17 Декември, 2021 06:56 4 537 36

Радев: Натискът върху България заради РСМ не е работещ подход

  • румен радев-
  • президент-
  • северна македония-
  • членство-
  • европейски съюз

Нека европейските ни партньори да окуражат страната кандидат да предприеме необходимите реформи, за да постигне критериите за членство в ЕС

Радев: Натискът върху България заради РСМ не е работещ подход - 1
Снимка: БГНЕС

България не е пречка в процеса на разширяване на Европейския съюз, постигането на напредък в него зависи изцяло от Република Северна Македония. Ние по-скоро отстояваме фундаменталните принципи и ценности на нашия съюз: защита на човешките права и недискриминацията, заложени в Копенхагенските критерии за членство, както и добросъседските отношения.

Това заяви президентът Румен Радев в интервю за Euractiv.

Държавният глава посочи, че България, отчитайки голямото значение на европейската перспектива за Западните Балкани, винаги е била „двигател“ на процеса на европейска интеграция за страните от региона.

„Истина е, че ние имаме специални отношения с Република Северна Македония, ние сме много повече от съседи и приятели. Хората от двете страни на границата са свързани от общата ни история и култура, а ветровете на историческите събития разделиха много семейства“, подчерта Румен Радев. Именно за това България е първата държава, признала независимостта на Република Северна Македония през 1992 г. и оказвала подкрепа в трудни времена за югозападната ни съседка: в случаи на икономическа и политическа изолация, регионални и вътрешни конфликти, бежански кризи и природни бедствия. По тази причина България безусловно подкрепи и присъединяването на РСМ към НАТО.

„Тези факти са добре известни и затова някои от нашите партньори не разбират, защо продължаваме да се въздържаме от произнасянето на нашето „да“ за началото на преговорите на РСМ“, посочи Румен Радев.

По думите му едно лесно обяснение за отказа на страната ни да отвори вратата на преговорния процес за РСМ е неизпълнението на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Държавният глава посочи, че преди 4 години този договор е бил възприеман като средство за разрешаване на сложните двустранни отношения с югозападната ни съседка, подобно на сключеното по-късно Преспанско споразумение между РСМ и Гърция. Днес ситуацията е дори по-лоша и сме свидетели на отстъпление от почти всяка клауза на нашия договор, отбеляза Румен Радев. Затова България настоява и за включването на изпълнението на тези два договора като част от процеса на присъединяване на югозападната ни съседка към ЕС.

Президентът посочи също така, че през последните 4 години говорът на омраза от страна на РСМ към България се е изострил и не виждаме политическа воля за премахване на обидните за страната ни квалификации в учебниците и в медиите, както и за прекратяване на фалшификациите и унищожаването на българското културно-историческо наследство в тази част на нашия регион.

Нашата най-сериозна грижа обаче е, че РСМ не следва основополагащите принципи на Европейския съюз, нито изпълнява Копенхагенските критерии за членство. Дискриминационното отношение към македонските българи продължава десетилетия и това трябва да спре, подчерта още президентът. Днес 120 000 граждани на РСМ имат също така и българско гражданство, което означава, че те са граждани и на ЕС, добави Румен Радев.

Българите в РСМ следва да бъдат равнопоставени на другите конституционно признати „части от народи“ в страната. Пълната равнопоставеност и техните права трябва да получат гаранции в Конституцията и „институционалната архитектура“ на страната, преди да отворим вратата за преговори, призова президентът и добави, че това е принципен въпрос, който не подлежи на договорки.

Напредъкът в европейската интеграция на РСМ не се определя от срокове, а от постигнати резултати. И колко ще продължи този процес зависи единствено от страната-кандидат, припомни президентът. Като пример Румен Радев открои, че само за 6 месеца РСМ е приложила споразумението от Преспа, е приела съществени промени в Конституцията си и е променила наименованието си. „Не разбираме защо е толкова трудно да се добави една единствена дума „Българи“, наравно с останалите части от народи, изброени в конституцията на РСМ“, постави въпрос Румен Радев.

„Кой би могъл да бъде срещу включването на българите, на „равна нога“ с македонците, албанците, сърбите, турците и всички останали? Чух аргумента, че нямало да се събере мнозинство от 2/3 в парламента. Но защо? Някой може ли да обясни проблема, след като всяка страна кандидат трябва да демонстрира ангажираност към процеса на присъединяване с всички свои институции?“, заяви още държавният глава. И отново подчерта, че без конституционни и всички други гаранции за равнопоставеността на българите в РСМ, вратата няма как да бъде отворена. За по-бързото постигане на напредък президентът призова държавното ръководство на югозападната ни съседка към ангажираност и политическа воля за вземането на смели решения и предприемане на конкретни стъпки.

Президентът отново подчерта, че опитите за оказване на външен натиск върху България за ускоряване на европейската интеграция на РСМ не е работещ подход, а европейските ни партньори по-скоро следва да окуражат страната кандидат за членство да предприеме необходимите реформи, за да постигне критериите за членство в ЕС.

Румен Радев изрази също така своя оптимизъм, че новите български парламент и правителство ще продължат да подкрепят РСМ за извършването на необходимите реформи по пътя на нейната европейска интеграция.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 89 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    90 7 Отговор
    Натискаха ли така Гърция , същите евроGейци в преговорите ‼️❓‼️❓
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Боц

    18 12 Отговор
    Само така Плешо!
  • 4 гадно

    77 8 Отговор
    Макетата не искат да разберат, че когато те гонят по устав (договор) няма как другия да е виновен. Да продължават по същия начин и ще видят ЕС през крив макарон разбира се, ако не се е разпаднал преди това.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Х7V7

    100 15 Отговор
    Браво! Един изключително достоен БЪЛГАРИН! Страната ни само трябва да се гордее, че имаме такъв Президент!

    Коментиран от #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мая

    67 8 Отговор
    Достойна позиция на нашия президент.Президентите на САЩ също натискаха гърците по онова време но те не се огънаха.Сътрудничеството във всички области е необходимо,но най важна е историята,защото бъдещите поколения няма да ни го простят.А защитим ли си историята,всичко останало ще се нареди от само себе си.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Йух

    51 9 Отговор
    Гърците са истинската причина за ситуацията с Македония. Гърчолята насъскват цял свят срещу нас. Ако се приеме истинската история на Македония Гърция ще трябва да обясни геноцида на българите в Беломорска Тракия.
  • 15 Иван

    25 6 Отговор

    До коментар #9 от "РЕАЛИСТ":

    Невежеството е също човешко качество.Дори да имат съгласие от всички страни в ЕС самото влизане в съюза ще стане най рано не по малко от 10 години.

    Коментиран от #17

  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 7 Отговор

    До коментар #7 от "Х7V7":

    Радев като е казал "А" да каже и "Б".....1. С. Македония е все още в сръбска орбита.
    2. Сърбия, дори и поставена на колене, няма да изпусне С. Македония от хватката си.
    3. По тези причини, България не може да окаже никакво положително влияние към С. Македония.
    4. Всяко наше действие за вразумяване на С. Македония затяга сръбската примка.
    5. Даването на българско гражданство на скопяни не води до нищо положително.
    6. Всякакви политически преговори/пазарлъци са безполезни.

    Коментиран от #19

  • 17 РЕАЛИСТ

    9 40 Отговор

    До коментар #15 от "Иван":

    Ти май бъркаш Македония с България. България в бавноразвиваща се страна. Влезе в ЕС пи милост и с помощта на Сакскобургготски. А, за 10 години Македония ще изпревари България във всичко, както Румъния го направи. Въобще не си мислете, че сме някакъв фактор, на който дават думата в Европа. В клас на двойкаджиите никой не обръща внимание.

    Коментиран от #32, #35

  • 18 гошо

    31 7 Отговор
    добре го е казал радев, поздравления.
  • 19 наблюдател

    26 7 Отговор

    До коментар #16 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    тия неща, които си ги изредил, и да има истина в тях, няма как да бъдат казани без това да причини тежки щети на територията ни. радев е казал каквото трябва, умерено, разбираемо, достатъчно аргументирано и достатъчно твърдо. патриотарските напъни почти винаги водят до трагедии по нашите земи, попрочети историята.

    Коментиран от #21, #36

  • 20 дупница

    7 10 Отговор
    България винаги е била "двигател" в всичко и за това сме на дъното по всички класации!!!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Саово

    13 2 Отговор
    Македонци, а не албанци: на вас ви беше и ви би било най-добре с или в рамките на Сърбия. Колкото пъти съм бил в Македония, от непринудени разговори на маса съм го установявал. Другото е колониална политика. Но шиптерите в Македония ще са против..
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Маке Баке

    6 1 Отговор
    Шума ке ядам комита ке бидам🇦🇱
  • 25 Гай Турий

    27 6 Отговор
    Днешната страна РСМ е изкуствена държава. България я призна първа, за да я откъсне от сръбското й робство. Но това "оксвобождение" вече 30 години не проработва. Причината е, че в Бc.гария, както при комунизма от Тарабата до Тато никой не работеше да се подържа, или да събужда заспалото самоосущане на тия народи в днешна Македония и Северна Гърция, че са българи в голямата си част. Никой - нито партия, нито държава, нито служби. А после от 30 гоздини у нас се занимаваха, как да громят социалистическата собственост, как да я крадат и присвояват, предателите атлантици ни закопаваха в либерално-демократични заблуди и ни подкопопаваха под ново робство. Никой не мислеше че имаме проблеми оттатък границите ни. България трябва да противодейства, както на задкулисните и мръсни игри на гърците, така и на подлостта и наглостта на сърбите, които също кандидатстват за ЕС и ние може да ги спънем и тях заслужено, трябва да го направим да разберат, че те са част от проблема - да се отдръпнат от Скопие. Никой не работи и срещу глупоста на българите по Вардаско, че се наричат македонци заради исторически и главно идеологически коминтерновски фалшификации. Днес Радев поведе фронта като най-достоен и умен българин на най-представително ниво. Трябва да го следват. Защото мутрите ни забиха 20 г. надолу и назад в тоя процес.

    Коментиран от #28

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 2121

    14 5 Отговор
    ВЕТО!!!ВЕТО!!!Докато не признаят ,че са Българи,Че има само Българска История ,Български език и Българска Азбука на която фалшивите македонци четат и пишат,Че има само БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ,няма да бъдат допуснати,до предверието на ЕС.ВЕТО!Всичко,трябва да изпълнят по отношение на БЪЛГАРЩИНАТА и чак тогава ще помислим,дали заслужават ЕС.Ако ,трябва ,ще чакат 30 години/при гърците ,чакаха 28 години/Ние не бързаме.И Българското Правителство,да не се оправдава с Русия.Тя, Русия има и ще има винаги влияние върху Балканкия Полуостров,независимо ,какво мислят в тъпите сащ и гейБрюксел.
  • 28 Гост

    12 3 Отговор

    До коментар #25 от "Гай Турий":

    Респект за точният коментар! Ето това никой не разбира!
  • 29 !!!?

    6 16 Отговор
    Кремъл чрез своята марионетка Радев спира разширяването на ЕС. Той е главният генератор на антимакедонската истерия сред русофилският Зайчарник !!!?
  • 30 Обективно

    2 3 Отговор
    И добре казано!
  • 31 Браво за Радев

    11 2 Отговор
    Смислено и аргументирано изказване!
  • 32 Един от всички

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    Така е. По принцип си прав. Но има едно глямо НО. Вярно сме двойкаджии, но основната заслуга за това идва от натиска отвън. И вече хората взеха да се осъзнават и центробежните сили тук стават МНООООГО големи. После обикновено двойкаджиите правят промени и стават водещи, но на нещо друго - смея да твърдя може би по-добро..... Та този изкелеферчен ес може да ходи на м....та си!
  • 33 Въх, нидей!

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Утро":

    Облечи се, че ще ти трябват пари и за лекарства!
  • 34 Болярин

    2 0 Отговор
    С тази си позиция за първи път ще напиша името Румен Радев, ... без повод да то иронизирам !!!
  • 35 Пак съм аз

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "РЕАЛИСТ":

    При теб реалното е, че сам си говориш пред огледалото, г-н ЧЕРНОГЛЕД РЕАЛИСТ ! Впрочем, освен че такъв типаж в живота си и котка няма до себе си, много намирисваш на античен "индиец" !!! Благодарим ти за хетърщината, г-н НИКОЙ !!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове