Last news in Fakti

3 Април, 2013 12:09 1 257 3

ДКЕВР не контролира ефективно

  • дкевр-
  • прокуратура-
  • проверка

НЕК е договарял неизгодни клаузи

ДКЕВР не контролира ефективно - 1
Снимка: БГНЕС

Констатирани са редица пропуски в дейността на ДКЕВР. Това заяви на  пресконференция заместник-главният прокурор Камен Михов. Според него години наред в регулатора е бил занижен контрола върху работата на ЕРП-тата.

Сред нарушенията, които са констатирани са, че не се съставят актове за административни нарушения, при констатация на такива, както и че липсва адекватен контрол върху разходите. Според нас, на този етап, ДКЕВР действа като неефективен регулаторен орган, посочи Михов.


Едно от предложенията, които са дадени след проверките, е започване на процедура за съставяне на актове за нарушенията на принципа за ежемесечното изчисление на сметките.
Второто предложение до ДКЕВР е процедура за отнемане на лиценза при неизпълнение на задълженията на дадено дружество. В този случай комисията е бездействала и затова прокуратурата е взела мерки, но прокуратурата не може да иззема лицензи, каза Михов.

Сериозни пропуски и закононарушения са установени в режима за регулация от закона за енергетиката, като не са съставени актове за административни нарушения при ежемесечното отчитане на сметките ни за ток, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Налице са действия от страна на представители на НЕК, които са довели до договаряне на неблагоприятни клаузи, които са довели до загуби за НЕК.  Това е констатирала проверката, която бе оповестена от прокурор Божидар Джамбазов., който уточни обаче, че трябва да се направят експертни оценки и констатациите да бъдат направени от досъдебно производство. Проверката на НЕК започна след сигнал на бившия министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Според нас, тези договори няма как да бъдат прекратени, тъй като това ще доведе до големи загуби за НЕК, посочи още Джамбазов.Установено е, че през 2001-ва година са сключени договори между НЕК и фирмите за експлоатация на ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, от които държавната компания се задължава да изкупува цялата произведена енергия от ТЕЦ-овете. Така НЕК не е имала къде да продаде излишната енергия, в резултат на което са настъпили множество загуби. Тези договори действат и до днес и няма как да бъдат прекратени.

На база на споразумения и допълнителни договорки, НЕК се задължава да изкупува 100% от електроенергията, независимо от нуждите на пазара. По оценки на експерти, правени в годините, това ще доведе до негативи, каквито са констатирани при проверката сега, коментира Джамбазов.

При ценообразуването електроенергията се е оскъпила между 10 и 25%. НЕК в момента изкупува електроенергията на цени, по-високи от допустимите.Подготвените договори между централите "Марица-изток" 1 и 3 и НЕК са обвързващи, казаха от прокуратурата и добавиха, че те са свързани с възможността НЕК да изкупува енергията от двете централи с гарантирана печалба, която на практика оскъпява цената на електроенергията между 10 и 12%, а в повечето случаи тя може да достигне и 20%. Сроковете на тези договори са 15-годишни и текат от 2009-а и 2011-а година.

Прокурор Нели Златкова, която прави анализ на работата на ЧЕЗ и другите електроразпределителни дружества, критикува работата на МИЕТ, че в качеството си на съсобственик на акции от тези дружества е занижил контрола и дейността. Така само за 2007-а и 2011-а година държавата трябва да приключи финансовата година с печалби, които се разпределят между ЧЕЗ и държавата, но такива печалби няма разпределени. Само за 2010-а година е разплатена такава печалба, а неразплатената печалба от 2012-а година възлиза на над 592 000 лв.

Междувременно стана известно, че Европейската комисия ще разгледа оплакването на ЧЕЗ заради действия срещу компанията в България и ще направи всичко възможно, за да се спазват правилата на вътрешния пазар.

Това заяви председателят на Eврокомисията Жозе Мануел Барозу, след като миналата седмица Чехия подаде оплакването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трибал

    0 0 Отговор
    Странно защо за фотоволтаични паркове,зелени,червени,енергии,и много други неща които ид..тите не виждат, никой и дума не казва!?Да забравих че ид..тите за такива неща не бива и да чуват!За ид..та е важно да отиде и да пусне хартийка в талашитена кутия,увита в червен тензух, на всеки 4ри години,за да е спокоен че ид..тската среда в която живее,и му харесва да живее,ще продължи да съществува!Да и не по важно е да е прилежно избръснат,с бяла риза,леко разкопчана,и да ухае на Тройной! Ако има някой бакърен медал, с изобразен верижен трактор,задължително трябва да се откроява на бялата риза,и високо вдигнат бритон!И след целия цирк,да седне да се намуа с печено,и свежи лукови салати,и ракия!
  • 2 хаха

    0 0 Отговор
    Лица от НЕК ами кои са те, а прокуроре що бе ? Се ли така ще мълчим и отчитаме дейност в таз държава. Закрийте НЕК па каквото стане щото те са магьосниците подписали договори като не им е отървало що са го правили. Е господа прокурори не търсете перцето ами хванете петела за гребена и го покажете иначе преобул се Илия па в тия. Жал ми е за Нели не разбра ли моме , че по добре в добри ръце в господата от МИЕТ отколкото в държавата. От началото на демокрацията ни убеждават, че частника е по добър стопанин , но уви това е държава на кръстопът а на него всеки пикае т.е Нели и тези от МИЕТ. Е дано има проблясък.
  • 3 хаха

    1 0 Отговор
    P.S. Не разбрахте ли , че ДКЕВР е паразит който трябва да се култивира или унищожи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове