20 Октомври, 2021 16:52 1 876 36

Внасянето на газ прави ЕС твърде уязвим

  • европейски съюз-
  • зелена енергия-
  • газ-
  • газпром

В резултат на това преходът към чиста енергия не бил необходим само за да се превърне Европейския съюз в енергийно неутрален до средата на века

Внасянето на газ прави ЕС твърде уязвим - 1
Снимка: shutterstock

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова 27-те страни членки да се откажат от природния газ не само за да ускорят прехода към чиста енергия, но и за да направят Общността по-независим играч в света, информира "Асошиейтед прес".

В навечерието на срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС, посветена на енергийната криза, Фон дер Лайен изтъкна пред Европейския парламент, че тъй като блокът внася 90% от газа си - голяма част от стратегическия съперник Русия - "това ни прави уязвими".

В резултат на това тя иска ЕС да удвои бързия преход към чиста енергия от вятър и слънце, която може да се произвежда вътрешно и в крайна сметка ще бъде много по-евтина от вносните изкопаеми горива.

Скокът на цените на газа напоследък първо удари най-уязвимите семейства в ЕС, а шефката на ЕК отново отправи призив към страните членки да се уверят, че данъците и налозите върху енергията могат да бъдат адаптирани, за да защитят най-бедните граждани на ЕС.

Ала Фон дер Лайен също така засегна темата от стратегическо значение ЕС да бъде по-малко зависим от вноса. Дори ако страна партньор като Норвегия да е увеличила износа си към блока, за да отговори на увеличеното търсене, един голям играч не го направи.

"Въпреки че (руският) "Газпром" изпълни дългосрочните си договори с нас, той не отговори на по-голямото търсене, както го направи през предходните години. Тъй че Европа днес твърде много разчита на газ", подчерта тя.

В резултат на това преходът към чиста енергия не бил необходим само за да се превърне ЕС в енергийно неутрален до средата на века.

"Преходът към чиста енергия е не само жизненоважен за нашата планета. Това също е от решаващо значение за нашата икономика и за устойчивостта на сътресения в цените на енергията", изтъкна тя.

Това беше прикрита препратка към правителствени ръководители като унгарския премиер Виктор Орбан, който специално хвърли вината за повишаването на цените на енергията върху плановете на Европейската комисия за Зелена сделка. Проектът има за цел да намали емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. и да направи Общността въглеродно неутрална до 2050 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирето

    61 4 Отговор
    А внасянето от Китай на соларни панели и ветрогенератори, какви ни прави?

    Коментиран от #12, #15

  • 2 Каскет

    49 2 Отговор
    Да ама не. Това което е от Бога дадено - слънцето и вятъра ние му слагаме НЕНОРМАНИ ЦЕНИ. Защо няма нито една ДЪРЖАВНА Фотоволтаична централа ? Защо пълним гушите на частниците ?
  • 3 ivan

    49 2 Отговор
    олигофрения пълна
  • 4 радев

    29 3 Отговор
    Боже Стойков от къде измисли тази статийка или за това ти плащат!
  • 5 гадно

    55 1 Отговор
    Брюкселските лентяи са вредни за ЕС особено това недоразумение Урсула, ненапразно падишаха я държа на диванчето в ъгъла.
  • 6 Гого

    49 1 Отговор
    Зелената сделка съсипа европейския енергиен пазар.Политици като тая ще затрият Европа в близките 50 години
  • 7 Ввв

    36 1 Отговор
    Тази крава Урсула започва да ходи по “много тънък лед” и скоро като наскочат заслалите европейци,ще разбере,че е късно
  • 8 Boxer EZ 3.0

    24 1 Отговор
    Зелената Инквизиция направо блъска по вратата!
    До кога ще търпим?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 глупости

    13 2 Отговор
    Глупост блаблабла глупост зелена сделка блаблабла глупост до 2050 ще ви направим масово бедни и блаблабла глупост!
  • 11 Българина

    27 2 Отговор
    аз предлагам за да станем най независими да изхвърлим всички китайски стоки! ще стоя в апартамент без никаква техник, колите ше са само от преди 1980, в банята без джапанки, ще спортувам с терлици, а лятото и голчистогол, зимата с му дира! а за интернет и гсм ще съм чувал от слухове, щото и списанията се печатат на китайски машини и предпечаг на компютър. Аз от кога казвам, ще немацитеса най тъпото племе което потурчи Европа два пъти с войн а сега икономически за трети път! тая Урсупия води всичко към пълна разсипия. Спешно рефервндум за ЕС! германия няма спечелена война, иначе ще водят ЕС, към дъното!
  • 12 факт

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кирето":

    Евтини са а цената е определящ фактор
  • 13 русенец

    30 2 Отговор
    Тая другарка защо не си гледа акушерството и гинекологията, а се занимава с енергетика, от която очевидно нищо не разбира. ЕС сам забърка кашата с Газпром и Русия. Газпром си изпълнява задълженията по договор даже с малко го преизпълнява. След всичката помия, която ЕС, а и самата Урсула изляха по Русия с какъв акъл очаква от Газпром нещо повече?!:)

    Коментиран от #29

  • 14 Ессерем

    33 2 Отговор
    Въпрeки чe (руcкият) "Гaзпрoм" изпълни дългocрoчнитe cи дoгoвoри c нac, тoй нe oтгoвoри нa пo-гoлямoтo търceнe, кaктo гo нaпрaви прeз прeдхoднитe гoдини. Тъй чe Eврoпa днec твърдe мнoгo рaзчитa нa гaз", пoдчeртa тя.
    Газпром увеличи с 15% ДОСТАВКИТЕ САЩ спряха техните за Европа!Ако ще лаеш ,лай по САЩ!!!
  • 15 долу ЕС

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "Кирето":

    то не се брои, важното е да изпълним заръката на Сащ, все пак ЕС е колония! такива новини ме расвт, така 26 държави ще погледнат по бързо и трезво на нещата, че ЕСССР е изостанал във врмето проект технологично и образователно.
  • 16 Бен Гън

    15 2 Отговор
    ЕС е като гладна шефрантия. Хем реве,хем се дупари.
  • 17 Некой си

    20 1 Отговор
    Някой може ли да каже, за последните 10 години какво изцяло родно производство има ЕС, освен кунсултантски и банкови услуги?
    Така, че да не зависи от внос от разни недемократични държави като Русия, Китай, Индия, Венецуела и други подобни.
  • 18 тнт

    22 1 Отговор
    Това "нещо" няма ли как да го сменим?!Може ли да сложиш това безумие да управлява 500 млн души?!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 не може да бъде

    14 0 Отговор
    Другарки и другари,искам да ви кажа ,че другарката Урсула реши да излезе от огъня и да влезе решително в пламъка!
  • 21 Българина

    7 1 Отговор
    урсула, речта на руски или америкнски английски беше написана? пионерското поръчение изпълено.
  • 22 ДаЗдраПерМа

    15 2 Отговор
    тая ръси яки бисери---в навечерието на зимата да се откажем от природния газ (супер тъпо)---Газпром не отговорил на увеличеното търсене---а Газпром отговаря че не са заявени и не са платени нови заявки.
  • 23 Кире

    14 2 Отговор
    Ненормални хора!
  • 24 Сандо

    17 2 Отговор
    Тия са ненормални и неспасяеми!Да се махаме от тази лудница,докато можем да спасим и малкото,което ни оставиха!!!!
  • 25 До 16 Бен Гън

    1 13 Отговор
    16 Бен Гън

    "ЕС е като гладна шефрантия. Хем реве,хем се дупари."
    Шефрантии са рускините.
    Що не си стоят в убавата Русия, ами умрат да се оженят на Запад?
  • 26 kjl

    13 1 Отговор
    За жалост такива демагози, като Фон дер Лайен, няма да мръзнат през студената зима. Пак ще демагогсват, само че от някоя топла и красива страна, на поредния симпозиум. Ще дрънкат глупости от скъпите офиси и ще помахват на мръзнещите от прозореца на луксозната лимузина.
  • 27 Урааааа

    6 0 Отговор
    като се откажете от газа като енергия ще изпукате по-бързо от студ и глад и таман ще си разширим българската територия и ще живеем по-спокойно без ваще тъпотии глъмпери еврипейски.
  • 28 ААААААААААА

    6 0 Отговор
    Ами като няма ГАЗ яжте повече БОБ!
  • 29 Тя тази

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "русенец":

    за да дойде в тази комисия и да статне неин председател,познай колко разбира и от акушерство и гинекология,толкова колкото и от политика. Търсят и непрекъснато място къде да я насадят,ту лекар,ту военен министър на Германия/то толкова и прокопсаха военните като ги управлява тя/.Тази въобще не е за нищо друго освен да лапа дъртия и по-млади ако и се вържат като милфка,защото като гледам колко изсушен кокал е май няма и кой да и върже. С политика е най-добре да не се занимава,а това най-добре го предвиди Ердоган,като я остави права да виси като прани гащи на простор.
  • 30 Димитров

    4 0 Отговор
    Чипирането вече се усеща и то от председателя!
    А,няма страшно,
    Германия е с пълен капацитет на газа?
    Другите,не са важни,може да се откажат напълно от газа!
  • 31 Абе

    6 0 Отговор
    Те тея от двата пола се отказаха, та от газа, извратена работа
  • 32 драги смехурко

    2 0 Отговор
    Какъв е изхода, ами всички европейци да ядеме боб и да пърдиме и ще имаме газ и ще сме независими от Сибир.
  • 33 Гошо

    7 0 Отговор
    "Прeдceдaтeлят нa Eврoпeйcкaтa кoмиcия Урcулa фoн дeр Лaйeн призoвa 27-тe cтрaни члeнки дa ce oткaжaт oт прирoдния гaз "
    На Урсула ще и кажа че подобен опит е правил още Настрадин Ходжа с магарето си ,но не успял да го довърши защото магарето умряло Та тя може да изиска документацията и да започне от момента на смъртта на магарето а не от самото начало на опита
  • 34 барчо

    10 0 Отговор
    Не и четох на тая брътвежите до края, но е едно голямо кафяво нищо. Тая не предлага нищо, а само дрънка наляво и надясно безмислици. Ако някой я послужа със сигурност за една зима за да не измрат европейците от студ ще изсекат всички гори. Чудя се защо на такива длъжности се поставят абсолютно неграмотни хора.
  • 35 рак

    2 1 Отговор
    Европейските чиновници съвсем не схващат, колко е дълбок проблема . Русия дори е изпълнила коректно своите договори , НО ПРОСТО НЕ ЖЕЛАЕ да достави количества над тези договори , както обикновено са очаквали от нея да ги спасява , и отказва да покрива този път европейският дефицит от газ. Това шамар зад врата , какво би станало , ако Русия извади и бухалката? ЕС с цялата си безотговорна политика предизвиква Русия да направи точно това. Отказа да се предоставят суровини , обикновено свършва със война . Засегнатата страна няма друг изход освен да си ги набави чрез война . Става въпрос за за големи икономики , потребяващи колосални обеми . Смешно е да се мисли Вятър слънце и мъгла на тройни цени , ще компенсират тези липсващи количества енергия . ЕС е в патова ситуация . Ще се разпадат отрасли , ще се изнасят производства , бизнеса винаги следва евтините суровини, и работна ръка .
  • 36 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    0 0 Отговор
    спрете вноса и върнете календара със сто години!
Новини по държави: