Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 11:25 6 219 47

Експерт: Автобусът няма спирачен път, най-вероятно става въпрос за спукана гума

  • ам струма-
  • боснек-
  • изгорял автобус

Работила е печката и започва пожарът от предната част според мен, казва Пиргов

Експерт: Автобусът няма спирачен път, най-вероятно става въпрос за спукана гума - 1

На пътя няма спирачен път, вероятно автобусът се е движел със 100 км/ч, заяви за БНТ Васко Пиргов, който работи в областната пътна администрация в Перник. Той обясни, че е негов дълг да се отзове на сигнал за инцидент.

„Пристигнах около 3,30 ч, след 10-ина минути пристигна главен комисар Николов. Беше създадена бърза и качествена организация. Пътят беше перфектен, 9 градуса беше температурата, всичко е обозначено ясно. Става въпрос за човешка грешка - аз съм инженер по двигатели с вътрешно горене и ми е ясно. Чул се е гръм от предна дясна гума на автобуса. Рейсът е спукал предна дясна гума, има разлив на гориво. Работила е печката и започва пожарът от предната част според мен. От влаченето на автобуса има искра и затова е лумнал,“ обясни Пиргов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Делю Хайдутин

    26 30 Отговор
    Тая печка на дърва ли е?

    Коментиран от #6, #14, #26

  • 3 град козлодуй

    7 59 Отговор
    Не са за жалене северните макета.

    Коментиран от #22

  • 4 честен ционист

    31 4 Отговор
    Как не казаха, че пак някой с фаса е виновен като при влака за Кардам. Ама още не е късно.
  • 5 Гумата

    37 7 Отговор
    Гумата е спукана след като е налазил мантинелата и е гръмнала.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Абе експерте

    16 20 Отговор
    смотан, какъв спирачен път търсиш, бе. 2022 година сме. А, да си чувал Ей Би ЕС система.
  • 8 нещастник

    24 13 Отговор
    най вероятно експерта не никакъв експерт, с просто око се вижда защо е првгазил мантинелата В ТЪМНОТО В МЪГЛА! ВСЕКИ ШОФЬОР ЩЕ ГО РАЗБЕРЕ НО НЕ ИНЕКСПЕРТА
  • 9 Centyrion

    29 5 Отговор
    Накъсай си дипломата.Ако гръмне гума на завой със 100 км/ч автобуса ще се обърне.

    Коментиран от #32

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Абе мисирки

    15 4 Отговор
    Как да има спирачен път като шофьорът е загинал от взрива на тубите ори удара с дясната мантинела! Спрете с дебилизма. Всички български мисиркомедии сте изключително неадекватни и облъчени. Спирайте да бълвате бъртвежи!
  • 13 1944

    14 5 Отговор
    сега като дойдат бойковите калинки от да "бдп" и ше стане мазало. яко ше се ръси мозък , водете си записки.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Мале мале

    23 2 Отговор
    Майко мила, какви експерти имаме в министерствата!!!
  • 17 човек

    23 9 Отговор
    Научете се най-накрая, съвременни автомобили, автобуси, камиони ... които имат ABS система. Която е задължителна от доста години в ЕС и се слага на автомобилите от над 30 години. Не оставят СПИРАЧЕН ПЪТ при спиране. Ако за журналистите е простено да не го занят. То е недопустимо "ЕКСПЕРТИ" по пъртна бесопасност от МВР, да говорят глупости. МВР вземете да си образвате и обучи "експертите".

    Коментиран от #27, #29, #47

  • 18 Пучо Капучо

    17 2 Отговор
    Абе, щом няма спирачен път, не е трудно човек първо да си помисли за спукана гума. Ами, експлозията тогава откъде е дошла? От стърженето и помитането на мантинелите? Едва ли. А с факта, че трите автобуса са преминали безпроблемно преди това, отпада и да има проблем с пътната настилка. Яко разследване трябва в този случай.
  • 19 5577

    9 2 Отговор
    Ясно, Мерцедес са виновни, правят скапани автобуси?!?! Експертът може да не е чувал за пожароустойчивост, случва се, у нас, винаги у нас.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 9722

    14 2 Отговор
    Автобусите с толкова се движат на магистрала - 100 км/ч.

    И откога инженер по ДВГ е експерт по пътно строителство?????

    Едното се учи в меито от тройкаджии, а другото е специалност във ВИАС и такива "експерти" не можеха дори да си мечтаят бал за влизане.

    Коментиран от #44

  • 22 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "град козлодуй":

    Ти не си за жалене - болесник!

    Коментиран от #41

  • 23 Той

    8 2 Отговор
    Журналистът, иззмукал тази статия от палците си да си скъса книжката, ако има такава. Всеки шофьор има развити рефлекси при нередност първо да се опита да намали скоростта. За професионален шофьор да не говорим. При спукана гума със сигурност щеше да има спирачен път, никой шофьор няма да остави да се движи по инерция докато спре. Друг е въпроса какво трябва да бъде правилното спирачно усилие за да има ефект това, но това е рефлекс, който е за самосъхранение, всеки би натиснал спирачка, някои панически, друг по опитен просто ще се опита да запази самообладание и да контролира процеса, колкото може. Липсата на спирачен път говори за 2 сигурни хипотези - умисъл или заспал/неадекватен шофьор!!!! И най-малко възможната 3-та хипотеза - взрив, вселдствие на атентат, но това според мен няма логика. Много странно е обаче обстоятелствата на пожара, как не е имало време повече хора да напуснат авобуса. Или са били възрастни и по-трудно подвижни и след евентуално блокиране на преднаат врата за слизане не са успели да счупят прозирците, което пък говори вероятно и за липса аварийни чукчета до стъклата. Най-страшноти е, че и много деца са загинали. Пожарът е бил силен и с много токсични газове, какъвто е при изгаряне на дизел. Възможно е ключов фактор да се окаже нерегламентирано транспортиране на гориво - в туби при резервната гума, което се прокрадна в някои статии.

    Коментиран от #35

  • 24 Биби Кинг

    3 1 Отговор
    Аоооооо верно бе грамнала е резерната гума озаде у багажнико
  • 25 Обективен

    19 3 Отговор
    Тука май се опитват да прикрият терористичен акт, след като един от оцелелите е казал, че е имало взрив.С този инцидент може би се цели да станем по-снизходителни към Македонците и да им дадем по-бързо разрешение за влизане в ЕС.И сега се питаме кой има интерес от тази работа. Припомнете си кой ни натиска до края на годината да дадем съгласие за Македония, а именно американците. И нищо чудно този инцидент да е дело на ЦРУ. Напълно в техен стил. те си взривиха небостъргачите за да имат повод да започнат война, та какво остава за един автобус.
  • 26 САП

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    За отопление на големи пространства (салон на автобус) се използват използват устройства наречени "печки" те работят на дизелово гориво.

    Ползват се обикновено, когато двигателя не работи. Те са спирали наскоро преди катастрофата.
  • 27 Митко

    24 0 Отговор

    До коментар #17 от "човек":

    От далеч ти личи, че си бос в тази сфера. Това, че има ABS не означава, че гумите не оставят следи при тежко спиране. Означава че леките автомобили не оставят плътна и непрекъсната диря. Товарните оставят ясна диря, която на пръв поглед изглежда непрекъсната.
    ABSа при автомобилите с въздушна спирачна система е малко латентен защото въздуха е инертен и нещата не работят като при леките автомобили...
    Аман от разбирачи

    Коментиран от #34

  • 28 Той

    7 0 Отговор
    А и ако да речем предна дясна гума се спука, със сигурност ще има следи от суркане от гумата или даже джантата по асвалта, няма как иначе, тоест щяхме да имаме точния момент на възникване на инцидента. Няма как спукана гума и никакви следи по настилката!!!!!!!
  • 29 САП

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "човек":

    Евтините ABS оставят следи.
    Качествените не оставят.
    Това е автобус и би трябвало да с качествен ABS.

    Коментиран от #30

  • 30 2222

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "САП":

    Вероятно автобуса е трета употреба, лошо поддържан. Надали минава реален технически преглед в Македония. Отделно фирмата е регистрана тук.... Все едно гледаш български автобусен превозвач.
  • 31 ВИЛ

    6 1 Отговор
    Нощ висока скорост колеги каращи отпред пред които може да се изложиш ако не караш бързо като тях несъобразена скорост едната гума леко в аварийното платно умора и сънливо отпускане от енообразието завой и след него тир паркинг с отделяща го от пътя мантинела БУМ
  • 32 Център

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Centyrion":

    Центъра на тежестта той така се обръща от една спукана гума и хоп автобуса по таван. В часовете по физика явно яко сте спали..
  • 33 Голям Слон

    8 0 Отговор
    Ако нафтата беше възпламенимо гориво, нямаше да я палят с компресия, а със запалителни свещи, както е при бензина :-) Търсете другаде причината и си намерете добри инженери по ДВГ.
  • 34 А ти си

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Митко":

    Мн обут. Ако някой като теб е помакедончвал АВСа в домашния сервиз разбира се че ще оставя следи. Затова съм написал, че сме 2022 година, шмульо недоучил.
  • 35 Роко Скиавоне

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Той":

    Как разбра,че не е имало чукчета,проблема е ,че едва ли тези деца знаят как се използват,всичко е станало бързо те си спят,за газивете съм съгласен ори този бърз пожар повечето са били задушени,вече ще се разбере дали е умало струпване на някое място за изход от повече хора и това вместо да се спасят, в паниката са се затиснали допълнително
  • 36 Ееех

    7 0 Отговор
    Това е експертът по гражданска защита, отбранително мобилизационна подготовка, пожарна безопасност, охрана на труда и охрана на обл адм., нали. И е пенсионер бивш полицай или военен. Мдааа, такива са навсякъде. Експерти имащи проблеми с вкл. на компютъра, но с едно основно достойнство умеят да гледат с обич и благоговеене обл. управител.
  • 37 Роко Скиавоне

    2 0 Отговор
    Имал съм инцидент с автобус на магистрала,какво беше при нас,лек автомобил пука гума колата му почва да криволичи и се бие в задната част и ни поврежда рвмък и шайби минало е повече от 15 години оттгава двигателят отзад лу беше на автобуса или се бъркам,повечето хора спят в автобуса който някъде се движехме с 70-80км толкова беше ограничението,когато една лека кола съсвсем леко те перне отзад вътр в автобуса имаш чувство,пе той подскочи 1 метър на горе хората се събуждат в транс,но благодарение на съобразената скорост шофьора ни овладя автобуса до нас отдясно имаше мантинела с голяма пропаст надолу ни ние сме стигали до удар с мантинелата,просто едно почукване на лекият автомобил отзад с висока скорост и ефекта е все едно автобуса подскочи като жабка,това се случи на около 20км от Римини
  • 38 Бачкатора

    2 3 Отговор
    ИМАЛО Е БОМБА,един от оцелелите каза,че е чул взрив преди да пламне автобуса.

    Коментиран от #42

  • 39 ПИГВИНА ГЕНЕРАЛ

    3 2 Отговор
    ТИЯ СА НОСЕЛИ ТУБИ С БЕНЗИН ЕФТИН ЗАКУПЕН ОТ ТУРЦИЯ. И ПРИ УДАРА ВЗРИВ.
  • 40 Гошо

    2 1 Отговор
    ПИРГОВ ако ти си експерт аз съм трамвай.Дизелово гориво от искра на пътя не може да се запали,криете истината.ИМАЛО ВЗРИВ и така е станала белята......
  • 41 град козлодуй

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    и ти и ти
  • 42 Роко Скиавоне

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Бачкатора":

    Ако въпросният човек е бил заспал по това време се получава този ефект,че преди това е имало взрив,на него му се губят стотни от секундата
  • 43 яко ни лъжат

    1 1 Отговор
    ШОФЕРА Е ЗАСПАЛ. ПЪРВО Е НАБРАЛ И СЕ КАЧИЛ ВЪРХУ ДЯСНАТА МАНТИНЕЛА. ИЗРОВИЛ Е ЦЯЛАТА И ПОСЛЕ ПРЕЗ ДВЕ ПЛАТНА СЕ Е НАХЕНДРИЛ НА ЛЯВАТА МАНТИНЕЛА . АКО Е ИМАЛ СПУКАНА ГУМА ТАЯ МАНЕВРА Е НЕВЪЗМОЖНА. УМОРА,ЗАСПИВАНЕ И УДАР В ДВЕ МАНТИНЕЛИ. ТОЯ Е НЕМАЛ СПИРАЧКИ ЩОТО МАРКУЧИТЕ СА БИЛИ СКЪСАНИ ПРИ ДЯСНАТА МАНТИНЕЛА. СКОРОСТТА УБИВА. ДА ПРОВЕРЯТ ЗА НАЛИЧИЕ НА БЕНЗИН И ВЗРИВНИ ВЕЩЕСТВА. КАК СА ГИ ПРОПУСНАЛИ НАЩЕ МИТНИЧАРИ??????
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 георги Димитров

    1 0 Отговор
    Аман от "експерти" ! Все бивши военни и ченгета. Хем пенсия/обикновенно тавана/ хем и заплата, намърдани в кметства, общини или Обл. администрации. Че и тоз Пиргов! НЕ подценявайте професионализма на шофьора. Заблудил се бил, качил предна дясна гума на бордюра-гръмнала искри от мантинелата запалил се автобуса-бля-бля . Без да съм експерт-имало е взрив/истинските експерти ще кажат какъв и от какво/, шофьора е пострадал, загубил контрол автобуса се е суркал първо в дясно после спрял в ляво. През цялото това време на лашкане/движение/огъня бушувал в салона. Бил съм свидетел как лек авт. изгаря за около 7-10 мин..На автобуса са му трябвали около 15м. до този му вид.Бог да прости харата.
  • 46 Халил

    4 0 Отговор
    Липса на спирачен път,детонация,следи от взрив по корпуса на автобуса и врати на 100 метра от него изхвръкнали ,изгорели за секунди хора ,дизел-който не гори по подобен начин и тн и тн ...все факти, доказващи по недвусмислен начин ,че само когато се взриви автобус пълен с евреи ,ТОГАВА И САМО ТОГАВА имаме тероризъм ,но в всички останали случаи ,когато се тряпят обикновени българи и нашите братя македонци по гара Буново ,влакове дерейлират, държавният хрантутий всичко замазва и заличава.Недъгавото сарафче и Рашковий ,коио едно престъпление не са разкрили в живота си горките.
  • 47 някой

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "човек":

    Ти книжка нямаш нали ? Искам да ти кажа че когато караш с 100 + и натиснеш спирачките за така нареченото авариино спиране въпреки че абс системата няма да позволи гумите да блокират напълно , пак ще остане следа , особено при тежка машина каквато е рейса
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове