Last news in Fakti

28 Декември, 2021 10:39 1 452 24

Завишени нива на фини прахови частици във въздуха на София

  • завишени нива-
  • прахови частици-
  • софия

Станцията в квартал „Хиподрума” показва средно замърсен въздух, в „Дружба”, „Павлово” и „Надежда” нивата са с индекс умерен.

Завишени нива на фини прахови частици във въздуха на София - 1
Снимка: БГНЕС

Завишени нива на фини прахови частици във въздуха се наблюдават днес в столицата. Станцията в квартал „Хиподрума” показва средно замърсен въздух, в „Дружба”, „Павлово” и „Надежда” нивата са с индекс умерен. Местната управа призовава гражданите да ограничат използването на лични автомобили.

Справка на БГНЕС в сайта за качеството на въздуха в столиците по света - IQAIR, показва, че днес София заема 41-о място в световната класация по мръсен въздух. Концентрацията на PM2.5 е 4.7 пъти над нормите за качество, препоръчани от Световната здравна организация. Замърсяването е умерено. В понеделник столицата ни се намираше на 27 място.

Прогнозата за сряда също е за превишени нива на фини прахови частици във въздуха.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    27 5 Отговор
    няма никакво движение на автомобили близо седмица!каква е причината за замърсяването!?

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Последния Софиянец

    11 5 Отговор
    Йорданка Фандъкова ще виси на площад Йорданка Николова.
  • 3 гадно

    32 4 Отговор
    Наглеци пак автомобилите им виновни нищо, че София е пуста.

    Коментиран от #9

  • 4 факт

    18 4 Отговор

    До коментар #1 от "ФИЛИП ЕЙДЖИ":

    камините на гласувалите за фандъкова!
  • 5 Финни ромлянски

    12 3 Отговор
    частици излизат от комина, дишаите дълбоко безплатни са.

    Коментиран от #10

  • 6 Верно ли

    21 3 Отговор
    Втори пореден ден публикувате невярна информация, но ми е интересно къде бяхте тези три-четири години, когато зимно време не се виждаше на два метра и въздухът беше ОТРОВЕН и вонящ заради горенето на вносни боклуци!!! "Местната управа" няма ли да я подпукат от прокуратурата за излишно всяване на паника??? Или местната управа не е наясно, че поне ние сме наясно какво дишаме?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Абе петел

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "ФИЛИП ЕЙДЖИ":

    Ти от вас излизаш ли изобщо !? Има си трафик и то пълен с най-големите майстори дето паркират по градинки, тротоари и където сварят и ето ти проблема.
  • 9 Софиянец

    11 13 Отговор

    До коментар #3 от "гадно":

    София ама изобщо не е пуста. И да колите са виновни, защото масово се паркира по тротоари и градинки. Специално за София ще е добре данъците да се направят тройни, за да се намалят тия автомобили. Има толкова развит градски транспорт (да, развит е, отидете в Солун и вижте там колко е зле - като в Африка е.) и пак всичко живо с по две коли.

    Коментиран от #19, #21

  • 10 Сиган

    5 4 Отговор

    До коментар #5 от "Финни ромлянски":

    Благодаря, но говориш глупости. Масово в махалите вече сме на пелети, а не на дърва и въглища.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "наблюдател":

    Като ИМПЕРИАЛИСТ съм бил в редица европейски столици. Бях изненадан, че много от тях са по-запрашени от София, но никой и дума не обелва. Индикатор ми е яката на бялата риза. Например, в Прага за два часа и яката на ризата вече е мръсна. Хигиенните ми навици са едни и същи независимо от промяната на географското ми местоположение. София е много по-малко запрашена от която и да било европейска столица, което според мен се дължи на многото зелени дървета по улиците и централното отопление обхващащо повече от 2/3 от града.

    Коментиран от #24

  • 12 Alex

    14 2 Отговор
    В София движение няма, останало е 10% от средното. Но два дена под ред ходя до Герман и до Панчарево. Не може дъх да си поеме човек. Камините на твърдо гориво бумтят яко. Въпреки дъжда и полъха на вятъра, комините отделят яко дим и едвам се диша, направо човек се задушава.

    Коментиран от #15

  • 13 Жан Клод ( с двата ножа)

    3 1 Отговор
    Зелен билет? Евро незнам колко си за центъра?
  • 14 Е нали

    9 2 Отговор
    Селяните си отидоха със замърсяващите коли на село бе??? Отде пак мизерия за най-екологичната столица у Европа и на Балканите? Май проблема на друго място а??? Ама....еко стикери слагат на предното стъкло., Като емръсен въздуха у Сф ОТНОВО отлепете си екостикерите от предните стъкла и си ги сложете на устите да дишате през тях. Затова цената на техн. Преглед се вдигна-що,т еко стикера има филтриращи функции и дишаш само еко въздух. Ония копърки дето са гласоподавателите на какави Данче да продължават да горят в печките всичко кото намерят. Отделно комините на големите тецове и те дапускат екодим.
  • 15 Верно ли

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Alex":

    Това според мен е някаква подмолна имитация на "работа, работа и пак работа" на Фандъка, та да ни изплющят с данъците на колите и тази година, щото парите у чекмеджето са на привършване. А реално замърсяване няма. Ползват данни от един сайт, който уж измерва в реално време, но стойностите са крайно завишени и неверни и винаги са били такива, в сравнение с останалите измерващи станции и с нашите лични бели дробове :))). Това би трябвало и да е наказуемо по закон, ама...
  • 16 Гоуст

    6 0 Отговор
    С тези цени на газ и ток скоро цяла България ще е на брикети и дърва по неволя!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Верно ли

    2 0 Отговор
    Опааааа, не можем да коментираме колко сте некадърни и че не сте никакви журналисти ли бе, мисирки нещастни!!!!
  • 19 Наблюдател

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    Борово-гео милев 13 минути
    спазване на всички знаци
    Пуста е
    Не са виновни автомобилите
    тези дни за мръсният въздух
    хубав ден и весели празници
  • 20 Наблюдател

    3 0 Отговор
    Борово-гео милев 13 минути
    спазване на всички знаци
    Пуста е
    Не са виновни автомобилите
    тези дни за мръсният въздух
    хубав ден и весели празници
  • 21 Еййййй

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Софиянец":

    Ама направете си паркинги бре, паркиралите по улиците коли допълнително увеличават задръстването!
  • 22 Бай Шиле

    2 0 Отговор
    Вдигнаха с 50 лв данъка на "старите" коли.От тогава въздухът в София стана кристално чист!Благодарим на Данчето и Менда.Да са живи и здрави.И лелите им също.
  • 23 Зелената сделка е смърт

    2 0 Отговор
    за България и Европа! Това че от ЕС ни тероризират за тия смешните "финни прахови частици" означава само едно и то е че в българския въздух няма никакви вредни химически вещества и отрови! Вече десет години ни тероризират, както европейските, така и нашенските зелени терористи с тия прахови частици и нито веднъж за вредните и дори за парниковите газове! Щото такива няма, но терорът трябва да продължи и нашенските зелени еничари топят държавната ежедневно, ежечастно, ежеминутно измисляйки какви ли не сценарии!
  • 24 Прага

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    е един великолепен град за живеене във всяко едно отношение в днешните реалности. Умно застроен, красив град за работа и отдих.
    Друг е въпроса с огромния туристически поток, но той е присъщ за много градове в Европа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове