавата я счупи Б.Борисов/любимия му израз,който ти повтаряш като па-па-гал/,с огромните кражби и далавери,които постоянно излизат наяве.
  • 23 гадно

    8 16 Отговор

    До коментар #20 от "АМОН":

    Плащат, но май ти е много трудно да го разбереш. Заплатите им ги дава държавата като им удържа всичко за което се сетиш.

    Коментиран от #37

  • 24 Бамбука

    40 0 Отговор
    Поклон и извинение за тези които 40 години са работили за държавицата ни. За тези които построиха това което 30-сет години "демокрация" не може да нареже на скрап и да продаде. Подигравка е дванадесет години да се увеличават заплатите с по 20-30% на депутати и администрация и с някакви си жалки 4-5% на пенсионерите.
  • 25 глоги

    7 10 Отговор
    Галин Стоев: Борисов оцелява, знае как да говори на простолюдието. РАЗБРАХТЕ ЛИ?! ВИЕ СТЕ ПРОСТОЛЮДИЕ. ЗАЩОТО СТЕ ПРОСТО ЛЮДЕ.ВИЕ СТЕ ПРОСЗДТИ,И АЗЪ СЪМ ПРОСЗДТ,ТА ЗАТОВА СЕ РАЗБИРАМЕ!
  • 26 ИСТИНАТА

    5 21 Отговор
    И Бабикян и Каримански и Тошко Йорданов са прави! Откъде ще се вземат 270 милиона всеки месец допълнително по 120 лева към пенсиите ? Пари няма както каза Тошко! Ще се теглят кредити или увеличение на осигуровки на работещите и данъците , включително местни данъци и такси. А че пари няма Борисов призна още месец април миналата година! Когато миналата година март затвори държавата, април каза " Няма да даваме пари като в Албания по 350 долара на калпак. Ще си пазим мазнинката за още по тежки времена", и нито 50 лева за пенсионерите имаше , нито мерки за кръчмари. Юли месец миналата година когато започнаха протестите и през август реши през септември да се дават по 50 лв на всеки пенсионер. А сега няма редовно правителство, безвластие и безвремие и ГЕРБ, БСП и ДПС се възползват популистки, гласуват не по 50 а по 120 лв.за пенсионер незнайно откъде ще дойдат , за да получат допълнително гласове от възрастните хорица. А следващото редовно правителство ще казва като Борисов "Няма мазнинка"

    Коментиран от #27, #54

  • 27 Прав си

    7 17 Отговор

    До коментар #26 от "ИСТИНАТА":

    Гласуват да се дават по 120 лева за три месеца( октомври,ноември и декември). Колко са хитри тези олигарси от статуквото ( ГЕРБ, ДПС,БСП). Изборите са ноември , редовно правителство ще се състави най рано януари догодина и то да се оправя като хазната е празна. Те нали тройната олигархична коалиция популисти ще са спечелили гласове от пенсионерите. Най добре би било да съставят редовно правителство същите и да се оправят. Герб ще имат около 55 депутата,БСП около 35 а ДПС около 30. Стават 120 , другите да гласуват въздържали се и да управляват при празен валутен и фискален резерв и нека пак да дават по 260 милиона месечно добавки към пенсиите. То тогава за пенсии няма да има, какво остава за добавки. И март ще бъдат прогонени с камъни и дървета и окачени по уличните стълбове.
  • 28 Несофиянец

    12 2 Отговор
    На баба ви в шортите .Можехте да гласувате и двете увеличения.
  • 29 АУУУУУ

    11 1 Отговор

    До коментар #18 от "Чичо":

    Еееее това е добре....ИТН ще получат поне 2 гласа...... Еххххх къде останаха в историята онези 600000 гласоподаватели...МЪКА МЪКА ...😂😂😂😂😂😂😂
  • 30 Абсолютно!

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Не щеме ний богатство,
    не щеме ний пари,
    а искаме свобода,
    човешки правдини!
  • 31 Хайде стига

    21 1 Отговор
    С тази" мантра" че ще избушим бюджета.Между другото,ако бяха избрали малък Мук за премиер,и толкова нямаше да има.Той си го каза в прав текст,когато Тошко го представи на брифинга.Не знам,дали форумците си спомнят,но той заяви: Никаква актуализация на бюджет,и пенсии до 2023 г,като включи и МРЗ да остане 650 лв.Пенсиите според неговия екип,да се " актуализират" през Юли всяка година.Този трик го въведе юпито- миленчо още при царо.Това означава между 4,-4,5% ежегодно.Сега при БВП над 125 милиарда,120 лева ,плюс 13,5% преизчисляване са общо за година ,0,137% от БВП.Капка в морето- около 1,7 милиарда,а само предварително са раздадени за пътища,без да са започнали строителство,над 1,3 милиарда.
  • 32 111

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Прави който може,другите гледат.

    Коментиран от #38

  • 33 Гост

    11 5 Отговор
    Минимална заплата за избирателките от махалите. Един българин ще работи за да мързелуват трима избиратели.
  • 34 SH BG

    24 3 Отговор
    Всички тези 130 гласуват за отлагане с колкото може повече на повишаването на пенсиите (а ако е възможно и да се отмени)...!!!

    Единствено БСП (видно от таблото за гласуване горе) се бори за реално и незабавно увеличение...!!!

    Дааа...!!!
  • 35 Престъпници

    21 4 Отговор
    Престъпници, пенсия 1500 лева.
    Я ми обяснете Тулупите, внасяли ли са 1500 лева осигуровки 30-40 години, и ДОО, за да получават 1500 лева пенсии.
    За затвора сте, всичките, без прогресивен данък, прибирало чисти необлагаеми от 6000 лева заплата 4200 лева.
    ПРЕСТЪПНИЦИ!
    Отново бедните плащат на богатите.
    Към бедните хора-един лев данъци не плащайте на тази държава.
    След като няма прогресивен данък и облагодетелствате богатите, събирайте си данъците от милионерите.

    Коментиран от #48

  • 36 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "Станоев":

    На всекиму според потребностите.
  • 37 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "гадно":

    Държавата не дава. Даваме ние.
  • 38 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "111":

    Прави който знае, че ще му ги хранят другите.

    Коментиран от #40, #42

  • 39 Несправедливо

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "Станоев":

    Няма да бъдат ощетени тези с високите пенсии, защото от 6000 лева заплата, облагаемият максимум за осигуровки е върху 3000 лева само, облагаемият масимум за пенсии и здравни, само 16% , и още от 6000 хиляди внася в хазната едва 600 лева ДОО, или от 6000 лева, е платил данъци и осигуровки едва хиляда лева, а иска 1500 лева заплата.
    5000 лева чиста пара е прибирал в джоба, и дори не се е погрижил за частен фонд.
    Или бедният плаща на богатият, този хиляда лева е платил 460 лева осигуровки и ДОО, и остава с 540 лева, чисти.
    Сега разбирате ли кой е пан в ситуацията, отново бедните данъкоплатци, не говорим, че бедните плащат на богатите-джиповете, луканките и тоалетната хартия, както и измамите с укрити доходи, 17 милиарда невнесено ДДС в хазната.
    ПРЕСТЪПНИЦИ, но нали дойде ред депутатите да се пенсионират и администрацията след 1989 г., трябва да взимат високи пенсии.
    КАК Е ВЪЗМОЖНО БЕЗ ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК ДА УВЕЛИЧАВАТЕ ПЕНСИИ-ПРЕСТЪПНИЦИ.
  • 40 КОТарАК

    9 0 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    ако се приеме размер на дестски в зависимост от образование или ще учат да стават хора или ще спрат да се роят като хлебарки
  • 41 Болярин

    6 2 Отговор
    Видя се ,че статуквото/БСП и ГЕРБ/ бие само тъпана за благото на народа.Гласуваха против щото техните шкафчета са най-пълни.Лицемери и корупционери,които ги интересува само личния интерес вече 31 години.
  • 42 111

    6 2 Отговор

    До коментар #38 от "Гост":

    Не мисля,че с всички е така.Отгледал съм две и сега отглеждам още едно,не виждам проблем в това,по-скоро това е оправдание.Поглеждайки назад във времето прадядовците ми единият Иван,другият Георги ,дядо ми Панайот не са имали проблем с това да отгледат по 3-4 деца и да участват във войните на България през миналия век.Просто сега българите си търсим оправдание за всичко което не ни се прави или не можем.

    Коментиран от #45

  • 43 Матей

    7 2 Отговор
    Къде са тия сиукси да ви скалпират,из-вер-ги такива!?Абе тия от дума не разбират,само сопата ги оправя,казах ли ви ,че мин. пенсия трябва да е над 500 лв и то със задна дата,а максималната да не е над хиляда,малко по социалистически,но това са реалностите.като се крадат и изнасят от страната с милиарди месечно,това е оптималния вариант.
  • 44 Тошко

    2 10 Отговор
    120 лв. са деветосептемврийски бонуси до края на Радев! Преизберем ли го, означава че българина е ПОДКУПЕН!
  • 45 пожелание

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "111":

    На каквото се присмееш, това те стига. Да даде Господ и на децата ти такова "оправдание"!
  • 46 Иво

    1 0 Отговор
    кво, се връща ли сега бойко джипаро? или се отдаде на арчалък от заграбеното.
  • 47 Прогресивен

    7 1 Отговор
    Трябва да плащате максимални пенсии от 1500 лева, едва когато въведете прогресивен данък, или едва след 30-40 години, да се появят първите пенсионери с тези пенсии.
    Сега бедните ще плащат на богатите, и прокарахте лобисткият ви закон покрай гласуването на минимални пенсии.
    ДПС, ИТН, ДБ, БСП и изправи се повече Парламент не трябва да видите, а Президентът трябва да наложи вето върху максималните пенсии.
    Мръсна лобистка практика, ощетяваща средният данъкоплатец, обслужваща депутати с 10 000 лева заплати, административни шефове със 7000 лева заплати, шефове на държавни болници със 60 000 лева заплати и банкери.
    Позор за вас обслужихте тунеядците и паразитите.
    В една богата Германия Меркел от 20000 евро, плаща данъци и осигуровки 10 000 евро.
    Престъпници, посочете ми Западна Държава, в която няма прогресивен данък. Срам и Позор за БСП и имат претенциите да се наричат лява партия.
    Затова писах, че в България няма ляво и дясно, а политиката на правото черво.
  • 48 Ицо

    8 3 Отговор

    До коментар #35 от "Престъпници":

    Бедните и сега не внасят данъци. Хазната се пълни от работническата аристокрация, останките от средната класа и тук таме някой заблуден богаташ. Добре ли е да си внесъл милиони данъци в продължение на 40 години и после за награда да ти дават пенсия 1500лв, а? Вземането на заплата в плик и не декларирането и е кражба от всички нас. Да се наредиш накрая да вземеш и ти от баницата е наглост. Колкото си внесъл толкова ще получиш от баницата - така е спаведливото, а всичко останало е комунистическо извращение.

    Коментиран от #50

  • 49 0808

    7 0 Отговор
    .... а защо само 168 депутата от 240? Тези същите още първият ден си гласуваха най-напред по 10 К заплати!! Вън, негодяи...даже и 120 са много!!

    Коментиран от #51

  • 50 Каквото си си

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "Ицо":

    надробил - това и трябва да сърбаш.
  • 51 Треба да има

    2 0 Отговор

    До коментар #49 от "0808":

    толкоз депутати, колкото партии има в парламента.
    По 1 за сека - той да и бъде говорител.
  • 52 Радев

    10 1 Отговор
    И СЕГА КАКВО СТАНА,ВСЯКА МАЙКА НА 14-15 ГОДИНИ ЩЕ ПОЛУЧАВА 650 ЛВ. Е ТАКА ГИ ИНТЕГРИРАХА РОМИТЕ!!! ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ-ПЛАЩАЙТЕ

    Коментиран от #53

  • 53 Ромул и Ром

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Радев":

    основателите на Нова България!
  • 54 грст

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "ИСТИНАТА":

    А СТИГА СИ РЕВАЛ, ЧЕ НЯМА ПАРИ!!!
    ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ ИМА ПАРИ ЗА 30% УВЕЛИЧЕНИЕ, БОНУСИ, ПРЕМИИ И ПР., А ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ НЯМА.
    РАЗЧИСТВАНЕ НА АДМИНИСТРАЦИЯТА!!!
  • 55 Пенсионерка

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Надеждата и спасението ни е в ПП " ВЪЗРАЖДАНЕ"!! Ние сме 2,5 милиона!! Ще гласуваме за " ВЪЗРАЖДАНЕ"!!

    Коментиран от #56

  • 56 LOSHIA

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Пенсионерка":

    Искаш второ ДПС?
  • 57 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Циркът в НС бе напълно излишен. Партиите без изключение, на този етап не желаят да актуализират пенсиите на пенсионерите. Единствено приеха увеличение на майчинските на 650 лева и това е. Другото е приказки.
  • 58 Гост

    2 0 Отговор
    Защо от Коледа, защо не е от 1 октоври както цяло лято се говореше. Направо си излъгахте пенсионерите и това е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове