Last news in Fakti

29 Декември, 2021 18:03 5 220 43

Симеон Ставрев за ФАКТИ: Изпуснали сме 20 г. и между 1 и 2 млрд. лв. приходи, които можеха да са в “Топлофикация”

  • симеон ставрев-
  • софия-
  • топлофикация-
  • въздух-
  • мръсен въздух-
  • инсинератор-
  • демократична българия-
  • столичен общински съвет

"Истинското решение на проблемите на “Топлофикация” е отоплителните централи в София да станат топло-електрически централи", смята общинският съветник

Симеон Ставрев за ФАКТИ: Изпуснали сме 20 г. и между 1 и 2 млрд. лв. приходи, които можеха да са в “Топлофикация” - 1
Снимка: ФАКТИ

“Проблемът с чистотата на въздуха в София стои отдавна. Въпреки че “Кремиковци” беше затворен преди 15-тина година, ние продължаваме да имаме мръсен въздух, който е опасен за здравето”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Симеон Ставрев, общински съветник в Столичния общински съвет от “Демократична България”.

“Миенето на улиците е нещо, което ГЕРБ тотално забравиха през последните години. Това е нещо, за което трябва да следи Столичният инспекторат. За негов шеф беше назначен Ивайло Иванов - бившият главен секретар на МВР по време на протестите. Това очевидно е една удобна позиция за него”, коментира Ставрев.

“Питал съм Фандъкова като общински съветник редица въпроси, свързани с чистотата на въздуха. Едното беше защо не обявява например на спирките на градския транспорт какво е замърсяването на въздуха в момента. Отговорът беше, че нямат технологична възможност, което в превод значи: “Не искаме”, посочи той.

Ставрев коментира и въпроса с екостикерите: “Това евентуално би могло да се случи от следващата зима, защото до следващото лято би трябвало всички автомобили да получат стикера. Важен е обаче въпросът защо изобщо да се слагат стикери, а не се използва например някаква електронна система. Просто тупат топката”.

“Много е важно хората да са запознати с целия процес на изхвърляне на боклуците. В целия град имаме процес на огромно изхвърляне на метални контейнери, в които изхвърляме целия си боклук. Много по-малко са контейнерите, в които изхвърляме разделно. Всеки един от нас вижда, че в металните контейнери се изхвърлят всякакви неща - кашони, опаковки, всевъзможни продукти, които могат да бъдат рециклирани. Огромната част от боклука в металните контейнери заминава за село Яна, където се направи първият завод за разделяне на боклука. При постъпване там, боклукът бива разделян с идеята да се превърне в гориво, което може да се изгаря. Проблемът е, че само ⅓ от този боклук се превръща в гориво - не се депонира на сметището, а другите ⅔ отиват в съседното сметище до Долни Богров.

Тук възниква въпросът защо ⅔ от боклука отиват на съседното сметище. Затворихме сметището в Суходол след 2010 година, а боклукът започна да се кара до Долни Богров с обещанието от 2012 до 2015 година, когато се изгради заводът в село Яна, сметището да се рекултивира, целият боклук да преминава през този завод, да се превръща в гориво и да не се депонира никъде. Това би било страхотно, но не се случва”, разказа той.

“Гражданите и жителите на Долни Богров организираха множество протести, на които казват, че това сметище вече е незаконно, че ГЕРБ са обещали още 2012-2015 година да бъде затворено. Истината е, че откакто направиха завода за разделяне на боклук, в Долни Богров продължават да пътуват боклуци”, каза общинският съветник.

Ставрев коментира и изграждащия се в София инсинератор за отпадъци: “Ние сме абсолютно против да се изгражда завод за изгаряне на отпадъци. Вече има завод за сепариране, сега искат да направят втори за изгаряне. Инсинераторът, който наричаме крематориум за изгаряне на боклук, трябва да бъде разположен до гробищата, след Сточна гара. Това е буквално на два километра от идеалния център на София. Колкото и съвършени филтри да бъдат поставени на комините на този завод, все някакви мръсни прахови частици ще излизат във въздуха. Като се има предвид, че през зимата така или иначе въздухът ни е замърсен, да усложняват допълнително обстановката с изгаряне на боклук ми се струва абсурдно”.

На въпрос за връзката между дълговете на “Топлофикация” и мощностите за разделяне и преработване на боклука, Ставрев отговори: “Връзката е г-жа Десислава Билева, заместник-кмет в направление “Зелена система, екология и земеползване”. Преди беше в борда на директорите на “Топлофикация”, сега е зам.-кмет. Тя е “топлата връзка”. Истината е, че “Топлофикация” има 1 млрд. лева дългове, което е значителна сума. В по-голямата си част това са дългове към “Булгаргаз”. ⅓ от газа, който се внася в България от Русия, ние изгаряме в “Топлофикация - София”. По този начин отопляваме жилищата си, въпреки че има хора, които се отказват от тази услуга, на която “Топлофикация” е монополист. Проблемът е, че дружеството не се управлява добре, след като трупа такъв дълг. Ако управляваш едно дружество и натрупаш толкова големи задължения, значи има проблем с управлението на дружеството. Искат да решат финансовите проблеми на “Топлофикация”. Твърдят, че когато целият боклук се докарва от първия до втория завод, ще спестят между 5 и 7% от сметката за газ. Това е смешно”.

“Истинското решение на проблемите на “Топлофикация” е отоплителните централи в София да станат топло-електрически централи. В момента отопляваме София през 4 централи, като само 2 от тях произвеждат ток. Това е изключителна глупост, защото изгаряме газ напразно - горим газ, за да произвеждаме пара и да се отопляваме, но не правим ток. Това е прахосване на газа”, обясни той.

“Изпуснали сме 20 години и приблизително между 1 и 2 милиарда лева приходи, които можеха да бъдат в “Топлофикация” и съответно да не се налага да строим каквито и да е било заводи за изгаряне на боклук за още 350 милиона лева”, заключи общинският съветник.

Целия разговор можете да гледате във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    14 5 Отговор
    От заеми ли ги изпуснахме? Споко сега ще наВаксаме!

    Коментиран от #37

  • 2 сила

    40 2 Отговор
    САМО В БГ....монополисти на загуба ,ТОПЛОФИКАЦИЯ И ЛУКОЙЛ.....невероятен икономически парадокс,трябва да се изучава и анализира на СВЕТОВНО НИВО

    Коментиран от #12

  • 3 вижда се

    43 7 Отговор
    Герб грабиха държава и народ ,както турците не са го правили !!

    Коментиран от #13, #28

  • 4 Фен

    33 2 Отговор
    Нужни са масови арести на виновните лица и не само в Топлофикация.
  • 5 аман от експерти

    14 12 Отговор
    Алоо екперта какви милиарди и печалби от топлофикацията са ти в главата ве?!? Топлофикация е социална услуга а не търговска фирма аланколу.

    Коментиран от #40

  • 6 5577

    21 3 Отговор
    Хайде махайте я тази Фандъкова че ДБ щели да строят завод за отпадъци. Ха ха ха. И ще оправят София.
  • 7 ПСР

    35 2 Отговор
    Съдът задължи Фандъкова улиците да се мият.2 пъти месечно през топлите месеци и един път-през зимата,когато е възможно.Нищо подобно.Някакви хора,поливат улиците,но не ги и мият.Парите обаче се вземат.СО счита автомобилите за основен замърсител.Странно как,когато са празници и колите ги няма,замърсяването е огромно....
    Микс от мръсотия на микро ниво се рее из софийския въздух.Изсекоха са дворните дървета,презастрои се града-сериозни сгради пречат на естествените течения и циркулации на въздуха.Калта през зимата става на прахоляк през лятото.Съвкупност от некадърност,имитация на дейност и пр.фактори.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 1 Отговор
    КЕВР са мутро мафия
  • 9 Ами ...

    12 6 Отговор
    ТЕЦ "Дружба" и ТЕЦ "София" и сега са топло-електрически централи. "Люлин" и "Земляне" са много малки и няма как да станат. Не дочетох материала. Не си струва.

    Коментиран от #30

  • 10 Демократична България ВЪН

    14 4 Отговор
    Крадеца вика дръжте крадеца! Голяма част от Общинските съветници в СО са от Демократична България.

    Окаяното положението на града е благодарение - Демократична България.

    Коментиран от #29

  • 11 Прокопиев демократична българия

    11 3 Отговор
    Ставрев как е шефчето ти Иво Прокопиев
  • 12 факт

    13 4 Отговор

    До коментар #2 от "сила":

    е герб с турците бяха в коалция,разлика няма 530 години робство стигат
  • 13 Избирател

    16 4 Отговор

    До коментар #3 от "вижда се":

    Не само ГЕРБ а и избирателите им от маалата грабеха с телефонни измами, санджета, мниму майстори ба изолация и покриви, улуци.
  • 14 Пенсионер

    18 6 Отговор
    В София си е пълна кочина на всякъде и за това сме виновни всички живущи тук!
  • 15 Селяк

    9 9 Отговор
    Големите граждани си хвърлят боклука през терасите и после кмета ви е виновен?
  • 16 Тошко

    11 6 Отговор
    Бай Ганьо няма да се оправи
  • 17 Емил

    9 11 Отговор
    Една трета от газа отива, за да се стоплят софиянци! Всички плащаме и ставаме зависими от Русия, защото трябва да се глези 1/6 от населението!!!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 за топлофекация или закриване

    7 4 Отговор
    или нищо
  • 20 Тошко

    6 6 Отговор
    София не е България, всички българи да плащаме за кефа на софиянци?
  • 21 Гражданин

    3 7 Отговор
    На столичани ще им измръзне тутурутката
  • 22 Зрител

    6 7 Отговор
    Цялата корупция в България се ръководи от софиянци
  • 23 Софиянци са изсмукани

    17 0 Отговор
    От ГЕРБ , Фъдъка и Тулупа .
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Българина Крали Марко яде салата с трева

    6 1 Отговор
    и като огладней ще яде печен мозък от ДепУтат убит от гладен БЪЛГАРИН
  • 26 Сатана

    9 1 Отговор
    По мои груби сметки за същият период България е ощетена финансово или са изтекли( да не кажа откраднати) грубо към
    Един (1) трилион лева.Ако се замислите и вие ще стигнете до същият извод.
  • 27 Гамбузин

    8 0 Отговор
    Стьопката Софиянски и Фандупкова не мислят така! Всички общински компании се източват периодично, по- малко, от сърце и според времето на предстоящите местни избори.
  • 28 Голем смях

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "вижда се":

    КОГА....?
  • 29 Dancho

    6 1 Отговор

    До коментар #10 от "Демократична България ВЪН":

    Гений, от 60 общински съветника, 12 са от ДБ, това ли е повечето ? Гроб имат 27 общински съветници.
  • 30 456

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ами ...":

    Така е, но не всички турбини работят.
  • 31 Големият проблем на топлофикация е че е

    7 1 Отговор
    Под шапката на алчна фандък и от измислените посредници както и от нечестното отчитане
    Така те завлякоха хиляди софиянци, осъдиха ги и си създадоха работа на назначени от сос омбудсмански длъжности пак на гръб на потребил, непотрибил да им дължи за лъжливи сметки
  • 32 pbdan

    5 1 Отговор
    Oщe в учeбникa пo физикa нa Caвeльeв e oбяcнeнo, чe тoплoфикaциятa e икoнoмичecки изгoднa само aкo зa цeлтa ce изпoлзвa oтпaднaтa тoплинa при прoизвoдcтвoтo нa eлeктрoeнeргия. Нaшитe тoплoфикaциoнни дружecтвa нe ca ТEЦ, a пo-cкoрo ТЦ - тoплo-цeнтрaлa зa прoизвoдcтвoтo нa пaрa. Oттaм ниcкoтo к.п.д. и виcoкитe цeни. Няма как да се отопляваш на газ и да ти е скъпо, а на централно парно пак на газ да ти е по-евтино. Централното парно има километри тръби и съответно топлинни загуби, пари за поддръжка, администрация, топлинни счетоводители и немалко корупция.
  • 33 pbdan

    3 0 Отговор
    Мощността на ТЕЦ-София трябва да се вдигне няколко пъти, да произвежда ток и с отпадната топлина да поддържа парното и топлата вода. Трябва да е на газ естествено, тя и сега си е така, но произвежда само топлина и малко ток - над 3000МВт топлинна и 280МВт електрическа мощности.
  • 34 pbdan

    5 0 Отговор
    Тoплиннaтa мoщнocт нa Тoплoфикaция "Coфия" e над 3000 МВт, a eлeктричecкaтa e само 280МВт. Тaкa, чe e пo-cкoрo ТЦ oткoлкoтo ТEЦ. Aкo нe ca държaвнитe дoтaции oщe oт врeмeтo нa coцa и ceгaшнoтo зaтъвaнe в дългoвe и нeплaщaнe нa прирoдния гaз - дa ca фaлирaли oтдaвнa. Имa eдин Зaкoн зa зaпaзвaнe нa eнeргиятa и нeгo мoжe дa гo oтмeни caмo Тoзи, кoйтo Гo e cъздaл.
  • 35 КРОКОДИЛА

    0 0 Отговор
    КОЙ Е ВИНОВЕ - ТАКИВА КАТО ТЕБ НЕГРАМОТНИ .......................................................
  • 36 КРОКОДИЛА

    2 1 Отговор
    СЕКИ КРАДЕ ОТ ДРУГИЯ ......................ТОВА Е РОБСТВО 300 ЛЕВА ЗАПЛАТА - ДНЕС РАБОТИ ТУК УТРЕ ТАМ - ПАРИ НЕМА - МИЗЕРИЯ .
  • 37 Изпуснахме ги

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пешо":

    от тиквоча 12 години само краде , ако парите се инвестираха където трябва нямаше да е така , ТИКВАТА У ЗАТВОРО ТОГАВА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ!
  • 38 Гал

    6 1 Отговор
    Много поздрави от Вальо Топлото.
  • 39 Тома

    5 0 Отговор
    Работа крадем работа крадем това сме герб
  • 40 Порно

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "аман от експерти":

    Отдавна никой не дотира пряко Топлофикация и тя не е социална услуга.
  • 41 Знаещ

    4 1 Отговор
    Истинското ршеение се нарича закриване на топлофикация!!! От години съм с климатици японски маркови супер якое, тънки сметки, кеф неземен. По хубаво от японски климатици няма!!! Няма шум, мека топлина, ниски сметки! Изберете си японски климатици втора употреба реновирани и с качествен монтаж на чудесни цени директно от вноситела!!! Гарантираме качество и удоволствие от ползването! Бъдете съвремени и климатизирайте домовете си! Скоро топлофикаци ке фалира, купете сега защото скоро ще се повишат цените и няма да има климатици!
  • 42 ковидиотин

    1 0 Отговор
    Истинското решение за ядрото на мафията "топлофикация"да бъде изравнено със земята.Да се построи втора атомна и хората да се отопляват с по-евтин ток,както искат и колкото искат.Топлофикация е тумор
  • 43 Трагикомедия

    0 0 Отговор
    Компетенциите от ДБ пак се изказват некомпетентно