17 Октомври, 2021 20:00 4 609 42

Валентин Николов, БЕХ: Европа няма проблем с нашите централи, а с добива на въглища!

  • въглища-
  • тец-
  • зелена енергия-
  • газ

Цената на електроенергията е висока, защото има дефицит на работата в региона, допълни експертът

Валентин Николов, БЕХ: Европа няма проблем с нашите централи, а с добива на въглища! - 1
Снимка: shutterstock

"Европа няма проблем с нашите централи, по-скоро има проблем с добива на въглища. Тя иска да посочим краен срок, в който ще преустановим работата с въглища. По ред причини, във връзка със Зелената сделка и новите икономически модели до 2050 г., които предвиждат да сме нулево емисионна икономика трябва да направим така, че да не се замърсява околната среда", заяви изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов пред БНТ.

Според директора на БЕХ планът до 2038-2040 г. позволява плавен преход, да се финансират проекти като парогазовата централа в Маришкия басейн. Газта се приема като преходно гориво към възобновяемите източници.

"Знаете, че освен Плана за развитие, има и план за Стара Загора, за региона. Честно казано, парогазовата централа е наистина добър вариант, но аз лично бих заложил инвестиции в София и "Топлофикация София", каза Николов.

По думите му така ще бъдат намалени загубите за пренасяне на енергията към от Маришкия басейн към София, ще намали цената на тока, но и дружеството ще може да придобие повече ликвидност и да изплати дълговете си.

"Парогазовата централа в Маришкия басейн ще бъде на конкурентен принцип, ще се състезават частни субекти, които да я изградят и да получат финансиране за пускането и в експлоатация", обясни Николов.

Цената на електроенергията е висока, защото има дефицит на работата в региона, допълни той. Трябва да мислим за съханение на енергията, но и за други базови мощности като ядрените централи.

"Ние не можем да си позволим да не плащаме на доставчиците на газ, защото има дефицит. Дългът към "Булгаргаз" е над 100 млн. лв., а към нас е 714 млн. без лихвите", коментира той задълженията на "Топлофикация София".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    42 1 Отговор
    Ами то наши централи не останаха , с кого да има проблем ❓
  • 2 БАЙ Х@Й‼

    71 4 Отговор
    Закриха ядрените реактори, спряха строежа на нови такива , продадоха "Мариците", а сега нямали проблеми ‼️
  • 3 ТаУмВзе

    60 2 Отговор
    Поредният зелен кукумицин, който е слугинаж.
  • 4 България

    12 58 Отговор
    Решението беше го намерил Трайчо Трайков, който през 2010 г. докара Шеврон в България! Сега щяхме да имаме изобилие от нефт и газ, но мутрата и руските шпиони прогониха американците!
  • 5 Да,бе

    41 0 Отговор
    Тоя точно да ми говори защо скача цената е нонсенс.Да говори защо скача цената на баничките,че му разбира.Баничар - шеф на БЕХ!Все едно жрица да се бори с разврата.
  • 6 Стефан

    66 2 Отговор
    Валентин Николов, твоето мнение НЯМА ЗНАЧЕНИЕ за никой, преди да стане депутат от ГЕРБ е имал цехче за правене на банички и закуски, след това става ДИРЕКТОР на АЕЦ Козлудуй , това са герберастките назначения, Делян Добрев преди да стане депутат е продавал калъфчета за телефони,после го направиха енергиен министър без въобще да разбира нещо от енергетика и още на другия ден отиде на преговори с ония акули от Газпром, хората му се смееха от сърце, другия за който се сещам е Лъчо мозъка, той е бил акушер гинеколог, НО е изнасял лекции на тема сигурност и е получавал хонорари, калинки, малинки, и всякакви анонимници жадни за власт и пари.
  • 7 Гост

    39 4 Отговор
    Като няма защо затвориха блоковете на Козлодуй? Колко повече Б-я стой в ЕС, толкова по-бързо ще изчезне.
  • 8 мда

    39 3 Отговор
    Веднага започвайте АЕЦ Белене или търсете производители на восък и фитили.
  • 9 Матей

    27 1 Отговор
    Уж говорят за 2050 г. а бързат и толкова кахърни все едно утре трябва да се изпълнили директивата на ЕС.Въглеродно неутрални,бабини деветини,тия говорят басни и бълнуват.това да не е ...мандра!?Концерт по желание,събират се калабалък мулти-милиардери и трилионери в Давос и решават тоя експеримент,пускат Грета да се лигави и да шашардисва с изумителни тъпи прозрения.И вот тебя,преминавай на нови релси,няма не мога ,няма недей.Съпротивата е задължителна.

    Коментиран от #10

  • 10 Бързат за да приберат

    20 1 Отговор

    До коментар #9 от "Матей":

    Комисионните алчниците..
  • 11 Hoho Boho

    41 1 Отговор
    Европа няма проблем, но ние имаме...
    Изнасяме нашия евтин ток и печалбата влиза в нечии джобове, а ние плащаме скъп еропейски ток.

    Коментиран от #14

  • 12 Аз съшо съм

    25 1 Отговор
    за зелената енергия . Но въглещните централа е добре да се затворят след 3099 год . !!!
  • 13 Въпрос

    28 0 Отговор
    А с въглищата какво ще правим? Закопанинши ще стоят или пак на консигнация за стинки ще я продадем. Като златото в Крумовград. Говорят, че и осмий добивали даже..
  • 14 Кой го е разрешил това

    17 1 Отговор

    До коментар #11 от "Hoho Boho":

    Боко ТИквата?
  • 15 Бгг

    28 2 Отговор
    Абе ти какво разбираш от енергетика , че и акъли раздаваш? Газта от къде , ще я вземаш , ами като врътнат кранчето ти ли ще я произвеждаш бе умник? Въглищата единствено гарантират независимост.
  • 16 Луд

    21 1 Отговор
    Няма въглища по складовете ,а търговците умишлено задържат.пелетите по складовете и чакат 100 процента по-високи цени.
  • 17 Hoho Boho

    2 13 Отговор
    А и хувато е, че Буци построи "Балкански поток" и сега диверсиЯфицираме газовите доставки - кеф ти азерски газ, кеф ти руски...
  • 18 Ко прайм...?!

    18 2 Отговор
    Валентин Николов=ГЕРБ=Пунта-Мара...!
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 4 Отговор
    няКОЙ много се дразни от въглищата...Лигнитните въглища в Източно-маришкия басейн са с радиоактивно замърсяване...Защо???. По въглеподаващите им линии към котлите има поставени по 3 броя сепаратори за метал...Защо??? Находките от сепараторите никой и никъде не публикува...Защо???

    Коментиран от #27

  • 20 музикално пиле

    13 1 Отговор
    Това не беше ли съюз за търговия с кюмур , в какво мутира , в чиновническа бюрокрация занимаваща се с глупости срещу много пари ?
  • 21 Лек недостатък на ваксините

    7 3 Отговор
    На всеки ваксиниран кръвта му силно ферментира и в кръвоносните съдове се получават тромби следва белодробен емболизъм тромбофлебит и инсулт болки в гърдите отпред и отзад никакво обоняние и вкус и увисване на долната част на лицето и гъбички по ноктите и дизентерия тремор и желание за употреба на алкохол състояние на афект леки и продължителни коликии и косопад и акне продължително уриниране в малки количества и обеми и нарушение на мисловната дейност граничещо с социопатия и деменция фригидност полова немощ и слабост импотентност неспособност за задържане на ерекция състояние на циклофрения.
  • 22 Хубав ден

    4 1 Отговор
    Всички сме Божии чеда.

    Коментиран от #23

  • 23 не така

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "Хубав ден":

    Ааааа , некои са " европейци " , чада на брюкселската демокрация , родена от европейските ценности.
  • 24 Браво

    14 1 Отговор
    Щом нямат проблем, да ударим тогава един бой на Меглена Кунева и да отворим затворените от нея реактори в Козлодуй!
  • 25 gggw

    6 1 Отговор
    България има отрицателен баланс относно въглеродния диоксид. Какви ги бръщолеви тоя?
  • 26 Хаджи Генчо

    12 1 Отговор
    Въглеродният диоксид е храна за растенията. Колкото повече фотосинтезират, толкова повече кислород отделят. Няма неоспорими доказателства за глобално затопляне и е под силно съмнение, че има антропогенна причина за това.

    Коментиран от #29

  • 27 ТЕЦ-аджия!

    7 2 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Много си ми смешен,с незнанията си по темата...!Има поставени сепаратори за метал,за да не попаднат метални отпадъци в Мелещите Вентилатори и да не аварират съоръжението...!Същите се въртят с 500 об/мин. ,с диаметър 3 500 мм и тежащи 12 тона...!Това огромно чудо,става много опасно,когато в него се заклини голям метален отпадък...!Та затова са металните сепаратори ,драги ми дърдорко...!!!

    Коментиран от #31

  • 28 Фройд

    5 1 Отговор
    Да се инвестирало в софия, щото щял да намали разходите ?!
    Тоя на кой свят живее ???? И в коя епоха ?!
  • 29 Хаджи Пенчо

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "Хаджи Генчо":

    А с...белият дроб Ко Стаа,драги ми Хаджи Генчо...?!?!
  • 30 Е Браво не

    5 2 Отговор
    Европа има проблем и забранява въглищата ни, Америка няма проблем и взима на консигнация и тях.! Продадохте ни държавицата еййй
  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "ТЕЦ-аджия!":

    Много добре го знам, че заради горивната уредба с мелещите вентилатори на проф. Н. Тодориев се слагат сепараторите, ма намали малко алкохола през дежурствата си, че мозъкът ти се е спихнал и не разбираш написаното...

    Коментиран от #34

  • 32 разума

    3 1 Отговор
    Да бяха оставили три строителни бригади в Белене след 1989 год.
    централата щеше да работи и да се е изплатила до сега. Новите капиталисти похарчиха парите а централа няма. Както похарчиха парите за електронно правителство а такова няма. Моля да ми напишете някой да е отговорен за всичко това и да е в затвора..........това означава че и съдебна система няма. Що за държава ?????????????? Има ли желаещи да живеят в нея освен крадци, политици, политолози с голф игрища и т.н.
  • 33 Гербоселяк

    2 1 Отговор
    Тоя тракторист до кога ще се прави на компетентен? Върнете му каскета и да оре!
  • 34 А ти драги...

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ...от личен опит ли го знаеш,че по време на дежурство се пие алкохол...?!Или отново дърдориш,колкото да не заспиш...

    Коментиран от #35

  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "А ти драги...":

    .......а ти как мислиш? За теб съм сигурен, че вкарваш бутилчици.

    Коментиран от #39

  • 36 мамун

    1 1 Отговор
    Ами целта е да ви се закрият работните места
    и после да просите така се създават престъпници и наркомани
    много умно така унищожиха доста заводи
    помните ли Костов и купоните
    пак гласувайте за него
    закриха реактори в козлодуй за да направят
    атомни централи в румъния
    а вие да духате супата
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Акълия

    0 0 Отговор
    си ти. Искаш да финансират топлофикация София, защото ви дължат пари. Ако ви ги дължеше накой друг щеше да искаш да финансират него.
  • 39 Hi шматарок!

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти като видя в чичко -Гугъл за Никола Тодориев и МВ,да не видя там и за...,,бутилчиците"...?!?!Или просто ги виждаш изпразнени-право срещу теб,докато се упражняваш от дивана на тема ,,енергетика",от която явно нищо не разбираш...!И да те светна нещо...!Не съм ,,дежурен"...,а н-к цех в Енергетиката от десетилетие и повече...!Я си чати,с бутилката от клавиатурата на политическа тема,но не и на тема,която ти е на светлинни години от дивана ти...

    Коментиран от #40

  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Hi шматарок!":

    ....интересна длъжност "началник цех в енергетиката"...що не отидеш да си хапнеш малко сгур от шнека, току виж си поумнял?
  • 41 Дедо Пене

    0 0 Отговор
    НИКОЛОВ Е ГЕРБАВА КАЛИНКА-ЛЪЖЛИВА...ТЕЦОВЕТЕ В СОФИЯ-ТЕЦ СОФИЯ, ТЕЦ ТРАЙЧО КОСТОВ И ТЕЦ ЛЮЛИН СА НА ГАЗ ВЕЧЕ 30г., КАТО САМО ЛЮЛИН БЕ Е КОГЕНЕРАЦИЯ...ДА ПРОИЗВЕЖДА ТОК И ТОПЛО
  • 42 КЪРЛЕЖИ

    1 0 Отговор
    ВРЕМЕ Е СОФ, ТОПЛОФИКАЦИЯ ДА МИНЕ НА ВЪГЛИЩА И ДА ТЕГЛИМЕ ЧЕРТАТА НА НАТО И ЕС А БОЙКО НЕМЕДЛЕНО ДА ЗАСЕЛИМ В СИБИР ! СТАНИШЕВ И ПИРИНСКИ - С НЕГО !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове