10 Октомври, 2021 06:24 3 422 24

Първанов поиска анекс към договора ни със Скопие

  • георги първанов-
  • договор-
  • президент-
  • северна македония-
  • анекс-
  • обща история

В него трябва да се дефинира понятието "обща история", настоява бившият държавен глава

Първанов поиска анекс към договора ни със Скопие - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов заяви по време на енергийна конференция в София, огранизирана от АБВ, че България трябва да настоява за анекс към договора с Република Северна Македония. Според него защитата на правата на сънародниците ни там е важна, но е важно и да се подсигури и историческата връзка с България:

"Голямата задача е да има анекс към договора от 2017-та година, в който да се дефинира понятието "обща история", защото всъщност нашата цел е да докажем и да оставим пред поколенията факта, че населението на днешна Северна Македония през Средновековието, през Възраждането, до първите десетилетия на 20-ти век, е имало българско национално самосъзнание" - посочи президентът Георги Първанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо

    34 8 Отговор
    бе , не го поиска преди три години , а сега си се сетил , другарьо Седефчов ?

    Коментиран от #2, #20

  • 2 БНТ1

    36 4 Отговор

    До коментар #1 от "Защо":

    Защото тогава беше зает да защитава новините на майчин език по националната телевизия, този родоотстъпник и майцепродавник.
  • 3 Софиянец

    14 5 Отговор
    Анексът трябва да е тристранен, забравя Гоце кенефа полъчителите на тази вражда, мацква и родните шумкари
  • 4 Дойче ВеЦе

    27 3 Отговор
    Според Дойче ВеЦе е достатъчно да ни обещаят че ще спазват човешките права. Там българи нямало много, открили само един, който искал да се пише македонец. А историята е нещо от бъдещето и компромис с нея у нещо чудесно. Това според бoклукa ивайло дичев.
  • 5 Дойче ВеЦе

    22 4 Отговор
    И много се радвам на демократи като свинята александър йорданов, които продължиха поритиката на така мразения от тях Г.Димитров за отделяне на Македония от България. Еднолично решиха че няма да се борят за Македония. Или пж нареждане на колонизатора ни. А конкретно свинята йорданов си клатеше краката сумати години посланник в Скопие и не свърши нищо за отношенията ни.
  • 6 Спас безделника

    31 3 Отговор
    Първанка, върви ли бизнеса? Защо ти, Първанка, като единствен президент - историк, не постави договора на правилния коловоз? Имаше 10 години на разположение!
  • 7 Какъв анекс бе

    9 32 Отговор
    Истината е че народа във Вардарска Македония ,има много по добри чувства към сърбите / областта Македония, след първата българска държава до 10век никога повече не е била изцяло българска територия, а се е наричала Южна Сърбия/ и тези жалки прояви на ревност в България трябва да престанат, защото са унизителни за БЪЛГАРИЯ...!!!
    Във време след освобождението, Македония много за кратко е била част от България(по време на окупацията) и там бългaрcкo самосъзнание на практика почти нямa и не се създава и преди освобождението огромната част от смесения народ там oт cърби,гърци,aлбaнци и бългaри, поне 80%-85% е бил неграмотен и c oфициaлeн турcки eзик и не са имали ясно и силно усещане към коя точно историческа народност и нация принадлежат(нациите на балканския полуостров се оформят през 19в.) т.е разни "патриоти"като Каракачанов и покойния проф.Димитров създадоха една фалшива представа в Бългaрия, че поради близостта на църковно-славянските езици едва ли не дядовците и пра-дядовците на днешните македонци са се чувствали до един българи и са имали някаква обща българска история.! Жалкотo е че c некадърната и на практика антибългарска политика на Каракачанов и пaтриoтитe проиграват българските интереси и СЕГА ce cъбуждa и cъздaвa една нова oмрaзa в Македония към Бългaрия спираща ги към ЕС, oщe пoвeчe чe cлeд 1919г дo 1991г днeшнa РCМ нямa нищo oбщo c Бългaрия, a e в грaницитe и изцялo пoд икoнoмичecкoтo РАЗВИТИЕ, пoлитичecкoтo,вoeннo и културнo oбрaзoвaтeлнo

    Коментиран от #9, #17, #22

  • 8 Какъв анекс бе

    6 20 Отговор
    .... oщe пoвeчe чe cлeд 1919г дo 1991г днeшнa РCМ нямa нищo oбщo c Бългaрия, a e в грaницитe и изцялo пoд икoнoмичecкoтo РАЗВИТИЕ, пoлитичecкoтo,вoeннo и културнo oбрaзoвaтeлнo влияниe нa Кралство Cърбия и на CФРЮ...!!!
  • 9 Колчо слепеца

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Какъв анекс бе":

    А ти нявга виждал ли си и чувал ли си за териториалния обхват на Българската екзархия.Я виж автентични документи колко души са искали да са под шапката нс сръбската Печка църква или гръцката
    ....

    Коментиран от #10

  • 10 Историк

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "Колчо слепеца":

    За цяла Македония 884 души са сърбите...толкова за Южна Сърбия
  • 11 Пак се връщаме към

    1 3 Отговор
    Въпрос който е разрешен много отдавна.
    Ето тук можете да разберете във раздел федерална история какво е обща федерална история , какво щатска история. Копирай линка в браузера drive.google.com/file/d/1x2d9kIff0DV9SgicfkU1k34wt3AfPCw9/view?usp=drivesdk
  • 12 БСП на Бунището

    8 3 Отговор
    Агент " Гоце" на ДС на БКП - Георги Първанов....Гледам една снимка от 90 те Агент Гоце,Мария Капон и други комунистически активисти на митинг СРЕЩУ приемането на БГ в НАТО....

    Коментиран от #14

  • 13 Пешо

    8 1 Отговор
    Като какъв ИСКА.
  • 14 лайНАТО

    6 7 Отговор

    До коментар #12 от "БСП на Бунището":

    И сега БГ няма място в НАТО.
  • 15 имаджин

    4 2 Отговор
    Първанов поиска анекс,а кака македонка иска кекс.
  • 16 Архар

    5 2 Отговор
    Гоце, както винаги си абсолютно прав! Поискай да има и втори анекс, за до можеш да ловуваш архари и в мЪкедония!
  • 17 гост

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Какъв анекс бе":

    В целия славянски свят само българския и "македонския" език нямат падежна система и са структурно еднакви, несъвпадащи с останалите. Иначе да Сърбия заграбва от България Вардарска Македония и премества столицата си в Скопие, но по това време сръбска царица е българка, това прави ли и тях българи, или нас сърби?

    Коментиран от #19

  • 18 Сърф

    6 1 Отговор
    След като президентът Радев единствен ясно очерта рамките на българската политика към СРМ Първанов започва да дава акъл какво да се прави. Защо чак сега?
  • 19 Какъв анекс бе

    3 7 Отговор

    До коментар #17 от "гост":

    " Иначе да Сърбия заграбва от България Вардарска Македония и премества столицата си в Скопие"...???!

    Сърбия НЕ заграбва от България Вардарска Македония, а я освобождава след 200 годишното византийско владение, което не е било по силите на България която също се е намирала под византийска власт и е била притисната в граници далеч от Македония отвъд Стара планина и за да запази по нататъшната си самостоятелност от Византия, след въстанията на Асен и Петър в Търново, България е търсила мир, покровителство и съюз със Сърбия с царски династични бракове и затова по онова време сръбска царица е българка, но което няма нищо общо, с освобождението и владението на Македония от Сърбия до падането й под турско... !!!
  • 20 един от всички

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Защо":

    Преди три години той не е бил никакъв,за да поиска анекса. Първанов не е президент вече 10 години, освен това не президента подписва такива договори,ами правителството. Правителството о.ака нещата с този унизителен и най-вече недомислен договор. За разлика от договора с гърците (Преспанския),в договора им с България няма и срокове,така че, югомакетата могат да се размотават (и го правят) и сто години.Нищо от подписаният от тях договор,досега не са изпълнили (и видимо не смятат за нужно). Обаче,навсякъде настояват ние да си изпълним задължението да ги подкрепим за ЕС. Това е,защото е лош договора,ние бяхме и практически без външен министър при Бойко,а той пък,сам не ги разбира тези неща,така че...!
  • 21 Мда

    0 2 Отговор
    Правилно е това, за да не тълкува който както си иска !
  • 22 Добре, че скачаш срещу Гоце,

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Какъв анекс бе":

    но знанията ти по история са отчайващи!
  • 23 9692

    1 0 Отговор
    ИЗПЪЛЗЯ И ВЗЕ ДА ИСКА! ВОЛЕН СИДЕРОВ И АТАКА ОТ ГОДИНИ ИСКАТ ТАКЪВ АНЕКС, НО БОЙКОВОТО МНОЗИНСТВО НЕ ГО ГЛАСУВА В НС!
  • 24 Полковник РУМНО

    1 0 Отговор
    Нe нa влизaнeтo нa РCМ в EC. Влизaнeтo oзнaчaвa крaй нa бългaрcкaтa aзбукa, пиcмeнocт и иcтoрия. Гърция вoди прeгoвoри 28 гoдини и нaкрaя РCМ ce cъглacи c уcлoвиятa нa гърцитe.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове