Last news in Fakti

23 Септември, 2021 13:06 2 731 33

Манолова: 3,26 лв. ще стане цената на водата, но Софийска вода не представя бизнес плана

  • мая манолова-
  • вода-
  • софийска вода

Онлайн общественото обсъждане продължи малко над час, а засяга над 1,4 млн. столичани, посочи Манолова във видео на живо

Манолова: 3,26 лв. ще стане цената на водата, но Софийска вода не представя бизнес плана - 1
Снимка: Изправи се.БГ

В края на новия петгодишен период 2022 – 2026 г. цената на водата в София ще стане 3,26 лв., но Софийска вода не представя бизнес плана. Общественото обсъждане с дружеството продължи 1 час и 10 минути, с презентация вместо бизнес план, а засяга 1 400 000 битови потребители и стотици промишлени. Софийска вода е единствената, която не е внесла бизнес плана си в срок до 30 юни 2021 г.
Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук днес, след края на общественото обсъждане със Софийска вода за новия бизнес план на дружеството.

Основният въпрос към Софийска вода е свързан с увеличението на цената на водата. Дружеството е изплатило кредита си в размер на десетки милиони и очакването е цената на водата да бъде намалена. Повишаването на цената на тока влияе минимално, тъй като в София водоснабдяването е основно гравитачно, обясни Манолова.

13 от общо 30 показатели за качество не са изпълнени. Не чухме колко ремонти са извършени, как са извършени, колко е инвестирано в последните пет години. 44 млн. лв. допълнително е получила Софийска вода от разликата между заложеното увеличение на водата за 2017 - 2021 г. и утвърдените от КЕВР цени. Не стана ясно обаче за какво са използвани тези средства, каза Манолова.

В концесионния договор на Софийска вода пише, че ниво на загуби от 33% трябва да бъде постигнато до 2025 г., а сега отлагат за 2026 г. Защо се отлага с една година, е другият ни въпрос, допълни тя.

Манолова изпрати сигнал до КЕВР относно общественото онлайн обсъждане със Софийска вода. В сигнала тя подчертава, че потребителите, участвали в дискусията, не са запознати с бизнес плана, защото не е публично обявен.

Голяма част от клиентите на дружеството са на работа и не могат да участват в консултациите, тъй като обсъждането е в работен ден с начален час 9:00 ч. Други клиенти на дружеството нямат достъп до Интернет или не го използват, допълва Манолова в сигнала до енергийния регулатор.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    20 21 Отговор
    Абе кажете пак , че Бойко е виновен... Има много прост народ , който ще ви повярва...

    Коментиран от #3, #6, #13

  • 2 Иван

    25 5 Отговор
    А ти какво свърши по въпроса за цените за два парламента? Само говориш неща, които и сами си ги знаем, но нищо не вършиш.

    Коментиран от #15

  • 3 Ами

    16 6 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Не бе, Фандупкова е, а нея знаем кой я доведе.

    Коментиран от #7

  • 4 Див популизъм

    14 9 Отговор
    Абе, ако се намесва още тази ще стане и 5 лева. То всичката й работа е такава - питайте нотариусите.
  • 5 Обръщайте

    12 3 Отговор
    водомерите и тва е, пломбата се реже и лепи не е сложно... така и така живеем в циганска държава що и ние да не правим цигански работи. КражбА му е майката в БГ
  • 6 Еми брат

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Бойко е виновен то е ясно
  • 7 Пич

    12 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ами":

    Казах ли , че има много прост народ...???

    Коментиран от #8

  • 8 Ами

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Пич":

    Има разбира се, водата беше 1,20 през 2010 година, сега е 2.60.
  • 9 Подкрепа за Борисов

    14 9 Отговор
    Мая Лъжкиня от класа има много ПРОСТИ Българи заслужавате си Оправачите
  • 10 Един

    16 3 Отговор
    Тя концесията изтича май догодина. И после тези от Веолия вън. До кога ще ги хрантутим?

    Коментиран от #30

  • 11 Перо

    16 1 Отговор
    Само констатации и никакви резултати в борбата с мошениците!
  • 12 веолиа

    15 3 Отговор
    Бизнес планът на "Софийска вода" е същият, както и през 90-те, бутаме рушвети на кмета и няколко общински съветници, сключваме неизгоден концесионен договор, вдигаме цената на кубик и правим абонатите на ма маймуни.
  • 13 гадно

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Не бе баба ми е виновна гербавите управляват София вече 20 години, а софийска вода прави каквото си иска.
  • 14 Мухаа,хаа!

    7 2 Отговор
    Някой да каже нещо отрицателно за 80% посочени от Иво Христов? Ще вдигат, докато 80% са шилета и слънчасали о,,ф,,се! Кой е луд,да изпусне такова диамантено находище. Защото шилетата плащат и проблейват- до там.Защото договора за концесия е по засекретен от разработките на НАСА.Но по изтекла информация, се получава,че франсето( само на думи е Софийска вода) ни заплаща ОГРОМНАТА КОНЦ.ТАКСА ОТ ДВЕ СТОТИНКИ/ КУБ.М ВОДА.В Сахара ако бяхме,пак няма да има такъв договор.Албанеца,защото е прост,им би шута на третия месец,след като започнаха същите тарикатщини.Не му пукаше от ЕС,и че са франсета.Няма в света бизнес, какъвто и да е той,който да ти носи прогресивно нарастваща печалба над Хиляда и петстотин процента.Възможно е само в генетично робския Сбирщайн - булгар стан.Но този номер,не върви в тяхната държава.Нищо че са франсета.Там цената на водата е под контрол,и заложено в Конституцията им,като неотменимо право на гражданите.А вие си драскайте колкото ви душа иска.Да изпуснете парата! А след това- чинно пред касите на франсето! И петарка за кубик ще плащате бе,слънчасалите.

    Коментиран от #16

  • 15 Тя свърши всичко,

    9 4 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    което братя Галеви и Прокопиев и бяха поставили, като задача ,а хората -кучета ги яли.
  • 16 Прав си

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Мухаа,хаа!":

    Върнахме се във времената на Социализма.Но с обратен знак.Тогава Народа плащаше на диктаторската държава Две(2) стотинки за кубически метър вода.Сега ,при същата изградена инфраструктура още тогава,без да са похарчили и лев,защото е на гравитачен прицип,защото сме много отворени Демократи и яростни привърженици на Свободен пазар и концесии на кило- Франсето ни плаща на Държавата Две стотинки.Но прибира от б,уу,да,лите горница от 2,64 лв на всеки кубик.С тенденция бу,,д,алите да му снасят 3,50 лв на кубически метър.Не знам,но със сигурност,точно тук където са над 1,4 милиона " столичанье" процента на Иво Христов е силно занижен.Такова нещо да пробва българска фирма навън.Примерно със ток,вода или злато.Вервайте ми,че някой ще им разреши.Та недейте си задава неуместния въпрос,защо сте най бедни в цяла Европа.
  • 17 Българка

    4 3 Отговор
    И, като констатира очевадното, какво!? Ще връщаме комунизма ли!?Шест стотинки една боза и пак толкова билетчето за градски транспорт!?Галева не баламосвай 80 процентовите с глупости, защото нормален не би се хванал.Проблема не ми е ,че ще платя още 10 лева за вода,а факта ,че заплатите са ниски.
  • 18 Рошко

    5 0 Отговор
    Вода газим жадни ходим, евреите в пустинята водата от пустинята им в пъти по евтина от тук
  • 19 5656

    5 2 Отговор
    В провинцията водата отдавна е над 3 лв. Защо постоянно ни занимавате с водата на София?
    А нас ни омръзна да плащаме водата на едни, дето никога не си плащат водата. Всеки месец ми надписват сметката с по 0.500- 0.800 кубика отгоре уж служебно. С ДДС-то плащам по 1 кубик вода в повече всеки месец.
  • 20 Пенсионер

    3 3 Отговор
    Тази женица не е в ред. Не си струва коментара за нея.
  • 21 Варна

    2 5 Отговор
    Дреме ми за цената на водата в София! - Тяхната вода трябва да е най- скъпа, тъй като водата за тях идва от най- далече, изисква повече средства за поддръжка и повече персонал. - Така, че хайде стига!
    Не виждам да реват за цената на водата в другите райони на страната!

    Коментиран от #23

  • 22 Гост

    5 3 Отговор
    Положението е отчайващо. Цените на стоки и услуги галопират нагоре. Инфлацията е отпушена и също се движи нагоре.Няма съмнение ,че ни чака Радевата зима, която може да се окаже по лоша от Виденовата. Скоро ще го видим това. Зимата не е далеч...
  • 23 гара Каспичан

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Варна":

    Споко... Не се вълнувай толкоз...Скоро всички ще прореват...
  • 24 Кюстендилският

    3 3 Отговор
    Тая само си плямпа,па и одъртя. .

    Коментиран от #26

  • 25 Бранимир от Лозенец

    4 3 Отговор
    Майчето е русата жена от пророчеството, която ще оправи България веднъж завинаги
  • 26 Бичето

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Кюстендилският":

    Аааа нидей така. Остава си яката милфарка. Ботокс на правилните места, дискретно. Нищо че стана баба, пак бих й опънал кожата
  • 27 125

    5 2 Отговор
    Ясна си на всички вече, след като "протегна ръка" на новите юпита.Край! А за цената на водата и тока ние отдавна сме информирани и не си ти тази, от която зависи нещо. Кажи нещо за тока и водата в Кюстендил, хубав град, чист въздух, курортен център. Какво правиш в превърнатата от селяни и провинциялисти в кочина София?
  • 28 Коко

    4 1 Отговор
    Къпането е вредно! Естествената миризма е най-доброто парфюмче! Кво ми пука, че водата поскъпва!
  • 29 ЦЕНОВО ИЗНАСИЛВАНЕ НА НАРОДА

    1 2 Отговор
    Мая, кой ще защити трудещите се от убийствените цени на Радев. Очакваме да сте на улицата....
  • 30 Френски пасол

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    Аааа не така не с лошо да не ти се случи случка
  • 31 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Разбира се, че водата специално за София ще поскъпне. Тя достига до столичани по посребрени отвътре манесманови тръби. Само не знам , от Швейцарските, Австрийските или Италианските Алпи идва......?!?
    Да ги оставим софиянци - те пари имат бол. Ами в Сливен цената на живителната течност иска да стане 5 лева , че и отгоре. Там пък от какъв зор - тръбите трябва да са позлатени............... или сега ще ги позлатяват !?
    Добре, ама не остават пари за хляб - само на бистра / доколко е такава - Господ знае/ водица не се живее..........
  • 32 cpv

    0 1 Отговор
    Вие само София гледате,където заплатите са двойно по-големи от Северозапада ,а тази цена я плащат от много месеци,например в Монтана!
  • 33 Вода

    0 0 Отговор
    Трябва да ги задължите каквото показват индивидуалните водомери, това да се плаща от потребителите. От години на месец отделно плащам общи части 3 кубика студена, 20 апартамента 60 кубика месечно не се знае къде отиват. Не е общ водомер-калибриран е,не епомещение чистачка, харчи месечно под кубик -кофа вода. може да са скрити течове или необявени обекти с чешми. Ние съседите какво да направим, не сме полиция да проверяваме хората, ако домоуправителите усвоят вода, естествено че няма да свикват ОС-та. ВИК да проверява задължително мазета, тавани, гаражи и хора без водомери да бъдат отчетени. Въведоха се по кадъстъри кой какво притежава като имоти.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове