Last news in Fakti

21 Декември, 2021 15:27 14 156 31

Д-р Георги Георгиев за ФАКТИ: Без историята им, вписването на българите в Конституцията на Северна Македония е безсмислено

  • д-р георги георгиев-
  • република северна македония-
  • северна македония-
  • българия-
  • двустранни отношения-
  • история

"Натискът отвсякъде е за компромиси със Северна Македония. Големият въпрос е какъв компромис ще бъде постигнат", посочи историкът

Д-р Георги Георгиев за ФАКТИ: Без историята им, вписването на българите в Конституцията на Северна Македония е безсмислено - 1
Георги Георгиев; Кадър: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Когато говорим за затопляне на отношенията, сме длъжни да отбележим, че това затопляне все още не се е състояло. Това са наши очаквания и, опасявам се, те са твърде оптимистични. Същото беше и с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония от 2017 година. Тогава имаше изказвания, че едва ли не сме решили Македонския въпрос. Нашият ентусиазъм обаче беше твърде пресилен и неоправдан”.

Това каза в интервю за ФАКТИ историкът д-р Георги Георгиев, члeн нa нaучния cъвeт нa Мaкeдoнcкия нaучeн инcтитут и глaвeн acиcтeнт в Инcтитутa зa иcтoричecки изcлeдвaния към Бългaрcкaтa aкaдeмия нa нaукитe. Повод за думите му - евентуалното затопляне на отношенията между България и Северна Македония, заявено от министър-председателя Кирил Петков.

“Икономическата сфера е съчетана неизбежно с геополитиката”, посочи още историкът.

“Основният, най-острият, фундаменталният проблем е проблемът за историята. Колкото и да се опитват да го минимизират, той остава и едва ли би могъл да бъде прескочен така лесно”, посочи още той.

“Вписването на българите в Конституцията на Северна Македония без историята е до голяма безсмислено, ако не и вредно”, смята д-р Георгиев.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Д-р Георгиев, говори се за затопляне на отношенията между България и Северна Македония по линия икономика. До какво са довеждали подобни затопляния в миналото?

- Когато говорим за затопляне на отношенията, сме длъжни да отбележим, че това затопляне все още не се е състояло. Това са наши очаквания и, опасявам се, те са твърде оптимистични. Същото беше и с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония от 2017 година. Тогава имаше изказвания, че едва ли не сме решили Македонския въпрос. Нашият ентусиазъм обаче беше твърде пресилен и неоправдан.

Затоплянето на отношенията е евентуално и за в бъдеще. Самото понятие “затопляне на отношенията” е твърде широко, твърде многопластово понятие, за да касае само икономическата сфера. Едно е производители и търговци от Северна Македония да пристигат на нашите пазари и обратното - наши на техните пазари, от съвсем друга категория и качество са мащабни геополитически проекти, не само стопански, като транспортния коридор №8.

Чухме заявка за затопляне, по-скоро за динамизиране, за раздвижване в тази сфера. Няма нищо лошо в това, напротив - полезно е. То обаче първо, не се е състояло, второ - едва ли изчерпва решаването на - вече не проблема, а проблемите в отношенията ни с Република Северна Македония.

- Кои са тези проблеми?

- Икономическата сфера е съчетана неизбежно с геополитиката. Коридор №8 е един от проблемите и докъде е стигнало неговото изграждане. Ние твърдим, че от северномакедонска страна не се прави нищо, те твърдят, че от наша страна не се прави нищо, а пътят при Деве баир, където е контролно-пропускателният пункт, е в окаяно състояние. Той не може да се нарече дори междуселски път. Това се случва в 21. век, а този път е основна артерия между две балкански столици, държа да подчертая - две от най-близките по разстояние балкански столици. Това е съвременен абсурд.

Основният, най-острият, фундаменталният проблем е проблемът за историята. Колкото и да се опитват приятели и неприятели, партньори и непартньори, наши политици и чужди политици да минимизират, да изтикат настрана този проблем, той остава, той е много важен и едва ли би могъл да бъде прескочен така лесно. Това е същностен проблем, който е в ядрото на нашите отношения не само с Република Северна Македония, но и със Западните Балкани и с Балканите като цяло.

- Споменавайки Договора за добросъседство, който на практика не се изпълнява, според Вас заявките за затопляне на отношенията ще се осъществят ли?

- Очевидно трендът е такъв, че натискът отвсякъде е за компромиси. Очевидно, че някакъв компромис ще бъде постигнат - не се ангажирам дали в скоро време или в по-далечно. Големият въпрос е какъв компромис ще бъде постигнат.

Поставен на международната сцена е пакетът, който предложи президентът Радев - “5+1”. Акцентите се преподредиха и на преден план излезе вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония. Вписването на българите в Конституцията без историята им е до голяма безсмислено, ако не и вредно.

Не е чак такъв проблем да впишат българите в Конституцията. Знаем как се провеждат контролираните преброявания на населението в Северна Македония. Вписването на българите в Конституцията с една контролирана бройка от 3-4 хиляди души, едва ли ще ги докарат повече, не е такъв проблем. Това ще ни нареди по численост след различни други малки групи.

Без историята, това вписване е безсмислено. С вписването би трябвало да се покаже, че българите не са някаква екзотична общност, която живее там по най-различни причини, а че македонските българи и македонският народ са части от едно цяло. Историческите процеси са довели до това, че след 1944 година македонци са станали тези, които преди това са били българи, а македонските българи са тези, които са продължили да бъдат българи до ден днешен. Решението може да бъде само на фундамента на формулировката “обща история”.

- Формиране на нови работни групи би ли могло да помогне?

- Прекрасно е да формират нови групи, никой трезво мислещ човек не би бил против сформирането им. Целта на тези групи е да динамизират, да интензифицират, да съживят положителната посока в нашите отношения - и в стопанство, и в култура.

Възловият проблем обаче остава общата история. Какъвто и да е Договорът за добросъседство, който търпи много критики - с право или без, все пак в него е залегнало понятието “обща история”. Историята нито е споделена, нито е преплетена, а е обща. Формулата, която предлага подобна трактовка, е взаимният компромис, който би могъл да се постигне. Това значи българската страна да приеме реалността на настоящето - тоест, че по някакъв начин, според нас насилствен и инженерингов, се е създала македонската политическа нация. От друга страна, те трябва да признаят миналото - че тази македонска политическа нация е създадена върху българския етнос там.

Този етно-инженеринг, осъществен преди вече почти 80 години - от 1944 година насам, практически се е състоял върху гърба на българската общност там. Не върху албанци, не върху турци, не върху власи, не върху роми и т.н., а само върху българите.

Това е формулата - признават българският бекграунд на македонската нация. Днес всички претендират, че историята не би трябвало да играе такова значение. Да, добре, историята обаче трябва да се каже, за да започнем на чисто. Има македонска политическа нация, чиито елити държат да наричат езика си македонски - нека го наричат. Историята обаче е такава - македонският народ в преобладаващата си част преди Втората световна война е бил с българското означение.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 62 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    53 10 Отговор
    Браво за ПОЗИЦИЯТА И ЗА ВНИМАНИЕТО ,КОЕТО ОБРЪЩАТЕ ЗА ПОДГОТВЯНЕТО НА ПРЕДАТЕЛСТВОТО ОТ РАДЕВ И КИРО!!!
  • 2 Кочо

    52 9 Отговор
    Няма да се учудя, ако Кирчо и Кокорчо направят изявление, че България си е присвоил историята на тази измислена държаваРСМ! А четох в медиите, как един достолепен мъдрец кори Възраждане и обяснява, че това национална история, Истанбулска Конвенция, национални или либерални ценности били бошлаф работа, важно било да има какво да се яде! Ами прасето в кочината винаги го хранят и после го колят!
  • 3 9862

    45 4 Отговор
    Предатели по нашите земи е имало и има бол. И към днешна дата очевидно нашата Държава и дипломация не прави нищо, просто бездейства! Няма и разбирателство в "политическия елит". Е, сега за какво българска позиция да говорим? "Наште" не ни го казват, но очевидно исрорията, езикът, "българската следа" в областта Македония вече не е предмет на разговори. Всичко това е отпаднало. Ще впишат българите като малцинство и толкова, нищо друго. Но пък ние ще признаем македонско у нас.
    Това е играта.
  • 4 макс

    55 1 Отговор
    Не променяйте историята за да е добре на македонците!Народ без история няма бъдеще!
  • 5 Влади Горанов

    7 13 Отговор
    Калотина съм я минал със 200
  • 6 Истината

    52 10 Отговор
    Всяко стъпване накриво по македонския въпрос ще е експлозия с непредвидими последствия, политиците трябва да са наясно с това!!! Половин България, са македонци!!!

    Коментиран от #9, #22

  • 7 Перо

    67 1 Отговор
    Историята не е била обща, а една! Обща е когато две нации са живели в една държава, а ние сме били една нация в една държава и една история!

    Коментиран от #13, #15

  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    37 0 Отговор
    НАРОД без МИНАЛО е обречен на ЗАБРАВА
  • 9 от ан

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    нередовен си

    Коментиран от #19

  • 10 Брабинеца

    41 1 Отговор
    няма място в Конституцията на Сев.Македония за определението "българи", иначе по този начин приемаме, че македонците са друг етнос различен от българския.
  • 11 Галина Колева,

    18 0 Отговор
    Абсолютно вярно.
  • 12 Сатана

    33 4 Отговор
    Резерватът Северна Македония е вреден за България също колкото Северна Корея за Южнокорейците,Косово за Сърбия,Украйна за Русия,Тайван за Китай. САЩ разделят и владеят.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 да внимават

    37 1 Отговор
    Едне единствено изречение може да се обсъжда .... Признание на български произход ! Държавата не е собственост на Радев или Петков , за да правят други договорки и компромиси . Ако искат да си изкарат мандата да се придържат към единственото важно нещо ..Бълг.арския произход . Иначе предателството ще бъде наказано жестоко .
  • 15 оня

    2 6 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Нещо ти лопа дъската:))
  • 16 оня

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "9977":

    Временно:))
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Руснаков

    24 1 Отговор
    Такива капацитети по проблема с РСМ да поканят Кирил Петков и да му обяснят нещата в прав текст,едва ли той е запознат в дълбочина с проблема..
  • 19 Истината

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "от ан":

    Много съм редовен даже!?!
  • 20 Комон Сенс

    29 0 Отговор
    То това е един от основните проблеми, артикулиран възможно най-кратко:
    РСМ да признае, че тези които днес се пишат "македонци", са се имали за българи преди 1944-а година.
    И не, не е заради "фашистката окупация". Още по времето на Османската империя и после по времето на борбите за национално обединение и световните войни тези хора са били българи. Децата им боядисани в сърбомания вече се имат са "македонци".
    После ще трябва да си говорим за насилията и геноцжида, приложени от властите срещу българите в Македония за да се смени "чипа".
    А Макединците да не си мислят, че ние тях упрекваме нещо. те са точно жертвите, чиите деди са били съдрани от бой и насилие, за да се откажат от рода си.
    Нещата към днешна дата са толкова извратени, че наследниците на българите-жертви са влезли в ролята на насилниците и се чувстват виновни за онзи геноцид...
  • 21 Комон Сенс

    29 0 Отговор
    Още по-извратеното в цялата ситуация е, че всички са наясно с истината: Съседите, които са провели геноцида. Турците - от османските източници, Великите сили - от дипломацията, свързана с войните и тайните си служби, самите македонски власти, които са крили архиви, променяли учебници и унищожавали археологически паметници.... Само горките български наследници си живеят в някаква виртуална реалност и се изживяват като българофоби. Това самомразене едва ли се отразява добре на психиката им на подсъзнателно ниво.
  • 22 да бе

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Истината":

    Половин България са македонци, тракийци, добружанци и западняци - избягали от чуждестранния геноцид. Т.е. са бежанци. Само дето бъркаш етнография с народност.

    Коментиран от #24

  • 23 Бум

    4 2 Отговор
    Брабинец е дал най добрия отговор, ясно и точно.

    Коментиран от #25

  • 24 Истината

    17 1 Отговор

    До коментар #22 от "да бе":

    Като пиша македонци имам впредвид българи от Македония, както българи от Мизия!!!
  • 25 haha

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Бум":

    Т.е. ясното и точното е да не се променя нищо?
    Прилича ми на глупост.
  • 26 Кир Стефанаки

    5 0 Отговор
    Браво!
    Звучи много смислено
  • 27 Константин

    9 2 Отговор
    Да, правилно е да се казва ЕДНА ИСТОРИЯ, а не "обща"!
    Идеята, лансирана напоследък, да се впишат българите в Конституцията на РСМ, като държавнотворен народ (друг по- омаловажаващ бе лансирания термин) и още по- зле като малцинство е пораженческа!
  • 28 Да,

    5 1 Отговор
    Абсолютно вярно и точно!!!
  • 29 Запознат

    4 0 Отговор
    Имам предложение към държавниците в България: Ако ни предадат историята да ни позволят да се откажем взаимно от гражданството Българско и да ни запишат в новите паспорти националност ПРЕДАТЕЛИ
  • 30 Ромелия

    0 8 Отговор
    Този г-н взима ли си редовно хапчетата
    Та на Балканите всички имаме обща история с Османската империя, всички държави са били част от тази империя....някой да е поставил условие на България, че има обща история с Турция за да е член на НАТО......
    Македонски етнос има много хиляди години назад преди българите да стъпят на Балканите....както е имало и българи , чийто родни места са около Монголия.....за справка трудовете на Божидар Димитров , мир на душата му......истински познавач на древните българи и техния тюрко-татарски произход......

    Коментиран от #31

  • 31 Спас безделника

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ромелия":

    РОМКЕ, ЯВНО НЕ СИ ВНИМАВАЛА В УЧИЛИЩЕ, А И КАКТО СЕ ВИЖДА ОТ НАПИСАНОТО, НЯМАШ ПРОСТРНСТВЕНО МИСЛЕНЕ... ТОВА, ЧЕ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ ИМА В СРЕДНА АЗИЯ, ТА ЧАК ДО ТЯН - ШАН НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ОТ ТАМ СА ТРЪГНАЛИ БЪЛГАРИТЕ. ДО ТАМ СА СТИГНАЛИ, РОМКЕ! ДО ТАМ СА СТИГНАЛИ, ЗАЩОТО Е НЯМАЛО СИЛА, КОЯТО ДА ГИ СПРЕ, ПРИ ТОВА, КАКТО НА ИЗТОК, ТАКА И НА ЗАПАД! ВЕЛИКОТО ПРЕСЕЛЕНИЕ НА НАРОДИТЕ Е ЕДНА ОТ ФАЗИТЕ НА СВЕТОВНА МИГРАЦИЯ, ПОРОДЕНА ОТ ПРИРОДНИ ИЛИ СОЦИАЛНО - ИКОНОМИЧЕСКИ ПРИЧИНИ. БЪЛГАРИ СА СТИГНАЛИ И ЖИВЕЛИ ЗАЕДНО С УНГАРЦИ И ЯПОНЦИ В ТУРАН ДО НАСТЪПЛЕНИЕТО НА ПУСТИНЯТА, НО КОГА СА СЕ ЗАСЕЛИЛИ НИКОЙ НЕ ЗНАЕ. ГЕНЕТИЧНО БЪЛГАРИТЕ ИМАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗДРАВА ВРЪЗКА СЪС САРМАТИТЕ, А ТЕ СА НАЙ - ДРЕВНИЯ НАРОД НА ЗЕМЯТА. ДА СИ ОТРИЧАМЕ ДЕДИТЕ Е НАПРАВО ГЛУПАВО.МАКЕДОНЦИТЕ ОТ ДРЕВНИЯ СВЯТ ПАК СА САРМАТИ, НО СЛЕД ВПН БИВАТ ИЗТЛАСКАНИ ОТ ДРУГИ ПОТОМЦИ НА САРМАТИТЕ, КОИТО ОСТАВАТ НА ТЕРИТОРИЯТА КАТО СЛАВЯНИ, БЪЛГАРИ, АВАРИ...ОСНОВНОЯТ ЕТНОС ОБАЧЕ СИ ОСТАВА БЪЛГАРСКИЯ. ТОВА СЕ ПОТВЪРЖДАВА КАКТО ОТ ВИЗАНТИЙСКИТЕ ИЗВОРИ, ТАКА И ОТ ОСМАНСКИТЕ АРХИРИ. ИМА ДОСТА ДА ОБРАЗОВАШ!

    .