Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 06:29 2 443 34

Проф. Ал. Маринов: Първо е нужно мнозинство и правителство, после промени в Конституцията

  • александър маринов-
  • румен радев-
  • президент-
  • правителство

Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, заяви председателят на Стратегическия съвет при президента

Проф. Ал. Маринов: Първо е нужно мнозинство и правителство, после промени в Конституцията - 1
Снимка: БГНЕС

"Спекулация е твърдението за концентрация на власт в ръцете на Румен Радев, защото в Конституцията е казано ясно каква власт има в ръцете на президента".

Това заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента и член на Инициативния съвет, издигнал кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат.

Според него въпросът не е до концентрация, а до координация:

"Ако имаме едно парламентарно мнозинство, правителство и президент, излъчени по волята на мнозинството от народа с цел да осъществяват желаните промени, това не е концентрация, а едно единодействие за постигане на цели, желани от обществото. Аз не виждам в това нищо притеснително".

Проф. Маринов обяви, че е умерен оптимист за съставяне на правителство.

Той изказа очакване след преговорите между партиите за съставяне на коалиционно управление да бъдат изготвени споразумение и програма, където да е записано кой какви компромиси е направил.

По думите му, за да се стигне до проекта на президента за промени в Конституцията, първо трябва да има формирано мнозинство в НС и излъчено редовно правителство:

"След като парламентът и изпълнителната власт поемат по един нормален път, ще дойде време да се поставят на масата по-сериозни въпроси, които логично са свързани с една следваща фаза на промените в България. Ясно е, че без установяване на върховенство на правото и оздравяване на институциите никаква друга реформа не е възможна - нито борба с корупцията, нито ускорено икономическо развитие, нито ефективна социална политика".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соросоиди СЪР

    29 4 Отговор
    Не пипайте Конституцията.

    Коментиран от #3, #12, #32

  • 2 Голям Смях

    24 4 Отговор
    В пълния списък с членовете на инициативния комитет, издигнал Румен Радев за президент, могат да се открият 26 имена, които имат принадлежност към Държавна сигурност:
    1. Александър Маринов – съдържател на явочна квартира през периода 1983-1990 година с псевдоним „Майстора“.

    Коментиран от #13

  • 3 Избирателите БГ

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Соросоиди СЪР":

    Eдинcтвeнитe вaжни прoмeни кoитo трябвa дa ce прoмeнят в Кoнcтитуциятa нa Бългaрия ca:

    Зaщo най-бедната държава в ЕС,Бългaрия e eдинcтвeнaтa пaрлaмeнтaрнa рeпубликa в Eврoпa кoятo имa длъжнocттa вицe прeзидeнт?!В цeлия cвят eдинcтвeнитe пaрлaмeнтaрни рeпублики c длъжнocт вицe прeзидeнт ca Индия и Бългaрия.
    Докога ще търпим тази никому ненужна институция?

    Другото,което трябва да се промени е всеки депутат най-много два мандата в Парламента!Така ще се премахне склерозирането в Парламента.
  • 4 ????

    8 8 Отговор
    Защо в президентството обръщат внимание на продажни Лози и гербави торни бръмбъри, които по цял ден обикалят по телевизионните студия.? Крайно време е да спрат да ги канят разните, антоанетки, социални лози и напоителни канали.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 хаберих

    4 0 Отговор
    Куриозна ситуация се е случила в Пловдив. Членка на избирателна комисия е подала жалба до РИК, че е напълняла заради ниската избирателна активност. „Тя се оплака, че поради ниската избирателна активност й се е наложило да хапва повече. Заради което е качила три килограма”, обясни председателят на РИК – Пловдив Ивайло Василев.
  • 7 Аман

    12 3 Отговор
    Не пипайте Конституцията на РБ!
    Освен ако, България не цели да излезе от ЕС, НАТО и диктата на САЩ-от което следва България да не е пушечно месо на САЩ, излизане от НАТО.закриване САЩ бази, строеж на държавна Белене-ползи за народа достъп на самостоятелно икономическо развитие, за което имаме географски и природни позитиви, прекъсване с простотиите-Зелени Сделки, Данък производства-Г-20, ЛГБТИ, Ковид.
    ДЕАНОНСИРАНЕ всички ангажименти и Договори-приети от СОРОСОИДИТЕ-ДС БКП, довели до разграбването и унищожаването на България-икономически и политически.
    Тогава с право, само една промяна, Радев пожизнен Президент.
    И понеже няма да стане, не пипайте Конституцията.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Загрижен

    15 1 Отговор
    Не би трябвало да може туко-така да са правят промени в конституцията и то точно от бъдещата парламентарна "пасмина". За промни в коституцията се изисква квалифицирано мнозиство и то след избори за Велико Народно Събрание.
  • 12 ФАШИСТИ

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "Соросоиди СЪР":

    ТЕЗ ФАШИСТИ ПИПНАТ ЛИ КОНСТИТУЦИЯТА КРАЙ С НАС КОРОНА МОРОНА И СТЕ СВЪРШИЛИ!
  • 13 Смееех

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Смях":

    Ти потърси за последните 30 години, дали има във властта 26 човека, които не да бивши комунисти, децата на такива, , или агенти на ДС.
  • 14 Наблюдателен

    9 1 Отговор
    то целя "стратегически съвет" на РР са бивши ПомПолити, ВКР-та и ДС агенти, какъв интелект лъха само .................
  • 15 Средновековие

    6 2 Отговор
    Да не си правим илюзии, че няма добре осребрени лобита в България, като премахнат единна територия, няма малцинства-промотират се "македонски$ малцинства.
    Така се опитаха да премахнат КЕВР, и Д отпред ДЪРЖАВЕН, не е случайност.
    Едно от изискванията на ЕС е регулираният ПАЗАР за потребители да ОТПАДНЕ.
    Няма повод за оптимизъм.
    Дано да греша, в момента единствената опозиция ще Възраждане-ако запазят позициите си.
    БСП под заплаха от махане на Лидера-Нинова, и те пападат в Соросоидната прегръдка-Първанов беше началото, но той поне се опитваше да промотира Шлемът-Белене, ЮП, Александрополус.
    И все пак: "ГЕРБ трябва да бъде Разрушен".
    След това народът да реши, какво бъдеще иска за България?
    Изчезваме от картата, или оставаме.
    Ако решим да останем Съпротива, и истински "Преход", с премахването на всички НПО$та и Соросоиди.
  • 16 big

    5 1 Отговор
    Професори, пък глупави! Първо и основно трябва да се промени съзнанието, което просто няма как да стане с настоящия "материал" във всички сфери на управлението на България и на-вече в съдебната система! Второ: всички горе споменати трябва стриктно да спазват настоящата Конституция и закони и чак тогава, след един достатъчно дълъг период да се пристъпи към тяхната промяна, ако е нужно! В моя живот, така се случиха нещата, че се наложи да чета много закони и Конституцията, водих дела в съда и пращах жалби в прокуратурата според тях, но от всякъде получих "среден пръст" - най-вероятно корупция.
  • 17 Тредстоун

    11 2 Отговор
    Къде са будните българи , каде са палатките , колоните с автомобили , щайгите с домати и яйца .... , рекорди на цени , инфлация , ток , горива храни , дърва , газ услуги... , теглят по 500 милиона на седмица нови кредити , тишина , будните заспаха под крилото на зеления чорап , а липсата на финансова подкрепа за кресливите смешници от дубайския беглец ....
  • 18 Атлантик плюс

    5 2 Отговор
    Защо не въведат отново член 1-ви в Конституцията, а именно, че ЕС и НАТО имат ръководна роля в политиката на България. Ура!!!
  • 19 Pilot

    5 5 Отговор
    Егати каскета, не може ли да го махнеме без да пипаме Конституцията , та този по-велик ли е от кралицата ?
  • 20 Гнусeн ми е

    6 0 Отговор
    Тоя е толкова професор колкото аз първия космонавт.Мекере.
  • 21 гадове

    9 1 Отговор
    Ето затова България е на това положение. Вместо такива доносници на репресивните комунистически служби да са лустрирани и осъдени, те задават дневния ред на обществото, и те определят кое е правилно и кое-не. По-голям позор за България няма. В нито една държава това не се случва. Поне медиите нямат ли грам съвест и чувство на отговорност, да обявят пълен бойкот на тези лица, ами продължават да им дават гласност. Сега ще искат да си приеман нова комунистическа конституция, с която да си изберат нов върховен комунистически вожд до живот.
  • 22 Ахам

    4 1 Отговор
    Къде го видя това мнозинство от 30% гласували бе кауш прост?
  • 23 Alex

    5 1 Отговор
    Попитали охлюва как е стигнал върхът,а той скромно казал: С пълзене...Та и ти,господин другарю,изпълзя своевременно.Радост голяма е,че все пак съвместно с Пилота,макар частично,върнахте комунизма,т.е.вкарахте България в безпътица!Сега,при това "нормално" правителство,може да очакваме изритване от ЕС,за НАТО вече трябва да спрем да говорим!А...и повишаване жизненото равнище на народа!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 бай Пешо

    5 1 Отговор
    Майстора си е баш майстор, след като успя да накара т.нар. десни от ДБ, да гласуват за президент с инициативен комитет от 27бр. агенти като него на ДС и вицепрезидент от БКП/БСП! Браво МАЙСТОРЕ!
  • 26 гост

    4 1 Отговор
    Борисов е на власт от 2001. И кви промени. Те в системата на мвр, най сладкото, кога никъде нямаше работа, той ги измъкна от селото и ги направи полицаи и днес отвътре и отвън са на възраст около 40. Вие дпс, бсп, герб играехте заедно за промените И днес резултата е на лице Кирчо Петков е на годините и с 3 деца, а другите отвън стари ергени. Промените си бяха направени от вас, хората на бкп, дс, кгб, доносници, какъвто е и Борисов, Доган. Весел ден!
  • 27 Анонимен

    2 2 Отговор
    Сачева и тя кво иска. Има вакантни места, днес, къде ли не. Да не е решила да се венчае в НС с АЛИГЕРО. Алчността е богатство в България.
  • 28 хахаха

    3 1 Отговор
    По какво е професор тоя ,тартора на дебила Радев,явно добър учител на шашми и крадене
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бандера

    0 0 Отговор
    А още по първо е задължителна ЛУСТРАЦИЯ на всички ДС офицери и доносници, особено на такива боклуци, като агент Маестро!
  • 31 до коментар 2

    0 0 Отговор
    знаеш ли какво е съдържател на явочна квартира?
    В онеси години имах приятел ченге и му бях дал ключ на апартамента ми за да си води приятелката (той бе женен).
    Обясняваше ми,че ще се води като явочна квартира.
    Толкова по въпроса!
  • 32 абеее

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Соросоиди СЪР":

    чул си и не разбрал
  • 33 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЛИ -КОЛКО СА ЖИВИТЕ --ПРОСТИ ФЕСЪРИ В БЪЛГАРИЯ -НИЩО НЕ ДОПРИНЕСЛИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА РОДИНАТА , НО ВЗЕМАЩИ " ПРИБЪЙЛ- ПРОСТФЕСЪРСКИ " !?!?!?!? 80 % ОТ ПРОСТФЕСЪРИТЕ НИ ---СА ТАПАНАРИКУСИ -ИЗПЕРКТИ !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 34 ОСТАВКА ФАТМАК

    1 0 Отговор
    АГ€НТ ОТ КД$-"МАЙ$ТОРА"!

    ОСТАВКА ЗА БОЛШ€ВИКА ФАТМАК-р€зид€нтЪ-рум€н!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове